Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak założyć własną firmę bez własnych pieniędzy?

01.06.06, 11:03
    Ciągle wszyscy powtarzają że trzeba mieć pomysł i incjatywę. Najwięksi
    mądrale to politycy, ktory biorą 10 paczek na ręke i posożytują na
    społeczeństwie; w dodaktu profesorowie, którzy są dobrzy jedynie w teorii
    (hausner).
    Załóżmy, że mam pomysł, mam inicjatywę i chęć do pracy. Biurokracja mnie mnie
    przeraża. Czuję, że poradził bym sobie z prowadzeniem własnej firmy. Tylko
    niech mi ktoś podpowie,skąd wziąć 25.000 zł na początek na założenia i rozwój
    firmy.
    Przy czym:
    - moi rodzice nie dadzą mi żadnych pieniędzy bo nie mają, nie poręczą mi też
    kredytu bo sami mają swoje do spłacenia, poza tym to starsi ludzie i się boją;
    - własnych pieniędzy nie mam, mam za to do spłacenia jeden kredyt;
    - zarabiam obecnie 1200 na ręke
    -nie mam co zastawić bo jestem 2 lata po studiach, nieczego się jeszcze nie
    dorobiłem, rodzice ani dziadkowie nic mi nie zapisali. Ergo, żaden bank nie
    da mi pieniędzy;
    -jedyne co posiadam to 10 letni samochód (kupiony właśnie na kredyt który mam
    do spłacenia). Warty około 10.000 zł (do spłacenia mam jeszcze razem z
    odsetkami około 6500 zł);
    - fundusze unijne odpadają bo: 1. albo pieniądze się już skończyły w tym
    okresie programowania; 2. w przyszlym okresie programowanie nie wiadomo
    jeszcze co i kiedy będzie (rok w plecy na czekanie); 3. jak już pieniądze się
    znajdą to albo trzeba już mieć firmę (kasa na rozwój), albo pieniądze są
    rzędu 5000 zł (mi potrzeba przypominam około 25.000, mimimum to 20.000)

Czy ktoś ma jakiś pomysł? Bo ja się zastanawiam, szukam i jakoś kiepsko to na
    razie widzę??
    Obserwuj wątek
      • p26 Re: Jak założyć własną firmę bez własnych pienięd 01.06.06, 11:05
        W drugim akapicie miało być: Biurokracja mnie nie przeraża.

• sydney0414 Re: Jak założyć własną firmę bez własnych pienięd 01.06.06, 11:19
          co za pomysl?jaka branza?pieniadze zawsze mozna znalezc jesli tylko masz
          innowacyjny pomysl i jestes w stanie go zrealizowac.
          • Gość: p26 Re: Jak założyć własną firmę bez własnych pienięd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 11:31
            Chodzi właśnie o to, że pomysł sam w sobie nie jest innowacyjny (działaność
            handlowa)więc wszekiego rodzaju inkubatory odpadają. Jego powodzenie ma opierać
            się na innych przesłankach. Nie wchodząc w szczegóły marna konkurencja w
            okolicy. Na innowacje trzeba mieć trochę więcej niż 20.000. Poza tym nie mam
            wykształcenia technicznego.
      • Gość: cotbus76 Re: Jak założyć własną firmę bez własnych pienięd IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.06.06, 12:04
        A sprawdzałeś w funduszach pożyczkowych lub funduszach lokalnych? Nie jestem
        pewna czy w całej Polsce działają, ale udzielają preferencyjnych pożyczek m.in.
        dla osób planujących założenie własnej firmy.Wymagania mają przynajmniej w
        teorii mniejsze w stosunku do banków. U mnie na Dolnym Śląsku pożyczek takich
        udziela Fundusz Regionu Wałbrzyskiego strona: www.frw.pl. Ponadto na terenie
        całej Polsk działa fundusz Mikro. Namiary na instytucje udzielające tego typu
        pozyczek w twoim regionie możesz znaleźć na stronie www.parp.gov.pl zakładka
        fundusze strukturalne a potem wejdź w "dotacje na powięszenie funduszu
        mikropożyczkowego" "lista przyznanego wsparcia". Są tam nazwy i adresy takich
        funduszy.
        • Gość: djo4 Wsparcie pomostowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 12:24
          fundusz z UE dzialanie 2.5 ZPORR
          idealne dla Cibie
          idziesz do swojej agencji wdrazajcej, pytasz czy aktualnie trwa nabor na projekt
          jesli tak skaldasz CV podanie i biznes plan
          jesli przejdziesz werfikacje, idziesz na szkolenie z rzeczy przydatnych
          prowadzeniu dz. gos.
          po szkoleniu otrzymujesz 700-800 zł przez 0,5 - 1 rok i mozesz ubiegac sie o
          dofinasowanie do 28,5 tys.

ten program jest naprwde dla ludzi.
      • Gość: jakub Re: Jak założyć własną firmę bez własnych pienięd IP: *.sta.asta-net.com.pl 20.04.14, 22:18
        No załatw kase...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka