Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wysylanie cv i lm do firm (ale nie jako odpowiedz)

IP: 217.96.97.* 24.06.05, 12:03
    chcialam wysla cv i lm do firm, które znalazlam w panoramie w firm, a ktore
    swoim profilem pasuja do preferowanej przeze mnie pracy. nie jest to jednak
    odpowiedz na konkretna oferte, tylko takie "spontaniczne" wysylanie swoich
    ofert/dokumentów aplikacyjnych.
    w zwiazku z czym mam dwa pytania: -
    czy te firmy w ogóle przegladaja tego typu maile? -
    jaki dac temat maila i jak napisac tego maila?
    moze te pytania sa glupie, ale zaczynam dopiero szukac pracy i nie bardzo sie
    w tym jeszcze orientuje z
    góry wielkie dzieki za odpowiedzi
    Obserwuj wątek
      • Gość: Joanna Re: wysylanie cv i lm do firm (ale nie jako odpow IP: *.fbx.proxad.net 24.06.05, 12:33
        Pytania sa bardzo madre.
        Temat maila : " Kandydatura spontaniczna".
        Nastepnie krotki list, bardzo podobny w formie do listu motywacyjnego.
        W zalaczniku CV.

Powodzenia.
        Joanna
        • komandos76 Re: wysylanie cv i lm do firm (ale nie jako odpow 24.06.05, 13:31
          Ja wpisuje w temacie e-maila swoje imie i nazwisko, ewentualnie mozna wpisac
          dzial, cos innego np. kandydatura (spontaniczna ja bym nie wpisywal) lub
          aplikacja, albo cos innego - temat ma male znaczenie. Czy przeczytaja list czy
          nie to tego nie wiadomo. Na poczatku jak zaczalem szukac pracy wyslalem okolo 50
          listow (tradycyjnych). Odpowiedziala tylko 1 firma i to oczywiscie z tekstem, ze
          w tym momencie nie maja nic do zaoferowania. Warto jednak za jakis czas
          powtorzyc wysylke, bo to czy sie ktos zainteresuje zalezy od roznych czynnikow.
          Wazne zeby sie zbytnio nie przejmowac niepowodzeniami. Im wiecej wyslesz
          aplikacji tym wieksze szanse na znalezienie pracy. To tak jak z handlem. Dzial
          handlowy wysyla oferty do roznych firm, nawet czasami nie zwiazanych z branza,
          lub nie zainteresowanych oferta, ale chodzi zeby z tych wszystkich firm chociaz
          jedna odpowiedziala. Poza tym proponuje przeczytac watek: Sposoby na efektywne
          poszukiwanie pracy.
          Pozdrawiam
          • Gość: cd Re: wysylanie cv i lm do firm (ale nie jako odpow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 14:38
            Właśnie mam zamiar skorzystać z tej metody wysyłania @, tylko czy to nie jest
            SPAM??? Odpowiedzcie
            • mk-80 Re: wysylanie cv i lm do firm (ale nie jako odpow 01.07.05, 15:06
              To moze ja odpowiem ja jest w firmie w której pracuje.
              Do nas tez przychodzą takie maile - i nie są wyrzucane z reguły.
              Zazwyczaj - od ręki wysyłane są na druk - następnie do segegatora.
              W chwili gdy jest dużo pracy lub pojawiają sie nowi kontrahenci - magiczny
              segregatorek jest otwierany i analizowane są przesłane aplikacje - wybieranych jest około 5 szt - i ludzie zapraszani są na rozmowy. Zwykle z tych 5 mniej wiecej 2 juz ma prace wiec pozostaje 3. Oczywiście wszystkim odsyłany jest list ze doki dotarły i czekają grzecznie na odpowiedni czas.
              U nas mniej wiecej 2x do roku otwiera sie ten zbiór cv i listów.
              4 z naszych aktualnych pracowników prafiło do Nas właśnie tak.

• Gość: daisy Re: wysylanie cv i lm do firm (ale nie jako odpow IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.07.05, 12:09
                To bardzo dobry pomysl, ja wlasnie w ten sposob znalazlam prace.na 60 maili
                wyslanych, dwie firmy zaprosily mnie na rozmowe, w jednej pracuje.Pracodawcy
                poszukuja ludzi aktywnych, ktorzy sie sami do nich zglosza. Dodatkowo mi bylo
                trudniej, bo ja pracuje w branzy HR i prowadzilam dzial rekrutacji...Życze
                powodzenia!
      • Gość: Ewa Firmom takie maile spadaja jak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 19:53
        ...z nieba. Nagle maja za darmo to, za co normalnie trzeba slono zaplacic
        (ogloszenie itd.). Ja zachowuje i za pare / parenascie miesiecy korzystam
        (ostatni rekord - telefon po ponad dwoch latach - ale sie dziewcze zdziwilo :-
        )))). W temacie maila? Jezeli chcesz komus naprawde ulatwic prace i dac sie
        potem latwo znalezc, to proponuje nastepujacy format: miasto - w dwoch slowach
        profil zawodowy (np. "studentka, dwa lata doswiadczenia" albo "obsluga
        Klienta"). Powodzenia!
        • mk-80 Re: Firmom takie maile spadaja jak... 08.07.05, 08:25
          Hehe :) moze nie jak z nieba ... ale z pewnością ułatwia to sytuacje :-).
          • Gość: Ewa Mnie z nieba :-))) IP: 44,1.* / 193.193.181.* 08.07.05, 11:30
            • Gość: cd Re: Mnie z nieba :-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 12:25
              A co wpisują przeważnie w temacie? Mi przynajmniej wydaje się, że to decyduje
              czy otworzą maila czy wyrzucą, i jest tak ważne jak jego zawartość.
              Osobiście rozesłałam w tym tygodniu 32 aplikacje, na razie cisza.
            • Gość: Yurii Re: Mnie z nieba :-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 12:51
              To podaj tego maila do siebie Ewa to bedziesz miała ulewe z nieba :)
      • losiu4 Re: wysylanie cv i lm do firm (ale nie jako odpow 08.07.05, 08:36
        co prawda nie mejlem, ale spontanicznie wysyłając lub obnoszac po firmach
        papierowe CV znalazłem swego czasu pracę. Tak wiec - może warto spróbować.

Pozdrawiam

Losiu
        • xyz2000 e-mail inaczej 08.07.05, 08:54
          Ja postępuję podobnie jak Losiu, prawie zgodnie z tym, co pisze Ewa, ale trochę
          inaczej:
          - typuję firmy,
          - za pomocą telefonu lub wizyty z osobą już zatrudnioną (czasem udaję klienta i
          wciągam do rozmowy ich handlowca) staram się poznać, kto jest szefem mojego
          potencjalnego działu,
          - dzwonię do niego (ciekawe, że to zawsze jest on; jak jest ona, to na ogół
          jest czymś zajęta i nie potrafi rozmawiać na mój temat) i mówię kim jestem i co
          umiem,
          - jeżeli jest cień zapotrzebowania (co zdarza się rzadko, ale się zdarza), to
          proszą mnie o cv,
          - rozmawiamy jeszcze chwilę, podczas której usiłuję wyciągnąć, co potencjalnie
          miałbym w firmie robić, co im pasuje, co im nie pasuje,
          - poprawiam cv, starając się umieścić te cechy, które są przydatne na nowym
          stanowisku, dodaję cechy związane z branżą, wyrzucam to co im nie pasuje,
          - wysyłam faksem lub e-mailem,
          - potem na ogół jest spotkanie.

W ten sposób zostałem już 3 razy zatrudniony.
          • miang Re: e-mail inaczej 11.07.05, 12:20
            > - dzwonię do niego (ciekawe, że to zawsze jest on; jak jest ona, to na ogół
            > jest czymś zajęta i nie potrafi rozmawiać na mój temat) i mówię kim jestem i co
            >
            > umiem,

no tak, kobiety pracują, a faceci sie obijają więc mają czas na pogaduszki z
            nieznajomymi......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka