Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

przeprowadzka firmy

23.06.05, 15:24
    Hej,
    w najbliższym czasie czeka mnie duża przeprowadzka firmy (ok. 150 osób). Czy
    ktoś z was miał do czynienia z takim projektem? Czekam na wszelkie uwagi
    ponieważ jeszcze nie zajmowałam się czymś takim - każda podpowiedz cenna :-).
    Na co zwrócić szczególną uwagę? Gdzie mogą być słabe punkty? W firmie
    funkcjonuje rozwinięty dział IT - na co trzeba uważać przy przeprowadzce tego
    działu?
    Dzieki z góry.
    Obserwuj wątek
      • Gość: anne Re: przeprowadzka firmy IP: *.acn.waw.pl 23.06.05, 23:21
        Przeżyłam dwie przeprowadzki :-)
        Sama masz zająć się wszystkim??
        Dział IT powinien samodzielnie przygotować się do zmiany miejsca - położyć
        kable (czyli zrobić tam sieć), zanim się przeprowadzicie, wybrać dostawcę
        internetu, centralę tel. (dogadać się z tepsą lub netią co do numerów).
        Co najmniej parę tygodni przed przeprowadzką trzeba poinformować
        klientów/dostawców/ itp. na wszelkie sposoby. Najgorzej, jeśli wchodzi w grę
        zmiana telefonów...
        Pamiętam, że dużo czasu nam zajęło rozplanowanie - kto, gdzie ma siedzieć. Nie
        obyło się bez wpadek (pomieszczeń w nowej siedzibie było za mało, tzn. na tę
        ilość osób wystarczało, ale trzeba było wrzucić dwa działy do jednego dużego
        pokoju :-)))
        Parę dni wyciętych z życiorysu, zanim się spakujecie i rozpakujecie - i o tym
        też trzeba pamiętać i poinformować klientów/dostawców. A dział IT musi szybko
        podłączyć te 150 kompów :-)
        Zmiana adresu na wszelkich materiałach informacyjnych i reklamowych - dużo
        roboty i zwykle duże koszty w przypadku drukowanych materiałów(bo szkoda, żeby
        się coś zmarnowało, więc jeszcze się używa np. teczek firmowych ze starym
        adresem, a wiadomo, jakie moga być tego skutki).
        Trzeba też załatwić odbieranie poczty ze starego adresu.
        Jesli zmieniacie siedzibę spółki - jeszcze więcej zmian w papierach.

Różne ciekawe problemy wynikają ze specyfiki branży, w jakiej firma działa.
        Pracowałam w spółce produkującej żywność świeżą - mieliśmy cały harmonogram
        przeprowadzki, kiedy i jakie się przeprowadzają, żeby nie zakłócić ciągłości
        dostaw. Przez dwa tygodnie np. produkcja odbywała się na starym miejscu, a
        magazyn mieścił się już na nowym (kilkanaście km odległości)- logistyka musiała
        sprawnie działać.

hmmm, moge ci jeszcze jakoś pomóc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka