Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zasiłek opiekuńczy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 00:49
    Chcę skorzystac z 60 dni zasiłku opiekuńczego.
    Pytanka:
    1. jesli mąz ma działalność gosp. to Zus może doczepić się że nie sprawuje on
    opieki?
    2. Oprócz zwolnienia lek. dostarczonego do pracodawcy musze dostrczyć ZUS Z-
    15? czy to oni potem daja mi to do wypełnienia (czy coś jeszcze innego?)
    3. Czy w trakcie trwania tego zasiłku pracodawca może mnie zwolnić?
    (słyszałam, że ponoć z art. 53 po 30 dniach..)
    4. Czy powracając do pracy po 60 dniach muszę miec zaswiadczenie jakieś? (to
    choroba dziecka nie moja.. ale...???)
    Obserwuj wątek
      • waczekaj Re: zasiłek opiekuńczy 25.02.06, 01:14
        Gość portalu: Ejka napisał(a):

> Chcę skorzystac z 60 dni zasiłku opiekuńczego.
        > Pytanka:
        > 1. jesli mąz ma działalność gosp. to Zus może doczepić się że nie sprawuje on
        > opieki?
        Jeżeli dziecko ma ponad 2 lata, to Zus może kwestionować przyznanie zasiłku.
        www.zus.pl/swiadcze/zas004.htm
        > 2. Oprócz zwolnienia lek. dostarczonego do pracodawcy musze dostrczyć ZUS Z-
        > 15? czy to oni potem daja mi to do wypełnienia (czy coś jeszcze innego?)
        Trzeba wypełnić wniosek o przyznanie zasiłku opiekunczego (być może, że to jest
        druk Z-15). Druk ten wydaje pracodawca po dostarczeniu zwolnienia lekarskiego
        na opiekę nad chorym dzieckiem.
        > 3. Czy w trakcie trwania tego zasiłku pracodawca może mnie zwolnić?
        > (słyszałam, że ponoć z art. 53 po 30 dniach..)
        W okresie pobierania zasiłku opiekunczego nie może zwolnić ani wypowiedzieć
        umowy o pracę.
        Art. 53.

§ 1. Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia:

1) jeżeli niezdolność pracownika do pracy wskutek choroby trwa:

a) dłużej niż 3 miesiące - gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy
        krócej niż 6 miesięcy,

b) dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku
        oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze 3 miesiące - gdy
        pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej 6 miesięcy lub jeżeli
        niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy albo chorobą
        zawodową,

2) w razie usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy z innych przyczyn
        niż wymienione w pkt 1, trwającej dłużej niż 1 miesiąc.

§ 2. Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia nie może nastąpić w razie
        nieobecności pracownika w pracy z powodu sprawowania opieki nad dzieckiem - w
        okresie pobierania z tego tytułu zasiłku, a w przypadku odosobnienia pracownika
        ze względu na chorobę zakaźną - w okresie pobierania z tego tytułu
        wynagrodzenia i zasiłku.

§ 3. Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia nie może nastąpić po stawieniu
        się pracownika do pracy w związku z ustaniem przyczyny nieobecności.

> 4. Czy powracając do pracy po 60 dniach muszę miec zaswiadczenie jakieś? (to
        > choroba dziecka nie moja.. ale...???)
        Nie.
        • Gość: Ejka Re: zasiłek opiekuńczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 15:45
          1. Dziecko ma ponad 2 lata, dlatego martwi mnie fakt, iż mąz funkconujący jako
          przedsiębiorca to potencjalna osoba, która może zająć się dzieckiem. Przecież
          codziennie musi jeździć po regionie, jesli przestanie wypadnie z rynku. Dla Zus-
          u to nie argument? Jak z tego wybrnąć?
          2. Czyli z art. 53 par.1 punkt 2 - może jesli trwa dłużej jak miesiąc?
          • Gość: Ejka Re: zasiłek opiekuńczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 21:21
            Czy ktoś z Was miał juz takie doświadczenia?
          • waczekaj Re: zasiłek opiekuńczy 26.02.06, 14:34
            1). Osoba korzystająca ze zwolnienia lekarskiego z tytułu opieki nad chorym
            dzieckiem wypełnia wniosek o przyznanie na ten okres zasiłku opiekuńczego
            finansowanego przez ZUS. Zatem najlepiej w informacji zasiłkowej ZUS zasięgnąć
            informacji, czy w opisanej sytuacji zasiłek opiekuńczy będzie przysługiwał.

> 2. Czyli z art. 53 par.1 punkt 2 - może jesli trwa dłużej jak miesiąc?

Jeżeli zasiłek opiekunczy nie byłby przyznany, to po 1 miesiącu nieobecności
            pracodawca może zwolnić bez wypowiedzenia (art. 53 par. 1 punkt 2).
            Jeżeli zasiłek opiekunczy zostanie przyznany, to w okresie pobierania zasiłku
            opiekunczego (do 60 dni w roku) pracodawca nie może zwolnić (art. 53 par. 2).
            Jeżeli pracownik po wykorzystaniu zasiłku opiekunczego zgłosi się do pracy
            następnego dnia, to pracodawca nie może go już zwolnić, ani wypowiedzieć umowy
            o pracę, podając jako powód długą nieobecność w pracy (art. 53 par. 3).
            • Gość: Ejka Re: zasiłek opiekuńczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 11:12
              a czy na zwolnieniu jest informacja czy to zwolnienie na dziecko chore czy
              zdrowe??
              • waczekaj Re: zasiłek opiekuńczy 05.03.06, 21:57
                Czy rzeczywiście szukasz informacji?
                Zwolnienie lekarskie na opiekę nad dzieckiem wydaje lekarz w przypadku choroby
                dziecka i sądzę, że nie wyda od razu na całe 60 dni.
                Na dziecko zdrowe opieka nad dzieckiem przysługuje np. w przypadku nagłego
                zamknięcia żłobka lub przedszkola, kwarantanny.
                Na dziecko zdrowe do lat 4 każde z rodziców może korzystać z urlopu
                wychowawczego.
                • Gość: Ejka Re: zasiłek opiekuńczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 22:32
                  na 60 nie, a na 30 da lekarz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka