Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PH - własna działalność.

IP: *.mci.tychy.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 12:29
    Dsotałem właśnie ofertę pracy jako Przedstawiciel Handlowy, ale musiałbym założyc działalność. Czy Ktoś ma już dośwuiadczenia w tegi typu pracy na własny rachunek? Jak wyglada wynagrodzenie i ile musiałbym doistawać "wypłaty" żeby sobie samemu opłacić wszystko co wiąże się z swoją firmą?
    Obserwuj wątek
      • Gość: adam Re: PH - własna działalność. IP: *.mci.tychy.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.06, 19:59
        ponawiam
      • Gość: max Re: PH - własna działalność. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 20:06
        a na ile sie zgodziłeś???? myśle ze 5-6k to minimum
      • Gość: km Re: PH - własna działalność. IP: *.chello.pl 25.03.06, 23:24
        A jakiś weksel podpisujesz?:)
        • Gość: Sławek Re: PH - własna działalność. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 00:04
          Ja pracuję w branży telekomunikacyjnej i prowadze własną działalność.Jest to
          moja pierwsza działalność więc mam ZUSu 251zł. i 19% podatku dochodowego (na
          zasadach ogólnych).Muszę zarobić ok.3000zł. netto,by wyjść na swoje,utrzymać
          rodzinę (żona ma min. krajową),mieszkanie i jakiś wypad na miasto chociaż raz w
          miesiącu.
          Na szczęście w branży telekom. idzie mi świetnie więc wyciągam dużo więcej,ale
          ja tą branżę świetnie znam.Więc jeśli nie znasz tej branży,w której miałbyś
          pracować jako PH lub słabo znasz rynek,to nie ryzykuj,lepiej zaproponuj umowę
          zlecenie.Składki masz jak przy umowie o pracę,jedynie że umowę tą reguluje
          Kodeks Cywilny a nie Kodeks Pracy,a i lata do emerytury lecą.
          Wybór należy do Ciebie.Pozdrawiam.
          • Gość: adam Re: PH - własna działalność. IP: *.mci.tychy.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 12:24
            mi przedstawili oferte na początek podstawy 2000zł netto, plus prowizja od pozyskanych klientów do tego auto tel i mieszkanko sluzbowe bo sie to wiaze ze zmiana miejsca zamieszkania. Pozatym w perspektywie informowali mnie ze system zmienia sie na tylko prowizyjny po okresie "próbnym" podobno bardzo korzystny.. a ja w sumie nigdy nie pracowalem tylko na prowizji, wiec jestem ciekaw jak to bedzie wygladalo. A praca jest w branzy reklamowej.
            • Gość: max Re: PH - własna działalność. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 13:17
              uciekaj szybko bo nie bedziesz miał co jeść
              • ksiazemaly Re: PH - własna działalność. 26.03.06, 13:21
                A jak to dokładnie jest z taką pracą? Powiedzmy że ktoś dostaje od firmy w sumie 3000zł. Ile mu z tego zostanie "na czysto"? Zakładam, że oprócz tej sumy firma zwraca mu koszt benzyny i wszelkie opłaty związane z autem (poza mandatami;)).
                • Gość: Sławek Re: PH - własna działalność. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 13:33
                  Uważam że podstawę muszą Ci zagwarantować chociaż na podstawie koniecznych
                  opłat wynikających z prowadzonej działolności.Jeżeli będziesz się czuł na tyle
                  pewnie w branży,w której ci proponują pracę,to możesz zaryzykować.
                  Ja bym ryzykował.Na start masz całkiem przyzwoicie.
                  Reklama jest dość ciężką branżą,ale skończyły się już czasy kiedy klient szukał
                  PH.Teraz PH musi się nagimnastykować żeby znaleźć klienta.
                  • ksiazemaly Re: PH - własna działalność. 26.03.06, 13:43
                    Zgadzam się z pzedmówcą. Pracowałem w reklamie, w znanej firmie i wiem, że rynek jest strasznie przeorany- klienci mają dość codziennych telefonów (są atakowani z każdej strony- telesprzedaż, PH, kilka firm które ich ciągle wałkują). Podstawa to docierać do nowych firm.
      • Gość: Teresa Re: PH - własna działalność. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 00:25
        Witam jeśli dogadasz się z przyszłym pracodawca i ty masz założyć własną
        działalność bo to warunek że możesz pracować , to muśisz pamiętać o tym że to
        on musi ci dać pieniadze na zus i podatek WAT , dochodowy płacisz ty . Czyli
        płaci ci pęsię lub prozizje to zależy jak to ustalicie + musi ci wypłacić na
        ZUS i podatek . Pracujac tylko na prowizji to aby sie opłaciło powinna ona
        wynosic conajmniej 20% to jest minimum to zalezy jak jestes operatywny mozna
        zarobić niezłe pieniądze . Albo dogadaj się pensja + prowizja wtedy powinna być
        minimum 15% . Pozdrawiam Teresa. Jesli chcesz zasięgnać więcej informaci podaje
        ci maila : tereska_63@tlen.pl . Pozdrawiam Teresa .
        • Gość: Milka Re: PH - własna działalność. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.03.06, 08:50
          Jak to musi dac na zus? nic nie musi, skoro "pracownik" godzi się na
          działalność gosp. Ja tak wlaśnie pracuję, mam firmę i podpisałam umowę
          agencyjną z innym podmiotem. Zaryzykowałam, fakt, ale nie żałuję. W pierwszym
          miesiącu było kiepsko, zarobiłam 1500zł, z czego 750 poszło na zus (nie mam
          zniżki), ale teraz po 3-4 miesiącach dostaję 5-10tys. Płacę podatek i zus (nie
          jestem vatowcem) i cieszę się, że zaryzykowałam. Poza tym co na fakturze, nie
          dostaje nic, ale fakt mam zapewniony dostęp do telefonu i nie muszę dużo
          jeździć, więc na paliwo nie wydaję. Wszystko zalezy od branży, od tego w jaki
          spoób firma "pomaga", czy w ogóle pomaga, czy jesteś zdany tylko na siebie.
          Ja mam pośrednictwo finansowe.
      • Gość: adam Re: PH - własna działalność. IP: *.mci.tychy.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 18:48
        Kolejny wątek apropo tej sprawy. PH musi zamieszkać w warszawie , mieszkanie jest służbowe... ale mam pytanko dla WARSZAWIAKÓW szczególnie za ile można samemu w miare normalnie wyzyć w warszawie??
      • Gość: adam Re: PH - własna działalność.-jak z podatkiem? IP: *.mci.tychy.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 11:57
        A jaki wybrać sposób płacenia podatku- jaki jest najdogodniejszy i najbardziej sie opłaca Przedstawicielowi Handlowemu z własną działalnością?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka