Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca przez agencję

08.11.05, 19:20
    Czy może mi ktoś powiedzieć jak wygląda załatwianie pracy przez agencję? W
    ogóle to w jaki sposób się zgłasza do agencji i czy płaci się coś za
    pośrednictwo? Będę wdzięczna za każdą infromację, bo dramatycznie potrzebuję
    pracy, a kompletnie nie wiem jak się zabrać do jej szukania:(
    Obserwuj wątek
      • andrejwww Re: Praca przez agencję 08.11.05, 21:16
        Agencja zatrudnienia nie może pobierać od Pani jakich kolwiek opłat za
        znalezienie pracy na terenie kraju.W takim przypadku pobieranie jakichkolwiek
        opłat jest nie zgodne z prawem i prawo karne bardzo surowo traktuje takie
        przypadki.Agencje utrzymują się z opłat ogłoszeniodawców, którzy płacą prowizje
        agencji, która znajduje dla takiej firmy pracownika.Wyjątkiem będą tutaj opłaty
        za prace za granicą.Chodzi może tutaj np.o przejazd czy dodatkowe ubezpieczenia.

W polsce działa bardzo dużo Agencji zatrudnienia.Jednak nie wszystkie agencje są
        wiarygodne - powinna ona posiadać certyfikat lub aktualne upoważnienie do
        prowadzenia pośrednictwa pracy w kraju lub za granicą, wydane przez były Krajowy
        Urząd Pracy, byłego Ministra Pracy i Polityki Społecznej lub Ministerstwo
        Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej.

Na stronie www.praca.gov.pl w dziale "pośrednictwo pracy" znajdzie Pani
        adresy wiarygodnych agencji zatrudnienia na terenie całego kraju.

Jeżeli chce się Pani zgłosić do agencji, proszę tam poprostu pójść, tam uzyska
        Pani bardzo wiele cennych dla Pani informacji.
        • kundziorek Re: Praca przez agencję 09.11.05, 08:29
          Dziękuję:)
          • Gość: konsultantka Re: Praca przez agencję IP: *.aster.pl 09.11.05, 09:36
            I jeszcze garsc dodatkowych informacji:
            - gdy idzie Pani do agencji, prosze wziac ze soba APLIKACJE: CV, list
            motywacyjny oraz zdjecie, juz wydrukowane dokumenty; w liscie motywacyjnym
            prosze napisac, na jakie stanowiska Pani aplikuje i jakimi jest Pani
            zainteresowana (ogolnie, np. pomoc biurowa, recepcjonistka, sekretarka,
            handlowiec, etc.), po wizycie w agencji prosze pzeslac te same dokumenty w
            formie elektronicznej na adres uzyskany od konsultanta
            - wszystkie agencje - czlonkowie ZAPT (Zwiazek Agencji Pracy Tymczasowej)
            www.zapt.pl posiadaja niezbedne do prowadzenia takiej dzialalnosci certyfikaty
            - przejdzie Pani wstepna ROZMOWE KWALIFIKACYJNA, na ktorej okreslony zostanie
            Pani poziom znajomosci jez.obcych oraz umiejetnosci komputerowe (podstawowe
            programu MS Office), na tej podstawie agencja bedzie wysylala do Pani zapytania
            o zainteresowanie konkretna oferta pracy
            - UMOWY, jakie moze Pani podpisac z agencja jako pracodawca to: umowa o prace
            tymczasowa oraz umowa o prace (w przypadku tzw. outsourcingu) - po wpisaniu w
            wyszukiwarke powyzszych pojec dowie sie Pani o tych umowach i warunkach ich
            zawierania wiecej; ustawa z 1.01.2005 praktycznie wykluczyla mozliwosc
            zawierania umow cywilno prawnych (zlecen); przy obydwu umowach zyskuje Pani
            prawo do urlopu i pelne swiadczenia ZUS-owskie
            - jesli zostanie Pani zaproponowana praca stala bezposrednio u klienta takiej
            agencji, oznaczac to bedzie podpisanie umowy bezposrednio z tymze klientem, z
            ta firma (tzw. rekrutacja stala, przejecie)

Wszystko to, jak wspomnial poprzedni forumowicz, za darmo i bez najmniejszych
            oplat.
            Zachecam do odwiedzenia strony ZAPT-u (spis agencji rowniez w kazdym
            poniedzialkowym dodatku Praca GW w samym srodku).
            Wspolpraca z dobra agencja to wlasciwie same plusy!!! Wiele z nich proponuje
            prace na niepelny wymiar etatu, co umozliwia jednoczesne studiowanie w trybie
            dziennym. Nalezy jedynie pilnowac prawnej strony wspolpracy i terminowosci w
            podpisywaniu wlasciwych umow.

Konsultantka
            • kaaarolinkaa Re: Praca przez agencję 09.11.05, 10:24
              A ja mam pytanie-chcialabym pojsc do ktorejs agencji na spotkanie, zostawic
              apliakcje,a le nie wiem-czy najpierw zadzwonic i co? od razu pierwszej sobie
              powiedziec ze chce sie spotkac? czy oni z kazdym sie spotykaja? A jak mi
              pwoiedza, prosze przeslac na adres mailowy? i to gdzies tam zginie w gaszczu
              innych apliakcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka