myszatorek 18.07.05, 16:45 Mam pytanie: dostałem z firmy OPTIONS EMPLOYMENT propozycje pracy czy ktos kiedys wyjechal z tej firmy i czy jest ona wiarygodna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nahe Re: options employment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 09:22 hej:) ja i moj facet jedziemy w piatek na spotkanie do nich:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: options employment IP: *.szczecin.mm.pl 08.08.05, 15:10 hej, mam pytanko możesz mi podać namiary na tę firmę i koszt wyjazdu, z góry dzięki, pozdrowionka i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
coox Re: options employment 19.07.05, 11:36 Mój kuzyn wyjeżdzał i jego koledzy wszystko było spoko, wswoim magazynie trafiłem na ludzi, którzy do Anglii trafili przez Options, nie słyszałem narzekania. To angielska agencja rekrutacyjna z oddziałem w POlsce. pozdrawiam -------------------------- www.cooxart.webpark.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Troni Re: options employment IP: *.t15.ds.pwr.wroc.pl 19.07.05, 17:29 Witajcie, nie moge znaleźć ich strony www , adresu polskiego oddzialu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszatorek Re: options employment IP: *.bsk.vectranet.pl 19.07.05, 19:07 Polski oddzial nie ma swojej strony www. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi Re: options employment IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 20.07.05, 16:18 Ja bym uwazal juz slyszalem troche dziwnych opowiesci o tej firmie raz jest dobrze ael juz wiele razy sie zdazaly jej wpadki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxx Re: options employment IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 20.07.05, 16:20 Ja osobiscie nie polecam tej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woytass Re: options employment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 03:12 jak jeszcze na topic spogladacie to chcialbym wiedziec dokladniej dlaczego jeden z was nei poleca a drugi mowi cos o jakis "dziwnosciach" wyjezdzam od nich nie dlugo wiec chcialbym o odpowiedz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nahe Re: options employment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 21:24 ja rowniez z checia poczytam co bylo nie tak, co spradzwic dokladniej, na co nie dac sie zlapac. slyszalam o zlych warunkach mieszkalnych- czy moze o co innego chodzi??? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woytass Re: options employment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 23:31 nahe nie pekaj najwyzej ich wydusimy po kolei ;D hhehee pozdrawiam ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeq Re: options employment IP: *.intergeo.pl / 213.77.78.* 28.07.05, 20:09 czesc czemu nie polecasz tej firmy?? jak wiesz cos na ten temat to prosze daj znac na e-maila tprl@wp.pl, mam niedlugo jechac z numi a nie stac mnie na wurzucenie kasy w błoto, bardzo prosze o kontakt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niteczka Re: options employment IP: *.visp.energis.pl 29.07.05, 21:53 Nie straszcie mnie bo ja niedługo wyjezdzam z tej firmy, a poza tym mój znajomy w tamtym roku pojechał i nie narzekał, siedzi tam do tej pory i zaczął nawet studia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nahe Re: options employment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 11:39 ach, co ma byc to bedzie...to jest szansa wydostania sie z kraju:))z tego co sie dowiedzialam,to przeboje mieli z mieszkaniami ( nie wszyscy- niektorzy trafili super, niektorzy gorzej). wazne, ze praca byla i za nia placili (nie wiele, ale placili :)))spotkamy sie ludziska wszyscy na miejscu:))) moze jakas imprezka integracyjna po przyjezdzie wszystkich grup??? hihihi pozdro all Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niteczka Re: options employment IP: *.visp.energis.pl 30.07.05, 22:25 Masz rację nahe, aby była praca z mieszkaniem zawsze można sobie poradzić.Przeciez mozna zawsze zmienić mieszkanie.Z tą imprezką to by było fajnie,ale pewnie każdego dnia w innym mieście bo podejrzewam że nie wszyscy jadą to tego samego miasta :)) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: options employment IP: *.intergeo.pl / 213.77.78.* 31.07.05, 11:48 czesc czy ktos ie orientuje ile mniej wiecej mozna miesiecznie u nich zarobić(netto)? i czy da sie za to wyżyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nahe Re: options employment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 09:12 niestety nie wiem ile dokladnie mozna zarobic,to sie okaze na miejscu...ale kokosy to nie sa.jednak slyszalam,ze da sie cos odlozyc "do skarpety" zarabiajac 4,85F/h :)) tez mysle,ze nas porozrzucaja i pewnie nie zawiele bedziemy mieli czasu, aby sie poznawac.a poza tym slyszalam,ze jest full roboty, ciezkiej roboty, ze nawet nam sie nie bedzie chcialo:)) pozdrowionka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woytass Re: options employment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 01:23 przecierz do fabryki stali nie jedziemy :P damy rade i tak :D za impra jestem za jak juz nas porozrzucaja to zawsze jest tam jakies MZK hahaha ;) pozdrawiam ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nahe Re: options employment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 22:59 woytass no ja tez mysle ze sobie spokojnie poradzimy, wkoncu to firma odziezowa, wiec chyba tak strasznie nie bedzie :))) a to spotkanko (imprezke) naprawde bedzie mozna skrecic, w autokarach chyba zdazymy sie poznac hihihi :) wkoncu czeka nas dosc dluuugggaa jazda :))) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Anglia W miarę Ok IP: *.range86-135.btcentralplus.com 06.08.05, 12:46 ja wyjechałem w zeszłym roku przez tą firmę do Crosslee w Halifaxie.Tutaj dalszymi formalnościami zajmował się Flame Employment.Ogólnie Options jest spoko to co podpisujecie to dostaniecie, nie słyszałem żeby coś było nie tak z tą firmą. W zeszłym roku przyjechało do Halifaxu około 600 osób przez tą firmę, troszkę ciężka była praca i niektórzy narzekali, ale nikt nie obiecywał że będzie łatwo.Przegięciem były mieszkania bo troszkę kosztowały około 40 funtów no i to że trzeba było im zapłacić 90 funtów na Home Office, co jest przegięciem bo WRS kosztuje 50 funciaków no a te 40 to niby na adwokata który miał załatwić wszystkie formalności, które równie dobrze można samemu zrobić.Pozatym wszystko raczej było oki. No a z tymi 40 funtami to i tak spoko bo nie płaciło się za przejazd czyli ogólnie na pewno nie byłem stratny. Obecnie przebywam w Halifaxie jeśli ktoś chce jakiś informacji lub dowiedzieć się czegoś niech pisze : thestray@poczta.fm .Z góry mówię że pracy nie załatwiam bo sam mam teraz małe problemy ;).Pozdrawiam i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woytass Re: W miarę Ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 21:55 no widzisz Daniel udalo sie Tobie :D mam nadzieje ze nam tez sie uda wszystko bez problemu :D pozdrawiam :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nahe Re: W miarę Ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 23:02 daniel dzieki za to, ze sie wypowiedziales... dodales otuchy no i warto poczytac roznych opinii... szczegolnie od tych, ktorzy to przeszli...:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: W miarę Ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 21:06 Witaj.powiedz czy 200 funciaków mi wystarczy.jade do crosslee mam jedzenia na miesiac.ogolnie zaplacilem 945 zl za dojazd i HO.25 funtow przycieli.ciezka praca bo? troche sie pocieszylem.aha tak ogolnie kto jedzie 7 wrzesnia.pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: W miarę Ok 14.08.05, 12:44 Mój brat pojechał 10 sierpnia do Doncaster. Podobno mieszkanie im sie trafiło super ale 50 funtów za tydzień. No i z tego co wiem to brali ze soba 350 funtów, no i podobno tej kasy ledwo im starczyło bo mieli duzo różnych opłat na początek, m.in. musieli zapłacic za chate za miesiąc z góry. Praca podobno na zmiany, zaczynają 15 sierpnia więc co do samej roboty nic jeszcze nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woytass Re: W miarę Ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 04:58 jennifer a mozesz napisac jak to z tym mieszkaniem jest... chodzi mi o to czy kazdy ma swoj pokoj czy razem ? ;) pzdr ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: W miarę Ok 16.08.05, 08:51 Wiem, że mieszkają w mieszkaniu 3 pokojowym. W jednym pokoju brat z dziewczyną w drugim dwóch chłopaków i w trzecim dziewczyna. Akurat z chaty są podobno bardzo zadowoleni. Dokładnie nie wiem na czym polegał przydział mieszkania... może ktoś jeszcze się odezwie z tej grupy co pojechała 10 sierpnia do Doncaster. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
saperowsky dajcie jakies namiary na ta firme 07.08.05, 09:15 tez szukam jakiegos godnego zaufania posredniaka z tego co tu przeczytalem na temat warunkow mieszkalnych to nie mam zbyt wygorowanych wymagan (wyrko, lazienka i szafka pod kluczem mi wystarcza...) z gory dzieki i pozdrawiam !! michau Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: dajcie jakies namiary na ta firme 16.08.05, 08:52 Wysłałam Ci namiar na maila. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
saperowsky Re: dajcie jakies namiary na ta firme 16.08.05, 11:23 dzieki ,dzieki pozdroofka michau Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Do Jennifer IP: *.piasta.pl 18.08.05, 10:39 Do Jennifer Hej my tak jak twoj brat jedziemy do doncaster wiec mam pytanko, moze sie orientujesz ty te domy to umeblowane sa i czy sa jakies no wiesz garnki itp. Aha i jak bedziesz cos wiedziała o pracy to też jak możesz oświeć nas. Z góry wielkie dzieki, pa Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: Do Jennifer 18.08.05, 10:59 Hej. Z tego co się orientuję to mają mieszkanko z nową pralką, nową lodówką, nowe mebelki, ogólnie bardzo fajne, w szeregówce z ogródkiem. O garnki przy okazji zapytam, wiem że brali ze sobą sztućce. Tylko te mieszkania moga się troche różnić, można za tą samą cenę trafić chyba do mieszkania o niższym standardzie. Mieszkań nie wybiera się samemu tylko jak zrozumiałam dostaje z przydziału. Co do samej pracy. W tej chwili polega ona podobno na tym, że chodzą z czytnikiem i zbierają zamówienia. Sama praca nie jest ciężka tylko trzeba się nachodzić. Praca jest zmianowa. Niedługo mają mieć 2 tyg. szkolenie w innym next, a potem ich porozdzielają do różnych, na razie jest tłok bo są w jednym next (trochę chaotycznie pisze ale mam nadzieję, że rozumiesz). Po szkoleniu ich praca będzie wyglądac tak, że trzeba zebrac 100 rzeczy na godz. przez 8 godz. to jest 800, jak zbierze się 1000 to jest bonus. Jeździ się z koszykiem i wybiera różne ciuchy z zamówienia. To tyle jak się dowiem cos więcej to napiszę, jeśli jeszcze chcesz żeby coś bliżej wyjasnić to pisz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Do Jennifer IP: *.piasta.pl 18.08.05, 23:30 hej dzieki za wiadomość Kurcze w sumie to troche nie rozumiem o co chodzi ze zbieraniem zamówień, co to znaczy? Gdzie mam chodzić? Musisz chyba mi to dokładniej napisać, bo troche nie rozumiem, a to że porozdzielaja do innych nextów bedzie sie równalo z wyprowadzka z Doncaster? Jakies zamieszanie małe. A z tymi rzeczami do zbierania to czy to chodzi ze masz zamowienie przed sobą i musisz wyszukac te rzeczy w magazynie? Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Odpisz jak mozesz i dzieki z góry, pa Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: Do Jennifer 19.08.05, 08:47 > Kurcze w sumie to troche nie rozumiem o co chodzi ze zbieraniem zamówień, co to > > znaczy? Gdzie mam chodzić? Musisz chyba mi to dokładniej napisać, bo troche nie > > rozumiem, Ze zbieraniem zamówień to jest tak: nie wiem od kogo się zbiera te zamówienia, ale wiem , że tak jak piszesz zbiera się różne rzeczy z magazynu (ja tak zrozumiałam to co mówił brat). a to że porozdzielaja do innych nextów bedzie sie równalo z > wyprowadzka z Doncaster? Nie. Nie zmieniasz miejsca zamieszkania. Z tego co mówił, wszystkie te nexty są w pobliżu Doncaster. Np. ten , w którym teraz pracują jest dalej niż ten , w którym będzie to szkolenie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Do Jennifer IP: *.piasta.pl 19.08.05, 11:56 hej dzięki za odpowiedź, przepraszam że tak mocno ci zawracam głowę ale jeszcze mam parę pytań. 1. Czy oprócz mieszkania pobierali jakies inne opłaty? 2. Czy w cenę mieszkań są wliczone rachunki czy osobno sie płaci 3. Czy brat musi dojeżdzać do roboty czy spokojnie na piechotkę 4. Chodzi mi czy te miasteczko to duze czy mozna porównać je do wielkości jakiegoś polskiego. Na zakończenie sorki że tyle pytań i że cię męczę tak mocno, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: Do Jennifer 19.08.05, 13:00 Hej, w chwili obecnej mogę Ci tylko odpowiedzieć, że > 1. Czy oprócz mieszkania pobierali jakies inne opłaty? za prowadzenie konta 4 funty, i za mieszkanie to jeszcze kaucje 50 funtów musieli zapłacić, chyba za jakiegoś prawnika jeszcze, radzę wziąć ze sobą 350-400 funtów > 2. Czy w cenę mieszkań są wliczone rachunki czy osobno sie płaci Zapytam > 3. Czy brat musi dojeżdzać do roboty czy spokojnie na piechotkę Dowożą ich, dowóz kosztuje 15 funtów za tydzień, ale na razie 2 tyg. maja gratis > 4. Chodzi mi czy te miasteczko to duze czy mozna porównać je do wielkości > jakiegoś polskiego. Miasteczko podobno bardzo fajne, o wielkość zapytam. Podobno bardzo dużo tam Polaków. > Na zakończenie sorki że tyle pytań i że cię męczę tak mocno, pozdrawiam Nie szkodzi pytaj o co chcesz, ja w miarę możliwości spróbuję się czegoś dowiedzieć... A i jeszcze chyba nie pisałam, ale umowę maja tylko podpisaną na 4 miesiące z firma posredniczącą Flame, a potem zależy to od next czy przedłużą. Maja jeszcze zniżke 25% na ciuchy next :) W święta wolne całe 7 dni. To tyle co mi się jeszcze przypomniało. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Do Jennifer IP: *.piasta.pl 21.08.05, 00:00 hej Jennifer Kurcze jak możesz to koniecznie sie dowiedz co z tymi oplatami za gaz i prąd i wode czy razem czy oddzielnie dla mnie to bardzo ważne. Aha moze orientujesz sie czy będą jakieś nadgodziny i za jaka stawke pracują, bo tak sobie obliczam i coś słabo z tymi zarobkami, aha i czy nocna zmiana ma większą stawkę. Mam jeszcze jedna prośbę, na razie to pewnie i tak sie nie orientujesz ale jeżeli to by nie było zbyt osobiste pytanie to proszę spytaj ile kasy zostanie mu na czysto po odjeciu oplat, bo w sumie chodzi tu o jakieś zarabianie a nie wydawanie wszystkiego na opłaty (powoli zaczynam panikować). Aha a z ta umową na 4 miesiace to troche w h.. polecieli bo w Polsce mówili ze na 6 z mozliwością przedłużenia, cholerka gorzej będzie jak tych 4 nie przedłużą. Jennifer jeżeli będziesz coś wiedziała to pisz, chętnie się także dowiem ile i co potrącą z wyplaty, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: Do Jennifer 21.08.05, 07:00 Hej, niestety o opłatach zapomniałam ale zapytam przy okazji. Pytałas wcześniej o garnki, mój brat mówi, że oni akurat dostali od właściciela 3 rondelki, pościeli, poduszek i kołdry nie było, trzeba miec swoje. Na nocną zmianę nie pracują, tylko na 6:00 i 14:00. Wczoraj robili nadgodziny maja za to 1,5 stawki, ale pracowali tylko 6 godzin bo nie mieli dla nich więcej roboty. Jesli chodzi o podatek to podobno przez kilka pierwszych tygodni zabieraja 30% a potem ok. 20%. Pytałam ile zostanie na czysto, ok 100 funtów z czego jeszcze musi kupic jedzenie, na które wystarczy max 25 funtów tygodniowo. Postaram się zapytac o te opłaty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
violus22 Re: Do Jennifer 21.08.05, 08:21 nie ma sensu juz panikowac, za kilka dni wyjazd wiec chcialoby sie powiedziec 'kosci zostaly rzucone'. swoja droga nie dziwie sie ze umowa na 4 mce, pewnie jakos sie zabezpieczyli, bo styczen tutaj to miesiac ogorkowy w kazdej fabryce. 100 na tydzien, 400 na miesiac.... zarobki niewielkie, ale jakos sie utrzymacie, a moze uda sie nawet troszke odlozyc.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Do violus22 IP: *.piasta.pl 21.08.05, 12:15 W sumie to panikuje bo moge jeszcze zrezygnować ja dopiero we wrzesniu jade, dlatego chce wiedziec jak najwiecej, bede wdzięczna za każdą wiadomość, na 4 miechy nie oplaca mi sie jechac bo tylko dlugi pooddaje, dlatego martwi mnie ten kontrakt na 4 miechy, powoli nie wiem sama co robic.Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
violus22 Re: Do violus22 21.08.05, 12:28 tak, rozumiem rozumiem... Aniu, czy ty jestes z bialegostoku? Odpowiedz Link Zgłoś
violus22 Re: Do violus22 21.08.05, 15:08 :) ja tez, a raczej bylam, bo nie przewidujemy powrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Do violus22 IP: *.piasta.pl 21.08.05, 23:01 fajnie wam, a gdzie jesteście? Ico masz jakąś fajną robotkę? Pozdrowienia od całego Białegostoku dla ziomalki!!!!hihihi, trzymaj się Odpowiedz Link Zgłoś
violus22 Re: Do violus22 22.08.05, 00:11 jestesmy w Bradford, bo tutaj rok temu byl wyjazd z OE, ale i tutaj miesci sie agencja Flame dla ktorej bedziecie pracowac. ja narazie nie pracuje, mamy malego urwisa i musze siedziec z nim w domu... ale w grudniu przyjezdza moja mama i bedzie sie nim zajmowac a ja nareszcie do pracy:D Jeszcze w tamtym roku siedziba OE byla w Bialym, ale jakos sie wyniesli, hmm ciekawe czemu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Do violus22 IP: *.piasta.pl 22.08.05, 23:14 hej widze ze strasznie krytycznie jestes nastawiona do tej firmy, a jak prace znalazl twoj mąż, tak sam szukal czy przez jakies biuro, znaczy chodzi mi o prace po przyjezdzie do anglii, bo mowilas ze zrezygnowal z OE, ja to juz sama nie wiem co robic, moze warto wyjechac a potem jak sie cos nie uda to tam probowac czegos szukac,Wszystko to troche popieprzone i sosem polane. Odpowiedz Link Zgłoś
violus22 Re: Do violus22 23.08.05, 00:16 nie tyle krytycznie co...hmmm... wlasciwie to sama nie wiem jak. ot firma posrednicza jak kazda inna.... jej dzialalnosc to dorobic sie za wszelka cene kosztem innych... czytalam gdzies wypowiedz pewnej wlascicielki podobnej firmy (nie tej), ze w 90% klientami jej firmy powinni byc zdesperowani, niewyksztalceni i bez jezyka ludzie, a reszta to poprostu pomylka. maz znalazl prace bez problemu w ciagu 3 dni po przyjezdzie, w job centre (czyli jakby w urzedzie pracy), ale podkreslam ze rynek pracy rok temu byl naprawde olbrzymi, a teraz raczej ciezko znalezc cos konkretnego, choc mozna miec szczescie. to czy przedluza wam kontrakt czy nie tego dowiesz sie na miejscu, a tak wg moich obliczen to na reke dostaniecie jakies 170f za tydzien. wydatkow wole nie przewidywac;) ja sie czuje oszukana przez OE (heh powinnam napisac ze to moj maz czuje sie oszukany;) ale to ja tak czuje!), bo przedstawili na poczatku wszystko ladnie pieknie a na miejscu okazalo sie zupelnie inaczej i choc ja bylam daleko od meza czulam jak stanal on przed naprawde ciezka decyzja - czy zgodzic sie na ich warunki i pracowac? czy szukac czegos na wlasna reke? czy wracac? my tez zapozyczylismy sie na jego wyjazd, ale uwierz ze te niewymierne koszty byly wieksze niz pozyczka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Do Jennifer IP: *.piasta.pl 21.08.05, 12:13 dzięki Jennifer, w miare możliwości zapytaj o te opłaty będe wdzięczna. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: Do Jennifer 21.08.05, 17:47 Nie ma za co, przyślij mi na mój adres: jennifer1@gazeta.pl swojego maila lub nr gg, tak bedzie łatwiej pisać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: Do Jennifer 26.08.05, 08:49 W związku z prośbą o kontynuowanie wątku dopisuję odpowiedź o opłaty za prąd, gaz itd. Z tego co wiem, to 50 funtów, które płaci mój brat za mieszkanie to już jest całkowita opłata, która zawiera wszelkie koszty. Nie ma dodatkowych opłat. Wiem, że trzeba zapłacić kaucję za mieszkanie chyba 150 funtów... Trzeba wziąć ze sobą pościel, kołdrę , poduszkę. Z pracę w soboty w next płacą 1,5 stawki a w niedzielę i święto podwójną stawkę. Jeśli ktoś ma jakies pytania to w miarę możliwości postaram się na nie odpowiedzieć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziona Re: options employment IP: 194.152.88.* 15.08.05, 10:44 Wyjechalam do Anglii 10 sierpnia i jestem bardzo zawiedziona ta firma.Pamietajcie bierzcie wiecej kasy czyli 350-400 funtow.Dlaczego? -bedzie trzeba z gory zaplacic 150 funtow za mieszkanie(dwa tygodnie), a tego firma employment nam nie powiedziala i sporo ludzi wzielo za malo kasy -4 funty za prowadzenie konta w banku(co podobno jest bezplatne) -15 funtow na tydzien za dojazd do pracy itd. Nie ma takich zarobkow jak sa napisane w umowie, trzeba liczyc ze sa tam napisane zarobki na godzine brutto. Mial ktos byc z options do naszej dyspozycji(zeby nam pomoc) tu na miejsu przez 24h, a niestety takiej osoby nie bylo. Wiec uwazajcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: options employment IP: *.piasta.pl 15.08.05, 11:17 hej. nie wiem dlaczego jestes zawiedziona, oplaty to normalna rzecz, to przeciez bylo do przewidzenia ze za mieszkanie trzeba zaplacic sporo bo zadatek plus tydzien albo dwa a nawet czasem za miesiac czynszu, przeciez to norma, nie przewidzialas tego czy co, oplata za konto to tez normalna sprawa bo i w Polsce sie placi nie mało, skad ty sie urwałas, a wozic do pracy też nikt cie nie bedzie woził za darmo. My z chlopakiem jedziemy do doncaster 21 września i o dziwo o wszystkich platnosciach wiemy albo łatwo je przewidziec, a w umowie napisane jest ile minimalnie trzeba wziąść. Moje pytanie to czy jestes zawiedziona pracą, i warunkami mieszkalnymi, bo to w sumie jest najważniejsze. jak ktos jedzie we wrześniu 21 do Doncaster to prosze o kontakt na gg 7774953, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nahe Re: options employment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 11:35 ja wyjezdzam 24 sierpnia (czyli juz na dniach :)) ) i licze sie z tymi oplatami. tez nie rozumiem dlaczego zawiedziona jest zawiedziona:)) przeciez oplaty to norma, w kazdej firmie tak jest i oni o tym uprzedzaja. za wynajem mieszkania,nawet nie jadac poprzez firme, placisz kaucje i za tydzien lub wiecej z gory... nawet w polsce tak jest. fakt faktem, ze czesto oni (agencje) biora wiecej za mieszkania...na czyms musza zarobic te agencje... i mysle, ze praca poprzez agencje to jest dobre na poczatek, aby sie tam zaaklimatyzowac i wtedy probowac na wlasna reke... co do kasy, to przeciez to jest wiadome, ze podaja w umowie zarobki BRUTTO, wszedzie tak podaja, czy w polsce czy w anglii... wazne chyba ze jest robota... na wakacje nie jedziemy... :)) pozdrawiam wszystkich :) do zobaczyska w Wawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOTREK Re: options employment IP: *.piasta.pl 15.08.05, 12:12 witam wszystkich ja mam zamiar uderzyć do Angli 21 września dokładnie do DONKASTER wszystko wiem oprócz tego jakie są stawki podatkowe w tym regionie słyszałem o 22% wiem że później mozna sie ubiegać o zwrot tego podatku w Plsce ale wiem także ze po zwrocie trzeba zapłacić podatek w Polsce, w każdym bądz raźie jak nie bedzie możliwości wźięcia nadgodzin to zarobki wychodzą niezbyt wysokie odliczajac wszelkie opłaty i wydatki żecz jasna ! w biurze powiedziano mi że nadgodziny moga być albo i nie w zaleznosci od potrzeb pracodawcy. Poza tym wszystko wygląda raczej normalnie i rzetelnie co do kwestii mieszkania to może być różnie gdyż jedzie duzo ludzi a to mała miescina wiec nie każdemu mogą przypaść do gustu warunki mieszkalne. jeśli chce ktoś wymienić kilka zdań to jestem na gg 7774953 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: options employment IP: *.piasta.pl 15.08.05, 23:37 do nahe hej ty tez podobno do nexta , sluchaj ja wyjezdzam dopiero we wrzesniu ale jak bys mogla czy mogl to opowiedz jak tam bedziesz tam juz na miejscu, bo wiele osób w tym takze i ja jestem zdezorientowana i popadam w lekkie znerwicowanie. Kurcze bo co mnie najbardziej doluje to nieswiadomość nadgodzin i w ogóle obliczylam, ze jak dobrze pojdzie to niecale 2 tysiace mozna odlozyc znaczy zlotych na miesiac, lipa straszna, w sumie lepsze to niz nic, no ale ciekawe jak z tymi podatkami, czy ktoś mógłby mi wyjaśnic, moze masz jakies info na ten temat, pozdrawiam jak cos to sie odezwij na moje gg albo tu na froum 6754070 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nahe Re: options employment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 09:00 anna heja:) jasne, ze sie odezwe:)wszystko opisze co i jak.fakt faktem ja kade do south elmsall, ale i tak wam opowiem jak jest:)jak tylko dorwe tam jakiegos kompa to na pewno wpadne :)jesli chodzi o podatki, to na ten temat nie wiem nic:(( i nie denerwuj sie - przynajmniej narazie. jeszcze masz troche czasu :)) ja sie zaczelam denerwowac dopiero pare dni temu...zasypiam myslac o anglii i wstaje z mysla o anglii, a po drodze sni mi sie cos z anglia hihihihi:)))bedzie dobrze :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
violus22 podatki i ubezpieczenie 16.08.05, 11:06 Progi i stawki podatkowe w UK: do 4615 funtów 0% pomiędzy 4616 - 6535 funtów 10% pomiędzy 6536 -34515 funtów 22% powyżej 34516 funtów 40% Oprocz podatku jest jeszcze skladka na ubzpieczenie spoleczne (ok 8% jak dobrze pamietam). Podatek beda i ubezpieczenie beda potracac od samego poczatku, jednak pod koniec roku trzeba sie ubiegac o zwrot nadplaconego podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: podatki i ubezpieczenie IP: *.piasta.pl 16.08.05, 12:30 dzięki violus 22, troche sie uspokoiłam, tylko mam jeszcze jedno pytanko, czyli jaką stawke zabierają od samego początku, mniemam ze 10% + 8% na ubezpieczenie, a jeżeli sie nie przekroczy 4615 to w całosci zwracają, czy dobrze rozumuję? Daj znać pa Odpowiedz Link Zgłoś
violus22 Re: podatki i ubezpieczenie 16.08.05, 14:05 tak, jesli sie nie przekroczy 4615 to w calosci zwracaja, ale tylko PODATEk, ubezpieczenia oczywiscie nie. rok podatkowy trwa tu od 6 do 5 kwietnia, tylko kurcze juz nie pamietam jak to jest z tym pobieraniam na poczatku, ubezpieczenie to na pewno od razu 8% ale jak z podatkiem hmmm wiem ze jakos to zalezalo od miesiaca w ktorym przyjedziesz, ale jak wroci maz to spytam doklaniej:) Odpowiedz Link Zgłoś
violus22 obliczanie podatku 17.08.05, 11:12 Ju sie dowiedzialam dokladnie co i jak wiec pisze:) Powiedzmy ze wyplata wyniesie 200f brutto(wyplata tygodniowa). Wysokosc podatku oblicza sie nastepujaco: 200 x 52(ilosc tyg. w roku)= 10400 10400 - 4615(kwota wolna od podatku) - 191,9 (10%z (6535-4616) ) = 5593,1 5593,1 x 22% = 1230,482 1230,482 : 52 = 23,7 - kwota podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: obliczanie podatku IP: *.piasta.pl 17.08.05, 17:03 violus 22 hej fajnie ze napisalas, w sumie to juz sama dowiedzialam sie ale nie wiem co to za roznica 6535-4616, czy to jest roznica miedzy gorna a dolna granica przedzialu podatkowego 10%????, aha i wiesz co ale jak teraz pojade to moja suma zarobkow ledwo bedzie przekraczala sume wolna od podatkow. Czyli jeżeli dobrze rozumuje rok podatkowy w anglii liczy sie od 6 kwietnia do 5 kwietnia, czyli mamy polowe roku podatkowego, czyli zostalo dajmy 26 tygodni roku podatkowego czyli jak zarobie dajmy 200 funtow brutto to 200 *26=5200 5200-4615=585-191,9=393,1 393,1*22%=86,482 86,482:26=3,326 czyli jak wynika z moich obliczen to beda mi zabierac po 3,3 funta tygodniowo czy moje obliczenia sa poprawne, chcialabym miec pewnosc, odpisz jak mozesz,pa Odpowiedz Link Zgłoś
violus22 Re: obliczanie podatku 17.08.05, 22:57 Aniu, ja juz wyliczylam ile beda ci 'zabierac' podatku gdy przykladaowa wyplata to 200. tyle ile wyliczylam beda zabierac od samego poczatku, a dopiero jak sie bedziesz ubiegac o zwrot dostaniesz nadplate. >6535-4616, czy to jest roznica miedzy gorna a dolna granica > przedzialu podatkowego 10%???? dokladnie jest to roznica miedzy dolna a gorna granica przedzialu 10% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: obliczanie podatku IP: 194.152.88.* 23.08.05, 10:54 Witam wszystkich.Jestem w Doncaster i pracuje w firmie Next. Wyjechalam w sierpniu. Nie jest zle prze pierwsze dwa tygodnie jestesmy na szkoleniu a pozniej jedziemy do innej placowki Nexta. Ludzie w firmie Next sa przesympatyczni.Naprawde nie ma co narzekac.To normalne ze kase trzeba wziasc bo z gory musimy zaplacic 150 funtow za mnieszkanie,a pozniej to automatycznie potracaja z konta 50 funtow tygodniowo.Ludzie z firmy Flame tez sa spoko, zawsze pomoga i mozna do nich dzwinic jesli cos potrzeba.Np. w umowie w options employment jest ze jedziemy na 6 miesiecy, niestety to sa tylko 3 miesiace,chyba ze firma Nezt przedluzy,ale nie ma sie czym martwic trzeba myslec pozytywnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kraktom Re: obliczanie podatku 24.08.05, 20:10 Niestety przez piewrsze tygodnie (1-3) moga (ale nie muszą) pobierać tzw. emergency tax. Nie znam stawki ale jest wysoka z 200 brutto może zostac 140netto. Chodzi o to, że Inlan Revenue nie ma jeszcze człowieka w swojej bazie i nie ile juz zarobił w danym roku podatkowym (05.04-04.04 kazdego roku). Dlatego ważne jest aby jak najszybciej wypełnić druki P86 i P91 - niestety na 100% nie pamietam czy to te symbole ale Flame dał nam je w pierwszym dniu do wypełnienia. O zwrot podatku nie trzeba się ubiegać bo sami zwracają razem z wypłata. po prostu pewnego pieknego dnia dostałem dużo większa wypłatę niz zwykle. Przyjechałem pod koniec października a zwrot dostałem pod koniec stycznia jako jeden z pierwszych. Niektórzy dostali pod koniec marca. Dobrą stroną jest to, że im później dostajesz zwrot tym większa jest to kwota bo więcej w sumie potrącili. pozdrawiam kraktom Odpowiedz Link Zgłoś
violus22 Re: obliczanie podatku 25.08.05, 13:54 tak, dokladnie na poczatku moze to byc emergency tax nie zawsze firma troszczy sie o zwrot podatku dla pracowanika i czesto trzeba samemu zaniesc do IR druk P-60 i wtedy IR wysle czek z nadplaconym podatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: options employment IP: *.21.pl / *.21.pl 21.08.05, 01:19 Cześć. Mam pytanko czy ktoś jedzie z OE 31.08 do Heywood? Jeśli tak to proszę o kontakt gg 4604159:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nahe Do ANITY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 13:48 hejka:) bardzo ciesze sie, ze wkoncu napisal ktos kto tam jest i sa to optymistyczne slowa:) ja wyjezdzam jutro do South Elmsall z mym facetem.Stresuje sie juz strasznie, ale nie tym, ze cos moze nie wyjsc,tylko tym ze bede tak daleko od moich bliskich.Dobrze,ze bedzie przy mnie moj ukochany:) Ja wierze,ze wszystko bedzie oki, bo musi byc. Tak naprawde wiele zalezy od nas samych,od naszego nastawienia i w ogole...A wszystko kolorowo tez nie moze byc:), wkoncu to nie wakacje:)Mysle, ze to,ze jedziemy przez agnecje to dobre na start, dalej powinnismy sobie radzic sami...:) POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masterchef Re: options employment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 14:11 Ja miałem jechać, ale jednak z dniem dzisiejszym rezygnuje z tego wyjazdu. Po tym wszystkim co przeczytałem o tej firmie i z tego co mi wyszło faktycznie z obliczeń (po odliczeniu podatku, ubezpieczenia, czynszu za mieszkanie, opłat za te dowóz) wychodzi na to że ja tam ledwo zarobie na powrót do Polski. A biorąc po uwage to że jest tam zapewna duża ilość Polaków już teraz, to szans na znalezienie pracy gdzieś w pobliżu nie ma zupełnie, a na szukanie gdzieś po za to miejscowością zabraknie zwyczajnie pieniędzy. Z Anglii nie rezygnuje, ale za wszelką cenę jechać, to też nie ma sensu najmniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna KTO JEDZIE 21 LUB 28 WRZEŚNIA DO DONCASTER IP: *.piasta.pl 24.08.05, 18:27 hej kto jedzie do nexta 21 lub 28 września do Donaster proszę o kontakt, moje gg to 6754070 lub gg mojego chlopaka 7774953, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andzia Re: KTO JEDZIE 21 LUB 28 WRZEŚNIA DO DONCASTER IP: *.osiedle.net.pl 25.08.05, 09:53 Hej ,mam pytanie do osob ktore juz maja termin wyjazdu. jak wyglada rozmowa w biurze w wawie?podobno ma byc rozmowa kwalifikacyjna po angielsku i jakis test? czy ta rozmowa wymaga bardzo dobrej znajomosci jezyka?jade 30 i nie wiem na co sie nastawiac. PA Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: KTO JEDZIE 21 LUB 28 WRZEŚNIA DO DONCASTER 25.08.05, 12:45 Wypełnia się test, w którym pytania są po angielsku, podobno bardzo prosty, trzeba tylko napisać czy dane zdanie napisane po angielsku to prawda czy fałsz. A potem jest rozmowa po angielsku, pytają np. jak dojechałeś, gdzie mieszkasz, opisz rodzinę itp. Wystarczy średnia znajomość angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Kto jedzie 7 września IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 13:32 Ja jade 7 września. mam troche stracha,ale niepanikujcie.ludzie jeżdżą z tej firmy i jest ok. początki są trudne.kase też można zarabić.good luck!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jennifer1 Re: Kto jedzie 7 września 29.08.05, 14:18 No podobno nie jest źle, ale naprawdę trzeba nieźle zasuwać żeby dobrze zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PITER Re: Kto jedzie 7 września IP: *.piasta.pl 29.08.05, 18:01 mam wielką nadzieje ze wogóle da się coś zarobić trzeba próbować pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aparat Re: Kto jedzie 7 września IP: *.80-240.sze.tkb.net.pl 31.08.05, 11:32 Słuchajcie ludzie jadący do Halifax ;] Ja tam byłem przez pół roku i mówie wam szczerze nie bujcie się !!!! KASE to sie zarabia spokojnie i wcale nie trzeba ostro zasuwac :) ( moj przyklad) Tylko trzeba umiec oszczedzac ale po pol roku mozna spokojnie zwiesc ok 2000 F. haha a wiec badzcie dobrej nadziei;] A tak wogle to i ja jade 7 wrzesnia haha :) cgetnych na bajere zapraszam na gg 3144742 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crobi Re: Kto jedzie 7 września IP: 83.104.90.* 14.09.05, 20:03 Kiepsko oszczedzales... Ja wcale nie oszczedzalam i po 4 miesiacach mialam juz ponad £ 2000 :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania z warszawy Re: options employment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 14:10 czy ktos z was dalby mi namiary na te firme? podobno jest gdzies w wawie ale nie mam pojecia gdzie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: options employment IP: *.BIATEL.COM.PL / 212.33.80.* 31.08.05, 14:46 Sylwia Kalinowska > Options Employment Polska Sp. z o.o. > Al. 3 Maja 2/69 > 00-391 Warszawa > tel: 0048 22 745 01 30 > sylwia.kalinowska@optionsemployment.lv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mele Re: options employment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 15:46 Adres sylwia. kalinowska juz nie dziala. piszcie na informacja@optionsemployment.lv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia options employment-okolice Manchesteru IP: *.icpnet.pl 04.09.05, 22:29 Witajcie! Chciałabym z moim chłopakiem wyjechać w okolice Manchesteru w styczniu 2006r., jak długo trwa załatwianie wszelkich formalności?? I ile tak naprawdę trzeba wziąć ze soba kasy na początek?? Czy jest ktoś komu ta firma nie zapewniła pracy i mieszkania?? Czy można samemu znaleźć sobie mieszkanko, albo dojechać na własną rękę?? Wybiera się ktoś w okolicach stycznia do Manchesteru?? Zapraszam na GG 2641603 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna KTO JEDZIE DO DONCASTER 28 WRZESNIA DO NEXTA IP: *.piasta.pl 05.09.05, 09:39 jezeli ktos z was jedzie do Doncaster 28 wrzesnia prosze o kontakt w celu zapoznawczym hihih moje gg to 6754070 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiadomyszek Re: options employment-okolice Manchesteru IP: 83.104.90.* 14.09.05, 15:11 Nie mam gadu wiec odpowiadam na formu. Niestety nie ma firm, ktore na miejscu zalatwiaja mieszkanie i prace. Jesli nie wyjezdzasz z firma z Polski to o taki full service na miejscu trudno. Ciezko powiedziec ile kasy trzeba zabrac na poczatek. Napewno na jakies 2 tygodnie zycia bez pracy, + kolejne 2 tygodnie czekajac na wyplate. Na jedzenie wyjdzie Wam od £10 do £20, jesli bedziecie zaopatrywac sie w Netto. Z mieszkaniami jest roznie i oplaty tez sa rozne. Lepiej postaraj sie skontaktowac z Polakami mieszkajacymi na miejscu, moze znajdzie sie miejsce w jakims domu. Trzeba miec nerwy ze stali i chec mocnych wrazen, aby jechac w ciemno: bez mieszkania i pracy. Musisz tez wziasc pod uwage ze miesiace od stycznia do kwietnia/maja sa miesiacami cichymi jesli chodzi o prace. Wiec musicie przemyslec swoj plan strategii. Gdzie chcecie pracowac, na ile planujecie przyjechac, czy jestescie w stanie wytrzymac czasami tragiczne angielskie warunki mieszkaniowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PITER Re: IP: *.piasta.pl 09.09.05, 20:06 MAM PYTANIE DO KOGOŚ KTO JEST W ANGLII LUB BYŁ WCZEŚNIEJ CO DOKŁADNIE TZREBA ZABRAĆ TAM DO MIESZKANIA WIEM TYLKO ŻE SPIWÓR, KOC, POSZEWKI, PRZELOTKĘ DZIEKI Z GÓRY ZA INFORMACJE POZDRAWIAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phuck Re: IP: 81.219.224.* 09.09.05, 21:03 ja tez bylem w halifaxie i jesli chodzi o hajs to raczej polecam pewna duza firme -koncern spozywczy... jak ktos troche bardziej zaznajomiony to bedzie wiedzial o co chodzi.. zwlaszcza ze teraz duzo osob, tak jak ja wyjechalo i pewnie duzo miejsc pracy bedzie.. na pewno lepiej jesli bedzie wiecej Polakow niz paqis.. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiadomyszek Re: IP: 83.104.90.* 14.09.05, 15:13 Mowisz o Nestle czy McVities?? ;) Pozdro z Halifaxu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiadomyszek Re: options employment IP: 83.104.90.* 12.09.05, 15:09 Jesli pracujecie dla Flame w NEXTcie i mieszkacie w Wakefield albo w Barnsley - jedynym miejscem w ktorym mozecie zrealizowac wasz czek jest - Herbit Brown. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: options employment IP: *.icpnet.pl 18.05.06, 19:27 Czy ta firma jeszcze istnieje? Bo od jakiegoś czasu nie mozna znaleźć zadnych info na jej temat! Odpowiedz Link Zgłoś