Gość: baba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 10:00 Czy będąc na stażu z UP jest odprowadzana za mnie jakaś składka??Czy musze się zapisać do funduszu emerytalnego?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anka Re: Staż a ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 12:09 Tak jest odprowadzana i powinnaś zapisać się do OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Staż a ZUS IP: 84.40.254.* 04.01.06, 17:51 Odprowadzany jest tylko podatek i składka zdrowotna która nie ma nic wspólnego z ZUS!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Staż a ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 18:40 Byłam na stażu(z UP) 8 miesięcy i miałam odprowadzane składki do OFE ! Odpowiedz Link Zgłoś
avionetka82 Re: Staż a ZUS 04.01.06, 18:51 Gość portalu: Marta napisał(a): > Odprowadzany jest tylko podatek i składka zdrowotna która nie ma nic wspólnego > z ZUS!!!!!!! Głupoty piszesz. Na stazu z PUP oczywiscie sa odprowadzane składki na ub społeczne , a także zdrowotne. Natomiast bezrobotni z prawem do zasiłku maja samo zdrowotne. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszkaras Re: Staż a ZUS 05.01.06, 10:04 Zdecydowanie powinnaś przystąpić do OFE - od twojego wynagrodzenia odprowadzane są składki na ubezp. społeczne (tj. na fundusz emerytalny, rentowy i zdrowotny). Wyboru OFE powinnaś dokonać w terminie 7 dni od momentu podpisania umowy o pracę. O terminie powyżej mało kto wie, a jeszcze mniej osób go przestrzega :) - na szczęście ZUS zanim przydzieli nam w drodze losowania jakiś OFE uprzejmie informuje i sugeruje dokonanie wyboru samodzielnie. Najbliższe losowanie odbędzie się w ostatnim dniu roboczym stycznia. Osoby które otrzymały z ZUS "upomnienie" mają czas do 10 stycznia włącznie aby podpisać stosowną deklarację przystąpienia do wybranego OFE. ...moją wypowiedź możesz potraktować jako 100% pewną. Zajmuję się "zawodowo" takimi sprawami dla Otwartego Funduszu Emerytalnego ING Nationale Nederlanden. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś