Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

upomnienie

IP: 213.25.33.* 02.06.05, 10:18
    W obecnej pracy otrzymałam upomnienie. Sprawdzałam w kodeksie pracy i wiem,
    że aby upomnienie uważane było za niebyłe, żeby straciło ważność trzeba w
    danej firmie przepracować 1 rok. Po tym okresie upomnienie traci ważność.
    Upomnienie dostałam za błahostkę, ale na piśmie sformułowali to tak, że brzmi
    tak jakbym co najmniej zamordowała kogoś. W skrócie treść upomnienia: „ nie
    przygotowanie odpowiedniej obsługi na wyjazd na targi” . W rzeczywistości
    chodziło o to że był problem ze znalezieniem osoby która podłączyłaby jedną
    rzecz do kontaktu. Bo to straszny wysiłek jak sami wiecie. I przez taką rzecz
    mam teraz spaprane papiery.

Chciałbym złożyć wypowiedzenie, ale trochę boję się że przez to upomnienie
    mogę mieć problem ze znalezieniem nowej pracy. Jakby nie patrzeć upomnienie
    będzie dołączone do świadectwa pracy. Co byście zrobili na moim miejscu?
    Ciężko będzie znaleźć nową pracę z czymś takim jak upomnienie?

Dodam że mam wykształcenie wyższe, znam 2 języki obce, niemiecki i włoski, i
    mniej więcej 4 lata doświadczenia w pracy.
    Całego roku na 100% nie wytrzymam w tej firmie. Nie dość, że atmosfera jest
    nie taka jak trzeba, małe zarobki, to jeszcze świadomość że w dokumentach
    jest dołączone upomnienie. Tylko, ze teraz sama nie wiem co zrobić w takiej
    sytuacji? Cały czas szukam nowej pracy.

Pozdrawiam

ukarana upomnieniem
    Obserwuj wątek
      • zaq28 Re: upomnienie 02.06.05, 13:35
        Witaj Norko,

Zgodnie z art. 97 § 2 Kodeksu pracy w świadectwie pracy należy podać
        informacje dotyczące okresu i rodzaju wykonywanej pracy, zajmowanych stanowisk,
        trybu rozwiązania albo okoliczności wygaśnięcia stosunku pracy, a także inne
        informacje niezbędne do ustalenia uprawnień pracowniczych i uprawnień z
        ubezpieczenia społecznego. Ponadto w świadectwie zamieszcza się wzmiankę o
        zajęciu wynagrodzenia za pracę w myśl przepisów o postępowaniu egzekucyjnym. Na
        żądanie pracownika należy podać także informacje o wysokości i składnikach
        wynagrodzenia oraz o uzyskanych kwalifikacjach.
        Według § 1 rozporządzenia w świadectwie pracy, oprócz informacji
        określonych w art. 97 § 2 Kodeksu pracy, zamieszcza się informacje niezbędne do
        ustalenia uprawnień ze stosunku pracy i uprawnień z ubezpieczenia społecznego
        dotyczące: 1) wymiaru czasu pracy pracownika w czasie trwania stosunku pracy,
        2) liczby dni urlopu wypoczynkowego wykorzystanego przez pracownika w roku
        kalendarzowym, w którym ustał stosunek pracy, 3) wykorzystania dodatkowego
        urlopu albo innego dodatkowego uprawnienia lub świadczenia, przewidzianego
        przepisami prawa pracy, 4) należności ze stosunku pracy uznanych i nie
        zaspokojonych przez pracodawcę do dnia ustania tego stosunku, z powodu braku
        środków finansowych, 5) okresu korzystania z urlopu bezpłatnego i podstawy
        prawnej jego udzielenia, 6) wykorzystanego urlopu wychowawczego, 7) liczby dni,
        za które pracownik otrzymał wynagrodzenie przewidziane w art. 92 Kodeksu pracy
        w roku kalendarzowym, w którym ustał stosunek pracy, 8) wykorzystania w roku
        kalendarzowym, w którym ustał stosunek pracy, zwolnienia od pracy
        przewidzianego w art. 188 Kodeksu pracy, 9) okresu, za który pracownikowi
        przysługuje odszkodowanie w związku ze skróceniem okresu wypowiedzenia umowy o
        pracę na podstawie art. 361 § 1 Kodeksu pracy, 10) okresu odbytej czynnej
        służby wojskowej lub jej form zastępczych, 11) okresu wykonywania pracy w
        szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, 12) okresów
        nieskładkowych, przypadających w okresie zatrudnienia, którego dotyczy
        świadectwo pracy, uwzględnianych przy ustalaniu prawa do emerytury lub renty,
        13) danych, które są zamieszczane na żądanie pracownika.
        Świadectwo pracy jest dokumentem o charakterze ściśle informacyjnym i nie
        może zawierać oceny pracownika przez pracodawcę. Nie wyłącza to możliwości
        zwrócenia się przez pracownika do pracodawcy z prośbą o wydanie referencji.
        Prośba ta nie obliguje jednak pracodawcy. Referencje nie mogą oczywiście
        naruszać dóbr osobistych pracownika. Tak więc nie musisz się martwić. Do
        świadectwa nic Ci nie dopiszą.

Pozdrawiam

ZAQ
      • Gość: maja prawdziwa Re: upomnienie IP: *.toya.net.pl 02.06.05, 14:57
        Nie chcę cię martwić, ale może być to wstęp
        do działań mobbingowych, skierowanych przeciwko
        twojej osobie. Upomnienie za błahostkę - niedobry znak.
        Raczej zintensyfikuj poszukiwania nowej posady. Ja też kiedyś
        otrzymałam upomnienie, i to nie za błahostkę, ale za nic. Mogłam jak nic lecieć
        do sądu pracy, ale się po prostu bałam. Nie bój się, na świadectwie pracy nie
        będzie wzmianki. Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka