Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

powrot od Polski

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.05, 23:48
    No i wracam. Za jakies pol roku, moze wiecej. Zaraz po studiach wyjechalam do Londynu. W Polsce pracowalam przez ostatnie dwa lata studiow [ekonomia na KULu], zajmowalam sie analizami statystycznymi i badaniami marketingowymi. Obecnie od dwoch lat siedze w branzy rekrutacyjnej, projekty IT. No i zachcialo mi sie wracac do Polski, bo ilez mozna na emigracji. Problem w tym, ze nie wiem czego mam oczekiwac. Najchetniej pracowalabym sobie dla jakiejs firmy consultingowej, wzglednie zagranicznego koncernu, zebym mogla wykorzystywac znajomosc jezykow i moje dosc multikulturowe doswiadczenie. Na pewno wracam do Warszawy. I tak sie tylko obawiam, ze ja mam bardzo blade pojecie o rynku pracy w Polsce i wyobrazam sobie, ze praca mnie sama znajdzie. czy ktos ma jakies sensowne sugestie?
    Obserwuj wątek
      • kadrowa3 Sugestia. 27.12.05, 05:39
        Gość portalu: bLondynKA napisał(a):

"...i wyobrazam sobie, ze praca mnie sama znajdzie.
        czy ktos ma jakies sensowne sugestie? "

Mozesz rowniez niemile rozczarowac sie tym, ze praca nie bedzie
        Ciebie szukala :). Moja sugestia (czas pokaze czy sensowna) to
        pozostanie jeszcze w Londynie przez pare lat :).
      • Gość: marripossa Re: powrot od Polski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.12.05, 05:50
        Najpierw znajdź pracę. Jak już znajdziesz, to ja weź (ale nie pal za sobą
        mostów w Londynie) i sprobuj jak się żyje w Polsce, gdy trzeba się samemu
        utrzymywać. Jak po 6-9 miesiącach nadal będziesz chciala wracać, to spal
        londyńskie mosty za sobą.
        • Gość: Tomek_122 Re: powrot od Polski IP: *.hsd1.ca.comcast.net 27.12.05, 06:07
          Dlaczego macie tyle obaw przed powrotem do Polski?
          Przeciez to pisze Polka a wiec z pewnoscia wie jak
          zyje sie w Polsce. Wielu rodakow wyjechalo na zachod
          w stanie otumanienia, mieli rozne oczekiwania i po latach
          bycia tam dojrzewaja do powrotow.
          • Gość: bLondynKA Re: powrot od Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.05, 11:55
            Tomek, nie mam obaw przed powrotem, bo wrocic predzej czy pozniej chce. Tyle tylko ze zycie tam nauczylo mnie oczekiwania innych standardow niz w Polsce, jesli chodzi o prace. Wiesz, latka leca, kiedys dom jakis trzeba kupic, a wole splacac kredyt w PL niz w UK, gdzie ceny domow sa horrendalnie wysokie. Byloby mnie stac na splate kredytu w UK, ale bedzie to takie zycie od pierwszego do pierwszego z kalkulatorem w rece i to przez 25 lat. A co do zycia w Polsce, to mam metlik w glowie - znajomi maja naprawde dobre posady, splacaja juz swoje mieszkania, na wakacje jezdzimy razem, ich zarobki pozwalaja na mniej wiecej to samo to mam ja. Dodam, ze mamy po 26 lat.
        • Gość: bLondynKA Re: powrot od Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.05, 11:58
          wiesz, ja tam tez sie sama utrzymuje :). Spalic mostow w Londynie sie nie da - tam zawsze dostane prace. Tylko czy w PL dostane prace za takie pieniadze, ktore pozwola mi na ten sam standard zycia. o tym nie mam pojecia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka