Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

odzew na CV

IP: *.acn.waw.pl 02.06.06, 19:11
    czy nie wkurza Was jak rozsylacie CV (srednio kilkanascie - kilkadziesiat
    tygodniowo) a potem po jakims czasie oddzwaniaja do Was z roznych firm z pytaniem:
    Dzien dobry Anna Kowalska z tej strony - czy skladala u nas pani CV w sprawie
    pracy?
    Badz tu madry i spamietaj nazwy wszystkich firm, do ktorych aplikowales, a tym
    bardziej nazwiska osob, ktore tam pracuja (ktore zreszta nawet nie sa w
    ogloszeniu podawane!)
    Mnie to rozwala za kazdym razem.
    A jak prosze o przypomnienie szczegolow oferty, to sie osoba oburza, jak to
    skladalam podanie i nie wiem gdzie.
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: odzew na CV 02.06.06, 19:42
        Ja prowadze taki maly katalog, gdzie sie ubiegalam o prace...Tylko, ze ja
        wysylam ok. 2-3 podan tygodniowo...No i w Niemczech nikt nie pyta, czy skladalam
        podanie, tylko sie przedstawiaja, podaja nazwe firmy, stanowisko, o ktore sie
        ubiegam i czy wciaz jestem zainteresowana...Zawsze mam prawo poprosic o
        powtorzenie nazwiska (nie zawsze dzwoni personalny, do ktorego wysylalam
        podanie)...Ale prowadz taki maly rejestr, na pewno sie przyda...
        • Gość: pracuś Re: odzew na CV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 19:47
          To trochę jak praca detektywa, czasem może być skuteczna:
          Jeśli dzwonią na komórkę - wyśletla się tel.. zwykle jest to telefon
          stacjonarny, wtedy to wpisuje się go w wyszukiwarkę i często wyskakuje firma, u
          mnie się ten system sprawdził dwa razy.
        • Gość: Ewa Re: odzew na CV IP: *.acn.waw.pl 02.06.06, 20:21
          Ja mam cos podobnego, mianowice wszystkie wyslane maile zachowuje w skrzynce
          nadawczej w outlooku. To pnieraz pomaga przypomniec sobie tresc ogloszenia,
          czasem firmę i na tej podstawie wyszukac sobie w internecie jej adres itp.
          Niemniej jednak sytuacja tego typu:
          Przykladowe ogłoszenie z GW "szukamy sekretarki, komp, ang. etc..." i podany
          adres mailowy do przysylania CV.
          A po jakims czasie nastepuje wspomniany wczesniej telefon "dzien dobry tu Anna
          Kowalska..."
          I badz tu madry i wiedz kim jest Anna Koowalska...
          Ech..
      • alex_koz Re: odzew na CV 02.06.06, 21:20
        tez tak mam;))
        ja mam takie opcje:
        1) mowie ze jestem na przystanku i nie uslyszalam nazwy firmy, prosze o
        powtorzenie
        2) jak juz dochodze do tego ze mnie zapraszaja na rozmowe a ja nie wiem gdziem
        to pytam sie o dokladny adres firmy
        3) pytam sie o numer telefonu i dzwonie tam kwadrans pozniej tylko po to by
        uslyszec nazwe firmy

ale na szczescie rzadko mi sie zdarza, bo sie przedstawiaja skad dzwonia. jak
        sie nie przedstawia to najczesciej opcja nr. 1. ale zdarzalo mi sie powiedziec,
        ze skladalam do kilku miejsc i ze prosze podac nazwe firmy.
        • Gość: cooleczka Re: odzew na CV IP: *.promax.media.pl 02.06.06, 21:43
          mnie by wkurzalo na miejscu pracodawcy ze aplikujacy wysyla kilknadziesiat
          aplikacji, jednym slowej sam nie wie czego chce i jakiej pracy w jakiej firmie
          szuka, ja wyslalem 3 aplikacje w ciagu ostatniego miesiaca, po ponad 2 latach w
          jednej firmie, jedna sie zglosila, we wtorem mam rozmowe ;)
          zastanow sie lepiej co chcesz robic, napisz indywidualna aplikacje i slij a nie
          powielaj hurtowo bo to nic nie daje, a zauwaz, ze firm prowadzacych rekrutacje
          ne jest tak wiele i moze sie zdarzyc, ze dana firma, dajmy na to hrk dostanie w
          tygodniu 30 aplikacji na rozne stanowiska w roznych firmach od ciebie rozniace
          sie tylko naglowkiem z nazwa firmy, co wtedy sobie pomysla? sadze ze odrzuca bez
          rozpatrzenia wszyskie 30
          pozdrawiam
          • Gość: Marek Re: odzew na CV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 21:51
            Co za problem zrobić sobie arkusz w excellu i wpisywać do niego firmy, gdzie
            sie wysyła aplikacje? Przecież to jest ta umiejętność obsługi komputera tak
            wymagana przez pracodawców.
          • Gość: Metal Black Re: odzew na CV IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.06.06, 23:20
            Mądrość ludowa radzi nie zwracać wielkiej uwagi na oferty dawane za pośrednictwem agencji - apilkowanie ma byc tu pisaniem na Berdyczów, jako że sami pracownicy agencji też ludzie, nie żyją w izolacji i daja pierwszeństwo swoim ziomom. Tak że i tak raczej wyrzucą, czy pójdą 3, czy 33.

A co pracodawcę ma obchodzić, ile ktoś wysyła aplikacji? Wysyła się, na takim a nie innym rynku pracy, odpowiedzi na oferty odpowiadające w 100% naszemu profilowi, w 75%, w 50%, w 25%...
          • ksiazemaly Re: odzew na CV 04.06.06, 13:51
            A jeśli ktoś szuka pracy np jako przedstawiciel handlowy, powiedzmy w branży FMCG? Wówczas co tydzień pojawia się ok. 20 ofert, które mogą go interesować i na które ma prawo odpowiedzieć, co nie powinno nikogo dziwić. To taka mała dygresja;) Choć zgadzam się, że odpowiadanie na wszystkie ogłoszenia "jak leci" mija się z celem.
          • literka_m Re: odzew na CV 04.06.06, 14:57
            > mnie by wkurzalo na miejscu pracodawcy ze aplikujacy wysyla kilknadziesiat
            > aplikacji, jednym slowej sam nie wie czego chce i jakiej pracy w jakiej firmie
            > szuka,

ale pieprzysz. jednym slowem, szuka bo potrzebuje pieniedzy.

> 30 aplikacji na rozne stanowiska w roznych firmach od ciebie rozniace
            > sie tylko naglowkiem z nazwa firmy, co wtedy sobie pomysla?

g... sobie pomysla. albo odpowiadaja im twoje kwalfikacje i cie zaprosza majac
            30 twoich CV albo nie odpowiadaja i nic ci nie pomoze. ludzie, nie dorabiajcie
            ideologii bo powstaja bzdury
          • alex_koz Re: odzew na CV 04.06.06, 15:29
            wiesz, ja wyslalam okolo 20 CV to firm z jednej branzy, oferujacych podobna
            prace - dla mnie jako absolwenta- czesto na bardzo zblizonych wraunkach, i
            nie widze zadnego powodu dla ktorego mialabym ograniczyc sie tylko do
            jednej/dwoch firm.

dodam, ze kazdy LM byl przygotowany indywidualnie uwzgledniajac specyfike
            firmy, ale trudno zebym wysylala inne CV skoro stanowisko to samo - ergo chwale
            sie tymi samymi doswiadczeniami, a pomijam inne.
          • Gość: valdi Re: odzew na CV IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.06.06, 18:04
            zgadzam się, że trzeba uważać co się pisze i do kogo wysyła, ale mam zasadę że
            wysyłam " tonę " aplikacji i unikam firm consultingowych, ponieważ mam dobrze
            opracowany szablon listu motywacyjnego i nie mam zamiaru do każdego
            pracodawcy pisać coś innego.
            • Gość: berenika Re: odzew na CV IP: *.e-wro.net.pl 05.06.06, 18:50
              dlaczego unikasz firm konsultingowych?
      • gustafsson Re: odzew na CV 04.06.06, 21:18
        Wysyłanie dokumentów jak leci chyba nie jest najlepszym rozwiązaniem, choć chcąc zdobyć jakąkolwiek pracę, człowiek przyjmie każdą ofertę. Z drugiej strony nie rozumiem, dlaczego nie można aplikować do więcej niż jednej firmy. Przecież pracodawca ogłaszając rekrutację też nie ogranicza się do jednej osoby, sprawdzając ją czy sie nadaje a dopiero później w przypadku niepowodzenia sięga po następną. Praktyka wygląda tak, że pracodawca zaprasza na rozmowy kwalifikacyjne ws jednego stanowiska wiele osób i tylko jedna zostanie wybrana. W takiej sytuacji nie można przyjmować, że zaproszenie na rozmowę kwalif. jest równoznaczne z uzyskaniem pracy. Skoro więc pracodawca może starać sie pozyskać pracownika spośród większej ilości aplikujących to również pracownik może aplikować do większej ilości pracodawców.pzdr
        • annajustyna Re: odzew na CV 04.06.06, 21:46
          Bo pracodawca ma wszystkie mozliwe przywileje, a pracownik to wspolczesny chlop
          wiernopoddanczy...
      • agunia_29 Re: odzew na CV 04.06.06, 22:09
        Badz tu madry i spamietaj nazwy wszystkich firm, do ktorych aplikowales, a tym
        > bardziej nazwiska osob, ktore tam pracuja (ktore zreszta nawet nie sa w
        > ogloszeniu podawane!)

Moja Droga, nazwisk masz prawa nie znać. To Cię nie obowiązuje. Natomiast nazwy
        firm warto spisywać jak gdzieś wysyłasz. Skoro masz komputer i możesz klikać na
        forum to możesz też liste takową wypisać.
        Poza tym jak ktoś dzwoni to raczej nie pyta sie czy wysyłałaś tylko, że mają
        twoje CV co znaczy, że WYSYŁAŁAŚ. Jak nie rozumiesz to poproś o powtórzenie
        nazwy firmy i adresu a reszte sama sprawdź na necie, który do tego służy.
        • Gość: na chwile Re: odzew na CV IP: 82.210.154.* 04.06.06, 22:52
          ale w wielu ogłoszeniach jest, że jakiś HR "szuka dla swojego klienta"

więc nie ma w ogłoszeniu nazwy firmy, bo szuka pośrednik-agencja

to skąd ktoś ma pamietać nazwę firmy, pierwsza zasada dobrego wychowania nakazuje przedstawić się
          • Gość: Metal Black Re: odzew na CV IP: 212.244.78.* 05.06.06, 09:27
            Albo wręcz anonimowe ogłoszenia firm w prasie. "Zatrudnimy magistra chemii,
            skrytka pocztowa, ew. telefom kom."
            • agunia_29 Re: odzew na CV 05.06.06, 11:00
              W ogłoszeniach się troche przebiera i pisze tam gdzie ci odpowiada, a nie gdzie
              popadnie, byle co i byle jak. Nie odpowiada się na tego typu ogłoszenia bo to
              chłam i bajery sztajery.

"Zatrudnimy magistra chemii,
              > skrytka pocztowa, ew. telefom kom."

Z daleka wieje oszustwem!!
              • Gość: Metal Black Re: odzew na CV IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.06.06, 18:37
                Heh, wiem, w końcu IQ mam trochę wyższy niż 60.

Chociaż - raz zadzwoniłem na komórkę podaną w takim ogłoszeniu, i wyglądało to nawet nie aż tak niepoważnie, szkoła szukała osobnika znającego na zastosowaniach kosmetycznych chemii.
            • Gość: pies Re: odzew na CV IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 10:52
              Ha Ha Ha. Magistra chemi powiadasz i podana tylko skrzynka lub tel. kom ??
              Chłopaki szukają chemika, bo widocznie poprzedniego CBŚ zawinęło razem
              z "fabryczką" białego proszku ;-)
      • inecita Re: odzew na CV 05.06.06, 09:52
        To co? Pracodawca ma wiedzieć że wyrzucasz z siebie aplikacje jak karabin
        maszynowy do wszystkich jak leci??? To chyba normalne pytanie "czy aplikowała
        Pani do nas w sprawie pracy"? No bo jak mają pytać? "Zapewne łaskawa Pani nie
        raczy spamiętać ale jeśli Pani pozwoli to krótko przypomnę naszą firmę i może
        zechce Pani się u nas pokazać" ??? Nie rozumiem w czym masz problem... Moze
        dlatego że szukając pracy mniej więcej wiedziałam czego szukam i nie wyeysłałam
        więcej niż 2 aplikacji tygodniowo...
        PS. Gdy w mojej poprzedniej firmie dzwoniłam do kandydatów a własciwie
        kansydatek, od razu odrzucałam te, które nie wiedziały czy wysłały do nas CV,
        bo to znaczyło, że było im wszystko jedno czy będą pracować u nas czy gdzie
        indziej, byle coś złapać.
        • annajustyna Re: odzew na CV 05.06.06, 10:17
          Od razu poznac niefachowefo HR-wca...Dzwonisz i mowisz: Dzien dobry, tu XYZ z
          firmy XYZ. Dzwonie w sprawie pani aplikacji..." Po co zaczynac od absurdalnego
          pytania, potwierdzajacego tylko nieumiejetnosc prowadzenia konwersacji
          telefonicznej???
        • Gość: literka_m Re: odzew na CV IP: 217.6.80.* 05.06.06, 12:24
          > PS. Gdy w mojej poprzedniej firmie dzwoniłam do kandydatów a własciwie
          > kansydatek, od razu odrzucałam te,

na szczescie ja na taka idio... jak ty nie trafialem. zreszta pytanie
          idiotyczne, bo logicznie myslac, gdyby nie wysylaly to bys nie dzwonila.
      • akondze Re: odzew na CV 05.06.06, 11:14
        Lepiej wysłać 5 dobrze przygotowanych cv niż 50 byle jakich, które się tylko
        różnią nazwą firmy w nagłówku...

Każdy lubi jak go się traktuje poważnie, a nie olewa, dotyczy to także
        pracodawcy...
        Tak więc zawsze warto zachować sobie kopię wysłanych dokumentów, chociażby w
        odpowiednim katalogu na dysku komputera, oraz ogłoszenia, na które
        aplikujemy... jak się w tym wszystkim gubisz, to jest to twoja wina i na pewno
        obniża to szanse na zatrudnienie...

----------
        ...skwak?
        • Gość: Piotr Poszukiwacz Re: odzew na CV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 19:55
          Ja tak zrobiłem. Mam kwalifikacje w trzech różnych branżach i tyle mam
          przygodowanych LM. Do tego dokładam list o charakterze ogólnym dla firm na
          które rzucam się jak Don Kichot na wiatraki, z dobrym opisem czego moga się po
          mnie spodziewać. Nie ma czasu na tworzenie epistół dla każdego pracodawcy,
          trzeba znależć pracę albo kupić bilet do Londynu.
      • jedynakropka Re: odzew na CV 05.06.06, 13:23
        Dobrze,że oddzwaniają...
      • Gość: gosia Re: odzew na CV IP: 81.210.119.* 05.06.06, 13:24
        Dziwne, do mnie dzwonili nawet po dłuższym okresie i zawsze zaczynało się to
        regułką. Anna Kowalska (przykładowo), dzwonię w firmy Z. Czy mam przyjemność
        rozmawiać z.....(ja oczywiście przytakuję i rozmowa jest nadal kontynuowana)
        Składała pani u nas swoją aplikację na stanowisko ...... Czy nadal jest pani
        zainteresowana ofertą pracy?
        Oczywiście rozmówca korzysta z innych form, ale nigdy nie zapytano mnie się:
        czy składała pani do nas ofertę pracy?
        Zazwyczaj przechowuję oferty pracy na które aplikowałam (chowam gazety z
        ogłoszeniami i mam specjalny folder na dysku)
      • zegna Re: odzew na CV 05.06.06, 14:44
        Ja zawsze wiem, gdzie aplikowałam. Zachowuję wszystkie ogłoszenia. Od czasu do
        czasu sobie przypominam i przeglądam. A dlaczego? Bo mnie na maxa wkurza, gdy
        ja umawiam ludzi, a oni nie kojarzą o co chodzi i... wtedy stawiam taki mały
        minusik koło kandydata albo piszę odpowiedni komentarz. Ludzie! Wysłanie
        aplikacji to pierwszy etap procesu rekrutacji, już wtedy was oceniają. A także
        to, jak się zachowujecie, gdy dzwonią do was, aby na rozmowę umówić... :-)
        • netus81 Re: odzew na CV 05.06.06, 14:56
          masz rację, to pierwszy etap rekrutacji, ale jesli chodzi o firmy rekrutujące
          piszą "dla naszego klienta, lidera w swej branży poszukujemy obecnie....", czy
          nie uważasz,że to dziwne ,że na rozmowie pytaja o branżę danej firmy....
          • zegna Re: odzew na CV 05.06.06, 15:30
            Użyłabym nawet innego określenia... to jest "głupie" i kiepsko świadczy o
            rekruterze :-))) Ale i tak nic nie pobije pytania na rozmowie, gdy się już
            dowiesz, co to za firma: "Dlaczego chce Pani pracować w naszej firmie"... Ręce
            opadają...
            Ja BARDZO rzadko wysyłam aplikacje, gdy nie jest podana nazwa firmy. Ale to
            bardzo czasochłonny i długotrwały sposób szukania pracy, hahahaha
            • Gość: berenika Re: odzew na CV IP: *.e-wro.net.pl 05.06.06, 18:50
              ja jak widzę,że rekrutuje np. workservice lub manpower to wysyłam, ale
              najczęsciej nie wiadomo do jakiej firmy, chociaż są to na ogół firmy
              duże,liczące sie na rynku, stać je na powierzenie rekrutacji firmie zewnętrznej-
              dlatego wysyłam, a na rozmowie sie dowiaduje do jakiej firmy aplikowałam!
              • Gość: helphelphelp Re: odzew na CV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 21:20
                zaprosili mnie wczoraj na rozmowe do efectu... niby sie ucieszylem ale
                znalazlem taki oto link...
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26&w=30555834&a=38153743&s=0
                ktos z was ich zna? wie ktos czy warto tam pracowac?
              • Gość: Ja Re: odzew na CV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 20:44
                A gdy mi zadali pytanie: "dlaczego aplikowałem do niach akurat,a nie
                konkurencji", to na początek małą ściemka jak to zwykle, a dalej, że nie
                potrafię konkretnie odpowiedzieć, i jeżeli będzie mnie pani ciągnąć za język to
                dojdziemy do tego, że równei dobrze mógłbym pracować i u konkurencji,
                powiedziała, "dobrze, nie będę pana męczyć tym pytaniem" :)

dostałem się :)
                • Gość: tomash Re: odzew na CV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 22:36
                  Druga strona tego medalu jest taka,że brak jest jakiegokolwiek odzewu, w stylu:
                  ”Dziekujemy za zainteresowanie, ale nie możemy Panu teraz nic zaproponować.
                  Zyczy powodzenia” gdy nie firma nie jest zainteresowana.Owszem,jeśli aplikacji
                  są setki, nie łatwo jest odpisać wszystkim. Ale często chodzi o małe firmy.
                  Czesto pojawia sie klauzula ze pracodawca odpowie na wybrane aplikacje. To rozumiem.
                  Ja jednak wysłałem aplikacje do Agory, w odpowiedzi na ogłoszenie.2 tyg. mija..i
                  cisza.
      • u25 Re: odzew na CV 07.06.06, 22:47
        Jak wyswietla ci sie numer telefonu, to wrzuc go w google (w wiekszosci
        wypadkow nie powinnas miec problemow z namierzaniem firmy, jak to zawiedzie, to
        dzwonisz do nich pod byle jakims pretekstem). Jak nie wyswietla sie
        numer,to ... voice mail.
      • Gość: Ewa Re: odzew na CV IP: *.acn.waw.pl 08.06.06, 20:01
        uff, jaka dyskusja.
        CHcialabym miec takie kwalifikacje i taka sytuacje, ze moge sobie przebierac w
        firmach i pozwolic sobie na wysylanie 2 CV miesiecznie.
        Niestety z czego trzeba zaplacic za czynsz i cos trzeba jesc. A uwazam, ze
        lepiej korzystac z okazji - bo jesli jest w GW np. 50 ogloszen, ze jest
        poszukiwana sekretarka, z czego w 30 przypadkach w pelni odpowiadam stawianym
        kwalifikacjom + oferty z portali internetowych, to nie widze przeszkod, zeby
        wysylac tam CV, oczywiscie nie masowo: WYSLIJ i 30 odbiorcow, tylko do kazdego
        inne, odpowiednio zmodyfikowane.
        Fakt, ze przyjemnie jest krytykowac - ja bym Cie nie zatrudnila, jak Ci nie
        zalezy na tym, gdzie chcesz pracowacc, albo jak nawet nie pamietasz gdzie
        wyslals CV.
        Ale coz to chyba urok tego i podobnych forow.
        Niemniej jednak jeszcze raz apeluje o to. Drodzy pracodawcy - naprawde samo
        nazwisko, bez podania nazwy firmy + infantylne pytanie czy skladala pani do nas
        Cv nie swiadczy o Was dobrze.
        Wystarczy proste: dzien dobry, tu Anna Kowalska, FIRMA TAKA I TAKA. dostalismy
        od pani CV, przypomne, ze chodzilo o stanowisko asystentki, czy w dalszym ciagu
        jest pani zainteresowana? i Juz. A ja wtedy szybko w google, szukam co to za
        firma, ew. w zakladke wyslane maile i sprawdzam dokladnie co i jak.
        Przyklad z zeszlego tygodnia - telefon po 2 miesiacach od zamieszczenia
        ogloszenia, enigmatyczne dane, a Ty biedaczku domyslaj sie o co to chodzilo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka