Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zerwanie umowy o pracę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 13:58
    Witam. 18.05 podpisałam um.o pracę na okr.próbny. 18 i 19.05 miałam szkolenia
    ale od 22.05 nie pojawiłam się w pracy-zrezygnowałam. Czy taka umowa może byc
    wrzucona do kosza (z dobrej woli pracodawcy) jeśli nie będę domagała sie
    zapłaty za 2 dni..?
    Obserwuj wątek
      • garraretka Re: zerwanie umowy o pracę 23.05.06, 14:13
        a nie uważasz, że takie sprawy należy rozwiązywać jak człowiek kulturalny,
        dobrze wychowany i reprezentujący jakiś poziom intelektualny? Wystarczyło
        przyjść do szefa i poprosić o rozwiązanie umowy za porozumieniem stron. W końcu
        podpisałaś umowę, więc wiesz jakie obowiązki (i prawa) ona na ciebie nakłada.
        Porzucenie pracy to najgłupsza rzecz z możliwych.
        Gratuluję pomysłowości.
      • Gość: ula Re: zerwanie umowy o pracę IP: *.e-wro.net.pl 23.05.06, 14:16
        nie powinnaś mieć problemów, ale chociaż zadzwoń i wyjaśnij sytuację
        • Gość: pilne.. Re: zerwanie umowy o pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 14:23
          dziękuję Ula, sprawa się pokomplikowała ale dodałaś mi otuchy. Oczywiście
          dzwoniłam od rana w poniedziałek i poinformowałam, że nie pojawię się w pracy i
          bezpośrednia przełożona powiedziała, że rozumie i przykro jej ale skonsultuje
          sie z dyrektorką i da mi znać. Natomiast dziś rano zadzwoniła do mnie
          dyrektorka z inf.że mam przyjść i napisać wypowiedzenie. Wolałabym tę umowę w
          koszu ale dyr.nie dała mi dojść do słowa. Szukam przepisu na postępow. w mojej
          sytuacji.. Czy w ciągu 7 dni od podpisania umowy o pracę można ją unicestwić??
          • kulka_szczescia Re: zerwanie umowy o pracę 23.05.06, 14:27
            musisz napiać wypowiedzienie. Teraz pracodawca musi coś zrobić z tą umową -
            zgłosił Cię na przykład do Zus- u . Umowa została zawarta. Po prostu idź,
            napisz wypowiedzenie za porozumieniem stron - pracodawca i tak Ci musi
            zapłacić, bo to jego obowiązek. Tak jak musi Ci wydać świadectwo pracy... No
            tak to jest - pracodawca ma swoje obowiązki - szczególnie jak coś podpisuje.
            Ty chyba też....

Pozdrawiam
          • Gość: urz. Re: zerwanie umowy o pracę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 14:28
            Myślę, że będzie szybciej jak Pani sprawdzi w Kodeksie pracy. Nie ma czegoś
            takiego jak unicestwienie:). Może zdążyli już Panią zgłosić do ZUS albo coś w
            tym stylu. W tej sytuacji pracodawca che postąpić zgodnie z prawem (i dobrze,
            bo to rzadkość).
            Pozdrawiam
          • garraretka Re: zerwanie umowy o pracę 23.05.06, 14:32
            > Czy w ciągu 7 dni od podpisania umowy o pracę można ją unicestwić??

Nie można.
            Jak sobie wyobrażasz to unicestwienie??? Umowa jest umową! Strony podpisując ją
            zobowiązują się do pewnych działań. Umowa zawarta na okres próbny może ulec
            rozwiązaniu na mocy porozumienia stron lub za wypowiedzeniem:
            3 dni jeśli umowa trwa do 2 tygodni
            tydzień jeśli umowa jest dłuższa niż 2 tygodnie
            2 tygodnie jeśli umowa próbna trwa 3 miesiące.

Nie ma innego sposobu "unicestwienia" umowy. Umów nie wyrzuca się do kosza.
            Trzeba wiedzieć co się podpisuje i jakie związane są z tym konsekwencje.
          • Gość: as Re: zerwanie umowy o pracę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 21:12
            W zasadzie to powinni cię zwolnić dyscyplinarnie (porzucenie pracy bez wypowiedzenia) z odpowiednią adnotacją w świadectwie pracy; a ty jeszcze coś bredzisz o nie upominaniu sie o zapłatę za dwa dni pracy. Zanim coś podpiszesz, to przynajmniej chwilę pomyśl.
          • Gość: abc Re: zerwanie umowy o pracę IP: 80.51.253.* 24.05.06, 07:09
            umowe chcesz unicestwic heh, lepiej bym sie dowiedzial czy cie nie obciaza
            kosztem tego szkolenia ;)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka