Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą

IP: *.ipt.aol.com 24.04.06, 21:31
    Każdy biadoli że w Polsce jest tak kiepsko ale nikt nie ma odwagi wychylic
    nosa za praca w innym kraju. Smieszne bo dopiero tam widac ile zycia
    straciliscie. Żelazna kurtyna zostala zniesiona ale sami ja teraz tworzycie.
    Poczytajcie lepiej informacje jak sie żyje za granica.
    www.polonia-uk.com
    Ja juz nie wracam do Polski bo w Anglii mam naprawde dobrze, szkoda ze moj
    kraj mi tego nie chce dac. Plakal nie bede bo inne kraje o nas dbaja bardziej
    niz ojczyzna
    Obserwuj wątek
      • Gość: zuzia Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.robbo.pl 24.04.06, 21:43
        Jeszcze zapłaczesz!
        • Gość: lolo Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.zab.nat.hnet.pl 04.05.06, 21:45
          zapłaczesz nim 3 razy kogut zapieje
          • framberg Re: Zapłaczesz ? Niby czemu ? 05.05.06, 11:20
            Takie ble, ble, ble.
            • Gość: KozA Re: Zapłaczesz ? Niby czemu ? - wyjedziesz to IP: *.imgw.pl 05.05.06, 12:11
              sie dowiesz
      • iberia30 Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą 24.04.06, 21:50
        ok, pochwal sie jakie masz wyksztalcenie i jaka prace wykonujesz w UK.
      • Gość: mk Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.crowley.pl 24.04.06, 22:07
        A tu mawiają inaczej: tylko nieudacznicy zwiali do UK. Inteligentni i wykształceni radzą sobie świetnie tutaj.
        • benek721 Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą 25.04.06, 00:14
          Nieudacznik to człowiek po studiak pracujacuy za 600 zł w Biedronce ?
          • Gość: ;-) Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: 207.208.161.* 04.05.06, 19:36
            heheheh...niezapomnij ze jest magistrem socjlogji albo absolwentem wyzszej
            szkoly czesania betonu i po studiach na dziendobry powinien zarabiac..hmmmm2
            tysiace zlotiszy hehehehhe
      • Gość: mk Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.crowley.pl 25.04.06, 14:45
        No cóż... Ja po dwóch kierunkach humanistycznych wyciągam 20 tys. bez przemęczania się (tutaj, czyli to dobre pieniądze; w UK żadne), ale nie aplikowałam do Biedronki, tylko się STARAŁAM. Nie użalałam się nad sobą, tylko WALCZYŁAM o swoje, czasami i po 20 godzin na dobę. I mimo wielu propozycji - nie wyjadę. Tak, nieudacznik tak właśnie tak wygląda: szkoda, że ci państwo po tych dwóch kierunkach jakiejś fajnej pracy nie zaproponowało. Więc reasumując - co jeszcze w tej Biedronce robisz!
        • Gość: absolwent; Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 07:00
          podziwiam to, że nie użalasz się nad sobą .....

ale.....

napisałeś, że się nie przemęczasz, a trzy linijki dalej, że walczysz czasami 20
          godzin na dobę ............ ????
        • Gość: ewik Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 13:44
          TO może się pochwal gdzie zarabiasz 20 tysięcy miesięcznie.
      • Gość: Kate25 Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:02
        Jesteś strasznie płytki. Ciekawe co robisz w Anglii? Sprzątasz czy stoisz za barem? Dla Twojej informacji! W Polsce zostaja też ludzie którzy coś tutaj osiagneli i nie musza pracować za granicą. Widzisz to Ty ,,nie miałeś odwagi '' zostać w Polsce . Poszedłeś na łatwizne.
        • Gość: sohc Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.pl / *.pronets.pl 02.05.06, 12:47
          Jeżeli wyjechał to jego wybór i należy mu się przynajmniej :" Good Luck" a nie
          tylko jad jad i jeszcze raz jad i jeszcze wiecej jadu czego, jest pod
          dostatkiem w Polakach w Polsce.. A Pani po 2 kierunkach Humanistycznych
          zarabiająca w Polsce 20 tys zł, czemu taka agresywna??? Jeżeli jest ci tak
          dobrze to ciesz się tym i nie zniechęcaj ludzi do życia. W Polsce jest brak
          jakiegokolwiek optymizmu, każdy cieszy się tylko jak przyłapie kogoś
          na "literówce" czy innej pierdółce i gdy by mógł posłał by go na śmierć przez
          uakmieniowanie.. Smutne to... Pozatym rynek w pracy w polsce jest baaaardzo
          ograniczony bawet dla wysokiej klasy specjalistów HI-TECHNOLOGY i jednym się
          udaje a innym nie. A Pani pewnie pracuje w wydawnictwie albo w HR i ma ludzi za
          nic. Miałem takiego szefa jak ty " 20tyś/ miesiąc", wyzywałludzi od
          nieudaczników i mówił jaki to on samodzielny a był na garnuszku rodziców którzy
          byli bogaci i fundowali mu tą firmę.. PZDR!!
        • Gość: barzajus Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.server.ntli.net 04.05.06, 20:47
          Nic nie robić, nie mieć zmartwień
          Chłodne piwko w cieniu pić
          Leżeć w trawie, liczyć chmury
          Gołym i wesołym być
          Nic nie robić, mieć nałogi
          Bumelować gdzie się da
          Leniuchować, świat całować
          Dobry Panie pozwól nam

Jedzie pociąg z daleka, na nikogo nie czeka
          Konduktorze łaskawy, byle nie do ...

w miejsce trzech kropek niech kazdy wpisze to co chce
          wtedy wszyscy bedziemy szczesliwi
          nikomu uragac tutaj nie bede
          pzdr
        • Gość: zbulwersowana Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: 62.218.231.* 05.05.06, 08:54
          chwileczke!!!!!!to nie jest tak ty myslisz!!!!!wlasnie ci co wyjezdzaja maja
          poprzeczke podniesiona 100 razy wyzej jak w polsce !jak nie byles nigdy za
          granica to sie nie odzywaj!!!!!popieram kto moze niech wyjezdza z tego
          kraju!!!!!bo tu zadnej przyszlosci!!!!a zostaja ci w kraju ,ktorzy maja "UKLADY"
          i dlatego maja prace!!!!!SZACUNEK DLA TYCH CO WYJECHALI!!!!POWODZENIA RODACY
          !!!TRZYMAJCIE SIE !!!!!
        • Gość: Piter Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 11:31
          Ale pie..cie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          ŻADNA PRACA NIE HAŃBI DEBILE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Latawiec Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.ols.vectranet.pl 25.04.06, 15:13
        Coś nie widać odpowiedzi Marka co robi w UK.Ja powiem tak jak ktoś ma głowę na
        karku to zarobi.Ja "normalnie" pracuje 8 godzin w budżetówce i mam te 1500na
        ręke jednak "krecąc" się trochę załatwiam właścicielowi dużej restauracji
        imprezy (w sezonie wpada po 5-7tys zł)+ dodatkowo od wielu lat ubezpieczenia
        mienia,komunikacyjne itd. daje mi kolejną pensyjkę.Jak ktoś mi w Anglii przy
        NIE fizycznej pracy da 2tys funtów nadal się bym zastanawiał bo tyle mam tu ale
        koszty utrzymania zdecydowanie mniejsze.Pzdr.

P/S inne kraje odwiedzam ale zdecydowanie turystycznie:))
        • Gość: gośc Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: 213.77.35.* 02.05.06, 13:46
          ale pracujesz po 10, 12 godziny tygodniowo, chyba, że te "dodatki" załatwiasz
          sobie w czasie pracy w budżetówce :)
      • jasmina_tdi to bardzo dobry pomysł 02.05.06, 15:38
        Pakujcie rodacy walizki! Jak jeszcze trochę was opuści granice naszego
        wspaniałego kraju, to godzina mojej pracy będzie warta 3 razy tyle, co teraz. I
        nigdzie nie będę musiała wyjeżdżać :)

Gość portalu: Marek napisał(a):

> Każdy biadoli że w Polsce jest tak kiepsko ale nikt nie ma odwagi wychylic
        > nosa za praca w innym kraju. Smieszne bo dopiero tam widac ile zycia
        > straciliscie. Żelazna kurtyna zostala zniesiona ale sami ja teraz tworzycie.
        > Poczytajcie lepiej informacje jak sie żyje za granica.
        > www.polonia-uk.com
        > Ja juz nie wracam do Polski bo w Anglii mam naprawde dobrze, szkoda ze moj
        > kraj mi tego nie chce dac. Plakal nie bede bo inne kraje o nas dbaja bardziej
        > niz ojczyzna
        • carnivore69 Re: to bardzo dobry pomysł 02.05.06, 17:32
          > Pakujcie rodacy walizki! Jak jeszcze trochę was opuści granice naszego
          > wspaniałego kraju, to godzina mojej pracy będzie warta 3 razy tyle, co teraz.

Jesli hipoteza o masowym exodusie jest sluszna, czy naprawde sadzisz, ze tyle
          wlasnie bedzie placil niedobitkom zarzadca komisaryczny pozostalych tu pol i
          lasow?

;-)

Pzdr.
          • jasmina_tdi Re: to bardzo dobry pomysł 03.05.06, 21:22
            ja zostanę zarządcą owych pól i lasów i będę sobie wypłacać w naturze, lejąc
            ponadto długim batem tych, co wolno biegają :)

carnivore69 napisał:
            >
            > Jesli hipoteza o masowym exodusie jest sluszna, czy naprawde sadzisz, ze tyle
            > wlasnie bedzie placil niedobitkom zarzadca komisaryczny pozostalych tu pol i
            > lasow?
            >
            > ;-)
            >
            > Pzdr.
            • carnivore69 Re: to bardzo dobry pomysł 04.05.06, 23:09
              Nie wiem dlaczego wczesniej pomyslalem, ze interlokutorka spoza systemu... ;-)

Pzdr.
            • viking2 Re: to bardzo dobry pomysł 05.05.06, 04:40
              jasmina_tdi napisała:

> ja zostanę zarządcą owych pól i lasów i będę sobie wypłacać w naturze, lejąc
              > ponadto długim batem tych, co wolno biegają :)

Ochchch, robi sie erotycznie... A czy bedziesz ubierala sie w blyszczacy lateks
              i nosila mocny makijaz?...
        • Gość: abc Re: to bardzo dobry pomysł IP: *.chello.pl 02.05.06, 18:28
          > Pakujcie rodacy walizki! Jak jeszcze trochę was opuści granice naszego
          > wspaniałego kraju, to godzina mojej pracy będzie warta 3 razy tyle, co teraz.
          I
          >
          > nigdzie nie będę musiała wyjeżdżać :)

i nikt ci za ta godzine nie zaplaci bo spakuje manatki i pojedzie tam gdzie
          zaplaci mniej
          • Gość: jacobs Re: to bardzo dobry pomysł IP: 212.122.212.* 04.05.06, 12:01
            > i nikt ci za ta godzine nie zaplaci bo spakuje manatki i pojedzie tam gdzie
            > zaplaci mniej
            To niech ten ktoś nie straszy, tylko niech przejdzie od słów do czynów i
            wyjedzie "tam gdzie zaplaci mniej". Wszystkim wyjdzie na dobre. My nie będziemy
            dłużej wysłuchiwać głupot, a ci co straszą wyjadą i będą mogli mniej płacić,
            wiec wszyscy będą zadowoleni.
      • Gość: ewa Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.05.06, 17:20
        Udana prowokacja, co nie, kolego "Marek"?
        • jagborisverige Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą 04.05.06, 16:46
          Hey,
          pozdrawiam szczęśliwą osobę z Angli.
          Myślałam, że znajdę na forum jakieś konstruktywne uwagi jak szukać i gdzie
          szukać pracy za granicąm(?)
          Obecnie kończę studia (Szwecja).
          Z przyczyn w sumie nie-finansowych, postanowiłam tutaj zostać i spóbować moich
          sił w tym kraju.
          Jeżeli ktoś z czytelników sądzi iż mogę udzielić jakiejś informacji na temat
          Szwecji, proszę pytać. W miarę możliwości spróbuję odpowiedzieć.

pozdr.
          • Gość: lewymajowy Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.adams.net 04.05.06, 18:01
            tak, mam pytanie. czy znajomosc szwedzkiego jest nieodzowna, czy osoba
            angielskojezyczna rowniez ma szanse na dobre zatrudnienie? mam doswiadczenie w
            branzy transportowej (ladowy) i wlasnie tutaj chcialbym sprobowac sil, o ile
            przeniose sie do Europy. czy znasz jakies dobre strony z ofertami?

z gory dzieki za info.
            • jagborisverige Szwedzki w Szwecji 04.05.06, 19:07
              co do spraw języka to oczywiście nie ma reguły. Jeżeli firma działa tylko na
              terenie Szwecji i wymagany jest kontakt z klientem, płynna znajomość języka
              szwedzkiego jest niezbędna.
              Sprawa ma się zupełnie inaczej co do firm międzynarodowych, gdzie w większości
              angielski jest tzw językiem firmowym.
              Co do konkretnej strony internetowej, niestety pomóc nie mogę.

rada: zapoznać się z firmami rezydującymi w tym kraju i poszukać na ich stronach
              ofert prac, zdecydowana większość stron internetowych jest dwu-języczna.

Dodatkowo na stronach internetowych miast również można znaleźć oferty pracy.

P.S. Jeżeli interesuje Ciebie dość poważne stanowisko, Szwedzi lubią tytuły
              naukowe ;) (inż, mgr itd.)

pozdrawiam
              • Gość: Michal Re: Szwedzki w Szwecji x 2 IP: *.student.uu.se 04.05.06, 20:45
                Dziewczyna ma racje. Jesli ktos chce znalezc bardziej ambitna prace, to musi
                znac jezyk albo wykazac OGROMNA chec, zeby sie go jak najszybciej nauczyc. Np,
                moja znajoma stomatolog przyjechala do Szwecji, ale miala warunek, ze w ciagu
                pol roku musi opanowac porzadne podstawy, przyjechala zapisala sie na kurs i
                juz, wyszlo;) Ale to tak w pracy panstwowej. W prywatnych szwedzkich czy tez
                miedzynarodowych firmach, szwedzki sie bardzo przydaje, choc angielski jest
                nadal niezbedny. Powiem tak, bez angielskiego w duzch firmach nie ma co szukac,
                tak wiec najpierw polecam swoj angielski porzadnie podszlifowac i jednoczesnie
                jak jest okazja uczyc sie szweda (w Szczecinie, Wroclawiu, Krakowie, Poznaniu,
                Gdansku) sa szkoly jezykowe co ucza (Warszawa tez cos ma, chociaz zawsze
                wszyscy stekali, ze tam szweda ciezko sie uczyc, bo dziwne, ze UW nie prowadzi
                filologi szwedzkiej)

Pieniadze w Szwecji sa ladne, jak sie ma kwalififkacje, podatki tez sa ladne:D
                Jednak jak ktos szuka czegos wiecej niz pieniedzy, np. super kontaktu w ludzmi,
                to uprzedzam, szwedzi to ludzie (tych co w wiekszosci spotkalem) bez
                temperamentu, nie umieja sie klocic (bo po co ich zdaniem), dlugo sie
                zastanowia zanim sami pomysla (panstwo tutaj za wszystkich mysli).

Jak ktos chce znalezc dziewczyne szwedke;) to sie uda, hehe. Szwedki juz dawno
                zapomnialy co to szarmancki facet, polacy potrafia flirtowac:), natomiast
                faceci szwedzy (wg samych szwedek) to po prostu bunch of pussies.

Ja tam koncze studia i na razie stad mykam. Za mlody jestem na tak
                ustabilizowany kraj, taka prawda, wszystko tutaj takie przewidywalne, spokojne.
                Niektorym to sie podoba, mi pewnie tez ale jakbym 60 lat.

pzdr
                Michal

Ps. Ktos ma jakies pytania to niech pisze 1981@onet.eu
                • jagborisverige Szwedzki w Szwecji x 2 04.05.06, 21:09
                  Hej, Michał! :)

Co do pobytu zagramanicą ;) to wg mej skromnej osoby zależy to przedewszystkim
                  od ludzi, z którymi się przebywa.

Ja obecnie mieszkam z moim zakochanym Szwedem i jestem szęśliwa. fakt, że to
                  Szwecja i Szwed tak na prawdę nie ma nic do rzeczy.
                  Polska była moim pierwszym domem, nie wiem który kraj będzie ostatnim.
                  Podjętych decyzji nie żałuję. I to chyba jest najważniejsze. Aby umieć cieszyć
                  się z własnego życia.

Wszystkim zastanawiającym się nad wyjechaniem z Polski, przekaże radę, którą
                  dostałam od mojego przyjaciela:
                  "Jeżeli możesz iść w tym miejscu zakupy sama, znaleźć nowych przyjaciół, znaleźć
                  miejsce relaxu i znaleźć swoje miejsce, możesz podjąć to ryzyko"

• Gość: krzysiek Re: Szwedzki w Szwecji x 2 IP: *.aster.pl 04.05.06, 22:18
                  bo my jeszcze pamiętamy potop szwedzki ;-)

pozdrowionka!
                  K
        • Gość: ddd Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.rgbg.r-kom.net 04.05.06, 16:59
          Tak to właśnie bywa ludzie chwalą sie tak jak ta Pani z dołu ze zarabiaja po 20
          tys. i pracuja ok 20 h na dobe . Szerze zycie jest krótkie i za wszelkie
          pieniądze nie mam ochoty rezygnowac z mojego wolnego czasu po pracy ( 8h na
          dobe) na mój zasluzony relax tj. jazda na rowerku w sloneczne dni , wspinaczka,
          produkownie muzyki etc. Wiec wole swoje 4 tyś za 8 ha pracy HA HA HA
          Pani ze swoim jajątkiem umże i nic z tego nie bedzie miała :), nie te czasy ze
          za 20 tys lezalo sie do góry dupą!
      • Gość: Michal Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.student.uu.se 04.05.06, 17:04
        Ale bzdura...Ja za lenia sie nie uwazam,koncze studia w Szwecji i wracam do
        Polski, juz sie nie doczekam. I to jest najfajniejsze. Bo mam duzo ofert pracy,
        bede u siebie w kraju, ze znajomymi, ktorzy tez nie stekaja o byle co. Za
        granica jest fajnie, ale tylko, zeby zdobyc doswiadczenie lub wyksztalcenie.
        Polska jaka by nie byla to jest zawsze mi bliska, tam chce wszystko osiagnac,
        bo wierze, ze potrafie i sie uda.

pzdr
        Michal
      • Gość: FreakyMisfit Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 04.05.06, 18:23
        A jeśli się nie zna języka, to co wtedy?
        • Gość: gosc Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.server.ntli.net 04.05.06, 18:34
          pozostaja migi i czerwone policzki od wstydu, ale lepiej sie ucz tego jezyka bo
          jak sie zgrzejesz z tej czerwonosci i rece ci zdretwieja od machania to
          zabraknie ci sil na prace.
      • ania_53 Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą 04.05.06, 19:27
        Nie zaliczam się do leni.Przepracowałam uczciwie ponad 35 w jednym zakładzie i
        pomimo wcześniejszej emerytury pracuję jeszcze na 1/2 etatu.Owszem wyjechałabym
        na kilka miesięcy dorobić sobie na wykup mieszkania tylko gdzie? Wszędzie
        poszukują młodych (dlaczego?)a jechać w ciemno? To jest ryzyko. Co będzie jak
        się nie uda?
        • Gość: Mietek 1 Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 05.05.06, 05:01
          Z takim rozumowaniem co bedzie jak sie nie uda to nic nie osiagniesz. Jak sie
          nie uda to sie nie uda, proste. Jak nie sprobujesz to na pewno sie nie uda. Jak
          sprobujesz to masz szanse ze sie uda. Glowa do gory, mysl pozytywnie i sie nie
          poddawaj i predzej czy pozniej sie uda. A co ma powiedziec ktos np. z
          afganistanu, uda sie czy nie uda? Nic, bo i tak nie ma szansy na cokolwiek.
          Probuj, a gwiazdy beda twoje. Jak sie boisz jechac w ciemno poszukaj znajomych,
          jak nie swoich to znajomych znajomych:)
      • Gość: m Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: 83.71.142.* 04.05.06, 20:47
        Tylko lenie wyjezdzaja!
        • Gość: gosc Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.server.ntli.net 04.05.06, 20:58
          w polsce zostali ludzie ktorym sie udalo nie musiec wyjezdzac, wybitnie
          uzdolnieni, patrioci, ludzie ktorym ich los jest obojetny i kretyni. Reszta
          wyjechala!
      • Gość: mart5000 Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.range86-140.btcentralplus.com 04.05.06, 21:15
        Czytam wszystkie wypowiedzi bo temat jest mi bliski . Od 1998 roku przebywam w
        UK. i mimo ze poczatki były trudne to nie załuje.Wyjechałem z Polski bo wiele
        spraw nie da sie w naszym kraju po prostu zrobić. Słowo "załatwić" (urzędy)
        jest typowe dla nas i tylko dla nas i ma bardzo negatywne zabarwienie.A
        załatwić trzeba było dosłownie wszystko kiedy prowadziłem dział. gospodarczą bo
        czas oczekiwania na cokolwiek był za długi a kontrachent nie bedzie czekał i z
        tego co mi mówią moi koledzy którzy "ciągną" swoje firmy dalej niewiele sie
        zmieniło a ich dzień pracy trwa 12 godzin i dłużej.
        Praca jako wyrobnik w dużej korporacji bez względu na to czy wynagrodzenie
        wynosi 600zł czy 60000zł dla wielu takich jak ja jest nie do przyjecia,a dla
        człowieka kończącego studia jest to często jedyna możliwość podjęcia
        zatrudnienia.
        Pomysł i biznes plan nie wystarczy zeby bank zaufał komukolwiek i udzielił
        pożyczki, kredytu. Jednym słowem mimo ogromnej operatywności i kreatywności
        wielu młodych ludzi sytuacja ta jest irytująca. Dlatego opuściłem Polske
        chociaż należę do ludzi dumnych z tego ,że są Polakami i podkreślam to w
        kontaktach osobistych i zawodowych. Założyłem własna firme na obcym gruncie i
        patrze jak rośnie a jedynym moim problemem jest konkurencja a nie bariery
        prawne i światopogladowe. I jeszcze ta polska zawiść nasza najgorsza wada jest
        mi tu zupełnie obca bo kazdy docenia ciężką prace i może tylko zazdrościć jej
        owoców a to już zupełnie inne uczucie.
        Chętnie porozmawiam, jeżeli ktoś z odwiedzających ma pytania.
        Pozdrawiam
        Marcin
        • Gość: tess Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.torun.mm.pl 05.05.06, 17:29
          Bardzo podoba mi się twoja wypowiedź,Marcin. Ja pracuję na półtora etatu w szkole i ledwo mi wystarcza , żeby wykarmić i ubrać 2 dzieci i siebie. To nie jest sprawiedliwe. Cieszę się, że możemy już legalnie wyjeżdżać za granicę i tam pracować. Dojrzwewam powoli do podjęcia decyzji wyjazdu do Anglii. Zadna praca nie hańbi, mogę zacząć od najgorszej, tylko dlatego, że tutaj czuję się UPOKORZONA (wysokością pensji).R. Giertych - wicepremierem i ministrem edukacji - trzeba uciekać z kraju! Tam docenią ciężką pracę.
          Pozdrawiam
          Teresa
      • Gość: migik Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 21:34
        lenie siedza w polsce?????ja w polsce otworzylem firme i mam sie dobrze a ty
        jak kiedys przestaniesz buraku czyscic kible w angli i kopna cie w dupe to
        wrocisz i bedziesz pracowal u takiego "lenia"
      • migik Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą 04.05.06, 21:38
        ty jestes leniem smierdzacym uciekles bo nic nie [potrafis zjak bylbys
        inteligentny to pracowalbys za porzadne pieniadze a ze jestes tlukiem to myjesz
        kible w anglii buraku :-)
      • Gość: Paulus Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.kom / *.os1.kn.pl 04.05.06, 21:47
        A co Marek robisz za tą granicą? Sprzątasz fekalia czy już awansowałeś na
        młodszego pomywacza? Na więcej zapewne cię nie stać, bo tylko kompletni idioci
        mogą się tak upajać pracą na obczyźnie. Dla normalnego człowieka to smutna
        konieczność, a nie powód do dumy...
        • migik Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą 04.05.06, 21:51
          paulus ma racje
          • Gość: banitka Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.ipt.aol.com 04.05.06, 22:26
            Sprzatam w UK juz pol roku i mimo 6tys.zl zarobku i dobrej znajomosci ang.dzien
            w dzien wyc mi sie chce z tesknoty za rodzina i krajem.Niestety to moja smutna
            koniecznosc.Jakiejkolwiek roboty w Polsce (rok szukania )nie znalazlam.Pochodze
            z malej miesciny, nie stac mnie na wynajem pokoju w wiekszym miescie przy
            pensji rzedu 700-900zl.Tak wiec chyba rzeczywiscie w Polsce zostaja tylko
            ludzie obrotni.Zycze powodzenia zarowno emigrantom jak i tym co wyjezdzac nie
            zamierzaja.
        • Gość: lewymajowy Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.adams.net 04.05.06, 22:32
          rzeczywiscie, koniecznosc poszukiwania pracy poza ojczyzna to okolicznosc
          smutna. nie nalezy tym sie upajac, ale Marek chyba mial na mysli malkontentow,
          ktorzy nie chca odmienic swojego losu, tylko narzekaja i przyjmuja postawe
          roszczeniowa (panstwo da: prace, swiadczenia, ochrone socjalna itp.). mysle, ze
          nalezy sie upajac tym, ze sie osiagnelo sukces poza wlasnym krajem. bo niby
          dlaczego nie?? mozna sie nim upajac nawet wtedy, gdy oznacza to dla niektorych
          bardzo trudne poczatki i prace gruuuubo ponizej kwalifikacji i piecie sie do
          gory. w tym wypadku nalezy sie szczycic i owszem jeszcze bardziej. a jeszcze
          inna jest prawda, ze wielu pracuje na Zachodzie w dobrych zawodach, na dobrych
          stanowiskach ...a to nie w smak tym bardziej zawistnym w kraju.
          • Gość: merlina Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.gdynia.mm.pl 24.05.06, 20:18
            dokładnie
      • Gość: prawda Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.msi.pl 04.05.06, 22:39
        haha wiesz co jestes żąłosny. Pewnie podcierasz starym angolom dupy, czyścisz
        pisuary albo szmata podlogi napiepszasz i nie gadaj buraku ze tam tak dobrze jest.
        Prawda jest taka albo zyjesz normalnie w Anglii czyli na jednym pokoju i
        wpiepszasz fasolke w puszcze z tesco za 10 pensów i odkładasz maksymalne marne 2
        kawałki na miesiąć albo zyjesz na normalnym poziomie i gó.. odłożysz osle.
        Przestań wciskac ludzią kity bo 80% tych co wyjechali to ludzie ze srenim
        wykształceniem i poniżej przeważnie. Zaradni i lepiej wykształceni nie muszą się
        poniżąć w Anglii bo lepiej żyją w Polsce.
      • Gość: leniwiec Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 04.05.06, 23:58
        nie rozumiem dlaczego kraj mialby ci cos "dac". fakt ze w Europie Zachodniej czy
        USA latwiej jest o (dobra/lepiej platna - niepotrzebne skreslic) prace to
        kwestia bardziej rozwinietej gospodarki, dzieki ktorej prywatne firmy a nie
        panstwa tworza miejsca pracy.

pracowalem pare lat po studiach w polsce, w IT, ok 9-10h dziennie, a od roku
        mieszkam i pracuej w Irlandii (nie dlatego ze musialem emigrowac, po prostu
        znalazlem ciekawa robote i postanowilem sprobowac). nie powiem zebym pracowal tu
        ani mniej, ani wiecej, choc na pewno za lepsze pieniadze - starcza na zycie na
        przyzwoitym poziomie i zaoszczedzenie paru euro ktore... inwestuje w PL, bo
        docelowo zamierzam tam wrocic. i otwarcie przyznaje sie ze jestem Polakiem, choc
        wiem ze nie wszystkim sie to podoba (choc trzeba Irlandczykom przyznac ze sa
        otwartym narodem).

fakt ze od biadolenia nic sie nie zmieni, ale nie przesadzajmy ze dobrze zyc
        mozna tylko zagranica. a obrzucanie sie bluzgami na forach to typowo Polska
        specjalnosc...

pozdrowienia dla tych tu i tam
      • Gość: edylla Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.bulldogdsl.com 05.05.06, 00:20
        Jakim trzeba byc pustakiem zeby pisac takie zeczy. Anglia o Ciebie zadba -
        smiszne, a Anglicy maja cie za przeproszeniem gdzies. Pewnie jestes jednym z
        tych ktozy ledwie dukaja po angielsku i czasem lipa sie przyznac ze jest sie
        polakiem jak sie takiego mija na ulicy.
        Sama mieszkam obecnie za granica, pracuje i ucze sie. Ale do Polski mam
        szacunek ze wzgledu na historie i setyment do ojczyzny. Napewno tam wroce.
        Znam takich Polaczkow jak ty. Szkoda gadac.
      • belial1 Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą 05.05.06, 01:16
        Wiesz co? nie czytałem innych postów, powiem po prostu co myśle... jestem
        polakiem, żyje tu, pracuje i studiuje.. I nie uważam się za lenia ani
        tymbardziej nie biadolę. Co więcej... jakoś sobie radzę mimo tu w tej strasznie
        Cię tłamszącej ojczyźnie . I ludzi takich jak ja tutaj jest dużo. Jak znalazłeś
        pieniądze, szczęcie i pracę w innyk kraju ciesz się, ale nie obrażaj wszystkich
        swoich rodaków, którzy zostali w kraju - chyba że znasz pobudki każdego z nich i
        każdego osobiście ocenisz...
        • Gość: Bozena Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.net / 153.19.176.* 05.05.06, 15:27
          Zgadzam sie calkowicie z Toba... nie ma sensu nic wiecej dodawac...
          Zycze powodzenia... niezaleznie od tego co robisz i gdzie... w kazdym miejscu
          na swiecie mozna byc szczesliwym i zadowolonym - moze to kwestia charakteru i
          usposobienia ;o)
      • Gość: gosc Do Szwecji jezdze od 30 lat, tylko raz przez ten IP: 80.54.169.* 05.05.06, 01:50
        czas dostalem prace na 3,5 miesiaca. Leniem nie jestem.
      • Gość: Lady of the Lake Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 08:05
        Wiesz co słonko: nie każdy może wyjechac, bo na przyklad nie pozwala na to
        sytuacja osobista (na przyklad chorzy rodzice - czy wybrazasz sobie kretynie,
        ze ciagnelabym ich za soba, a nie moge ich po prostu zostawic.

Osobiscie nie uwazam sie za lenia, tylko dlatego, ze siedze w Polsce, tak dla
        Twojej pier... informacji pracuje po 12, czasem 13 godzin dziennie i Twoje
        stwierdzenie, ze w Polsce sa wylacznie lenie mnie OBRAZA. Nie uwazam sie za
        ofiare losu tylko dlatego, ze jeszcze nie wyjechalam i bynajmniej nie narzekam
        na swoj los. Najlepiej to moze od razu zrzeknij sie obywatelstwa.
      • Gość: meg Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: 80.68.236.* 05.05.06, 08:17
        pracuję ciężko, nie leniłam się nigdy, a z kraju nie zamierzam wyjeżdzać. Nie
        są uczciwe sądy, że tylko Polacy za granicą uczciwie pracują. Może lepiej
        zarabiają... tylko tyle. Szkoda, że ciągle tylko wygoda i kasa ...

"Poczytajcie lepiej informacje jak sie żyje za granica" - aż tak słodko i w
        luksusie?

wątpię
        • Gość: pierwszy leniwiec Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.06, 08:49
          a ja po prostu bardzo lubie mieszkac i pracowac na stale w PL (naprawde).
          Najwieksza frajde odczuwam wtedy, gdy wracam zza granicy (z wczasow, naprawde
          nie sa tak drogie) i na granicy włącza sie pilot i mowi: Prosze Panstwa,
          własnie minelismy granice Polski i za 20, 30... minut bedziemy lądować
          w ...Warszawie, Wroclawiu, Poznaniu (minuty zalezą od lotniska na ktore
          przylatuje). Zawsze ogarnia mnie wtedy wzruszenie.
          Dla wyjasnienia: nie jestem jakims dramatycznym VIP-em, pracuję (moze nie w
          Biedronce) i radzę sobie. Za granicę lubie jeździc, ale na wakacje, choć
          Polska jako kraj urlopu tez mi sie podoba.
          Mieszkanie i praca za granica (na stale) bylaby dla mnie wręcz katastrofą.
      • Gość: daniel Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.mofnet.gov.pl 05.05.06, 10:09
        Mógłbyś chociaż nie generalizować. Nie każdy narzeka. Mi np. jest tu dobrze.
        Skończyłem studia a teraz mam świetną pracę. A Ty pewnie siedzisz na polu i
        zbierasz ziemniaki. Powodzenia
        • profes79 Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą 05.05.06, 10:27
          Owszem. Ale powiedzenie, że każdy POlak w Anglii kopie ziemniaki i sprzata kible
          jest generalizacja wlasnie. Dobrej pracy jest duzo, trzeba tylko chciec i moc.
          Zostajecie w kraju? Wasz wybor. Wyjezdzacie? Takze wasz. Ale w POlsce zostaja
          albo tluki, albo wyjatkowo ambitni i zwiazani z Polska ludzie, ktorym mimo tego
          ze sami urzednicy traktuja ich jak zlo konieczne i wroga wewnetrznego chce sie
          pracowac/prowadzic firme. Pytanie tylko na jak dlugo tego wystarczy...
          • Gość: daniel Re: Tylko lenie siedzą w Polsce, praca za granicą IP: *.mofnet.gov.pl 05.05.06, 11:59
            Sam jestem urzędnikiem i mówię Ci Chłopie, że nie traktujemy podatników jak zło
            konieczne. Wręcz przeciwnie - idziemy im na rękę. Słowo honoru. Tylko nie każdy
            rozumie nasze działania. Problem leży wyżej - w poszczególnych ministerstwach,
            ale to już inna sparawa. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka