Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Cała prawda o reklamie Telii, w której wstępują...

• Gość: Austriak Prawda boli? IP: 5.2.1R* / 210.21.235.* 12.09.05, 13:55
        O co wlasciwie chodzi? Przeciez pokazali Polakow takimi jacy sa... Nie macie
        lustr w domach czy co?
        • Gość: Amerykanin Re: Prawda boli? IP: *.ded.swbell.net 12.09.05, 15:21
          "Luster" zlobie, nie "lustr"!!!
      • sferos Duńska reklama 12.09.05, 13:55
        fajna,zabawna i z pomysłem.nie wiem o co chodzi tym ludziom,przeciez trzeba na to spojrzeć z dystansem i humorem,trzeba też umieć śmiać się z siebie
      • Gość: GIT-SURREALISTA ACH TE SURREALISTYCZNE REKLAMY ... IP: *.ded.swbell.net 12.09.05, 14:37
        Co Wy na taki scenariusz: Wasaty Polak z widlami odbiera paczke z Danii.
        Wyskakuja z niej dwie nieogolone swinie w jarmulkach, mowia po dunsku "No to do
        roboty" i zaczynaja sr--c puszkami z szynka a po spoden napis po dunsku (zeby
        nie bylo nieporozumien) i po polskuDunska szynka najszybciej od producenta do
        klienta". Bedzie surrealistycznie, wesolo, nikt nie powinien sie obrazic i
        cenzura GW-nianej nie ma powodu usuwac ten post. Git?
      • Gość: usia_siusia W drugiej części tej reklamy pokażą występ IP: *.proxyweb.net 12.09.05, 15:08
        Mandaryny w Sopocie (po tym jak zgolili jej wąsy i odebrali grabie)
        • Gość: Van Kopfer Harry Angel ma racje IP: 148.106.128.* 12.09.05, 15:32
      • harry_angel Nie obraża... wstaw Murzyna. 12.09.05, 15:11
        Podstaw do tej reklamy Murzynów, takich czarniutkich Bambo z przepaskach
        biodrowych, niech wyskoczą z pudła z dzidami w łapach, cali w koralikach. A
        potem szanowny felietonisto Gazety napisz dziarsko: "Reklama nie godzi w
        godność czarnoskórych, wręcz odwrotnie, Duńczycy cenią ich za pracowitość."
      • Gość: maciej Czy duńska reklama obraża Polaków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 15:27
        widac nadal meczy nas silny kompleks nizszosci skoro karykature odbieramy
        doslownie. najlepiej zawsze na wszelki wypadek pomarudzic jacy to my jestesmy
        biedni i lekcewazeni przez innych. przeciez to bol i wstyd nie miec problemow,
        prawda?
        Pozdrawiam serdecznie.
      • Gość: Van Kopfer Niezly syf IP: 148.106.128.* 12.09.05, 15:29
        Ta reklama to jest syf, Maruda ma racje, moze my powinnismy zaszcz\anego
        dunskiego tirowca pokazac, to nie chodzi o to ze nie potrafimy sie z siebie
        smiac, tylko o poprawnosc i nie utrwalanie stereotypow, ktore czesto sa od paly
        wytwarzane. A z tym ze polacy sobie winni sami to chyba tez przegiecie, gdyby
        niemiachy i ruscy nas nie najechali i nie wybili kupe narodu i nie nakradli, to
        moze nie byloby tego problemu i to oni lub dunczycy by byli tania sila
        robocza...Kurde, rzeczywistosc dziwniejsza od fikcji...
      • Gość: observer I tak dobrze, że ten Polak był trzeźwy. To już IP: *.proxyweb.net 12.09.05, 16:00
        radykalna poprawa polskiego wizerunku na zachodzie.
        • Gość: OBSERVATORKA Re: I tak dobrze, że ten Polak był trzeźwy. To ju IP: *.eastlink.ca 12.09.05, 16:41
          no comments:-)
          ale sie usmialam:)

dzieki za dobra* lekture:)
      • Gość: Zet Czy duńska reklama obraża Polaków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 16:40
        Bez pierdół. O wszystko tylko potrafimy się obrażać jak jakieś cymbały , które
        niczego nie rozumieją więc by to zakryć to trzeba się obrazić. Wyższych uczelni
        i średnich w Polsce multum a kretynów jeszcze więcej.
        • Gość: someone Re: Czy duńska reklama obraża Polaków? IP: *.localdomain / 217.96.44.* 12.09.05, 17:01
          trzymajcie tak dalej

facet zmieniając nicki puszcza do znudzenia tekst w wersji angielskiej a swoich
          podbojach
          odpisałam jednym czy dwoma zdaniami absolutnie nie łamiąc regulaminu ale
          moderator uznał,że łamię regulamin

dwa krótkie zdania łatwiej przetłumaczyć niż teksty z całą gamą słów
          powszechnie uznanych za wulgarne

o czym to świadczy?

że zacytuję swoją poprzedniczkę
          :..wyższych uczelni i średnich w Polsce multum a kretynów jeszcze więcej

to forum jest właśnie sprawdzane przez takich jak ten z wersji językowej
          gdyby było inaczeej moderator wyciąłby tamte posty,wulgarne i nie na temat
          ale nie
          on wolał wyciąc moją

gratuluję moderatorom
          you are full of shits---kind regards
        • Gość: zenek Re: Czy duńska reklama obraża Polaków? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 17:12
          HAHAHAHAHAHA MNIE TA REKLAMA ROZSMIESZYLA. NIE SADZE ZEBY BYLO DUZO TAKICH
          BUFONOW, KTORZY SIE OBRAZILI. JAKIS PAJAC Z LPR-U PSUJE NAM OPINIE. A CO
          NIEKTORZY (POLACY NA WYJEZDZIE) NA FORUM WIDZE JUZ SIE WCZULI W SWOJE ROLE. TO
          SA UCHODZCY-BARDZIEJ POLSCY NIZ POLACY ZYJACY W KRAJU:)))
          • Gość: Metallica RE ZENEK IP: 148.106.128.* 12.09.05, 17:54
            Ciekaw jestem czy gdybys nie mial co do gara wlozyc, to tez bys gadal o
            uchodzcach...I najlepiej to smiejmy sie ze nas maja za zlodziejow, pijakow i
            brudasow. Pracuje i mieszkam w Szwajcarii, w dobrej firmie i boli mnie jak
            slysze jak sie mowi o Polakach, a nie tylko tacy Polacy zagranica mieszkaja.
            Trzeba zmieniac stereotypy a nie sie z nich smiac, bo to nie jest wogole
            smieszne...To jest tragiczne i bolesne. Pomysl z pielegniarka i hydraulikiem
            byl strzalem w dziesiatke...Ale naglosnienie tej sprawy tez...Dziwia mnie
            Polacy ktorzy smieja sie z tego ze ktos z nich drwi...
            • Gość: bezstronny Re: RE ZENEK IP: *.mad1.adsl.uni2.es 12.09.05, 17:58
              Ja tez mieszk
              • Gość: Metallica Re: RE ZENEK IP: 148.106.128.* 12.09.05, 18:01
                Yeah...dobre
            • Gość: bezstronny Re: RE ZENEK IP: *.mad1.adsl.uni2.es 12.09.05, 18:08
              Ja tez mieszkam w Szwajcarii od dziesiatek lat. Bardzo milo slyszec, ze bronisz
              Polakow.
              napewno masz duzo racji. Nie zapominaj, ze w Szwajcarii jest pare grup Polakow:
              Pierwsza - emigracja przedwojenna, ktora jest na wymarciu, bardzo respektowana
              przez Szwajcarow.
              Druga - emigracja wojenna, internowani oficerowie i zolnierze, Zydzi polscy,
              tez na wymarciu, bardzo respektowana przez Szwajcarow

Trzecia - powojenna, wiele inteligencji, ludzi wyksztalconych, ktorzy
              dosko,nale zaasymilowali sie w Szwajcarii, w wiekszosci naturalizowani
              Szwajcarzy.

Czwarta - emigracja tzw "walesowska", horror, dzieki tej emigracji z lat 80-
              tych Szwajcarzy bardzo nieufnie zaczeli patrzec na Polakow. Nic dobrego to nie
              przynioslo naszej spokojnej Poloni szwajcarskiej. Moge Ci tylko powiedziec, ze
              znam dobrze ten temat, bowiem bylem tlumaczem przy Biurze Komisarza do
              Emigracji i Uciekinierow, duzo widzialem i slyszalem. Nie bardzo ciekawe.
              A jakie to zyciorysy sobie przypisywali, to juz inna sprawa !!!!!!!!!!!

Jak sam widzisz, nie nalezy uogolniac, ale rowniez nie nalezy walic, ze kazdy
              Polak za granica to Aniolek. Zdecydowanie NIE!!!!!
              Pozdrowienia.
              • Gość: Metallica Re: RE ZENEK IP: *.96.77.83.cust.bluewin.ch 12.09.05, 18:42
                Oczywiscie, masz racje, nie kazdy Polak to aniolek...Jednak stereotyp boli tych
                co uczciwie pracuja w pocie czola. Stereotypy obrastaja w legendy...legendy sa
                przekazywane z ust do ust i w dalsze legendy obrastaja i kolo sie samo obraca i
                nakreca. Przoduja w takich historiach niemcy i austryjacy. Kazda nacja ma
                zakaly w swoich krajach, tylko jedne kraje sa bogate tak jak niemcy a inne
                biedne i kilkadziesiat lat dreczone przez najezdzcow tak jak Polska. Wiec Ci z
                biednych krajow ruszaja za granice, niestety rozny sort, a najczesciej
                spryciarze...a ci z bogatych krajow, tacy sami spryciarze siedza u siebie, do
                Polski nie przyjezdzaja...Duzo stereotypow chodzi na przyklad o rosjanach, ale
                ja wcale nie uwarzam ich za horror..oni tak jam my ruszaja za chlebem, a
                rosyjska dzicz nie rozni sie od polskiej dziczy czy niemieckiej...moze tylko
                tym ze jest na obcym terenie....

Jest jeszcze piata grupa....spotkalem duzo studentow, ludzi w moim wieku
                pracujacych w szwajcarskich firmach, lub w zagranicznych firmach w
                Szwajcarii...Mysle ze pracujemy na to zeby wizerunek Polakow sie
                poprawil...pewnie zajmie to jeszcze troche czasu ale jestesmy na dobrej
                drodze...Zawsze z duma opowiadam o moim kraju...!!
              • Gość: Wilma Re: RE ZENEK IP: *.522-1-64736c11.cust.bredbandsbolaget.se 13.09.05, 12:29
                W Szwajcarii? A IP masz hiszpanskie? Swiatowy czlek...
      • Gość: ja Re: Prawda boli? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 17:03
        :-) dzięki! ładna historia
        Inna sprawa, że w związku z tym bardzo lubię duńskie dziewczyny, ech... :P
      • Gość: Artur Reklama Telii IP: *.arcnxx18.adsl.tele.dk 12.09.05, 17:32
        Aarhus, dnia 12.09.2005

Pani Magda Roszkowska
        Gazeta Wyborcza

Szanowna Pani redaktor

W dniu 12.09.2005 przeczytalem Pani artykul dotyczacy reklamy Telii.
        Musze przyznac, iz czytajac go nie wierzylem wlasnym oczom. Sprawa ta
        bulwersowala polonie dunska od kilku tygodni, pisane byly liczne
        protesty .Rozwazano rowniez sprawe wniesienia przez polonie doniesienia do
        dunskiej prokuratury, poniewaz naszym zdaniem reklama ta jest sprzeczna z
        dunskim prawem karnym:
        Straffeloven
        Kapitel 27: Freds- og ærekrænkelser
        § 266b

Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds
        fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer
        trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale
        eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde
        eller fængsel indtil 2 år.

Obecnie wyglada na to, ze wniesienie pozwu staje sie ponownie aktualne.

W Pani artykule wystepuje wiele bledow:

1. Akcja spotu nie toczy sie w internecie lecz w internettets personalestue –
        czyli w pokoju pracownikow internetu (czyt. Odpowiedzialnych za internet w
        Telii).

2. „Matriksowe ludziki mieszkają i pracują w komputerach. Kiedy użytkownik chce
        zobaczyć stronę WWW w pocie czoła budują na ekranie witrynę: piszą informacje,
        przebierają się za bohaterów zdjęć” – skad Pani to wziela? – widz spotu o
        niczym takim sie nie dowiaduje !Hans Christian Andersen ?!
        Jesli to przedstawiciel Telii z Danii podal taka bajeczke to chyba do tej pory
        sie z Pani smieje.

3. „wydajna siła robocza ... z Polski. – dodatkowa sila robocza, mowi Dunczyk.

4. „Będziesz śpiewał - mówi po duńsku i kieruje do pracy.” – zadne takie slowa
        nie padaja – jedynymi slowami skierowanymi przez Dunczyka bezposrednio do
        Polaka sa Ja ,Jaaa (jee, jeee), ktore w jezyku dunskim maja wydzwiek
        lekcewazacy. Odpowiednik polskiego: dobra dooobra.

„Jakość spotu jest jednak tak słaba, że nie można zrozumieć, o czym mówią
        bohaterowie. Żaden tłumacz duńskiego nie podjął się tłumaczenia.” Wspolczuje,
        ze GW ma dostep do tak kiepskich tlumaczy. Przyznaje, ze jakosc nie jest
        najlepsza, ale dla mnie i wiekszosci Polakow zamieszkalych w Danii caly tekst
        spotu jest zrozumialy.

Uczestnicy forum www.gazeta.dk zwracali sie do GW. Z prosba o zainteresowanie
        sie ta sprawa ( miedzy innymi ja osobiscie ), niestety bez zadnej reakcji z
        Waszej strony. Zrozumielismy, ze wizerunek Polski i Polakow nie lezy w zakresie
        waszych zainteresowan.
        Natomiast wyrazam wielki podziw, dla zacietosci z jaka bronicie interesow
        prywatnej szwedzkiej firmy Telia.
        Mozemy tylko ponownie wyrazic podziekowania dla kandydata na posla P. Artura
        Kosmidra z LPR, ktory w przeciwienstwie do Pani gazety broni interesow Polski i
        Polakow.

Artur z Danii

• Gość: gosc USA Re:mnie ta reklama rozbawila IP: *.hrl.com 12.09.05, 18:01
          komentarze rowniez. Polonia dunska powinna przyjechac na wymiane z polonia
          kalifornijska, nabrali by wiecej luzu.Pozdrowienia z Malibu.
          • Gość: wdupemniepocałuj A GDYBY TA REKLAMA OBRAZIŁA ŻYDÓW .... IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.05, 19:01
            No to wtedy Gazeta wyborcza wytoczyła by " najcięższe ciała".

Święte oburzenie wyraziłoby zaraz setki "autorytetów" (Pożal się Panie
            Boże).
            Wrzask byłby ogólnoświatowy.

Marek Edelman wyraziłby swoje oburzenie ,że antysemityzm wciąż jest
            obeny itdd itd.

Ale ,że dotyczy to "jakiś tam polaczków" to sprawy nie ma.

Nasz Dziennik próbuje reagować na tę haniebną prowakcję - to GW
            nazywa to awanturą...

Ot cała Gazeta Wyborcza.

• Gość: Amerikania Re: A GDYBY TA REKLAMA OBRAZIŁA ŻYDÓW .... IP: 65.82.136.* 12.09.05, 21:41
              Nie "Gazeta Wyborcza" tylko "GW-niana"
          • Gość: meerkat Dobrze ze nie macie powazniejszych problemow -))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 19:06
            A tu jacys zlosliwi rozpowszechniaja oszczerstwa, ze benzyna w Polsce
            dwukrotnie drozsza niz w USA przy 4-o krotnie nizszych zarobkach...

ze wladza przezarta korupcja..

ze cena chleba ma wkrotce pojsc w gore o 15% albo i wiecej...

Dobrze, ze to wszystko okazuje sie nieprawda, i problemem wzbudzajacym
            najwiecej emocji w narodzie jest to, czy Polak w trzeciorzednej reklamie
            jakies malego kraiku ma widly w reku i gnojaki na nogach, czy tez odwrotnie...
            • Gość: mee... Re: Dobrze ze nie macie powazniejszych problemow IP: *.avenel01.nj.comcast.net 12.09.05, 19:15
              ...kto jak kto ale ty powinnienes prostestowac a nie zajmowac sie podwyzkami
              chleba...bo kto bedzie protestowal ci co im nie starcza na chleb...
          • Gość: AMerykanin Re:mnie ta reklama rozbawila IP: 65.82.136.* 12.09.05, 21:42
            Tego luzu to by nabrali od marychy?
      • Gość: mee... WASACI JAK WALESA... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 12.09.05, 19:11
        ...a na dodatek brudni...dunczyk ogladajacy taka reklame od razu staje sie dumy
        z siebie i ze swego kraju...protest jest uzasadniony tak samo w takiej sytuacji
        zachowali- by ( mysle o protescie ) sie zydzi ...amerykanie czy niemcy o
        francuzach nie wspominajac...a co by sie dzialo gdyby taka reklame zrobiono w
        polsce z dunczykami...wychodza z kartonu pijani cos belkoczac z rogami na
        glowie...zdejmuje im rogi i na lysa pale zakladam im ruda perulke wysylajac ich
        na scene...)))
      • Gość: Thor Bzdura IP: *.naenxx2.adsl-dhcp.tele.dk 12.09.05, 19:12
        Latwo powiedziec,ze reklama nie obraza jak sie jest w Polsce.Ja jestem tu na
        miejscu i mnie urazila.
      • fanka7 ..i o co tu się obrażać?... 12.09.05, 19:59
        ...nic, tylko uderz w stół , a nożyce się odezwą...Zresztą chyba nasze elity
        rządzące "zapracowały" na taki , a nie inny wizerunek społeczny...
        • Gość: Amerykanin Re: ..i o co tu się obrażać?... IP: 65.82.136.* 12.09.05, 21:39
          Moze Ty uwazasz wizerunek Polaka z widlami za normalke. Ja z pewnoscia nie. Co
          do "elit rzadzacych". mna oni nie rzadza a ciagle czuje sie Polakiem (bez widel)!
          • fanka7 Re: ..i o co tu się obrażać?... 13.09.05, 20:38
            Pamiętaj...głową muru nie przebijesz...
            zastanawiający nick , czy nadal czujesz się Polakiem gościu Amerykaninie????
      • Gość: kmk "kultura" polska... IP: *.tky.hut.fi 12.09.05, 20:16
        > Lubisz brac po mordzie - gosciu.

Dzieki takim wypowiedziom czuje sie jak w kraju ojczystym! Az lza sie w oku
        kreci...

Ostateczny argument w dyskusji "Polaka-patrioty": dac w morde!

Tak poza tym: do tej pory uwazalem, ze wspomniana reklama nie jest
        najszczesliwsza. Ot, zwykla glupawa reklama jakim tysiace. Niemniej dzieki
        Tobie, czytajac Twoje wypowiedzi, zaczynam myslec, ze ci Dunczycy maja chyba
        racje...
      • Gość: kazik A ja sądzę że zwyrodnienie gąbczaste daje o sobie IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 12.09.05, 20:25
        znać. Kto duńskie mleko pije ten długo nie pożyjea z żalu za naszą Mućką zawyje.
        Myślę że ich też to nie obraża ani nie narusza godności narodowej.m Mówi
        Duńczyk do duńczyka "Mam BSE" ,a ja "ABS" i się niechwalę.
        TAk z rękawa na poczekaniu. Że co że głupie?, nie w sam raz dla dunńskiego
        inteligenta.
      • Gość: jasdf ZBOJKOTOWAĆ NETIĘ IP: *.acn.waw.pl 12.09.05, 21:41
        Telia posiada pakiet większościowy
        • Gość: Kevlar Re: ZBOJKOTOWAĆ NETIĘ IP: *.96.77.83.cust.bluewin.ch 12.09.05, 22:39
          Sprytnie...tak jest uwalic Netie....dopiero wtedy odczuja... widlami w nich
          bij!!!! Do boju rodacy...Popieram...zgadzam sie ze wszystkimi
          przedmowcami...hau miau tralalala
      • Gość: cmk polak potrafi sie obrazic szybko IP: *.pool8261.interbusiness.it 12.09.05, 23:59
        polacy niektorzy sa naprawde chorzy na umysle, przykro mi ze mamy rodakow bez
        wyobrazni, mysle ze po obejrzeniu tej reklamy dunczyk nabiera sympati i jest
        nastawiony do nas pozytywnie, wwiec apeluje do tych ktorzy wytoczyli problem:
        przeproscie nas polakow i dunczykow, naprawde mi jest wstyd za was
        • yaahoo4 mi tez sie podoba ta reklama ONI SA MOIMI IDOLAMI 13.09.05, 00:30
          jest zajebista bo pokazuje polaka ktory zawsze sie dostosuje i to lubie i nie
          mam za zle nikomu ze jestesmy tam na peryferiach tacy wlasnie lekko zacofani ale
          ochoczo do pracy nawet przywiezieni w pudelku wiec nie ma sie czym obrazac
          ja chce SWIETY MIKOLAJU zeby wszytkim zylo sie lepiej ale TO NASI NAM NIE DADZA
          smutna prawda po czesci
        • Gość: Kitek Dunska sympatia? Ale glupoty... IP: 148.106.128.* 13.09.05, 11:54
          Dunska sympatia? Pracuje z Dunczykami...ciagle slysze o tym jacy Polacy to
          zlodzieje i kradna samochody w Dani...bylem w Dani i samochodu nie ukradlem...a
          mimo to wciaz to slysze. Podstawy maja, ale nie mozna publicznie generalizowac
          i budowac stereotypow. Na pewno nie jest to dowod sympati, tylko glupiej
          drwiny. Dlaczego wybielacie Dunczykow i dunska firme, ktora ma nas za baranow i
          szafuje innymi narodowosciami bez zmruzenia oka...Najlepiej posmiejmy sie
          jeszcze z siebie jak glupi do sera...Oni sie z nas smieja i mysla "glupie te
          Polaki", a my tez jak niektorzy proponuja...posmiejmy sie z siebuie "o jacy my
          jestesmy glupi"....
      • Gość: andrzej Pytanie o filozofie Gazety Wyborczej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 00:53
        Zastanawiam sie o co chodzi Gazecie Wyborczej, jesli jednego dnia prowadzi kampanie wybielajaca na
        rzecz A. Samsona, drugiego dnia probuje udowodnic, ze to co oczywiste, czyli obrazliwy wizerunek
        Polakow, pokazany w glupawej reklamie - to tylko drobny incydent, ktorym, tak naprawde, powinnismy
        sie cieszyc.
      • Gość: ccc Re: WYBORCZA KŁAMIE - PRZECZYTAJ list duńskiej Po IP: *.nrb.be 13.09.05, 19:20
        Aarhus, dnia 12.09.2005.

Pani Magda Roszkowska
        Gazeta Wyborcza

Szanowna Pani redaktor

Musze przyznac, iz czytajac go nie wierzylem wlasnym oczom. Sprawa ta bulwersowala polonie dunska od kilku tygodni, pisane byly
        liczne protesty .Rozwazano rowniez sprawe wniesienia przez polonie doniesienia do dunskiej prokuratury, poniewaz naszym zdaniem
        reklama ta jest sprzeczna z dunskim prawem karnym:

Straffeloven
        § 266b

Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved
        hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller
        etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

1. Akcja spotu nie toczy sie w internecie lecz w internettets personalestue – czyli w pokoju pracownikow internetu (czyt.
        Odpowiedzialnych za internet w Telii).

2. „Matriksowe ludziki mieszkają i pracują w komputerach. Kiedy użytkownik chce zobaczyć stronę WWW w pocie czoła budują na
        ekranie witrynę: piszą informacje, przebierają się za bohaterów zdjęć” – skad Pani to wziela? – widz spotu o
        niczym takim sie nie dowiaduje !Hans Christian Andersen ?!

Jesli to przedstawiciel Telii z Danii podal taka bajeczke to chyba do tej pory sie z Pani smieje.

4. „Będziesz śpiewał - mówi po duńsku i kieruje do pracy.” – zadne takie slowa nie padaja – jedynymi
        slowami skierowanymi przez Dunczyka bezposrednio do Polaka sa Ja ,Jaaa (jee, jeee), ktore w jezyku dunskim maja wydzwiek
        lekcewazacy. Odpowiednik polskiego: dobra dooobra.

„Jakość spotu jest jednak tak słaba, że nie można zrozumieć, o czym mówią bohaterowie. Żaden tłumacz duńskiego nie podjął
        się tłumaczenia.” Wspolczuje, ze GW ma dostep do tak kiepskich tlumaczy. Przyznaje, ze jakosc nie jest najlepsza, ale dla
        mnie i wiekszosci Polakow zamieszkalych w Danii caly tekst spotu jest zrozumialy.

Uczestnicy forum www.gazeta.dk zwracali sie do GW. Z prosba o zainteresowanie sie ta sprawa ( miedzy innymi ja osobiscie ),
        niestety bez zadnej reakcji z Waszej strony. Zrozumielismy, ze wizerunek Polski i Polakow nie lezy w zakresie waszych
        zainteresowan.

Natomiast wyrazam wielki podziw, dla zacietosci z jaka bronicie interesow prywatnej szwedzkiej firmy Telia.

Mozemy tylko ponownie wyrazic podziekowania dla kandydata na posla P. Artura Kośmidra z LPR, ktory w przeciwienstwie do Pani
        gazety broni interesow Polski i Polakow.

Artur z Danii
        prawy.pl/czytaj.php?id=4112&pocz=&xx=&dz=nowosci
        • dzianwa Re: WYBORCZA KŁAMIE - PRZECZYTAJ list duńskiej Po 14.09.05, 23:11
          Dzien dobry Panie Arturze

Zainteresował mnie Pana list. Przyznam, że widziałam tę reklamę w Internecie,
          ale nie rozumiem ani jednego słowa. Nawet słów mówionych po polsku. Znam trochę
          inny język skandynawski. Gdyby można było przeczytać listę dialogową, spisaną
          przez kogoś po duńsku, łatwiej byłoby cokolwiek zrozumieć. Myślę, że to raczej
          w warstwie słownej musi być coś, co wzbudza negatywne emocje Polaków w Danii. Z
          samego obrazu nie umiem się domyślić, że w ogóle chodzi o Polaków.

Gdyby Pan albo inna osoba dobrej woli, znająca duński, zechciała się
          pofatygować i spisać kwestie, które tam sa wypowiadane, byłoby to bardzo
          konstruktywne.

Z poważaniem,
          Barbara z Polski
      • 2560a Nie tylko Dunczycy 13.09.05, 21:40
        " Poseł LPR Artur Kośmider rozważał zawiadomienie prokuratury o popełnieniu
        przestępstwa znieważeniu Rzeczpospolitej Polskiej i narodu polskiego. Do
        awantury dołączył się także "Nasz Dziennik" oraz telewizyjne "Wiadomości"."

A tacy np. Amerykanie opowiadaja kawaly o Polakach i wcale nie wygladamy w nich
        na oddanego sojusznika pogramcow Indian. Moze ich tez pod sad? Najlepiej
        postawmy wszystkich przed sadem!
        • Gość: Kevlar Re: Nie tylko Dunczycy IP: 148.106.128.* 14.09.05, 16:02
          Kazdy opowiada o kazdym ale nie w taki sposob, chodzi o poprawnosc polityczna.
          Jezeli ktos nie jest urazony to problemu nie ma, ale jezeli sa tacy, a ja na
          przyklad jestem, to problem istnieje i firma komercyjna powinna sie do tego
          dostosowac. Dziwie sie, ze niektorzy Polacy trzymaja strone zachodniego
          koncerny a nie odczuc rodakow, taka widac nasza solidarnosc....I dlatego zawzse
          obrywalismy, bo jeden 2giemu rodak zawzse wilkiem albo obojetnie, za granica
          tez zawzse najprzedzej Polak oszuka Polaka...Uczmy sie od Zydow jak sie
          popierac nawzajem, bo oni sa z reguly jak jeden maz, nam tez by sie
          przydalo...w granicach rozsadku oczywiscie...
      • Gość: k prawda IP: *.adsl.v21.co.uk 14.09.05, 01:00
        Pani Magda Roszkowska

Gazeta Wyborcza

Szanowna Pani redaktor

Musze przyznac, iz czytajac go nie wierzylem wlasnym oczom. Sprawa ta bulwersowala polonie dunska od kilku tygodni, pisane byly liczne protesty .Rozwazano rowniez sprawe wniesienia przez polonie doniesienia do dunskiej prokuratury, poniewaz naszym zdaniem reklama ta jest sprzeczna z dunskim prawem karnym:

Straffeloven
        § 266b

Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

1. Akcja spotu nie toczy sie w internecie lecz w internettets personalestue – czyli w pokoju pracownikow internetu (czyt. Odpowiedzialnych za internet w Telii).

2. „Matriksowe ludziki mieszkają i pracują w komputerach. Kiedy użytkownik chce zobaczyć stronę WWW w pocie czoła budują na ekranie witrynę: piszą informacje, przebierają się za bohaterów zdjęć” – skad Pani to wziela? – widz spotu o niczym takim sie nie dowiaduje !Hans Christian Andersen ?!

Jesli to przedstawiciel Telii z Danii podal taka bajeczke to chyba do tej pory sie z Pani smieje.

4. „Będziesz śpiewał - mówi po duńsku i kieruje do pracy.” – zadne takie slowa nie padaja – jedynymi slowami skierowanymi przez Dunczyka bezposrednio do Polaka sa Ja ,Jaaa (jee, jeee), ktore w jezyku dunskim maja wydzwiek lekcewazacy. Odpowiednik polskiego: dobra dooobra.

„Jakość spotu jest jednak tak słaba, że nie można zrozumieć, o czym mówią bohaterowie. Żaden tłumacz duńskiego nie podjął się tłumaczenia.” Wspolczuje, ze GW ma dostep do tak kiepskich tlumaczy. Przyznaje, ze jakosc nie jest najlepsza, ale dla mnie i wiekszosci Polakow zamieszkalych w Danii caly tekst spotu jest zrozumialy.

Uczestnicy forum www.gazeta.dk zwracali sie do GW. Z prosba o zainteresowanie sie ta sprawa ( miedzy innymi ja osobiscie ), niestety bez zadnej reakcji z Waszej strony. Zrozumielismy, ze wizerunek Polski i Polakow nie lezy w zakresie waszych zainteresowan.

Natomiast wyrazam wielki podziw, dla zacietosci z jaka bronicie interesow prywatnej szwedzkiej firmy Telia.

Mozemy tylko ponownie wyrazic podziekowania dla kandydata na posla P. Artura Kośmidra z LPR, ktory w przeciwienstwie do Pani gazety broni interesow Polski i Polakow.

Artur z Danii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka