Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pobyt staly a podatki

IP: *.westsussex.gov.uk 29.04.06, 17:32
    mieszkam w UK od prawie dwoch lat a od pazdziernika zeszlego roku mam
    residence permit (pobyt staly). to chyba nie dotyczy mnie to cale zamieszanie
    z podwojnymi podatkami? dodam ze nie jestem pracownikiem sezonowym - w Polsce
    spedzam jakies 20 dni w roku i na razie nie wracam.
    Obserwuj wątek
      • kerryman Re: pobyt staly a podatki 29.04.06, 17:44
        nie dotyczy, o ile nie masz w PL konta bankowego na ktorym jest jakas aktywnosc,
        wlasnego mieszkania / mieszkan, platnosci itd.
        • Gość: ania Re: pobyt staly a podatki IP: *.westsussex.gov.uk 29.04.06, 17:50
          konto mam a jakze, mieszkanie sobie tez kupie jako inwestycje. ale to nie ma
          nic do rzeczy bo tu pracuje a tam tylko odwiedzam rodzine.
          • kerryman Re: pobyt staly a podatki 29.04.06, 17:56
            mnie nie musisz przekonywac. przekonac musisz urzad skarbowy. a oni to widza w
            ten sposob: tutaj masz rodzine, mieszkanie, konto, przyszlosc, a w UK "tylko"
            pracujesz. oczywiscie pamietaj ze ile urzedow tyle interpretacji. moja rada -
            pozbadz sie konta albo zaloz zaufanej osobie. podobnie z mieszkaniem i wszystkim
            innym. zeby miec 100% pewnosc ze cie nie chapna, musisz pozbyc sie wszystkiego
            co cie tutaj "trzyma". a tak zawsze bedzie te kilka procent szansy ze jakis
            pochrzaniony urzedas cos znadinterpretuje i po 4 latach dostaniesz wezwanie do
            zaplaty niedoplaconego podatku z kosmicznymi odsetkami.
            • kerryman Re: pobyt staly a podatki 29.04.06, 18:00
              nawet fakt posiadanego obywatelstwa w innym kraju nie oznacza ze w praktyce sie
              ma w tym kraju "centrum interesow zyciowych". a o to wlasnie sie rozbija. wiec
              residence permit mozesz miec i w 10 krajach a dopoki istnieje prawdopodobienstwo
              ze to "centrum" znajduje sie w PL, beda cie zmuszac do placenia podatkow tutaj.
              przynajmniej tak dlugo jak ci idioci beda u wladzy. (miejmy nadzieje ze juz
              niedlugo)
              • deadeasy Re: pobyt staly a podatki 29.04.06, 18:16
                Oczywiscie posiadanie samego "obywatelstwa" nie swiadczy o "srodku intersow
                zyciowych". Jesli jednak ktos ma obywatelstwo GB, mieszka i pracuje w GB od
                dobrych kilku lat i do PL jezdzi tylko na wakacje do rodziny to US moze
                mu/jej "skoczyc i obtoczyc" ;o)

Moja mama (bo ona to straszna panikara) po tym jak sie dowiedziala o tych
                klockach z podwojnym opodatkowaniem, pognala do doradcy (od-czegos-tam) i pan
                ja "oswiecil", ze w moim przypadku US nie moze sie doczepic (X lat poza,
                obywatelstwo, pracuje i mieszkam poza + zameldowanie w PL + jakies nedzne konto
                dewizowe z paroma Euro).

Jedyny podatek jaki US ode mnie zobaczy bedzie od spadku.
              • walesa4 Tacy jak Piskorski i s-ka dopiero dadza wam w 29.04.06, 19:51
                doope, hehehe, malo przekretow ma PO na sumieniu, hehehe, frajerzy
            • Gość: mrowka Re: pobyt staly a podatki IP: *.server.ntli.net 29.04.06, 19:58
              bez sensu z tytm bankiem, przeciez ja moge miec konto bankowe gdziekolwiek, nic
              to sie ma do podatkow czy wnikania czy ja tu mieszkam, czy w uk czy w
              szwajcarii...
              • kerryman Re: pobyt staly a podatki 29.04.06, 21:45
                > bez sensu z tytm bankiem, przeciez ja moge miec konto bankowe gdziekolwiek, nic
                >
                > to sie ma do podatkow czy wnikania czy ja tu mieszkam, czy w uk czy w
                > szwajcarii...

a kto powiedzial ze placenie podatku w 2 miejscach ma sens? zloz zapytanie do
                urzedu skarbowego, jesli masz watpliwosci.
            • Gość: he Re: pobyt staly a podatki IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 29.04.06, 22:56
              Mam w Polsce konto, mieszkanie, druga nieruchomosc i jestem tam nawet
              zameldowana i jakos moj urzad skarbowy nie mial problemu za uznanie mnie za
              rezydenta UK i nikt nie wysuwal teori, ze za 100 lat pewnie wroce wiec musze
              zaplacic na wszelki wypadek.
              Nie bawilam sie nawet w zadne potwierdzenia rezydentury z UK.
              • kerryman Re: pobyt staly a podatki 29.04.06, 23:43
                Treść artykułu 4 Umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania zawarta między Polską
                a Wielką Brytanią (publikacja: Dz. U. z 1978 r. nr 7, poz. 20)

Miejsce zamieszkania dla celów podatkowych.

1. W rozumieniu niniejszej Umowy określenie „osoba mająca miejsce zamieszkania
                lub siedzibę w Umawiającym się Państwie” oznacza - z uwzględnieniem postanowień
                ustępów 2 i 3 niniejszego artykułu - każdą osobę, która według prawa tego
                Państwa podlega tam obowiązkowi podatkowemu, z uwagi na jej miejsce
                zamieszkania, jej miejsce pobytu, siedzibę zarządu albo inne podobne znamiona;
                określenie to nie obejmuje osoby fizycznej, która podlega opodatkowaniu w tym
                Umawiającym się Państwie tylko dlatego, że osiąga ona dochód ze źródeł w nim
                położonych. Określenia „osoba mająca miejsce zamieszkania lub siedzibę w Polsce”
                oraz „osoba mająca miejsce zamieszkania lub siedzibę w Zjednoczonym Królestwie”
                będą rozumiane w sposób analogiczny.

2. Jeżeli stosownie do postanowień ustępu 1 osoba fizyczna ma miejsce
                zamieszkania w obu Umawiających się Państwach, wówczas stosuje się następujące
                zasady:

a) osobę uważa się za mającą miejsce zamieszkania w tym Umawiającym się
                Państwie, w którym ma ona stałe miejsce zamieszkania. Jeżeli ma ona stałe
                miejsce zamieszkania w obu Umawiających się Państwach, wówczas uważa się ją za
                mającą miejsce zamieszkania w tym Umawiającym się Państwie, z którym ma
                ściślejsze powiązania osobiste i gospodarcze (ośrodek interesów życiowych);

b) jeżeli nie można ustalić, w którym Umawiającym się Państwie osoba ma
                ściślejsze powiązania osobiste i gospodarcze albo jeżeli nie posiada ona stałego
                miejsca zamieszkania w żadnym z Umawiających się Państw, wówczas uważa się ją za
                mającą miejsce zamieszkania w tym Umawiającym się Państwie, w którym zwykle
                przebywa;

c) jeżeli przebywa ona zazwyczaj w obydwu Umawiających się Państwach lub nie
                przebywa zazwyczaj w żadnym z nich, wówczas będzie ona uważana za mającą miejsce
                zamieszkania w tym Umawiającym się Państwie, którego jest obywatelem;

d) jeśli miejsca zamieszkania nie można określić zgodnie z postanowieniami liter
                a), b) oraz c) niniejszego ustępu, właściwe władze Umawiających się Państw
                rozstrzygną zagadnienie w drodze wzajemnego porozumienia.
                • Gość: he Re: pobyt staly a podatki IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 30.04.06, 00:32
                  Urzad nie mial watpliwosci co do ustalenia mojego miejsca zamieszkania.

Posiadanie kilku nieruchomosci nie swiadczy o tym, ze w nich mieszkasz. Ja nawet
                  nie jestem zameldowana w zadnej z nich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka