Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

POZWOLENIE NA PRACE W NIEMCZECH????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 17:25
    Bardzo prosze o wszystkich o pomoc. Przeprowadzam sie do narzeczonego (Polak)
    do Hamburga, jednak w przeciwienstwie do niego, nie mam pozwolenia na prace.
    Czy jesli sie pobierzemy, to je uzyskam? Czy tylko pozwolenie na pobyt?
    Jakie sa przecietne wynagrodzenia dla osob po studiach ekonomicznych? Gdzie
    moge znalezc prace? Lepiej przez internet czy biura posrednictwa?
    Ile kosztuje wyzywienie, mieszkanie, oplaty ? Bardzo prosze o jakakolwiek
    pomoc!!!!!

Pozdrawiam,

Malgosia
    Obserwuj wątek
      • aggitta Re: POZWOLENIE NA PRACE W NIEMCZECH???? 30.07.05, 20:22
        Czesc:)

Malgosiu, mieszkamy nawet niedaleko siebie:) Ja jestem w podobnej sytuacji jak
        Ty, z tym, ze moj Mliy jest Niemcem. Oczywiscie po slubie masz pozwolenie na
        prace, a takze ubezbieczenie rodzinne na meza. Pozwolenia na pobyt nie
        potrzebujesz juz, bo jestesmy w UE- sama dostalam takie zaswiadczenie od miasta
        Lubeki. Ale musisz sie zameldowac. Twoje facet Ci pomoze na pewno w tym
        wszystkim. Z praca zalezy wiele od tego, jak dobrze znasz niemiecki, ale jesli
        jestes juz doswiadczona ekonomistka, to raczej malabys latwiej. Zeby pracowac,
        potrzebujesz pozwoelnia na prace- najpierw szukasz pracodawcy (Internet czy
        ogloszenia w gazecie lub na wlasna reke) i potem pozostaja wam formalnosci w
        urzedzie pracy. Z tym moze byc roznie, bo musi on udowodnic, ze potrzebuje
        wlasnie Ciebie. Najlepiej bedzie jak wiezmiesz slub. Masz wtedy te korowody z
        glowy:)Nie rozumiem, dlaczego pytasz o koszty zycia itd., skoro bedziesz
        pzreciez mieszkac z chlopakiem, ktory raczej tu jest obeznany? Jak masz jakies
        pytania jeszcze to pisz! Powodzenia!:) Pzdr
        • Gość: Thea Re: POZWOLENIE NA PRACE W NIEMCZECH???? IP: *.arcor-ip.net 30.07.05, 22:42
          aggitta napisała:
          ...dlaczego pytasz o koszty zycia itd., skoro bedziesz
          > pzreciez mieszkac z chlopakiem, ktory raczej tu jest obeznany? Jak masz jakies
          > pytania jeszcze to pisz! Powodzenia!:) Pzdr
          ------------------------------------------------
          Slusznie wpadlas na ten trop!!!
          --------------------------------
          do zalozycielki watka:
          Czytajac sam watek widzi i wyczuwa sie o co w nim chodzi.
          Prosze nie zapomniec w Niemczech takie rzeczy, skoro udowodnia sa karane.
          Dziwne, jak piszesz jestes po studiach, ale dyplomacji nie nauczono cie na nich.
          • Gość: Helga Re: POZWOLENIE NA PRACE W NIEMCZECH???? IP: *.chello.pl 31.07.05, 00:18
            Thea - straszy Cię? A CO ONA TAKIEGO POWIEDZIAŁA CO JEST NIEZGODNE Z
            PRAWEM????? Wyluzuj !
            • Gość: Thea Re: POZWOLENIE NA PRACE W NIEMCZECH???? IP: *.arcor-ip.net 31.07.05, 19:20
              nie mam z czego wyluzowac, z tego ze ostrzegam dziewczyne?
              Sadze, ze to tylko dla jej uczciwosci jak i jej dobra.
              Jak sie niczego nie umiesz w wypowiedzi wlascicielki tego watka
              doszukac to ja nie moge nic za to, na wiec ...?
              • Gość: kinga Re: POZWOLENIE NA PRACE W NIEMCZECH???? IP: *.arcor-ip.net 06.08.05, 18:45
                aggitta, to mieszkamy w tym samym miescie:)
                • aggitta Re: POZWOLENIE NA PRACE W NIEMCZECH???? 06.08.05, 22:20
                  Oj to super:) Ja mieszkam dokladnie w Travemuende. Dlugo juz tu jestes?
                  Pozdrawiam cieplutko!:)
                  • Gość: kinga Re: POZWOLENIE NA PRACE W NIEMCZECH???? IP: *.arcor-ip.net 07.08.05, 00:04
                    pierwszy raz przyjechalam 2 lata temu, wlasnie koncze pisac moja magisterke,
                    moglabym tu zostac, ale czuje ze musze jechac dalej, w listopadzie planuje uk :)
                    wlasnie wrocilam z festiwalu, jutro tez sie wybieram:)

a Ty od kiedy?
                    • aggitta Re: POZWOLENIE NA PRACE W NIEMCZECH???? 07.08.05, 12:57
                      Ja tu jestem od stycznia. Tez skonczylam teraz studia (ale w Polsce).
                      Przenioslam sie do Niemiec do mojego faceta i mysle, ze tu juz moje miejsce;)
                      Kiedys tez planowalam wyjazd do Irlandii zaraz po studiach, ale zycie plata
                      figle:)
                      To Ty w sumie przyjechalas tu na studia? I Cie dalej ciagnie do swiata:D W
                      koncu zyje sie tylko raz!;) Pzdr
                      • Gość: kinga Re: POZWOLENIE NA PRACE W NIEMCZECH???? IP: *.arcor-ip.net 07.08.05, 15:20
                        nie, tu milam praktyki i w tej samej firmie pisze prace magisterska, a uk przez
                        chlopaka;) zycie plata figle...
                        • Gość: ziutka Re: POZWOLENIE NA PRACE W NIEMCZECH???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 23:07
                          jezu kinga ja tez podobnie jak ty, tulko nie do chlopaka,

powiedz tez tak masz?....ze po prostu niby ok, niby fajnie, ale jak pomyslalabys
                          dalekobieznie, to stwierdzasz ze to nie jest ostatni przystanek w moim zyciu,
                          tez pisze magisterke. i nie wiem co dalej......pozdrawiam...
                          • Gość: kinga Re: POZWOLENIE NA PRACE W NIEMCZECH???? IP: *.arcor-ip.net 11.08.05, 23:58
                            wiesz, dokladnie tak samo :) bardzo mi sie to miasto podoba, moglabym miec
                            dobra prace, ale jednak czuje ze nie jest to to ostatnie miejsce, ze jak tu
                            zostane to utkne na jakis czas i ze ciezko bedzie sie ruszyc, ze bede
                            nieszczesliwa... wiem, ze to nie jest moj ostatni przystanek i wyruszam na
                            poszukiwanie mojego miejsca:) wiec warto zaryzykowac i przy okazji dasz szanse
                            temu zwiazkowi, chociaz zdaje sobie sprawe ze Anglia bedzie przystankiem na
                            jakies 2 lata, a pozniej dalej w swiat...
                            • aggitta Re: POZWOLENIE NA PRACE W NIEMCZECH???? 12.08.05, 13:47
                              Kinga, a co tu studiujesz??? Pracujesz tez jednoczesnie? Ja na razie jestem na
                              etapie aklimatyzowania sie... Strasznie sie nudze:( Ale na razie tak musi byc.
                              Pod koniec wrzesnia jade do Polski i dopiero potem bede szukac pracy. Choc i
                              tak nie sadze, ze latwo z tym bedzie. Nie mam tu pozwolenia na prace i w ogole
                              zadnych praw. Ale zobczymy. Moze akurat sie uda!:) Zreszta i tak planujemy z
                              moim facetem slub na poczatek roku- wtedy moja sytuacja sie wreszcie poprawi!
                              Pozdrawiam cieplo!
                              • Gość: kinga Re: POZWOLENIE NA PRACE W NIEMCZECH???? IP: *.arcor-ip.net 13.08.05, 13:40
                                wyslalam odpowiedz na maila
                                • bunia2 Re: POZWOLENIE NA PRACE W NIEMCZECH???? 15.09.05, 14:07
                                  Słuchajcie! A jesli ma sie juz konkretnego pracodawce ktory chce mnie
                                  zatrudnic, czy naprawde musze byc najpierw 3 misiace zameldowana w Niemczech,
                                  zeby sie w ogole ubiegac o zezwolenie na prace?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka