Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Umowa o prace - lojalka

05.01.03, 11:07
    Mam podpisana umowe na czas nieokreslony. Moj pracodawca chce podpisac ze mna
    umowe na okres 2 lat, ze wzgledu na moje szkolenia, ktore maja odbyc sie za
    granica. Ponadto warunkiem tej umowy ma byc, ze nie zajde w ciaze w tym
    czasie. Z kodeksu pracy z art. 18 paragraf 1 wiem, ze jest to niezgodne z
    prawem. czy pomimo to moze byc podpisana taka umowa. Bardzo prosze kogos o
    odpowiedz.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ami Re: Umowa o prace - lojalka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.03, 14:33
        Najprostsze rozwiązanie w obliczu zmian w kODEKSIE Pracy - zadzwoń do
        Państwowej Inspekcji Pracy. Bez problemu uzyskasz w 5 minut wiarygodną
        informację.
      • Gość: hardegen Re: Umowa o prace - lojalka IP: *.um.poznan.pl 06.01.03, 11:03
        Nie ma żadnych przeszkód prawnych w podpisaniu umowy na czas określony 2 lat. Co ciekawsze, odpowiednio
        sporządzona umowa może spowodować, iż nie będzie możliwości jej wypowiedzenia, co ma ten korzystny skutek,
        że pracownik będzie "niezwalnialny" inaczej jak tylko za porozumieniem stron lub z art. 52 KP (jednak gdyby sam
        chciał ją wypowiedzieć, to także ma związane ręce - to jest ten minus).
        Co do ciąży - jest to oczywiście bezprawny zapis a jako taki nie jest wiążący dla pracownika. Innymi słowy,
        wprowadzenie takiego warunku do umowy powoduje jego nieważność ale nie powoduje nieważności samej umowy
        - po prostu funkcjonuje ona bez tego zapisu. Moim zdaniem, można podpisać taką umowę a w razie czego
        zwrócić się później do sądu.

judyta4 napisała:

> Mam podpisana umowe na czas nieokreslony. Moj pracodawca chce podpisac ze mna
        > umowe na okres 2 lat, ze wzgledu na moje szkolenia, ktore maja odbyc sie za
        > granica. Ponadto warunkiem tej umowy ma byc, ze nie zajde w ciaze w tym
        > czasie. Z kodeksu pracy z art. 18 paragraf 1 wiem, ze jest to niezgodne z
        > prawem. czy pomimo to moze byc podpisana taka umowa. Bardzo prosze kogos o
        > odpowiedz.
        • Gość: wujek Re: Umowa o prace - lojalka IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 06.01.03, 16:58
          To co piszę nie musi być dowcipem. Hi hi.
          1. To nie jest lojalka.
          2. ...patrz wyżej, to nielegalne i nie ma mocy prawnej.
          3. To nie do końca żart. Pracodawca musi Ci napisać, że nie zajdziesz w ciążę.
          Napisać, taki warunek. To nie znaczy, że masz żyć w celibacie. (Kochaj się do
          woli, czego Tobie i innym życzę w Nowem Roku!) Zbieraj tylko rachunki za środki
          antykoncepcyjne ( swoje, przyjaciół, znajomych ), to one będą stanowiły koszty
          uzyskania przychodu, (jeśli nie zajdziesz) bądź refundacji ze strony
          pracodawcy, jeśli dotrzymasz umowy.
          A właściwie obojętne, czy zajdziesz, czy nie. Nie wiesz, która prezezwatywa i
          od którego wytwórcy pękła, a koszty zakupu poniosłaś.

Wariant z kosztami uzyskania jest najfajniejszy.

Mimo wszystko życzę wspaniałego, udanego, szczęśliwego macieżyństwa!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka