Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak w CV zapisać urlop macierzyński

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 22:50
    Mam 2 dzieci i przez 4 lata byłam na urlopie wychowawczym. Czy są jakieś
    zwyczaje zapisywania i format tych informacji w CV? Bądź co bądź jest to 4
    lata przerwy między kolejnymi pracodawcami.
    --
    matka
    Obserwuj wątek
      • Gość: Dosia Re: Jak w CV zapisać urlop macierzyński IP: *.us.infonet.com 12.05.06, 22:57
        Nie ma takiego zwyczaju. W CV podajesz tylko te informacje, ktore chcesz podac
        i ktore wg. Ciebie maja znaczenie przy ubieganiu sie o dane stanowisko. Nie
        musisz sie spowiadac z kazdego dnia swego zycia.
        • Gość: Maja Re: Jak w CV zapisać urlop macierzyński IP: *.devs.futuro.pl 13.05.06, 10:23
          Ja nie wpisuję urlopu wychowawczego w CV. Nie zamieszcza się w CV urlopów
          wypoczynkowych, bezpłatnych itp. to niby dlaczego pisać o wychowawczym czy
          macierzyńskim? W CV masz napisać o swoim doświadczeniu zawodowym i
          umiejętnościach a nie streszczać cały życiorys ze szczegółami. Końcowa data
          zatrudnienia u danego pracodawcy to dzień z którym rozwiązujesz umowę o pracę a
          nie dzień, w którym po raz ostatni byłaś w pracy. Nie piszę o wychowawczym ani
          macierzyńskim również w LM - tym samym daję sobie szansę na zaproszenie mnie na
          rozmowę kwalifikacyjną i zaprezentowanie się osobiście. Macierzyński czy
          wychowawczy to moja osobista sprawa a nie element doświadczenia zawodowego
          (chyba, że praca jest związana z opieką nad dziećmi). Jak pada pytanie mówię
          szczerze, że mam dzieci, ale nie widzę jaki to ma związek z moimi
          kwalifikacjami. W końcu matki również są dobrymi pracownikami a wszystko zależy
          od dobrej organizacji. A ja jako osoba świetnie zorganizowana starannie
          wybrałam takie przedszkole czy szkołę aby dziecko miało zapewnioną dobrą opiekę
          a w razie choroby mam babcię/dziadka/ciocię/nianię i najważniejsze - męża,
          którzy w tym czasie zajmą się maluchem. I tyle na temat. Dodam, że przez ponad
          pół roku wysyłałam CV i LM z informacją o wychowawczym i nie zostałam
          zaproszona na żadną poważną rozmowę o pracę a po wykreśleniu - na dwie wysłane
          aplikację obie "chwyciły" i w ciągu tygodnia znalazłam parcę i do tego mogłam
          sobie wybrać gdzie mi bardziej odpowiada. Czego i Tobie życzę!
          • annajustyna Re: Jak w CV zapisać urlop macierzyński 13.05.06, 10:35
            No tak, ale w tym momencie masz luki w zyciorysie. W Niemczech luka powyzej 2
            miesiecy dyskredytuje - wpisuje sie Familienpause (przerwa na sprawy rodzinne),
            ewentualnie zartobliwie kierowanie przedsiebiorstwem rodzinnym. W koncu
            macierzynski i wychowawczy to prawdziwa praktyka + egzamin z zarzadzania;)))). Pzdr!
            • Gość: Maja Re: Jak w CV zapisać urlop macierzyński IP: *.devs.futuro.pl 13.05.06, 11:59
              Nie mam przerw w życiorysie - zatrudniona byłam od pierwszego dnia w pracy do
              ostatniego dnia urlopu wychowawczego. Nie chodziłam do pracy, ale nadal byłam
              ich pracownikiem. Gdybym została zwolniona w trakcie wychowawczego i nie
              podjęłabym pracy w innej firmie tylko wychowywała dzieci, wtedy faktycznie
              byłaby przerwa. W ten sposób piszę prawdę nie wdając się w zbędne szczegóły. Te
              szczegóły można uzupełnić w trakcie rozmowy. Niestety jesteśmy w Polsce a tu
              kobieta, która wychowuje dzieci to "kura domowa" bez żadnych ambicji, cofająca
              się w rozwoju. Taka szara smutna rzeczywistość...
              • annajustyna Re: Jak w CV zapisać urlop macierzyński 13.05.06, 12:11
                W Niemczech sam fakt bycia kobieta dyskwalifikuje b. czesto... Faktycznie w
                Twojej sytuacji nie ma przerw w zyciorysie i strzalem samobojczym byloby w ogole
                zaznaczac, ze bylas na wychowawczym (zreszta w PL nie ma obowiazku podawania
                stanu cyw. i liczby dzieci; w Niemczech powinnas podac nawet, ile lat dzieci
                maja; Coz, Niemcy sa najwiekszym platnikiem netto i Komisja Europejska sie ich
                za te dyskryminacje nie czepia). Pzdr!
              • Gość: abc Re: Jak w CV zapisać urlop macierzyński IP: *.chello.pl 13.05.06, 20:41
                nie masz przerwy w zatrudnieniu to jak dla mnie nie masz dylematu.
              • tygryz79 Re: Jak w CV zapisać urlop macierzyński 13.05.06, 22:47
                Maju,

Oczywiście redagując w ten sposób CV nie masz przerwy w życiorysie i oczywiście
                FORMALNIE nie kłamiesz, ale...

Piszesz wcześniej, że "W CV masz napisać o swoim doświadczeniu zawodowym i
                umiejętnościach". Pisząc o trzech latach pracy w firmie X na stanowisku Y
                sugerujesz, że masz trzyletnie doświadczenie w tej pracy i potencjalny
                pracodawca może postrzegać Cię jako lepszego i bardziej doświadczonego
                pracownika, podczas gdy Ty masz rok doświadczenia i dwa lata urlopu
                macierzyńskiego. To taki przykład.

Sama powiedz - czy jest to uczciwe, w kontekście "pisania o swoim doświadczeniu
                zawodowym"?
      • Gość: gość Re: Jak w CV zapisać urlop macierzyński IP: 195.150.88.* 15.05.06, 16:59
        a po co chcesz je umieszczać na CV? Dopóki nikt się nie zapyta to nie mów.
        Pracodawcy boją się matek, lepiej niech śpią spokojnie :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka