Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca po podyplomówce Rachunkowość

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 10:53
    czy mieliście problemy ze znalezieniem pracy po studiach lub po podyplomówce
    o kierunku rachunkowość-jeżeli nie mieliście praktyki?Zamierzam rozpocząć
    podyplomówke rachunkowości-tylko mam do wyboru SGH lub Akademie Ekonomiczną-
    jako,że jestem z Wrocławia bardziej pasuje mi akademia-czy polecacie jednak
    SGH,wieksze koszty i dojazdy ale renoma znacznie wieksza-czy ma to jednak
    przełozenie na uzyskanie pracy?

dzięki za wszelkie uwagi.

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: księgowa Re: Praca po podyplomówce Rachunkowość IP: 151.92.176.* 03.06.05, 11:38
        Tak mi się zdaje, że teraz wszyscy robią podyplomówkę z rachunkowości, bo to
        szybka droga do dostanie certyfikatu Ministra Finansów uprawniającego do
        usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych (ale trzeba też mieć praktykę w
        księgowości). Też skończyłam te studia, księgową jestem od czterech lat. Nie
        wiem, czy w drugą stronę to działa, że jak teraz skończysz, to łatwiej będzie
        znaleźć pracę.. Ale myślę, że tak, bo po trzech latach certyfikat będzie się
        należał z automatu.
        Co do renomy uczelni na której to zrobisz (pewnie się SGH-owcom narażę ;)), ale
        myślę, że Akademia Ekonomiczna we Wrocku spokojnie wystarczy!

Pozdrawiam i życzę powodzenia na studiach!
        • Gość: gk Re: Praca po podyplomówce Rachunkowość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 11:45
          podyplomówka z Dąbrowy Górniczej nie wystarczyła,żeby dostać certyfikat, i
          oczywiście 5 lat praktyki.
          • maciek9924 Re: Praca po podyplomówce Rachunkowość 03.06.05, 11:47
            SGH jest najlepsze!!!!!!!!!!!
            • Gość: księgowa Re: Praca po podyplomówce Rachunkowość IP: 151.92.176.* 03.06.05, 11:49
              tratatata

AE Kraków!
          • Gość: księgowa Re: Praca po podyplomówce Rachunkowość IP: 151.92.176.* 03.06.05, 11:48
            bo podyplomówkę trzeba robić na uczelni mającej uprawnienia do nadawania tytułu
            doktora w danej dziedzinie..
            Więcej informacji na temat uprawnień: www.mf.gov.pl/index.php?
            wysw=5&sgl=2&dzial=75
            pozdr
      • ion-tichy Re: Praca po podyplomówce Rachunkowość 03.06.05, 12:44
        wystarczy poczytać ogłoszenia - podstawowym kryterium jest doświadczenie
        zawodowe 3 - 5 lat w księgowości, biegła znajomość języka i obsługa jakiegoś tam
        programu (a jest ich troszkę) i.. chyba lepiej coś złapać teraz a potem się
        dokształcać jak firma porządna to jeszcze dofinansuje.
        • Gość: Piter Re: Praca po podyplomówce Rachunkowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 13:50
          wiem,że praktyka to podstawa ale ja jej niemam i chce zacząć prace w
          rachunkowości-więc najpierw musze zdobyć chociaz podstawową wiedze z tej
          dziedziny-bo nie wydaje mi się,żeby ktos przyjał do pracy kogos kto się
          kompletnie na tym nie zna.

Dziękuje księgowej za opinie bo zaoszczedze około 6-7 tys. zł
          Księgowa jakbys mogła jeszcze napisać jak szybko mozna awansować i na co
          zwracać szczególna uwagę po podyplomówce w pracy-tzn. jakie szkolenia itp?

Pozdrawiam
          • Gość: księgowa Re: Praca po podyplomówce Rachunkowość IP: 151.92.176.* 03.06.05, 14:06
            Ja skończyłam studia na AE w Krakowie, na finansach i bankowości. Po długim
            czasie szukania zostałam przyjęta do dużej firmy świadczącej usługi księgowe. W
            ciągu paru lat awansowałam i dużo się nauczyłam. Po studiach wiedzę trzeba
            ciągle uzupełniać, szczególnie praktyczną - przepisy choćby o VAT zmieniają się
            z taką częstotliwością, że trudno nadążyć..Poza tym warto też uzupełniać swoją
            wiedzę o przepisy Międzynarodowych Standardów Rachunkowości - weszliśmy do Unii
            i choć nasza ustawa na MSR była wzorowana, to są pewne różnice, i warto mieć
            tego świadomość.
            Poza tym na studiach rzadko robi się np cash flow, bo obowiązek sporządzania go
            mają tylko firmy podlegające badaniu przez biegłego. Jest więc parę tematów, z
            których warto się podciągnąć.
            I moje prywatne zdanie - niech firma, w której będziesz szukał pracy, będzie
            jak największa. W takiej firmie na początku możesz się załapać do robienia
            jakichś prostych czynności, a w miarę nabywania doświadczenia..No i w dużej
            firmie zetkniesz się napewno z dużą ilością zagadnień i taka wiedza będzie
            najcenniejsza.

Życzę powodzenia!
            • Gość: Piter Re: Praca po podyplomówce Rachunkowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 14:23
              dzięki serdeczne!!!
              właśnie poszperałem troche i znalazłem wiadomośc,że facet który wygrał ostatni
              konkurs ksiegowy roku też studiował na Akademii Ekonomicznej.

Ksiegowa -ja chce szukac pracy po podyplomówce w spółce giełdowej,a z ofert
              pracy zamieszczanych w mediach widze,że własnie znajomość MSR/MSSF jest
              najbardziej poszukiwana.

Dzieki jeszcze raz i biore się ostro do nauki.

Pozdrawiam
              • Gość: inna ksiegowa Re: Praca po podyplomówce Rachunkowość IP: *.farmacol.com.pl / *.farmacol.com.pl 03.06.05, 15:20
                A ja polecam także Akademię Ekonomiczną i Wysższą Szkołę Bankową w Poznaniu.
                Mialam szczescie studiować na obu:) Zreszta kolebką ekonomii w Polsce jest
                wlasnie Poznan:))) Ja jestem z Gdanska, ale pan ktory wygral jakis tam konkurs
                na najlepszego ksiegowego pare lat temu byl po Wyszszej Szkole Bankowej w
                Gdansku (musialam cos poytywnego napisac o moim miescie;)). Chociaz tak
                szczerze mowiac nie uwazam zeby warunkiem bycia dobrym w tym zawodzie byla
                skonczona okreslona szkola. Mozna byc swietnym ksiegowym po szkole niebedacej
                wysoko w rankingach a mozna tez skonczyc "swietna szkole" i byc kiepskim w tym
                co sie robi... No i chyba nikt nie ma watpliwosci, ze zadne studia nie
                przygotowuja do pracy w tym zawodzie. W kazdym razie polecam WSB w Poznaniu, a
                w firmach z ktorymi mialam stycznosc rowniez ta szkole ceniono.
              • Gość: inna ksiegowa Re: Praca po podyplomówce Rachunkowość IP: *.farmacol.com.pl / *.farmacol.com.pl 03.06.05, 15:32
                Musze jeszcze dodac, ze podziwiam twoj entuzjazm i zastanawiam kiedy ja
                zgubilam swoj... Co do pracy w spolce gieldowej pewnie mialam podobne
                wyobrazenia jak ty ale rzeczywistosc bardzo rozczarowala. No coz, moze ty
                trafisz lepiej. W kazdym badz razie lepiej trafic do duzej, preznej firmy i
                piac sie po szczebelkach... Chociaz duzo osob decyduje sie na pierwsza prace w
                biurze rachunkowym, gdzie ma doczynienia z wieloma branzami i kazdym rodzajem
                rozliczen, co tez przynosi korzysci.
                • Gość: Piter Re: Praca po podyplomówce Rachunkowość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 16:02
                  no cóz wiem,że rzeczywistośc może rozczarować-ja w kazdym razie wybrałem ten
                  kierunek ze wzgledu na niezłe zarobki,jeśli się juz osiagnie jakąs
                  pozycje.Mysle,ze na dobrego Głównego Ksiegowego lub Dyrektora Finansowego
                  zawsze bedzie popyt-ale to trzeba co najmniej 5 lat praktyki w duzej
                  firmie,żeby dotrzeć na to stanowisko.

Jeśli nie dostane pracy w duzej firmie jako samodzielny ksiegowy to alternatywą
                  jest tylko otwarcie własnej firmy(obojetny rodzaj działalności),ale narazie
                  zbieram srodki i pomysły.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka