Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Koniec umowy a L4

08.12.05, 10:10
    Witam,
    Mam pytanie dla kogoś kto orientuje sie w sprawach kodeksu pracy.

Otóż aktualnie jestem na zwolnieniu lekarskim L4 a umowa o prace kończy mi sie
    23 grudnia 2005r. Chcialem sie dowiedziec czy moge dalej ciagnac to L4, bo
    wiem ze jesli teraz wroce do pracy to umowy mi nie przedluza. Jestem
    zatrudniony jako pracownik tymczasowy. Moze ktos byl juz w takiej sytuacji i
    wie co zrobic by nie stracic tych paru zlotych :)
    Z gory dzieki wielkie za odpowiedz
    Obserwuj wątek
      • Gość: Sylwia Re: Koniec umowy a L4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 10:53
        Ciągnąć tak długo jak sie da. Swiadczenia będzie wypłacał ZUS
      • Gość: Asia Re: Koniec umowy a L4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 11:41
        A ile się da po umowie, są na to jakieś przepisy.
      • Gość: Jola Re: Koniec umowy a L4 IP: *.robbo.pl / *.robbo.pl 08.12.05, 12:50
        Ważne jest abyś przed 23 poszła na zwolnienie lekarskie i miała jego ciągłość
        jak długo będziesz mogła i chciała. żeby nie było przerwy nawet jednego dnia
        pomiędzy kolejnymi zwolnieniami, bo ZUS Ci nie wypłaci zasiłku. Nie polecam
        brania zwolnienia na miesiąc albo dłużej, bo przecież jak będziesz szukać
        pracy, to co powiesz, że możesz zacząć pracę ale dopiero za 3 tygodnie?
        Najlepiej gdyby zwolnienie było na jakąś chorobę przewlekłą, kontynuację,
        czegoś na coś już chorowałaś, bo gdyby ZUS chciał sprawdzić, to musi być to
        wiarygodne. Bardzo dobra jest też depresja, na którą masz prawo zapaść, bo
        przecież tracisz pracę i jednocześnie chęć do życia.
        Zwolnienie, z tego co wiem możesz ciągnąć do 180 dni, ale myślę że nie będzie
        takiej potrzeby, bo szybko znajdziesz następną pracę.
        • Gość: olas Re: Koniec umowy a L4! - może Sylwia ?:)help IP: *.aster.pl 28.12.05, 15:43
          gdzie wysyłam L4( umowa sie skonczyła, byłam na zwolnieniu , do 22 gr płacił
          zakład pracy, L4 było dom 29) jesli teraz przedłuze -wysyłam bezposrednio do
          ZUs-u ????
          • Gość: Kasia Re: Koniec umowy a L4! - może Sylwia ?:)help IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.05, 15:57
            Listem poleconym do ZUS - wydział zasiłków, ale lepiej się upewnić i zadzwonić.
            Dowód nadania listu poleconego nalezy zachować.
      • Gość: olas Re: Koniec umowy a L4- do Kasi! IP: *.aster.pl 28.12.05, 16:25
        dzieki, ale wpiosuję już ZUs czy jeszcze zakład pracy ???
      • Gość: Ania Re: Koniec umowy a L4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 17:03
        A powiedzcie czy po skończonym zwolnieniu lekarskim,w takiej samej sytuacji(2
        miesiące).Zaświadczenie o stanie zdrowia wysyła się do ZUS-u.
        Dzięki.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka