Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

co to jest faktoring??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.03, 09:53
    Moja znajoma ma propozycję pracy w firmie, która się czymś takim zajmuje.
    A ja pytam z ciekawości...
    Wiecie, co to jest?

hejka
    Obserwuj wątek
      • amoremio Re: co to jest faktoring?? 14.08.03, 10:39
        fa C toring = konstrukcja bankowo-finansowa
        zabezpieczajaca "geszefty" w handlu zagranicznym.

- znana od bardzo dawna
        - polegajaca na >stopniowej< realizacji
        calego procesu towarowo-finansowego
        - i calej masie madrych dokumentow :)
        - dzisiaj wiele tzw. nowoczesnych form/wariantow

uff, wystarczy ---> jest (powinno byc)
        w kazdym podst.podr. ekonomii
      • Gość: Grodek Re: co to jest faktoring?? IP: *.studiokwadrat.com.pl 14.08.03, 10:41
        Obrazowo:
        Firma X sprzedaje produkt firmie Y z 90 - dniowym terminem płatności (sieci
        handlowe są tu dobrym przykładem). Chciałaby jednak pieniądze otrzymać znacznie
        wcześniej. W związku z tym znajduje sobie firmę faktoringową, która płaci kwotę
        wyszczególnioną na fakturze np. w przeciągu 7 dni. Oczywiście pomniejsza kwotę
        o swoją prowizję (procent jest różny).
        Oczywiście nie każda firma może skorzystać z faktoringu: przed podpisaniem
        umowy o faktoringu dokładnie sprawdzany jest zarówno sprzedający jak i kupujący.
        Są różne odmiany faktoringu, np. pełny i niepełny (różni to różnie nazywają).
        Pełny polega na bezwarunkowym przejęciu przez firmę faktoringową płatności
        (tzn. czy odbiorca zapłaci czy też nie - jest to problem firmy faktoringowej) -
        ten jest w Polsce rzadszy, a i procent dla firmy faktoringowej dużo większy.
        Faktoring niepełny polega na tym, że jeżeli firma Y nie zapłaci faktoringowi,
        musi to tak czy owak zrobić firma X.
        Pozdr.
        • amoremio Re: co to jest faktoring?? 14.08.03, 10:49
          No tak, zgadza sie - Kolega/zanka ma racje :

Ja to znam (troche) z im/exportu,
          bo na tym polu mocno rozpowszechnione
          (obok innych podobnych konstrukcji),

ale taktak, niekoniecznie musi byc.
        • Gość: perlikaa Re: co to jest faktoring?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.14, 14:53
          mój brat korzysta z faktoringu, podajże firma Bibby, jest to na pewno dobra opcja dla firmy, która przejsciowo nie ma płynności finansowej
          • Gość: tulejt Re: co to jest faktoring?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.14, 14:48
            Świetnie, zapewne po 11 latach taka informacja przyda się osobie, która założyła wątek.
            Gratki za finezyjną kryptoreklamę.
            • fraaakt faktoring w Bibby - czy warto? 15.04.14, 04:10
              Tulejt: dziewczyna (?) faktycznie nie wyczuła momentu, ale ile razy i mi zdarzyło się pisać coś w jakimś wątku, czekać na odpowiedź, a potem zorientować się, że moi rozmówcy rozmawiali w danym wątku gdy Polska wchodziła do UE :) a co do samego faktoringu w Bibby to na papierze wygląda on bardzo ciekawie - mają rozbudowaną ofertę tej usługi. Wiele firm ogranicza się jedynie do faktoringu z regresem, a tutaj widzę, że jest też bez regresu, dla transporty, restrukturyzacyjny i interesujący mnie faktoring odwrotny. Korzystałem z usług faktoringu kilka lat temu, gdy jeszcze pracowałem na etacie. Od roku prowadzimy ze wspólnikiem firmę i zastanawiamy się nad usługą faktoringu. A to Bibby ma dobre opinie nie tylko w Internecie, ale i wśród naszych znajomych. Czy Ty coś o nich słyszałeś? Korzystałeś może?
              • Gość: Doświadczony Re: faktoring w Bibby - czy warto? IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.14, 19:57
                Masakra !!!
                Bibby to pułapka!
                Każdy kredyt bankowy będzie lepszy i tańszy...
                • karol-cia15 Re: faktoring w Bibby - czy warto? 30.04.14, 03:21
                  Bibby to znana firma i nie sądzę żeby pozwalała sobie na bycie "pułapką" co do faktoringu bankowego masz rację, że jest tańszy, ale tylko dla tego że wykładają kasę i tyle, a nie ma żadnych usług okołofaktoringowych jak to jest w firmach faktoringowych.
                • Gość: faktorant Re: faktoring w Bibby - czy warto? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.14, 16:57
                  Witam
                  czy ma Pan jakies doswiadczenia z bibby/
                  • fran_ces Re: faktoring w Bibby - czy warto? 16.05.14, 13:30
                    Nie każda firma dostanie kredyt! I jedynym wyjściem w takiej sytuacji jest faktoring w prywatnej firmie właśnie, bo każdy bank na klienta ze złą historią kredytową nawet nie spojrzy. I co takie firmy mają robić? Kończyć działalność od razu?
                  • marcin.borkowski79 Re: faktoring w Bibby - czy warto? 19.12.21, 10:44
                    Szukając informacji o tej firmie faktoringowej natrafiłem na ten bardzo stary wątek i postanowiłem się podzielić moimi doświadczeniami. Wpspółpracuję z Bibby od marca 2021 roku i początek bardzo konkretny kontakt ze strony Pana Łukasza i szybkie wcielenie w życie umowy. Firma działa sprawnie ale... na tym koniec. W umowie zawarty jest trzymiesięczny okees wypowiedzenia. Na koniec listopada przesłałem im wypowiedzenie umowy (3 miesiące przed końcem) i się zaczęły schody. Dlaczego rezygnuję z ich usług? Firma się szybko rozwinęła i potrzebujemy dodatkowej usługi, która w Bibby jest dla nas nieosiagalna. Na czym polegają schody? W imię dobrej współpracy przez ostatnie miesiące podjeli decyzję o wstrzymaniu wypłaty zaliczek, nawet za faktury od klienta, który płaci zawsze jak w zegarku. Dowiedziałem się tego nie z maila lecz z rozmowy telefonicznej, którą do nich wykonalem. Tak właśnie traktuje Bibby Finanancial Services klientów. Rezygnują z własnej prowizji tylko po to żeby ukarać klienta.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka