Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

VALEO praca,praktyki

IP: *.smstv.pl 10.05.06, 10:37
    Bardzo prosze o wszelkie informacje od osob ,ktore aplikowaly do firmy valeo.
    Czeka mnie wkrotce spotkanie w sprawie praktyk w dziale HR i chcialabym sie
    dowiedziec, czy te spotkania przebiegaja etapami, czy wiele pytan zadaja w
    jezyku angielskim itd....Serdecznie dziekuje
    Obserwuj wątek
      • biel333 Re: VALEO praca,praktyki 10.05.06, 12:48
        ja właśnie jestem po trzeciej rozmowie w spr pracy w valeo pierwsza krótka z hr
        po polsku druga bardzo długa mnóstwo gadania w jez angielskim a trzecia z
        francuzem po polsku
        • Gość: Leszek Re: VALEO praca,praktyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 18:21
          Lepiej daj sobie spokój z tą firmą. Valeo to beznadziejny pracodawca. Nie
          respektują Kodeksu Pracy (żądają aby pracować po 12 godzin na dobę, nie płaca
          za nadgodziny, nie pozwalają na żadne formy zrzeszania się pracowników) W
          firmie panuje niesamowity bałagan organizacyjny, bo co chwilę przyjeżdża jakiś
          francuski żółtodziób, bez wiedzy i doświadczenia, ale jako że jest Francuzem to
          dostaje kierownicze stanowisko i brak kompetencji nadrabia pyskowaniem i
          poniżaniem Polaków. To wybitnie wredna firma, na szczęście już tam nie pracuję!
          Już w supermarketach są lepsze warunki pracy niż w Valeo.
          Płace też wcale nie są jakies rewelacyjne, moi znajomi ze studiów, na podobnych
          stanowiskach w innych firmach w Krakowie zarabiają więcej.
      • Gość: lukas Re: VALEO praca,praktyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 22:16
        Od znajomego pracujacego w Valeo słyszałem,że atmosfera jest zupełnie do
        bani.NIe ma jakiejś życzliwości itd.Po prostu jest źle.Ale odnośnie zarobków
        nie narzekał;),jak mi powiedział tylko to go trzyma,dopóki nie znajdzie czegoś
        lepszego czy ciekawszego.Pozdrawiam!
        • Gość: Były Valeoman Re: VALEO praca,praktyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 00:00
          Atmosfera w Valeo jest do gorzej niż do bani - to zakład na miarę Orwella lub
          epoki stalinowskiej. W zakładzie chłodnic Dyrektor trzyma wszystkich "za
          morde", żeby przypadkiem ktoś nie zaczął upominać się o swoje. Sam wprawdzie
          jestem kierownikiem, ale szlag mnie trafia gdy słyszę na pięciominutówce
          (codziennym spotkaniu managementu z dyrekcją), że mam donosić do kadr na moich
          podwładnych jeśli zauważę, że któryś z pracowników wykazuje
          zachowanie "związkowe" (tzn. dopytuje się czemu nie dostaje wypłaty za
          nadgodziny - które tutaj są normą) lub próbuje zorganizować innych ludzi do
          jakiegoś zorganizowanego działania w obronie praw pracowniczych!

Przeglądanie e-maili, zawartości komputerów, podsłuch telefonów to u nas norma!

Pracuję tu od 5 lat i jeszcze ani razu nie mieliśmy spotkania integracyjnego
          pracowników - no bo po co ? Przecież tu każdy ma donosić na każdego i każdy ma
          się bać, że jak powie coś nie tak, to dyrekcja się o tym na pewno dowie.

Na szczęście już niebawem stąd odlatuję do nowej pracy! Adieu Valeo ! :-)

Jeśli macie rodzinę, to dajcie sobie spokój z Valeo - bo będziecie widywać
          swoich bliskich tylko w weekendy. Tutaj ludzie pracują do 21-23! (mówię o
          biurze, bo produkcja robi na 4 zmiany)
          • Gość: lukas Re: VALEO praca,praktyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.06, 00:26
            to już wiem dlaczego na targach pracy młodzi ludzie ze stoiska Valeo tak dużo
            mówili jak atmosfera w Valeo jest super, że ludzie fajni i nic tylko
            pracować...Jak ten kumpel mówił,mam uraz do francuzów jako pracodawców
            ogromny.Będzie uch unikał jak diabeł święconej wody...
            • krwia_tleniona Re: VALEO praca,praktyki 13.05.06, 11:09
              Dziekuje za wszystkie informacje...Ja na razie chce tam odbyc tylko praktyki,
              zalezy mi na wartosciowym wpisie w CV. Ale nie ukrywam, ze gdyby mi
              zaproponowali staz a potem dobrze platna prace, to respektowalabym, bo nie mam
              rodziny i moge poswiecic sie dla FIRMY za odpowiednia kwote:)Dziekuje jeszcze
              raz wszystkim
              • Gość: Bolek F Re: VALEO praca,praktyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 23:26
                No to współczuję Ci - jak tam wpadniesz, to po tobie - znajomy tam pracował -
                po 2 latach zmienił się strasznie - nabawił się gość takiej nerwicy, ze musiał
                korzystać z pomocy psychologa. Na szczęście znalazł już inna, normalna prace i
                jest z nim teraz lepiej.
                • Gość: nena Re: VALEO praca,praktyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 16:11
                  Ludzie, nikt nie napisze nic pozytywnego?
                  • krwia_tleniona Re: VALEO praca,praktyki 18.05.06, 16:51
                    Jestem juz po rozmowie. Jak dla mnie jest tam fantastycznie!!!!To moje
                    najwieksze marzenie,zeby mnie tam przyjeli na te praktyki:-)Placa 900 brutto,
                    zawsze cos:-) I jakie piekne wnetrza ..i te biale kitle....Niesamowite!
                    • Gość: toja Re: VALEO praca,praktyki IP: *.devs.futuro.pl 18.05.06, 19:44
                      bylem na 3 rozmowach o prace, po 3ciej nikt nie raczyl nawet poniformowac o
                      wynikach...
                    • Gość: gwiasdeczka Re: VALEO praca,praktyki IP: *.pc-help.com.pl 23.05.06, 12:58
                      hej! a do ktorego Valeo startujesz?? bo każdy oddział jest inny ja słyszałam
                      najbardziej pozytywne opinie na temat tego w chrzanowie. jakby co mozemy sie
                      dogadac na maila:) cos o nich wiem:) i o praktykach tez:)
                      gwiasdeczka@interia.pl pozdrawiam:)
            • Gość: Wiktor Re: VALEO staże - lepiej sobie odpuścić tą firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 10:53
              Pracuję w Valeo w Skawinie od 4 lat i widzę jak firma oszukuje stażystów.
              Przyjmuje się ich obiecując im pracę na stałe jeśli się wykażą. Ludzie harują
              jak szaleni, po 3 miesiącach idą do kadr i pytają co z tą obiecaną umową . Kadry
              obiecują im, już za miesiąc, góra dwa dostaną umowę. Mijają kolejne miesiące,
              ludzie wypruwają sobie żyły żeby dostać ten wymarzony etat. Po kolejnym mydleniu
              oczy przez kadry, że "stała umowa z nimi jest już tuż tuż i tylko czeka na
              akceptację z Francji" ludzie zaczynają wątpić, już nie pracują po 15 godzin
              dziennie tylko po 10-12 (bo jak ktoś pracuje mniej to wylatuje z Valeo natychmiast)

W rezultacie zamiast umowy otrzymują podziękowanie, "że niestety w chwili
              obecnej firma nie ma odpowiedniego stanowiska dla nich".
              Człowiek po prawie rocznej harówie za prawie darmo zostaje z niczym, a Valeo
              zatrudnia kolejnego absolwenta z wielką motywacją do zdobycia etatu.

Co robi Państwowa Inspekcja Pracy ? Nic - bo siedzi w kieszeni Valeo.

• Gość: JuNiOr Re: VALEO praca,praktyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.13, 12:22
            z tego co tutaj czytam to wnoskuje że ci którzy tak nażekaja to tacy co myślą że przyjmóją sie do valeo i już są dyrektorami jeśli niechce ci się spracować to nikt cię nie trzyma a z tego co widze po przyjęciach to przychodzą takie ciumry że nawet łopay by nie umieli trzymać i żodają bóg wie czego a jeśli pracujesz i wykazujesz postępy to uwierzcie że zauważają to wtedy szybko o awans wiem z doświadczenia dlatego ci co piszą że to obóz pracy to tacy co ich wyjebali za brak wyników i są wielce obrażeni dlaczego niechce ci się robić nikt cię nie trzyma złom poszedł w góre :P
        • Gość: Martunia Re: VALEO praca,praktyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 10:54
          A dział logistykiw Warszawie? Jakie warunki pracy? Nieźle mnie wasze opinie
          wystraszyły:( Jakie warunki finansowe?
          • Gość: Łeszek Re: VALEO praca,praktyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 00:35
            Daj sobie spokój z tą firmą - to banda wyzyskiwaczy!
            Np w Skawinie, dyrektor chłodnic (były gitowiec z tatuażami na rękach) wywala
            ludzi gdy tylko coś pisną, np. że im się nie podoba, że muszą pracować po 12
            godzin dziennie i nie dostają za to ani dodatkowego wynagrodzenia ani
            oczywiście wolnego. Dyrcio uważa, że Kodeks Pracy kodeksem, Umowa o Pracę
            umową, a on jest królem Valeo i prawo go nie obowiązuje!
            Wszystkie zakłady Valeo są dosyć podobne, gdyż polityką kadrową firmy jest
            tzw. "Zarządzanie Przez Stres" - chodzi o to, żeby ludzi tak mocno obciążyć
            obowiązkami, żeby nie mieli czasu myśleć co im się tu nie podoba i wysuwać
            jakichś żądań. Tu wszyscy są zabiegani, niektórzy tak, że nie wiedzą jak się
            nazywają... Po prostu Variatkowo !
            Wdzięczny im jestem, że mnie w końcu wywalili - dyrcio zwalił na mnie winę za
            absurdalną umowę którą sam negocjował i podpisał (za co dostał niezłe manto od
            przełożonych, ale zasłonił się mną i utrzymał się na stołku)

Nich mu Bozia w chłodnicach wynagrodzi, że już tam nie musze harować po nocy !
          • Gość: Bezrobotna Re: VALEO praca,praktyki IP: *.compower.pl 16.01.07, 17:46
            soro ludzie pracujecie w valeo lub pracowaliscie tam tak dlugo to jakos da sie
            wytzymac nierozumiem juz nic jedno chwala ta firme inni narzekaja to jak wkoncu
            jest moj kumpel podobno pracuje juz 4 miesiace tam i zarabia 1800 na reke a na
            poczatku jak sie przyjac zarabial 1000 zl to jak jest wkoncu i slyszlaam ze
            busy darmowe jezdza z krakowa i mozna pracowac na jedna zmiane jak nie czeba
            robic po 12 godzin hmm czyzby klamali ??? jaka firma wogole zatrudnia bo z tego
            co wiem adeco i sa jescze inne ale niewiem ktore sa lepsze chcialabym sie
            przyjac tam do pracy i mysle nad tym narazie bo za taka wyplate miesieczna
            kazdy by chcial pracowac :P
            • Gość: jotka Re: VALEO praca,praktyki IP: *.n4u.krakow.pl 24.01.07, 20:12
              Sprostujmy conieco:
              -pratktyki - tak, to prawda parktykantów w Valeo na pęczki, nawet już ze skończonymi studiami (zatrudnionych na zlecenie); zdarza się, ze praktyka trwa rok lub dłużej; tyle że źle nie płacą i doświadczenie też nie jest złe; Valeo w cv robi jako-takie wrażenie na przyszłym pracodawcy; no i nikt nikogo pod pistoletem na takiej praktyce nie trzyma

- pracuję w Valeo jakiś czas i nie widzę, żeby ludzie, którzy pracuja mniej niż 10-12 godzin byli wywalani; fakt, że pracuje się raczej długo, ale większość znika ok. 18, czyli po 9 godzinach

- darmowe busy - prawda, są dla pracowników produkcji, czyli pracujących na 6, 14, 22. Biuro pracuje od 8.30, więc busów nie ma.

- płace - różne, uzaleznione od doświadczenia i stanowiska

Generalnie Valeo zachowuje sie jak wiele firm w Polsce i ciągnie z czego może. Ale nie jest to jakiś koszmarny moloch, zatrudniajacy jako szefow katów z Francji.
              To zalezy od ludzi.
              Także od Ciebie.
              Ja nie narzekam.
          • Gość: ja Re: VALEO praca,praktyki IP: *.technika.net.pl 27.01.07, 22:06
            nie za wiele sie w warszawie nauczysz

lepiej w Skawinie, jest zapieprz, nikt nie obieca ze bedzie łatwo ale jak juz
            sie nameczysz to na kazdej innej rozmowie bedziesz zaginac interlokutora jak
            bedziesz chciec:)

wiem bo sam sie zmylem stamtad po 3 latach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka