Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy moge sie domagac? andrew help

IP: *.acn.waw.pl 18.11.05, 12:16
    Firma zanizyla mi pensje na umowie zeby placic mniejze skladki w ZUS. Czy ja
    teraz moge z tym isc do sadu zeby mi wyrownali skladki? Czy jest szansa ze
    wygram? Mam orginalna umowe i wszystkie falszywe umowy z zanizona pensja. Mam
    tazke dokumenty z ZUS ktore potwierdzaja fakt ze za pierwszy miesiac mialam
    normalna skladke a nastpene miesiace ze juz jest zanizona.
    Obserwuj wątek
      • Gość: m Re: Czy moge sie domagac? andrew help IP: *.devs.futuro.pl 18.11.05, 12:56
        no nie wiem, , w końcu te umowy misiałas podpisać, więc się zgodzić
        • Gość: kostka Re: Czy moge sie domagac? andrew help IP: *.acn.waw.pl 18.11.05, 13:00
          ale moja umowa to umowa o prace bo przychodzie i wychodze o okreslnych
          godzinach i jestem podlegla szefowi. w polsce zastepowanie umow o prace umowami
          zlecenie jest bezprawne. wiec te umowy ktore sa to ja moge sobie do kosza
          wrzucic. sadze ze najpierw musze isc do sadu pracy i pipy aby zmienic te umowy
          o umowy o prace
      • andrejwww Re: Czy moge sie domagac? andrew help 18.11.05, 15:20
        Jeżeli firma zaniżyła Pensje za Pani zgodą, czyli wprowadziła tzw.porozumienie
        zmieniające, które należało podpisać to zgodnie z prawem.Porozumienie
        zmieniające sporządza i podpisuje pracodawca i następnie przekazuje
        pracownikowi, pracownik czyta i wyraża bądż nie wyraża zgody na wprowadzone
        porozumienie własnoręcznym podpisem.W sytuacji gdy firma samowolnie bez
        porozumienia z pracownikiem i bez jego zgody - wprowadza zmiany do umowy o
        prace, wówczas takie działanie jest nie zgodne z prawem.

Składki na ubezpieczenie społeczne zależą od wysokości dochodów.Odpowiednio
        przyjmuje się ustaloną skale procentową do wynagrodzenia pracownika.Jeśli
        pracodawca obniżył pensje, wówczas składki te będą mniejsze i mniejsze będzie
        wynagrodzenie dla pracownika.

Na umowie o prace podane jest wynagrodzenie pracownika, aby umowa o prace z
        ustalonym wynagrodzeniem weszło w życie, pracownik musi się na to zgodzić i
        podpisać umowe bądż porozumienie.Np.jeśli na umowie o prace będzie 1,132 zł
        brutto, to tyle pracownik co miesiąc musi otrzymać, ponieważ pracodawca się do
        tego zobowiązał, wypłacać co miesięczne wynagrodzenie w ustalonej wysokości za
        wykonaną prace.

Czy cokolwiek Pani podpisywała oprócz pierwszej umowy o prace, gdzie zgodziła
        się Pani na proponowane wynagrodzenie miesięczne?, inne porozumienia?, inne
        umowy o prace, cokolwiek?

krótko mowiąc bez Pani podpisu nikt nie ma prawa zmian w umowie.

---------
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka