Gość: ozaz IP: 5.5R* / *.defence.gov.au 17.08.05, 01:52 Ponizszy link w j. angielskim mowi o masowej rekrutacji do Austr inzynierow, doktorow i fachowcow. Polecam www.news.com.au/story/0,10117,16273380-2,00.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ozaz Re: Praca w Australia IP: 5.5R* / *.defence.gov.au 17.08.05, 01:57 W nawiazaniu do mojego postu, ja mieszkam w Australia od lat i wiem ze australia teraz cierpi na brak fachowcow. Pozdrowienia z sydney Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Praca w Australia IP: 142.204.20.* 17.08.05, 17:18 Dzieki za link, Czy wiesz moze jak wyglada prospekt pracy dla technologow budownictwa (mam kanadyjskie wyksztalcenie) I czy jest jakas szansa na dofinansowanie wyksztalcenia (uniwersytet)? Aha, I gdzie jest jakas w miare sensowna pogoda? lagodna zima i niezbyt gorace lato. Jakiej placy (zalozmy w Twoim rejonie) mozna oczekiwac i jakie sa koszty zycia? Dzieki, Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oaaz Re: Praca w Australia IP: *.cust79.nsw.dsl.ozemail.com.au 18.08.05, 09:50 podaj email to ci napisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: downunder Re: Praca w Australii-engnieers IP: *.dsl.nsw.optusnet.com.au 18.08.05, 13:03 sydney sredniej wielkosci consulting - od dwoch miesiecy poszukujemy doswiadczonego eng - civil: roads, drainage, flood study - bez sukcesu - dostalismy okolo 20cv (12 indiens, 8 chinis) - wybrano paka z najbardziej impresiw cv i z agencji - mnie na interviw nie bylo - w firmie tylko ja jestem civil po budownictwie wodnym na polibudzie tej najlepszej w oswieconym PRLu - dziesieciu latach w kraju i 20stu tu - szukamy mojego nastepce - interview zrobili dyrektorzy nie z branzy - mnie przeslano tylko jego cv i probke raportow - wygladalo ok - po dwoch tygodniach pokazalem mu drzwi - mial braki ...duzo brakow...- wiesnioki z azji sa beznadziejni - niestety do ozz nikt z zach nie przyjdzie - niskie place - doswiadczony eng moze dostac okolo $A70-80grant - w sydney to niewiele - wegetacja jak w PRLu - nie znam sytuacji eng w kraju - czy ta forsa jest dla was atrakcyjna? - tu jest brak ludzi z doswiadczeniem - mlodych zielonych po studiach jest od wyboru do koloru - sytuacja finansowa firm consultingowych jest tak kiepska - ze nas nie stac na zatrudnienie poczatkujacych - czasy asystentow minely - doswiadczony robi wszystko od a do z - doswiadczonym moge doradzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Praca w Australii-engnieers IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.08.05, 01:56 Coz, papierow inzyniera nie mam, tylko technologa budownictwa po kanadyjskim 3 letnim college'u. Doswiadczenie - rok jako kreslarz stali konstrukcyjnej (glownie wiezowce, z wykorzystaniem programu SDS/2, ale moge sie dokwalifikowac na X-Steel) Troche doswiadczenia jako inspektor drog i rurociagow. Rok jako kreslarz CAD na projecktach strukturalnych. 4 lata jako technolog/supervisor laboratoriow na college (fire protection, construction materials, building systems) Dobra znajomosc CAD, Architectural Desktop, Building Systems CAD. za 70-80 tysiecy u was to wegetacja? cholera, chcialbym miec tyle w kanadyjskich tutaj. Inzynier po studiach zaczyna od 40, potem dochodzi do max 80 po paru latach. To ile u was potrzeba na miesiac zeby sie utrzymac na wzglednym poziomie? Dom, samochod, itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
siloc Re: Praca w Australii-engnieers 19.08.05, 09:21 Boże, jaka różnorodność, a ja prawie 18 lat w bankowości i finansach, z tym się niegdzie nie przebije. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: downunder Re: Praca w Australii-engnieers IP: *.dsl.nsw.optusnet.com.au 19.08.05, 12:21 o domu trzeba zapomniec - najtansze $A350grant 50-70km od centrum na zachod od parramatty - jest to juz zadupie - ludzie ci najlepsi to tlusta libanezja zlodzieji - specjalizuja sie w kradziezy samochodow, reszta to bezrobotni na doli - nowi emigro - notoryczna luiza ma tam swoje ogrody - raczej spalone nieuzytki - musisz miec bande bachorow co najmniej piec i pracowac nie warto - dostaniesz wiecej zapomogi - kawalerka 50m2 - standart polski w okolicy centrom kosztuje $A300grant - wynajecie $A350/week my biali troche wiecej zarabiajacy nie korzystamy z public transport - wejscie do pociagu albo autobusu to jak wejscie do trzeciego swiata - tylko emigro kolorowe i bezrobotni - kontakt z nimi odbierze ci humor na caly dzien - to sa moje impresje - co do roboty to tylko wkwalifikowani i dla nich place niskie - eng wyjaykowo niskie - Arek - do samodzielnej pracy trzeba miec uprawnienia - Inst of Eng Aust wydaje : trzba byc MIEAust CPEng NPER - bez tego place niskie - ale i z tym o klienta trudno - trzeba wgryzc sie w robote - krag klientow rozszerza sie z czasem - 20cia lat temu znalem kilku ktorzy dostali robote w public z tzw rzadowych pomocy - siedzieli tam po kilka lat nic nie robiac - czasy sie zmienily - sprywatyzowali i niegramotnych mgrinz po AGH i polibudach wypieprzyli - roboty w privet sector juz nie dostali - musieli przesiasc sie na taxi albo do poland, my tu potrzebujemy tylko samodzielnych specjalistow - jesli w polsce ktos ma uprawnienia na nadzor i projektowanie i jest projektantem z kilkuletnim doswiadczeniem to jest chetnie welcome - kazda branza - robota czeka - wize pomoga zalatwic i po trzech latach wgryzania sie w lokalny folklor moze byc na swoim - jesli jestes dobry i szybki w cad to mozesz liczyc na poczatek $A40/h na kontrakcie 40h/week to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Praca w Australii-engnieers IP: 142.204.20.* 19.08.05, 15:49 Faktycznie to u was wesolo nie wyglada. Chyba juz w Kanadzie lepiej. Ale za mieszkanie w Toronto tez musisz dac 150 200 tys $CA A placa dla operatora CAD to ok 30-40 tys na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Praca w Australia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.08.05, 01:49 moj email to adriand8144@gazeta.pl Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kikocad Re: Praca w Australia IP: *.l5.c4.dsl.pol.co.uk 23.08.05, 05:11 Czy orientujecie sie jak jest z praca dla inzynierow HVAC (heating, vent. & air cond.)? Moze jakies adresy www gdzie sie mozna aplajowac? pozdro z jukeja Odpowiedz Link Zgłoś