Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Uczniowie zwalniają nauczyciela

• Gość: NukeR Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.01.06, 17:05
        > stosowanie pewnych technik fizycznyego przymusu powinno być legalne w szkole

W pelni popieram. Dziwie sie Pani Dyrektor i innym pracownikom szkoly ze pozwolili zwolnic nauczyciela. Ciekawe co bedzie za kilka lat, moze zwolnia ucznia za szarpanie nauczyciela? :]
      • Gość: Ola Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:18
        Jestem w liceum, moja klasa nie należała do najgrzeczniejszych, a nauczyciele
        jakoś sobie radzili. I nie stosowali przemocy fizycznej. Wystarczy, że zaczynali
        pytać z wiadomości z ostatniej lekcji. Jak uczeń dostał kilka 1 z rzędu to się
        uciszał. No chyba, że uczniowi nie zależy na ocenach, to wtedy powinno się go
        wyrzyucić ze szkoły. A poza tym w Polsce nie ma odpowiednich kar dla uczniów. Bo
        kogo dzićś obchodzi uwaga do dziennika lub telefon do rodziców? Powinny być inne
        kary, np. prace społeczne.
        • opt Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela 17.01.06, 17:37
          Ale tu nie chodzi o chcącego uczyć się ucznia liceum, tylko o jakiegoś bydlaka
          z gimnazjum ,którego mamuśka niczego nie nauczyła i czeka aż sama dostanie od
          kochanego synalka po pysku,bo tak to się zwykle zaczyna.
      • Gość: M@rta Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: *.lomza.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.06, 17:38
        Współczuję nauczycielom. Codzienna praca nauczycieli z takimi debilami jak
        niektórzy uczniowie to pewnie prawdziwa katorga. Takich bezmózgów to powinni
        wychować w domu rodzice a nie zwalają wyskoki dzieci na nauczycieli. Kilka lat
        takiej harówy upoważnia ich do odejścia na emeryturę. To skandal, żeby
        uczniowie mogli jawnie wyzywać, upokarzać i dręczyć nauczycieli bezkarnie, a
        nauczyciel nie może nawet zareagować, żeby nie być pociągniętym do
        odpowiedzialności. To wszystko wina rodziców, którzy nie potrafią wychowac
        własnych dzieci,a jeżli oni tego nie zrobią, to szkoła nie będzie w stanie tego
        naprawić. Nikomu nie życzę pracy nauczyciela.
      • Gość: Marek - Paryz Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: *.fbx.proxad.net 17.01.06, 17:43
        Obserwuje i stwierdzam kategorycznie, iz brniemy, a wlasciwie to juz
        zabrnelismy w slepy zaulek. To nie uczen, to NAUCZYCIEL ma byc w szkole
        NIETYKALNY, gdyz to On jest odpowiedzialny za wyksztalcenie a jednoczesnie za
        wychowanie. Jestem przekonany ze w Polsce istnieje jeszcze t.zw. etyka
        zawodowa, ktora wyznacza granice postepowania.
      • chris12 Ucznia szubrawca i rodziców surowo ukarać! 17.01.06, 17:49
        Tylko tyle!
      • Gość: Malkon2000 Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 17:50
        To jest jakiś kraj wariatów. Co ta dyrektora odpierd...... boi sie zeby szkoła
        nie nabrała rozgłosu na kraj... bo to rzutowałoby na jej opinię... Takich
        gnojków trzeba izolować, dość cwaniactwa, ;]... Gdzie ta oświata ma oczy...
        kiedys za moich czasów nauczyciel przyłożył linijka i był spokój, ,,,,a teraz,
        gó..arze po 13 lat pala fajki po moich klatkach, smarkule tapiruja sie jak
        dorosłe... typowe kurewki, czy o to chodzi... fakt ze jest demokracja, ale tak
        byc nie moze.... POLSCE BRAKUJE PIŁSUDZKIEGO... chociaz jeden, któremu udało sie
        trzymac polaków za szmaty... Nauczyciel to jest boss klasowy, jesli nudzisz sie
        w szkole to wypierd.... nie musisz do niej chodzic i innych wkurw.............
        • Gość: Rechtsanwalt Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: *.j.pppool.de 17.01.06, 18:35
          Podobno Polska jest w uni...wedlug unijnych przepisow,wszelkie nagrywanie bez
          powiadomienia osoby nagrywanej i jej na to zgody jesz przestepstwem i
          automatycznie nie moze byc dowodem w sprawie!!!!!!
          • critto Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela 17.01.06, 19:39
            nagrywanie policjanta przyjmujacego lapowke rowniez? Daj spokoj, zezwolenie to
            musza miec organa wladzy i to tez poza miejscem publicznym. W publicznym moga
            nagrywac, ile chca. W obronie przed bezprawiem takim, jak korupcja, grozba
            karalna, pobicie, naruszenie nietykalnosci cielesnej ZAWSZE wolno nagrywac.
            Inaczej to Michnik, a nie Rywin poszedlby do wiezienia w slynnej sprawie...
          • Gość: jolka Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.01.06, 23:21
            a M. nagrał R. bez jego zgody i co?
      • asobnap Do pani K., matki Huberta... 17.01.06, 19:05
        Z tego co przeczytałem w gazecie, widać że Pani JUŻ(!) boi się syna(!),wierzy
        Pani bezkrytycznie w to co synuś i jemu podobni koledzy opowiadają. Może jestem
        złym prorokiem, proszę sobie za pięć , najdalej, lat przypomnieć te słowa:
        niedługo pani ukochany synuś powie Pani: zamknij się . I oby tylko tyle. Na łzy
        będzie za późno, na wychowanie SYNUSIA też JUŻ za późno. Niech Pani sobie
        przypomni swoje szkolne lata: czy w pani klasie, szkole tak można było
        zachowywać się jak PANI PUPILUŚ BIEDNY HUBERCIK ??!!! Dzisiej CHAM, jutro
        złodziej, pijak, pojutrze....
        Życzę szczęścia i dalszej wiary w złote serduszko synka, był taki serial
        "JANUSZEK"....Oglądała Pani?
        • critto Re: Do pani K., matki Huberta... 17.01.06, 19:40
          a kto go tego chamstwa nauczyl, jak nie nauczyciele, ktorzy szarpia za rece,
          krzycza, gnoją, wyzywaja? Nauczyciele, ktorzy nie potrafia zaprowadzic
          dyscypliny, za to musza sie na kims WYZYC?? Boze, jesli tak trudno przetlumaczyc
          tak podstawowe sprawy to widze, ze UE bedzie miala truuudne zadanie w
          dostosowaniu Polski do zachodnich standardow cywilizacyjnych. Bardzo trudne,
          moze nawet zupelnie sie zniecheci. Szkoda by bylo - Europa bez Polski bedzie
          znacznie ubozsza i slabsza.
          • r306 Re: Do pani K., matki Huberta... 17.01.06, 19:52
            > a kto go tego chamstwa nauczyl, jak nie nauczyciele
            Nie, nie nauczyciele - zgaduj dalej.
            • critto Re: Do pani K., matki Huberta... 17.01.06, 20:07
              r306 napisał:

> > a kto go tego chamstwa nauczyl, jak nie nauczyciele
              > Nie, nie nauczyciele - zgaduj dalej.

zebys sie nie zdziwil:) w mojej szkole bylo to na porzadku dziennym: nauczyciel
              udawal, ze nie widzi czynow chuliganerii, nie przyjmowal skarg na jej ataki,
              natomiast muszac sie na kims wyzyc i pokazac, jaki on jest 'wazny', atakowal
              slabszego i pokornego ucznia. Najgorszy byl nie chuligan, najgorszy byl uczen,
              ktory mrugal oczami i trzasl glowa, bo byl (i nadal jest) chory na nerwice
              pokrewna padaczce i od dawna przyjmuje leki psychotropowe przypisane przez
              nauczyciela. Przez swoje niezawinione, nieswiadome ruchy twarzy i nie tylko byl
              uwazany za "DEBILA, ktory prowokuje innych i przeszkadza na lekcji". A
              chuliganeria byla bezkarna. Jeden chuligan wyrosl nawet na morderce, wielu na
              zlodziei, bo w szkole zawsze im sie 'upieklo'. Chyba nie musze tego komentowac...
              • critto korekta Re: Do pani K., matki Huberta... 17.01.06, 20:09
                ... > udawal, ze nie widzi czynow chuliganerii, nie przyjmowal skarg na jej ataki,
                > natomiast muszac sie na kims wyzyc i pokazac, jaki on jest 'wazny', atakowal
                > slabszego i pokornego ucznia. Najgorszy byl nie chuligan, najgorszy byl uczen,
                > ktory mrugal oczami i trzasl glowa, bo byl (i nadal jest) chory na nerwice
                > pokrewna padaczce i od dawna przyjmuje leki psychotropowe przypisane przez
                > nauczyciela.

korekta: przez lekarza, oczywiscie. a nauczyciele, dyrekcja i pedagog o tym
                wiedzieli, bo rodzice wielokrotnie mowili.
              • r306 Nie musisz - debyli znajdziesz wszedzie... 17.01.06, 22:08
                nawet wsrod profesury. Co nie oznacza generalizowania opinii o nauczycielach.
                Natomiast sytuacja "dyscypliny" czy jak to tam nazwac w szkolach pogarsza sie w
                zastraszajacym tempie - nalezy interweniowac jak najszybciej, bo tragedia wisi
                na wlosku.
            • asobnap Re: Do pani K., matki Huberta.. c.d. 18.01.06, 10:35
              r306 napisał:

> > a kto go tego chamstwa nauczyl, jak nie nauczyciele
              > Nie, nie nauczyciele - zgaduj dalej.

Dlatego zadałem pytanie""...czy oglądała Pani "Januszka"...
              chyba to jednak nie była nauka ale jerj brak...
      • opt DO NAUCZYCIELA 17.01.06, 19:29
        Daj sobie spokój.Chciałeś czegoś nauczyć,ale oni tego nie potrafią
        docenić.Nauczyciel wymagający nie jest w modzie.Wśród dyrektorów szkół i
        uczniów funkcjonuje takie pojęcie,że jak uczeń chodził do szkoły to już
        zasłużył na dopuszczającą.Za tobą,i to jest sukces , ujęła się część rozsądnej
        młodzieży,ale dyrekcja,kuratorzy,wizytatorzy,różne towarzystwa opieki nad
        zwierzętami będą przeciwne.Poszukaj sobie innej pracy i z całą pewnością
        ochronisz swój system nerwowy i zarobisz więcej.
      • critto Re: Dowodem twojego liberalnego zdebilenia jest 17.01.06, 19:31
        Gość portalu: mg wawa napisał(a):

> że używasz bajki dla malych dzieci jako argumentu twoich slabiutkich pomyslow.

W tej bajce jest wiecej madrosci niz w wypocinach wiekszosci 'internautow' na
        tym forum. Nie zapominaj, ze Saint Exupery byl filozofem i to nie bylejakim.
        Mechanizm wpadania w coraz wiekszy alkoholizm, mechanizm toksycznego wstydu,
        ktory pograza pijaka, zamiast go otrzezwic, jest mechanizmem dawno stwierdzonym
        u wielu osob ciagle naduzywajacych alkoholu.

> Założe się że uważasz, ze przestępców nie powinno się zamykać w wiezieniach,
        > kary powinny być niskie,

no to sie mylisz. Poczytaj moje wypowiedzi w sprawie brutalnego morderstwa w
        miejscowosci Brzeg. Opowiadam sie za kara smierci dla takich - skuteczna i
        szybka, bez tortur.

> wszyscy przestepcy zeszli na zla droge bo byli bici i

nie wszyscy, ale wielu. Wiekszosc pochodzi z rodzin patologicznych, gdzie jest
        bicie, maltretowanie, alkoholizm.

> nigdy dla tego bo im sie spodobalo krasc, trzeba im teraz dać 'szanse',
        > resocjalizowac, itd.

tak nie uwazam. resocjalizowac mozna drobnych zlodziejaszkow, dla bandytow obozy
        ciezkiej pracy przymusowej. A dla mordercow czapa. Mowilem o tym wiele razy.

> Miliony ludzi tez byly bite ale nie zostaly Stalinem.

i wystarczy jednego: wymordowal MILIONY. Hitler zreszta tez byl niechcianym,
        niekochanym dzieckiem z rozbitej rodziny. Gdyby wszyscy zostawali Stalinami, to
        na swiecie zostaloby pare osob (albo i nie).

> Jedna anegdota to zadny
        > argument.
        Nie anegdota, tylko fakt historyczny. Poczytaj sobie "Prywatne zycie Stalina"
        chociazby. W dziecinstwie byl bity przez ojca, ktory go nienawidzil za to, ze
        Jozef byl synem biednej sluzacej (ktora prawdopodobnie ten facet sam zgwalcil).
      • critto Bronicie nauczycieli... dlaczego nie dziennikarzy? 17.01.06, 19:47
        widze tu tylu obroncow nauczycieli naruszajacych prawo...
        Czemu nie bronicie dziennikarzy, ktorzy tez naruszaja prawo?
        Ostatnio p. Andrzej Marek poszedl do wiezienia za znieslawienie - jest to
        niedopuszczalne w wolnym kraju, gdyz zgodnie z wieloma wyrokami Trybunalu w
        Strasburgu za takie czyny powinna byc jedynie odpowiedzialnosc cywilna.
        W koncu dziennikarz, podobnie jak i nauczyciel dziala w interesie publicznym.
        Niewazne, ze na rzecz konkretnej redakcji, ktora zarabia na tekstach
        • Gość: ewa Re: Bronicie nauczycieli... dlaczego nie dziennik IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.01.06, 23:45
          critto, wyjedź do tej unii i przestań już marzyć o standardach europejskich.
          unia ma bardzo dużo u siebie do zrobienia, bo syfu u nich pod dostatkiem, a ty
          stale unia i unia .widać mało w tej unii przebywałeś, skoro tak się
          zachłystujesz .
          • critto Re: Bronicie nauczycieli... dlaczego nie dziennik 18.01.06, 00:53
            Gość portalu: ewa napisał(a):

> critto, wyjedź do tej unii i przestań już marzyć o standardach europejskich.

chcialoby sie, co ?? niewygodny intelokutor, ktory nie ustepuje ani na krok w
            dazeniu do praworzadnosci?? ;)) Nie ustapie. I nie wyjade, w kazdym razie nie na
            stale, bo zmienianie tego kraju i dostosowywanie go do tych standardow to moja
            misja zyciowa. I nie zejde z tej drogi!!! Jesli wyjade, to po to, aby sobie
            dorobic i zobaczyc przez dluzszy czas, jak tam sie zyje i pomyslec, jak to
            wdrozyc w Polsce. Wiem, ze myslacych podobnie jak ja jest wiecej i ze nie
            ogranicza sie to do organizowania Parad Schumana (ktore zreszta popieram, piekne
            wydarzenia). I za pare lat bedziemy potega, z ktora wszyscy w tym kraju beda sie
            musieli liczyc.

> unia ma bardzo dużo u siebie do zrobienia, bo syfu u nich pod dostatkiem, a ty
            > stale unia i unia .widać mało w tej unii przebywałeś, skoro tak się
            > zachłystujesz .
            wiem, ze unia ma problemy, ale to nie powod, aby odrzucac dobre wzorce, takie
            jak praworzadnosc. Twoja argumentacja jest w stylu 'a u was bija Murzynow',
            niestety. ;P

• Gość: nauczyciel Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: 212.244.184.* 17.01.06, 20:05
        Przyczyny tego rodzaju incydentów są głębsze,ogólnie deprecjacja wartości
        etycznych,kult cwaniactwa, arogancja i pogarda wobec nauczycieli, mająca swe
        żródła ,niestety,w domu rodzinnym, w postawach rodziców, a także lansowana
        przez ostatnie lata liberalna pedagogika i bezstresowe wychowanie.W wielu
        szkołach odbywa się permanentny proces szantażu i zastraszania nauczycieli,
        który polega na tym,że uczniowie wobec nauczycieli wymagających stosują zmowę i
        bojkot,na przykład nagle wszyscy zaczynają rozmawiać lub krzyczeć, rzucać
        przedmiotami, itp, a zdarza się to również w szkolach ponadgimnazjalnych, więc
        nie chcąc usłyszeć od dyrektora szkoły zarzutu, że nie radzisz sobie w pracy w
        szkole, ulegasz młodzieży i zawierasz kompromis, w konsekwencji pogłębia to
        przeświadczenie młodzieży o swojej przewadze i bezkarności. To pajdokracja a
        nie partnerstwo i demokracja. Czas najwyższy dokonać radykalnych zmian w
        oświacie!To smutne refleksje po 45-ciu latach pracy pedagogicznej.Wszyscy
        powinniśmy przeciwstawić się tym niepokojącym postawom młodzieży i zwykłemu
        chamstwu.
        • critto Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela 17.01.06, 20:10
          Gość portalu: nauczyciel napisał(a):

> Przyczyny tego rodzaju incydentów są głębsze,ogólnie deprecjacja wartości
          > etycznych,kult cwaniactwa, arogancja i pogarda wobec nauczycieli, mająca swe
          > żródła ,niestety,w domu rodzinnym, w postawach rodziców, a także lansowana
          > przez ostatnie lata liberalna pedagogika i bezstresowe wychowanie.W wielu
          > szkołach odbywa się permanentny proces szantażu i zastraszania nauczycieli,
          > który polega na tym,że uczniowie wobec nauczycieli wymagających stosują zmowę i
          >
          > bojkot,na przykład nagle wszyscy zaczynają rozmawiać lub krzyczeć, rzucać
          > przedmiotami, itp, a zdarza się to również w szkolach ponadgimnazjalnych, więc
          > nie chcąc usłyszeć od dyrektora szkoły zarzutu, że nie radzisz sobie w pracy w
          > szkole, ulegasz młodzieży i zawierasz kompromis, w konsekwencji pogłębia to
          > przeświadczenie młodzieży o swojej przewadze i bezkarności. To pajdokracja a
          > nie partnerstwo i demokracja. Czas najwyższy dokonać radykalnych zmian w
          > oświacie!To smutne refleksje po 45-ciu latach pracy pedagogicznej.Wszyscy
          > powinniśmy przeciwstawić się tym niepokojącym postawom młodzieży i zwykłemu
          > chamstwu.

zgadzam sie, ale co proponujesz? bo bezprawie z drugiej strony jest rowniez nie
          do przyjecia.
      • Gość: matius Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 21:04
        Chciałbym się wypowiedzieć na temat w/w sytuacji.
        Jestem pełem uznania i poparcia dla pana Mariusza. Wydaje mi się,że nauczyciel
        to też człowiek (choć grono młodych ludzi sądzi inaczej), który ma jakąś
        granicę wyrozumiałości dla uczniów.
        Sam jestem wychowawcą i wiem,że takie postępowanie uczniów jest coraz częszcze.
        Uczniowie czują się bezkarni i myślą ,że są ponad światem i jakiś tam chemik
        nic nie może im zrobić.
        Zadaję sobie pytanie co na tem temat sądzą rodzice tzw pobitego chłopca??
        Wydaje mi się,że to właśnie im należałby się klaps czy cokolwiek co sprowadziło
        by ich na ziemię i otworzyłoby im oczy na to jakim naprawde jest ich synalek i
        jak go wychowali.
      • Gość: kasia Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: 62.111.139.* 17.01.06, 21:08
        To co ostatnio robią uczniowe przechodzi ludzkie pojęcie.Nauczyciel nie ma
        prawa podnieść glosu, ani nawet chwycić za ramię jak jeden z drugim cynicznie
        śmieję się mu prosto w twarz!!!!!!!!Niedlugo nauczyciele będą się bali chodzić
        do szkoy!!!
        Decyzja dyrektorki o zwolnieniu poniża ją i każdego nauczyciela.
        Straszne!!!
      • Gość: iga Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 21:14
        Co na te wszystkie incydenty (w gimnazjach) ministerstwo - poczekam i będę
        zaglądać na stronę www ministerstwa - mam dzieci dobrze uczące się w gimnazjum.
        W gromie moich znajomych jest wielu rodziców mających dzieci w gimnazjach i....
        na spotkaniu imieninowym (dziś 17 stycznia) rozmawialiśmy o tych problemach -
        niestety bez wniosków. Zaczekamy na reakcję ministerstwa i jednocześnie sprawę
        poruszymy na najbliższych wywiadówkach. Co mogą nauczyciele jak władze milczą i
        udają że problemu nie ma. W gronie było 3 nauczycieli sami zaproponowali że
        założą sobie kosze na głowy...... a jeszcze kilka 2-3 lata temu byli to
        energiczni i pogodni ludzie. Będziemy zaglądać na stronę ministerstwa – czekamy
        w końcu na reakcję.
        • jt100 Mam to za sobą 18.01.06, 00:55
          Miałam syna w gimnazjum rejonowym. Przeniosłam go w połowie drugiej klasy do
          innej szkoły. Dlaczego? Odpowiadam:
          1. Pół roku nie było chemii. A Pani dyrektor za każdym razem robiła głupią minę.
          2. Przyzwoity chłopak wyleciał, bo nie dał się pobić "braciszkom bliźniakom",
          których bała się cała szkoła
          3. Na moje uwagi na klasówkach rodzice uczniów stwierdzali: dobrze, że
          przepadają lekcje, bo dzieci nie muszą się tyle uczyć.
          4. Na godzinach dyrektorskich były zajecia praktyczno-techniczne. Przeżyłam
          szok, ale wyjaśnienie omal mnie nie dobiło: Dyrekcja jest w intymnych stosunkach
          z zajęciami praktyczno-technicznymi. Czy to tylko plotka?
          Dziecko zmieniło szkołę. Uczy się dobrze, lubi swoją szkołę, a ja mam pewność,
          że nie marnuje najlepszych lat. Po przeniesienu do nowej szkoły okazało się, że
          niemal ze wszystkiego ma braki (uczeń piątkowy). Ciężko pracował, bardzo dobrze
          zdał egzamin gimnazjalny. Teraz jest w liceum
          Tyle że to szkoła prywatna.
      • Gość: nauczyciel Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 22:14
        On nic złego nie zrobił, tylko chciał go zaprowadzic do wychowawcy. Ja bym tego
        gnojka trzasnął w pysk przy wszystkich, nie patrząc na konsekwencje, jakby mi
        się w twarz zaśmiał. Zero szacunku do starszych. Wychodzą wpprowadzone prawa
        ucznia. Bezstresowe wychowanie. I chronimy chamów. Według naszego prawa
        nauczyciel to jest śmieć, którym można pomiatać. A będzie jeszcze gorzej.
        Panowie z misterstwa opamiętajcie się! Pierdzicie dupa w stołek, a nie znacie
        rzeczywistych faktów co się dzieje w szkole. Normalny i porządny człowiek
        został skrzywdzony przez debila i jego kolesiów !
        • Gość: ewa Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.01.06, 23:56
          do nauczyciela chemii : niech pan się nie poddaje, proszę spojrzeć na to forum,
          większość wypowiedzi jest za panem i to się liczy, pana zachowanie znajduje
          poparcie większości. może ten i inne podobne przypadki spowodują należytą
          reakcję ministerstwa i przyczynią się do ograniczenia praw uczniów, a
          rozszerzenia praw nauczycieli.oby tak się stało jak najszybciej ,czego panu
          serdecznie życzę.
          • Gość: jacobs Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: *.brda.net 18.01.06, 00:14
            > większość wypowiedzi jest za panem i to się liczy, pana zachowanie znajduje
            > poparcie większości.
            Problem w tym, ze w naszym kraju wazniejsze sa i zaczynaja rzadzic prawa
            mniejszosci.
      • Gość: gmanchuel Wina IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.01.06, 01:20
        Moze nie znam wszystkiego o tego "incydentu" ale jednak pozwalam sie reagowac
        uzywajac co przeczytalem w GW.
        Pani Szumilas mowi, ze nauczyciel "nie powinien dac sie sprowokowac" i, ze
        jesli do tego doszlo "dyrekcja musi podjac decyzje dyscyplinarne" !! Jak mozna
        tak mowic ?! W tym przypadku prowokacja pochodzi z ucznia a winnym jest
        nauczyciel ! To po prostu swiat na odwrot !
        Jestem nauczycielem we Francji i myslalem, chyba naiwnie, ze w Polsce jeszcze
        istnieje szacunek wobec nauczycielow ktory u nas juz dawno zniknal ale widze,
        ze niestety pomylilem sie ! U nas sytuacja jest teraz ciezka. Kilka
        nauczycielow zostali ostatnio zaatakowani (teraz duzo o tym sie mowi, to
        zostalo "moda" ale to nie nowosc). Na przyklad 16 grudnia pod Paryza, w liceum
        zawodowym, nauczycielka sztuki dostala 7 ciosy nozem w roznych czesciach ciala.
        Przed tym wypadkiem, kilka razy sie skarzyla do dyrekcji o zagrozenie ktore
        dostala (o smierci, o gwaltu, o ukradnienie domu) ... i o problemach w klasie.
        Napisala (tez przed wypadkiem) do inspektorki ze wogole atmosfera w szkole jest
        ciezka. Dostala poparcie od nauczcielow jej szkoly (mniej wiecej napisala w
        ich imieniu) ale nie dostala zadnego poparcia, zadnej pomocy ani od dyrekcji
        (ktora nawet pogardla ja) ani od inspektorki. A potem ten atak. A dzis
        specjalna komisja sadzila, ze nie bylo zadnego problemu, ze nie bylo zadnej
        winy administracji, i, ze zreszta ta pani przyszla do rady klasowej z usmiechem
        na twarz (przed wypadkiem)!!!! Wniosek tego : lepiej sie nie usmiechac w
        szkole !
        Wracajac do tej szkoly w Polsce, to po prostu WSTYD, ze dyrektorka
        zaakceptowala uzywac film z komorki jako powod aby zwalniac tego nauczyciela.
        Bo po pierwszym, to tylko kilka sekund a po drugim (i przede wszystkim) komorka
        jest zabroniona w klasie. A robiac to, dyrektorka sama DALA sie sprowokowac !
        Ona nawet PODDALA sie woli tych chuliganow ! I teraz beda traktowac, ze
        dyrektorka pozwalala komorke w klasie i tez beda mogli wymagac od niej zeby
        zwalniala tego albo tamtego nauczyciela ktory ich sie nie podoba !
        Od teraz w tej szkoly, chuligany beda rzadzic !
      • Gość: Indianer1984 Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: 82.139.27.* 18.01.06, 11:32
        Powinien go walnąć o ścianę. Może gó..arz, by się nauczył.
      • Gość: artur Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 12:08
        uczniom za dużo się pozwala,dlaczego dyrekcje szkół zezwalają na posiadanie
        tel.komórkowych w szkołach przez uczniów gdzie jest prawo?!
        • Gość: ja Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: *.it-net.pl 18.01.06, 14:30
          Prawo jest po stronie silniejszych. Jest niż, nauczyciele walczą o uczniów, więc szkoły muszą być pokorne wobec rodziców i ich "pociech". Zakaz uzywania komorek byłby odebrany jako atak na wolność ucznia, a rodzice podnieśliby krzyk, że nie mogą się skontaktować ze swoim dzieckiem. Zabierać telefon za progiem szkoły? Jak to rozwiążesz technicznie? Rewizja osobista? I założyć oddzielny sejf, bo komorki uczniów nie są poślednimi drobiazgami, tylko sprzętem z klasą ( za dużą kasę)? Zatrudnić oddzielną osobę to zajmowania się tym problemem?
          Myślę, że musimy zacząć szanowac szkołę jako instytucję. Znieść rejonizację.Na drzwiach szkoły wołami wydrukować regulamin, jaki w niej obowiązuje. Rodzic podpisuje, że bedzie respektował zasady, tedy dziecię przyjmujemy. Nie odp;owiada, niech sobie szuka bardziej liberalnej placowki.Ustalić jasne zasady, kiedy zawiesić w prawach ucznia, a za co nagana czy relegowanie.
          Wiem, młodość ma swoje prawa. Ale każde prawo ma jakieś granice dopuszczalności. To, co się wyprawia w szkołach, dawno już przekroczyło granice dobrego smaku.
          W reformowaniu oświaty zapomniano najwidoczniej, ze uczeń przychodzi do szkołt zdobywać wiedzę, a nie szpanować ciuchami, komorkami, fryzurą i gołymi pośladkami.Tylko jasne zasady pozwolą nie zgłupieć nauczycielom , a na pewno nie zaszkodzą uczniom ( tym, ktorym na wiedzy zależy).
      • Gość: dvt Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 13:37
        A zlikwidować te szkoły...nauczyć czytać, pisać, liczyć do tysiąca bo i tak z
        większymi sumami nie będą się w życiu stykali. Szkoła dla tych, którzy chcą się
        uczyć, a nie dla chodzących deficytów rozwojowych. Bez sensu: nauczyciele się
        męczą, dzieci się męczą i świrują. Nie lepiej byłoby skupić się na garstce
        zdolnych jednostek, z których kraj może mieć pożytek jakiś, zamiast za uszy
        przeciągać z klasy do klasy stada Kiepskich ?
      • Gość: markus Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: *.metrolink.pl / 217.153.160.* 18.01.06, 17:23
      • Gość: Basia z Gdańska Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: *.metrolink.pl / 217.153.160.* 18.01.06, 17:31
        Jestem oburzona postępowaniem dyrektorki, nie dała żadnej możliwości obrony
        nauczycielowi. Uczniowie przyznali, że od dawna chcieli nagrać nauczyciela,
        ponieważ wymagał od nich dyscypliny ! Każdy ma prawo do konfrontacji, a takiej
        był pozbawiony nauczyciel chemii. Nadzieja pozostaje tylko w Ministerstwie
        Edukacji. Z opisanej sytuacji jasno wynika, że tylko "uczniowie" mają prawa, a
        dyrektor nie lubi spraw trudnych, dlatego myślę, że w pierwszej kolejności to
        Ona winna stracić pracę. Jako pracodawca nie spełnia swojej roli.
      • Gość: Antek Re: Zwolnic dyrektorke! IP: 216.223.64.* 18.01.06, 19:50
        _Doprowadziła pani do konfrontacji?

- Nie.

- Spytała nauczyciela o jego wersję wydarzeń?

- Wystarczył film. ...

Nastepnym razem, inny uczen da w morede nauczycielowi, kiedy nauczyciel zacznie
        sie bronic, zrobi sie pare zdjec i po nauczycielu. Zadnej konfrontacji, zadnej
        proby znalezienia prawdy. Kto powolal taka idiotke na stanowisko? Uczyla sie
        pedagogiki na zaocznych kursach relgii?
      • Gość: Atusia Re: Uczniowie zwalniają nauczyciela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 19:51
        Moim zdaniem to tylko i wyłącznie wina uczniów a nie nauczyciela,dlatego uczeń
        który prowokował nauczyciela ponosi całkowitą wine.Sądze iż to wszystko było
        zaplanowane ,bo nie wierze ,że ci uczniowie są bezbronni.Dzisiejsza młodzierz
        zachowuje sie skandalicznie i myśle ,że jest to i wyłącznie wina rodziców ,że
        nie potrafili wychować dziecka...Jedyne kogo tu mają wywalać ze szkoły to tylko
        tego ucznia!!!!
      • mojazuza Re: Na wszystko jest sposób 18.01.06, 20:21
        Taki nauczyciel wyleciałby po kilku godzinach dzięki "wstawiennictwu" w
        kuratorium rodziców. i nie byłoby, że boli.
      • mojazuza Re: Dowodem twojego liberalnego zdebilenia jest 18.01.06, 21:13
        mały książę nie jest bajką dla dzieci, a dla dorosłych.

z resztą wypowiedzi się zgadzam.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka