Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

prawo pracy

IP: *.crowley.pl 30.05.06, 11:43
    czy ktos mi moze polecic jakies miejsce, gdzie sie tez o prawie pracy
    dyskutuje i gdzie ktos kompetentny moglby nieco poradzic? czy tez tu jest na
    to miejsce?chodzi o tzw. lojalki;
    Obserwuj wątek
      • Gość: binka zakaz wykonywania takiej samej pracy IP: *.crowley.pl 30.05.06, 11:59
        jeszcze doprecyzowuje -

jakis czas temu jedna z forumowiczek napisala cos takiego (przytaczam bo juz
        zarchiwizowana dyskusja); odpisaliscie jej 25% rekompensacie; co jednak w
        sytuacji, kiedy pracuje sie nie na etat na na umowe o dzielo, a pracodawca
        wymaga niepracowania w tym samym charakterze jeszcze przez 2 lata po
        zaprzestaniu pracy u niego i obwarowuje to kara; czy sa ustalenia jakies na ten
        temat czy pracodawca ma pelna dowolonosc tutaj?

Cześć! Mam pytanie, pracodawca oczekuje ode mnie podpisania umowy o zakazie
        konkurencji czy jakoś tak to się nazywa. To znaczy że pracujac u niego nie
        będę mogła wykonywać jednocześnie podobnej pracy gdzie indziej. Jest to dla
        mnie do przyjęcia. Ale on oczekuje że zobowiążę się do tego że przez rok po
        zakonczeniu pracy u niego również nie będe pracować na podobnym stanowisku i
        podobnym charakterze. Może to oznaczac pozbawienie mnie pracy na ten okres.
        Chciałabym spytac, czy macie może doświadczenia z podobną umowa, jak
        egzekwują ta umowę to znaczy czy sa w stanie sprawdzić czy rzeczywiście nie
        pracuję i co się stanie jeśli złamię warunki takiej umowy? Bardzo proszę o
        radę!
        • Gość: d Re: zakaz wykonywania takiej samej pracy IP: 62.148.83.* 30.05.06, 12:25
          www.brpo.gov.pl/index.php?poz=220&id=42
          • Gość: binka Re: zakaz wykonywania takiej samej pracy IP: *.crowley.pl 30.05.06, 21:18
            tak, tylko to wszystko odnosi sie do stosunku pracy czyli jak rozumiem pracy na
            tzw. etacie; co jednak w sytuacji, kiedy pracownik nie ma etatu??? tylko od
            wielu lat regularnie podpisuje umowy o dzielo albo zlecenia; czy wtedy
            pracodawca moze ulozyc umowe z zakazem konkurencji dlugo po zakonczeniu zlecen u
            niego?
            • garraretka Re: zakaz wykonywania takiej samej pracy 30.05.06, 21:45
              W umowach cywilnoprawnych (zlecenie, dzieło) można wpisać praktycznie wszystko
              na co godzą się obie strony. Czyli jeśli taką umowę podpiszesz to jest ona dla
              ciebie wiążąca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka