Gość: Wojtek IP: *.server.ntli.net 12.06.06, 02:09 Kaczory zgaszą światło, oni będą ostatnimi jacy zostaną w Polsce. Przez takich głąbów mnóstwo młodych ludzi pracuje na Anglików, Niemców, Francuzów... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polonus3 Re: Polska się nam rozjechała 12.06.06, 02:52 Taki program gospodarczy wymyslil niejaki Balcerowicz przy pomocy takich co obalili komunizm Bolkow i chlopcow stoczniowcow. Polska opustoszeje zostanie samo barachlo, wyksztalceni w wiekszosci beda poslugaczami na Zachodzie, natomiast do Polski zjada nagminnie dzieci tych co wyjechali w 68 i beda zarzadzac Polska. Stolcman-Kwasniewski zadbal o to i z checia ich zapraszal do powrotow gwarantujac im obywatelstwo. Teraz juz wiecie do czego byla Solidarnosc potrzebna i komu. Odpowiedz Link Zgłoś
kebej Re: Polska się nam rozjechała 12.06.06, 03:40 jeden i drugi z Panow pisze bzdury; w latach 80tych nie bylo Kaczorow u wladzy byly tylko komuchy, wtedy to wlasnie pial sie do wladzy Kwach i Miller i spolka - i wyjechalo milion obywateli Warunki ich wyjazdu sa nie do porownania dla dzisiejszych emigrantow: nie trzeba udawac Niemca, prosic o azyle, pracowac na czarno itd, itd a od Solidarnosci prosze sie polonusie po prostu odp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu [...] IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.06.06, 22:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m [...] IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 23:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Pi(erdoly) piszesz, naprawde masowe wyjazdy... IP: 217.158.219.* 13.06.06, 11:57 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Pi(erdoly) piszesz, naprawde masowe wyjazdy.. IP: 217.158.219.* 13.06.06, 12:05 (kolega w pracy mi enter nacisnal) zaczely sie dopiero po wejsciu Polski do UE. Zobacz sobie statystyki (nie z GW, ale gdziekolwiek) to sie przekonasz. Wydaje mi sie, ze tu nie chodzi o to, ze w Polsce jest gorzej niz w np. Wielkiej Brytanii pod wzgledem zarobkow, ale o to, ze socjalizm praktykowany przez obecna koalicje nie daje szansy na rozwoj (glownie dla mlodych ludzi). Panstwa, ktore uporzadkowaly swoje finanse publiczne, przyspieszyly prywatyzacje i przyciagnely inwestycje zagraniczne rozwijaja sie nawet w dwa razy szybszym tempie niz Polska (np. Lotwa, Estonia, Litwa czy nawet Czechy), wiec stworzmy warunki do rozwoju poprzez obnizenie podatkow i obciazen socjalnych oraz wolnosc podejmowania dzialalnosci gosp. (nie tylko dla Polakow) a wielu emigrantow wroci do kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemo Re: Pi(erdoly) piszesz, naprawde masowe wyjazdy.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 12:44 > Zobacz sobie statystyki (nie z GW, ale gdziekolwiek) to sie przekonasz. Wydaje > mi sie, ze tu nie chodzi o to, ze w Polsce jest gorzej niz w np. Wielkiej > Brytanii pod wzgledem zarobkow, ale o to, ze socjalizm praktykowany przez > obecna koalicje nie daje szansy na rozwoj (glownie dla mlodych ludzi). Ooo, a ja myslalem ze ten system zostal wypracowany przez poprzednie rzady. Jak sledze niusy ten rzad ani nie majstrowal poki co w podatkach, ani nie robil rewolucji w budzecie. I pytanie za sto puntkow. Kto zrobil w przeciagu 4 lat z 300 mld PLN dlugu publicznego 470 mld PLN i tym samym wpuscil kazdy nastepny rzad w kanal gigantycznego kosztu obslugi tego dlugu? No kto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Pi(erdoly) piszesz, naprawde masowe wyjazdy.. IP: 217.158.219.* 13.06.06, 15:02 Chodzi o stworzenie klimatu dla nowych inwestycji. Obecny rzad stwarza wrazenie jakby nie obchodzila go gospodarka, zajmuje sie tylko albo gejami albo duchami komunistycznej przeszlosci. Uporzadkowanie finansow publicznych to trudny proces, zgoda startuja z nieciekawej pozycji, ale trzeba go zaczac teraz, natomiast PiS, LPR i SO zamiast robic cos w kierunku uwolnienia sie z socjalistycznych "lancuchow" zniewolniczalego aparatu panstwowego probuja taki stan rzeczy usankcjonowac a wrecz jeszcze go pogorszyc (hamujac prywatyzacje i uskuteczniajac rozdawnictwo dla nierobow). Ludzie nie beda chcieli pracowac wiedzac, ze 60% ich zarobkow bedzie zmarnowanych, a pracodawcy nie beda tworzyli nowych miejsc pracy przy takich kosztach utrzymania pracownika. To sa fundamentalne zasady dzialania rynku i pomijam fakt, ze SLD zmarnowalo 4 lata, teraz mamy nowa szanse na rozwoj po wejsciu do UE i jezeli ja zaprzepascimy to wine poniosa za to wylacznie obecne rzady. Odpowiedz Link Zgłoś
pluszak007 Re: Pi(erdoly) piszesz, naprawde masowe wyjazdy.. 17.06.06, 01:34 Ja wyjechalem z powodow politycznych i ekonomicznych tak jak i omi znajomi i ze smutkiem patrze na to co dzieje sie w kraju. Niemam zamiaru tam wracac. Teraz mam chociaz spokojna glowe ze to co ci panowie mowia w TV mnie nie dotyczy. Wlasnie wystapilem o zmiane statusu z obywatela Polski na rezydenta UK... potem zmienie obywatelstwo. Dziekuje za uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
bugsior Re: Pi(erdoly) piszesz, naprawde masowe wyjazdy.. 17.06.06, 01:43 > Wlasnie wystapilem o zmiane statusu z obywatela Polski na rezydenta UK... to mozna zmienic status z obywatela na rezydenta? czyli potem bedziesz podrozowac nie jako obywatel tylko jako rezydent? a paszport jaki? precyzyjniej sie moze wypowiadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Pi(erdoly) piszesz, naprawde masowe wyjazdy.. IP: *.acn.waw.pl 30.03.07, 09:34 status rezydenta mozesz nabyc ale majac dalej polskie obywatelstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lichwiarz Re: Polska się nam rozjechała IP: *.cm-upc.chello.se 12.06.06, 23:22 Polacy maja zrobic miejsce pejsatym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da Re: Polska się nam rozjechała IP: 62.111.139.* 13.06.06, 08:21 I wyjedzie jeszcze wiecej jak dalej w Polsce bedzie tak jak jest!! Wstyd na całego!! Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 Re: Polska się nam rozjechała 30.03.07, 12:28 Z choinki sie urwales? Czy nalezysz do LPR? Odpowiedz Link Zgłoś
d_arek_d Re: Polska się nam rozjechała 13.06.06, 05:29 polonus3 napisał: > Taki program gospodarczy wymyslil niejaki Balcerowicz... itd, itp Ależ nie, Polonusie3. Jesteś już niemodny z tą swoją nienawiścią do wszystkich i wszystkiego, czego nie rozumiesz. Założę się, że nie analizowałeś przebiegu wprowadzania tzw. Planu Balcerowicza, tak naprawdę nie wgłębiałeś się w szczegóły najważniejszych polskich reform od 1989 roku ale za to słuchasz jedynie prawdziwego polskiego radio, czyli głosu nienawiści w twoim domu. No i daj sobie spokój z tym wyzywaniem od Żydów. Jak by nie było jednak, większość społeczeństwa w Polsce dobrze wspomina prezydenturę Aleksandra Kwaśniewskiego, za to źle i coraz gorzej ocenia dotychczasową kadencję Lecha Kaczyńskiego. Psipadek? Kwaśniewski po tylu miesiącach, po ilu Kaczyński teraz ma dobrze poniżej 50%, miał pod 90% poparcia dla stylu wykonywania obowiązków Prezydenta RP (pomimo wielu wiadomych wpadek). Psipadek? A może według ciebie, polonusie3, prawie całe polske społeczeństwo to psipadek, co? Ale to ci, którzy na własnej skórze odczuwają skutki różnych rządów i mogą je porównać są w Polsce. Ty zaś, polonusie3, nie masz niestety nic tu do gadania, bo nie mieszkasz w swej niegdysiejszej Ojczyźnie. Teraz co najwyżej powinieneś próbować wpływać na rządy nowej swej Ojczyzny, czyli Stanów Zjednoczonych (tak, po prostackim stylu wypowiedzi jestem pewien, że to jest właśnie twoja nowa Ojczyzna). Nie mieszaj się do spraw polskich dopóki w Polsce nie mieszkasz, bo zaprawdę mówię ci: nie wiesz co czynisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murzynka Re: Polska się nam rozjechała IP: *.dolsat.pl 14.08.06, 20:47 jak nie wyjade to strace mieszkanie straciłam chłopa poszedł 8lat temu do starej bożenki z kamińska bo ja byłam bez pracy ona pracuje w kwb bełchatów tam gdzie on a ja ratownik medyczny bezroboty a na dodatek oszukała mnie firma z Będzina turystyczna lubomski i niegolewski byłam jako opieka medyczna na kolonii i nie było nawet gabinetu niemamy tu wł. zdania tylko chamy rządzą i oszusći tym krajem.....i dobrze niech se posiedzi na nocniku to społeczeństwo dłużej nikt sie nie zaopiekuje nimi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murzynka Re: Polska się nam rozjechała IP: *.dolsat.pl 14.08.06, 20:48 nie wysyłajcie na kolonie dzieci z LUBATURU Z BĘDZINA TO DRANIE I OSZUSCI NIEGOLEWSKI I LUBOMSKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starycynik Re: Polska się nam rozjechała IP: *.dyn.centurytel.net 12.06.06, 05:29 "W dobie globalizacji wspaniale to świadczy o Polakach. Jesteśmy otwarci na świat, umiemy szukać swojej szansy, nie jesteśmy przykuci do jednego, najlepiej znanego miejsca." No prosze, a wokol nas tyle ciemnych narodow, tylko Polacy sie polapali ze szans trzeba szukac za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z_Arizony Re: Polska się nam rozjechała IP: *.ph.ph.cox.net 12.06.06, 05:43 Trzeba miec troche odwagi aby szukac pracy za granica. Nic dziwnego ze probuja ludzie mlodzi. "Do odwaznycg swiat nalezy", doslownie i w przenosni. Jestem pelen podziwu dla mlodych Polakow pracujacych w Wielkiej Brytani. Mieszkam poza Polska ponad 20 lat, mam duzo znajomych Polakow. Wzyscy, ktorzy mogli i chcieli pracowac oraz oszczedzac, mieszkaja w swoich domach i nie narzekaja ze kiedys wyjechali z Polski. Powodzenia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Polska się nam rozjechała IP: *.home1.cgocable.net 12.06.06, 22:04 jestem stara emigracja '80 . Po dziewieciu latach z zapartym tchem sledzilismy, co to teraz bedzie - wyjezdzalismy wszak z poczuciem, ze byc moze nawet niektorzy z nas nie beda wpuszczeni do tego kraju nawet z wizyta. Okazalo sie, ze Poalcy nie potrafia sobie poradzic z wolnoscia. Jesli chodzi o kolejne rzad, to zasada TKM dzial od poczatku, a profesjonalistow typu Balcerowicza sie po prostu wdeptuje w bruk. Krotko, zeby nie smedzic... otoz jezeli czytam wywiad z ktoryms z Blizniakow Wielkich (ubiegly tydzien chyba) a on powiada, ze emigracja mlodych to nie problem, byle tylko wracali ze zdobytymi kwalifikacjami, to pytam sie, kto temu panu dal mandat do sprawowania wladzy. Podobno Blizniacy to wyksztalceni ludzie, jakies profesory... Otoz pytam, dlaczego mlody Polak ma wyjezdzac za granice , zdobywac kwalifikacje i wracac do kraju, w ktorym nie dano mu szansy na zdobycie tych kwalifikacji?! O nie, w szkole wazniejsza jest religia (na swiadectwie maturalnym!!!), wazniejsze jest wychowanie patriotyczne i inne pomysly ogarnietego obsesja Romka, a nie jakies kwalifikacje. O co w tym kraju chodzi, powiedzcie mi? Dlaczego rok za rokiem idzie na gorsze a nie na lepsze? Owszem, generalizuje, ale konkluzja jest taka, ze nikt z nas nawet na emeryture nie chce tam wracac, bo po co sie denerwowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Polska się nam rozjechała IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 23:24 jesteś durniem, darku. Mniej czytaj pisemek propagandowych, a więcej używaj mózgu (o ile posiadasz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Polska się nam rozjechała IP: *.home1.cgocable.net 13.06.06, 07:00 Gość portalu: m napisał(a): > jesteś durniem, darku. > Mniej czytaj pisemek propagandowych, a więcej używaj mózgu (o ile posiadasz). - jakies argumenty, poza "przypie.. ci, chloptysiu, a co mi tam..." ? Odpowiedz Link Zgłoś
d_arek_d Re: Polska się nam rozjechała 25.06.06, 04:04 Gość portalu: darek napisał(a): > Gość portalu: m napisał(a): > > > jesteś durniem, darku. > > Mniej czytaj pisemek propagandowych, a więcej używaj mózgu (o ile posiada > sz). > - jakies argumenty, poza "przypie.. ci, chloptysiu, a co mi tam..." ? Nie denerwuj się Darku. To po prostu teraz taka moda przyszła z góry, że brak argumentów to najlepszy argument. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Polska się nam rozjechała IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 23:25 Gość portalu: darek napisał(a): > jestem stara emigracja '80 . Po dziewieciu latach z zapartym tchem sledzilismy, > co to teraz bedzie - wyjezdzalismy wszak z poczuciem, ze byc moze nawet > niektorzy z nas nie beda wpuszczeni do tego kraju nawet z wizyta. Okazalo sie, > ze Poalcy nie potrafia sobie poradzic z wolnoscia. Jesli chodzi o kolejne rzad, > to zasada TKM dzial od poczatku, a profesjonalistow typu Balcerowicza sie po > prostu wdeptuje w bruk. Krotko, zeby nie smedzic... Kto ci wdeptał balcerowica? Był ministrem w trzech rządach, jest prezesem NBP. O pozwolenie na pracę za granicą błagały kolejne rządy, błagał gdzie tylko pojechał, zapewne twój idolek A Kwasniewski. Wreszcie - zdaj sobie sprawę, chłoptasiu, co tam pierdzisz na tej emigracji, jak sam piszesz od lat, że w Polsce jest kilka milionów bezrobotnych, a bezrobotnemu w Polsce nie przysługuje kompletnie nic, zero pomocy od państwa (jedynie pół roku zasiłku jak się przerobi 3-lata). I to jest sukces tych twoich fachowców - byłych ministrów, byłych preziów, i to jest spadek po nich. Paniał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Polska się nam rozjechała IP: *.home1.cgocable.net 13.06.06, 07:12 nie "panial". To nie ja wybieralem wam kolejne rzady. ja trzymalem kciuki za wszystko, co w Polsce sie dzialo, i ze bedzie sie dobrze dzialo. Coscie z tym zrobili? a o Balcerowiczu to mi nawet nie mow, tylko poczytaj gazety w kraju... pewnie sie jego powiesi niedlugo, bo twardo trzymal sie tego, co nauka zwana ekonomia dyktuje. Z rekawa nikt nie strzepnie. > w Polsce jest kilka milionów bezrobotnych, a > bezrobotnemu w Polsce nie przysługuje kompletnie nic, zero pomocy od państwa > (jedynie pół roku zasiłku jak się przerobi 3-lata). < Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 Re: Polska się nam rozjechała 30.03.07, 12:47 Ekonomia to nauka bardzo zwodna, z dziesiatkami wzajemnie sobie sprzecznych szkol. Jesli tak swietnie i twardo sie jednej znich trzymal to czemu jest jak jest? Tym bardziej, ze jaki rzad by nie przejmowal sterow to z grubsza trzymal dalej narzucony kierunek. Czemu wiec jest jak jest? Dlaczego ekonomia sie nie sprawdza? Dlaczgo moje pokolenie uznano pokoleniem, ktore nie stac na zakladanie rodzin i normalne usamodzielnianie sie? Tylko wejscie do Unii i masowa emigracja ten kraj i mlodych ludzi moze uratowac. Z tym, ze to znowu moze przyniesc bardzo wysokie koszty w przyszlosci. Ale na pierwszym miejscu zawsze stoja ludzie i ich dobro a nie patriotyzmy czy wyswiechtane slowo "narod" lub "kolektyw". Ratuj sie kto moze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
1korektor Re: Polska się nam rozjechała 13.06.06, 12:01 Drogi Gościu, używając twojej argumentacji: słoma z butów ci wyłazi. niby coś wiesz ale nic nie wiesz. korzystasz ze swojego widzimisię a nie z faktów. jeżeli szukasz pracy i los bezrobotnych jest ci bliski to twoje państwo oferuje pracę w archiwach i szukanie agentów. jeżeli wiesz coś o pomysłach na przyszłość to daj znać. tylko nie pisz o solidarnej polsce bo to hasło wyborcze a nie programowe. czekam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lichwiarz Re: Polska się nam rozjechała IP: *.cm-upc.chello.se 12.06.06, 23:27 darek oburzasz sie religia jest wazna. przeciez ludzie popieraja to nawet ci co klan na Polske i wyjezdzaja z niej, mowiac ze nie ma perspektyw. Ostatnia pielgzymka B16 byla dobitnym dowodem polskiej glupoty, te tlumy te zachwyty, a w poniedzialek po wyjezdzie lament, ze nie pieniedzy na sluzbe zdrowia, ze nie mamy autostrad itp. Przeciez budowa infrastruktury wchlonelaby tysiace ludzi. Nikt z nich nie protestuje, ze buduje sie koscioly, ze finasduje watykan. To satado glupich baranow, ktore ciaglke narzeka i jest zebrakiem calego swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Polska się nam rozjechała IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 23:40 ta, tylko, że taki konkordat n.p., czyli finansowanie kościoła, to wprowadziła suchocka z KLD (to taka, światła, reformatorska kiedyś partia z Tuskiem i pełnym poparciem GW). Teraz to GW i część innych broszur propagandowych wciska kit, że to zagrozenie, te radio marianna, a do tej pory to potakiwali KK w imię lepszej sprawy - tzn. zapobiegnięcia lustracji i ustawieniu się przy korytach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Polska się nam rozjechała IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 23:42 errata...dla zapobiegnięcia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Polska się nam rozjechała IP: *.home1.cgocable.net 13.06.06, 07:16 ichwiarz napisał(a): > darek oburzasz sie religia jest wazna. < Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 Re: Polska się nam rozjechała 30.03.07, 12:40 Taka prawda, ze Balcerowicz spieprzyl sprawe. Po zmianie systemu oszcezdnosci i zarobki Polakow byly zalosnie niskie. I nie byli w stanie wykupic swoich zakladow pracy. Dla inwestoro zagranicznych (i dla cinkciarzy, kombinatorow) nastal zloty okres- z braku kupcow dysponujacych kapitalem mozna bylo kupowac mienie panstwowe za ulamek jego wartosci- ot taka promocja ze strony rzadow, ktore jeszcze do tego doplacaly nakrecane hurra optymizmem. Efekt- wiekszosc zakladow padla, bo kadra byla nieprzeygotowana albo nowy wlasciciel sprzedal je na czesci za o wiele wieksze pieniadze. Oczywiscie to tylko jedna strona medalu. Mogloby byc o wiele gorzej, ale ogolem zdupiono sprawe. Popatrzcie chociazby na Czechy czy Wegry- nie wyzbyto sie tam pewnych udogodnien socjalnych, prywatyzacja nastepowala stopniowo a nie "co nagle to po diable". W rezultacie ludziom tam zyje sie dostatniej i sa bardziej zadowoleni z sytuacji w swoim kraju. Za to my mielismy kilka lat propagandowego gadania o "drugiej Japonii" i na gadaniu sie skonczylo, co widac w naszych portfelach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Christopher Proud Australijczyk w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 10:09 Witam, Przepraszam za ewentualne bledy w polskim. Nazywam sie Christopher Proud i wyemigrowalem do Polski 7,5 lat temu. Jak wielu cudzoziemcow mieszkajacych w Polsce, przyjechalem tu z powodu dziewczyny. Chcialbym zabrac glow w dyskusji, ktora jest prowadzona na stronach Gazeta, dyskusji, ktora dotyczy emigracji z Polski i sytuacji polskiej mlodziezy. Nie ukrywam, ze jestem wielce zdziwiony, az taka gorycza i agresja ,ktora plynie z ust polakow wypowiadajacych sie na rozmaitych forach, czy tez na ulicach. Ja przyjechalem tutej z otwarta glowa i sercem pelnym strachu, czy nie lepiej mieszkac z zona w Brisbane. Ale jednoczesnie Polska zafascynowala mnie od samego poczatku. Tutaj wszystko dopiero sie zaczyna, zmienia sie, wszystko pedzi, ludzie poszukuja siebie, tak samo jak i miasta poszukuja swojej tozsamosci miejsca. Te zmiany sa tak szybkie, ze caly czas utzymowany jestem w poczuciu wielkiej radosci z powodu ich obserwacji. Mam tez duzo kontaktu z innymi cudzoziemcami mieszkajacymi w Warszawie i zaobserwowalem ,ze wszyscy oni zachwyceni sa polska, przyjaciel z francji nawet poszukuje tu pracy. Moze to dlatego, ze nieliczni z nas nauczyli sie jezyka i potrafia czytac gazety? Reszta zyje nieswiadoma politycznych problemow, awantur, skandali, morderstw, itd. Oni po prostu widza kraj radosnych w glembi serca ludzi, kraj szybko sie zmieniajacy, pelen roznorodnosci, madrej mlodziezy i fascynujacej historii. Moj kraj- Australia- niemalze nic z tego nie moze zaoferowac. Jest to po prostu cieple (ale nie wszedzie!), spokojne miejsce, moim zdaniem idealne na emeryture. Wierze, ze Polacy po pobywaniu na zachodzie, zaczna powracac powolutku do swojej ojczyzny, wzbogaceni wiedza, tolerancji, funtami i nadzieja. Wystarczy troche poczekac. Dzisiaj emigracja nie jest juz taka sama jak parenascie, czy nawet pare lat temu. Kiedys wyjazd do pracy to byl wyjazd na cale zycie, zmiana wszystkiego. Dzisiaj , nie ma w europie granic, tanio sie podrozuje, zaczynaja europejczycy odnajdywac swoja wspolna tozsamosc, juz nie ma skad uciekac. Teraz tylko sie szuka. Pozdrawiam serdecznie Christopher Proud Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Australijczyk w Warszawie IP: *.home1.cgocable.net 12.06.06, 22:13 Christopher, wierz mi, od 26 lat obserwuje zmiany i tak dalej, i tak jak napisalem wczesniej, nawet na emeryture tam sie nie wybieram. Dla Ciebie to egzotyka i nowosc, a dla mnie bol glowy, bo wreszcie chcialoby sie widziec normalny swiat. Dlaczego tam trzeba sie cale zycie o cos szarpac, dlaczego nie mozna po prostu sie realizowac i zyc? Za duzo jest takich, ktorzy nie maja tej szansy, a porownaj bezrobocie w Polsce, a w australii... Czesto jestem w Polsce, prase czytam codziennie i tak dalej, dlatego nie mozna mi zarzucic nieznajomosci realiow. No ale coz... jesli na wybory idzie ponizej polowy uprawnionych obywateli, to czego oczekiwac. Nikomu sie nic nie chce, ale masz racje, narzekac to wszyscy potrafia. Pozdrawiam z Kanady ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart_canada Dokladnie tak jak napisales IP: *.ed.shawcable.net 13.06.06, 07:15 A poza tym, latwo wypowiadac sie z pozycji kogos, kto wie, ze ma zapewnione miekkie ladowanie w rodzinnym kraju jak cos sie nie powiedzie. Wiekszosc Polakow nie ma takiego luksusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart_canada I want to live like common people... IP: *.ed.shawcable.net 13.06.06, 07:19 You should listen to this song by Pulp, called "Common people", bud. No one said it better: 'But still you'll never get it right, cos when you're laid in bed at night, watching roaches climb the wall, if you call your Dad he could stop it all.' Odpowiedz Link Zgłoś
kot.kot1 Idiotyzmy! 12.06.06, 10:19 Takiej ilosci bzdur, jakie Gazeta wypisala na ten temat od dawna nie widzialem. Te dwa miliony to po pierwsze cyfra z nikąd. Ani jednego slowa, jak te szacunki robiono i kto je robił. Wypowiedzi tych "naukowców są skandalem. Po pierwsze powinni powiedziec wyraznie, że jesli nawet te 2 mln. maja cos wspolnego w prawda, to to jest nie wyjechanie do pracy, a wyjeżdżanie. Ta liczba mówi wiecej o cyrkulacji zarobkowej niz o emigracji zarobkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Idiotyzmy! IP: 211.141.77.* 12.06.06, 22:11 Pewnie szmatlawiec wykombinowal sobie sam te liczby. A moze wzieli je poprostu z tego samego miejsca, z ktorego biora te swoje legendarne juz przeciez przedwyborcze sondaze. Tak czy inaczej. To co GW pisze, jest totalna bzdura. To jakies sugerowanie "ucieczki", ktorej za rzadow lewicy przeciez nie bylo. Rozgrabili kraj, stworzyli dobre unijne warunki do ucieczki i teraz robia nagonke na PiS i modla sie, aby jak najwiecej wykwalifikowanych ludzi wyjechalo. W ten sposob niszcza dalej, czego nie zdazyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Idiotyzmy! IP: *.ds.pg.gda.pl 12.06.06, 23:02 to po co to czytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Idiotyzmy! IP: 211.141.77.* 12.06.06, 23:16 > to po co to czytasz? zeby utwierdzic sie w swoim przekonaniu i poobserwowac nic nie rozumiejacych baranow, komentujacych te bzdury, uznajac je za fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da Re: Idiotyzmy! IP: 62.111.139.* 13.06.06, 08:24 nie wiem czy takie idiotyzmy, biorac pod uwage nasze zarobki to nie ma sie co dziwic ze tyle wyjechal i jeszcze wyjedzie sporo wiecej jak tak dalej bedzie!! Sam znam bardzo duzo osob z otoczenia ktore poprostu wyjechalo za granice i tam juz zostalo- powod? - wystarczy popatrzec w telewizje iw szystkiego sie odniechciewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika i Rafal Re: Polska się nam rozjechała IP: 203.122.76.* 12.06.06, 10:38 Swietny pomysl! Z zaciekawieniem bede sledzic losy reporterow w Wielkiej Brytanii. Ale chcialbym zwrocic uwage, iz obecna fala emigracji nie dotyczy wyjazdow tylko na Wyspy Brytyjskie. Wyjazd do Anglii nie stanowi obecnie wiekszego problemu (tanie bilety lotnicze, autokarowe, brak granic, itp). Prawdziwym wyzwaniem, odwaga i postawieniem wszystkiego "na jedna karte" sa wyjazdy do USA, Australii czy Nowej Zelandii. (bardzo duze koszty, wizy, odleglosci, itp.) Prosze moze zainteresujecie sie tez i tymi ludzmi, bo zaczynaja stanowic rowniez spora grupe. Pozdrawiamy z Sydney! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Christopher Proud Re: Polska się nam rozjechała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:38 Hehe, nie rozumiem ludzi, ktorzy porzucaja europe i wyjezdzaja do Sydney. :) Ja wyemigrowalem z Brisbane 7,5 lat temu i jestem szczesliwy w europie. Brakuje mi jedynie pogody. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aotearoa Re: Polska się nam rozjechała IP: 199.67.203.* 12.06.06, 12:09 Zylam w Nowej Zelandii--rzez poltora roku. Pojechalam nie po to zeby tam zostac tylko zdobyc dosiwdczenie i poznac nowe katy. Wspaniale miejsce, nazywam je z duma moim drugim domem a moich tamtejszych przyjaciol moja Rodzina z Polkuli Poludniowej. Od dwoch lat jednak zyje w Londynie - moi rodzice odetchneli z ulga ze mieszkam w miejscu oddalonym tylko o dwie godziny a nie dwa dni lotu. I to byl glowny czynnik. Czemu nie sostalam w Poscle po powrocie z antypodow? Nie moglam sie odnalesc: panie "urzedniczki" wydzierajace sie na mnie bo smialam sie zapytac jak wypelnic formularz, opryskliwa obsluga, ludzie krzyczacy bezustannie na siebie, gdy kogos niechcacy terpne lokciem na ulicy (naprawde niechcacy!!!) to od razu syczenie i komentarze ze nie potrafie normalnie chodzic. Moze male rzeczy, ale w Nowej Zelandii nauczylam sie ze nie warto zeby moje zdrowie narazac na szwank bezustannie sie stresujac i denerwujac z byle powodu - w Polsce jeszcze na studiach dostalam sporych klopotow zoladkowych na tle nerwowym... W Londynie zycie nie jest uslane rozami, pracowac trzeba tak jak gdzie indziej, w obcym srodowisku, po raz kolejny musialam "stworzyc swoj swiat": poznac nowych ludzi, zaciesnic znajomosci zeby miec przyjaciol ktorym mozna sie wyzalic albo wrecz przeciwnie od czasu do czasu. To chyba najciezsza dla mnie strona emigracji (w ciagu dwoch lat stwarzalam sobie taki swiat od nowa w trzech roznych miejscach - naprawde mozna miec dosc). Niemniej jednak ludzie czesciej sie do siebie usmiechaja i nawet jak sa zli i obolali bo sie na nich wpadlo w metrze i prawie zlamalo jakas czesc ciala to i tak odpowiedza ze "no problem". A na dodatek to pracujac tutaj stac mnie na wizyty w mojej "drugiej ojczyznie"... Do Polski na stale sie w najblizszym okresie nie wybieram - to fakt. Ale nie winie za to panow Giertychow, Lepperow, Kaczynskich ani zadnych poprzednich. Nie wyjezdzalam w koncu z powodow ekonomicznych, ale takich jak powyzej. W chwili obecnej Londyn daje mi po prostu lepsze szanse zarowno rozwoju (pracuje na stanowisku obejmujacym cala Europe, Bliski Wschod i Afryke) oraz lepsze warunki finansowe, dzieki ktorym moge sobie pozwolic na odwiedzenie wkrotce mojej drugiej ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Polska się nam rozjechała IP: *.home1.cgocable.net 13.06.06, 07:25 Aotearoa, to jest dokladnie to, o czym staralem sie powiedziec - chce sie zyc w jakims normalnym kraju, gdzie nie musisz sie plaszczyc przed kolejnym urzednikiem i masz szanse na realizacje wlasnych pomyslow. Christopher z Brisbane pewnie w Polsce wyladowal na miekkiej poduszce i nie nekaja go problemy przecietnego kolesia konczacego studia i majacego przed soba perspektywe - ano, po studiach praca, ale gdzie? Zyc sie chce w kraju, gdzie ludzie sie do siebie usmiechaja i jak idziesz na spacer do parku, to poza usmiechem uslyszysz to "hello!, hi!". I zaraz nastawia cie to optymistycznie do swiata, nawet jak wstales lewa noga. W Polsce? Nigdy w zyciu...kazdy warczy na kazdego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ogi Re: Polska się nam rozjechała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:46 Czyli bezrobocie w kraju wcale nie maleje a wręcz rośnie bo gdyby tak nagle te 2 mln wróciły to mamy bezrobocie 50%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Polska się nam rozjechała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 12:00 do Christophera może dlatego, że dobrze ci się wiedzie finansowo, a ludzie wyjeżdżają, bo ledwo wiążą koniec z końcem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Christopher Proud Re: Polska się nam rozjechała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 12:23 Well, jest tak, ze w Brisbane mialem prace w sporej firmie zajmujacej sie filmem, lubilem prace, zarobki byly dobre. W polsce na poczatku nie moglem duzo znalezc. Myslalem z Krystyna (moja zona) by wyjechac do Brisbane, ale zaparlem sie, poznalem duzo cudzoziemcow tu mieszkajacych i zaczalem sie uczyc polskiego. Tak niemal non stop i pracowac jako nauczyciel. Po 2 latach znalazlem prace w podobnej branzy jak w Brisbane. Zarobki sa tu mniejsze niz w Au i na pewno moja emigracja do Polski nie byla z powodow pieniedzy. Wyjechalem tu, bo naprawde dobrze sie czuje, w Polsce jest tanio, wszystko sie rozwija, ludzie sa ciekawi swiata i samych siebie, jest ladnie. We Francji jest drogo i ludzie sa nielubiacy obcych, we Wloszech sa straszne chamy, Niemcow nie lubie za bardzo, a w Anglii ciagle pada deszcz i jest australijczyk na kazdym rogu. Mam swoje 3 ulubione miejsca w europie, gdzie moglbym mieszkac. Warszawa, Praga, Slowenia. Byc moze wyjezdziemy z zona na troche do Slowenii wlasnie, ale jak widzicie, wszystko zostaje wsrod slowian. :) A do kolezanki ktora mieszkala w NZ. Bylem tam, moim zdaniem piekny kraj, ale tak nudny, ze nie dziwi to ,ze jest najwiecej samobojstw wsrod mlodziezy na swiecie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika i Rafal Re: Polska się nam rozjechała IP: 203.122.76.* 12.06.06, 12:45 Masz racje Christopher! Polska i Europa moga sie podobac. My w Sydney mieszkamy dopiero 9 m-cy (wize mamy na 2 lata) i bardzo tesknimy za nasza ojczyzna. Jestesmy bardzo zwiazani ze swoimi rodzinami, uwielbiamy polskie swieta, polska kuchnie, tesknimy za przyjaciolmi, nie mozemy sie doczekac kiedy znow pochodzimy po krakowskim rynku, nadbaltyckiej plazy i poraz n-ty wejdziemy w maju na Sniezke! Przyjechalismy do AU bo chcielismy poprawic swoj angielski, zobaczyc troche swiata, poznac nowych ludzi, ale takze z powodow ekonomicznych. Pracujemy ciezko ale naprawde przeklada sie to na pieniadze. Odkladamy, zbieramy bo mamy cel. Tylko boimy sie, ze po powrocie do Polski okaze sie, ze nie mamy tam co szukac i bedziemy musieli osiedlic sie w kolejnym nowym kraju. Szkoda! P.S. Chris, powiedz gdzie bardziej wolisz spedzac Swieta Bozonarodzeniowe, w Polsce czy w AU? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Proud Re: Polska się nam rozjechała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 12:56 Monika i Rafal, Dzieki za slowa poparcia, bo juz odnosilem wrazenia ze tylko australijczykowi moze sie tu podobac. :) Bardzo spodobaly mi sie swieta ze sniegiem. W Brisbane w swieta jest najczesciej najwiekszy upal w roku. Ja traktuje to tak. Zima jest dosyc ponura, ciemna, depresywna. Wiec swieta to takie lekarstwo. Latem go nie potrzeba, na zime jest wspaniale. Bylem w Sydney raz i bardzo zawiodlo mnie to miasto. Wy byliscie juz w Queensland? Ale przepraszam, to nie na to forum taka dyskusja. Wracajac do Polski. Jestem pewny, ze jak posiedzicie dlugo w AU to tesknota sie zrobi silniesza, nie mowie, ze do Polski, ale do europy. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aotearoa Re: Polska się nam rozjechała IP: 199.67.203.* 12.06.06, 13:25 hehe, lekko powatpiewalam czy autentyczny z Ciebie Australijczyk opdziwiajac twoja piekna polska pisownie (gratuluje opanowania jezyka do takiego stopnia!), ale twoja ocena Nowej Zelandii jest typowo australijska i nie mam juz zadnych watpliwosci co do twojej oryginalnosci:) Nowa Zelandia moze faktycznie fascynujaca az tak nie jest, ale przez poltora roku pobytu nie nudzilam sie ani przez pol minuty. Prawda jest niemniej jednak ze majac ambicje zawodowe, powinno sie jechac gdzie indziej (Tall Poppies syndrome). Pobyt w Nowej Zelandii nie odda klimatu kraju a jedynie pozwiedza sie miejsca w ktorych krecono Wladce Pierscieni i King Konga - tam trzeba pomieszkac zeby go lepiej zrozumiec. To bardzo spokojne miejsce, ale moim zdaniem kazdemu potrzeba odrobiny spokoju i dla mnie to byl najlepszy okres w moim zyciu. Australie bardzo lubie, ale moim skromnym zdaniem nie umywa sie ona do NZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Christopher Proud Re: Polska się nam rozjechała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 15:37 polska pisownia jest nie az taka trudna. Bo pisze sie jak mowi. U mnie jednak gorzej z tym "mowi", bo nie umiem do dzisiej laczyc "dz" "rz" "ż" i innych razem. A czesto jezdzisz do Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafael Re: Polska się nam rozjechała IP: *.cust.tele2.se 12.06.06, 16:00 Niedawno wtucilem do mojego kraju(Szwecja)po 3 latach studi w Sydney. Australia jest pienknym krajem gdzie "bezrobocie" jest slowem nie znanym ale kultura i obyczaje tego kraju nie pasujom Europejczykom moze poza Melbourne. Sydney to bardzo snobiste miasto pelno Chinczykuw co oszpecajom cale centrum ale nawed czasami mozna spodkac "ekipe Polakow z branzy elektronicznej" z farbom na wlosach blondzoncom po miescie.. No i oczywiscie najwienkszy Polski klub w Ashfield gdzie jest czerwono jak na plantacji burakow. P.S kiedzys w na plazy w Whitsundays(Queensland)spotkalem 7 Polakow w ciongu 3 godzin co ciekawe kazdy z nich wyjechal z kraju wiele lat temu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Proud Re: Polska się nam rozjechała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 16:05 o! widzisz, czyli jednak jest cos w europeie ,ze chcesz wrocic, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafael Re: Polska się nam rozjechała IP: *.cust.tele2.se 12.06.06, 16:33 Jezeli to bylo do mnie to owszem Europa to jest TO ale niestety tylko 5 miesency w roku jak jest dobra pogoda. W zieme to prawie wszyscy Skandynawowie lezom na plazy w Tajnalni, Australi no i co tych stac na Costa del Sol tylko frajezy mieszkajom w zimie w Skandynawi( tak bendzie w Polsce jak sie ludzie dorobiom)to jusz widac wsrud Polakow co pracujom za granicom od spszontaczek do informatykow ktozy kopiujom styl zycia ludzi na zachodzie. Sorry za ortografie i powodzenia w meczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Celina Re: Polska się nam rozjechała IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.06.06, 22:35 Cyzbys byl juz tak daleko zaawansowany na obczyznie,ze wogole nie umiesz pisac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aotearoa Re: Polska się nam rozjechała IP: 199.67.203.* 12.06.06, 18:02 Pisownia moze nie jest "az" tak trudna, niemniej jednak widac ze poslugujesz sie polskim dosc swobodnie a to wyczyn nie lada! Chyle czola:) Co do ortografii to niejeden Polak ma z nia ogromne problemy wiec generalnie to za bardzo nie odstajesz:) Do domu staram sie jezdzic tak czesto jak moge ale nie sa to zbyt regularne wizyty - na szczescie "dom" przyjezdza tez do mnie, wiec z rodzina widuje sie w miare regularnie. Wydaje mi sie ze sam fakt, ze Polska jest oddalona o tylko dwie godziny lotu daje juz spory komfort psychiczny no i nie ma tej koszmarnej roznicy w czasie pomiedzy Polska a antypodami, planowania telefonow do domu, itp. :) I w 100% zgadzam sie z toba, ze Europa to jest to! W chwili obecnej nie wyobrazam sobie zeby mieszkac dgzies indziej:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zza granicy Re: Polska się nam rozjechała IP: *.ip.fastwebnet.it 12.06.06, 18:41 wyjezdzaja i nie wroca bo w Polsce z rzadem PIS LPR I Samoobrony ciezko jest zyc i ciezko miec perspektywy no spokojne zycie. Wyjezdzaja przewaznie ludzie mlodzi i otwarci tolerancyjni bo w obcym kraju musisz miec wysoki poziom tolerancji zeby przetrwac. W Polsce przecietny polak to wlasnie nasza koalicja, bojacy sie zmian, zaslaniajacy sie koscielna propaganda. Nikt nie chce wraca do czegos takiego Odpowiedz Link Zgłoś
joankb Re: Polska się nam rozjechała 12.06.06, 19:23 Obawiam sie, że bardziej niż irlandzką ta fala emigracji może przypominać to, co stało się w byłym NRD. Młodzi wyjechali - i NIE wracają. Upadły szkoły, przedszkola, pediatrzy, kina, kawiarnie, budownictwo mieszkaniowe (burzą...). Irlandia startowała "przed globalizacją". Stworzyła warunki - ale na zachodnią miarę (m in. przyzwoite - choć niższe płace) i zebrała olbrzymie inwestycje. Teraz inwestuje się w Chinach, Indiach - w najtańszą z możliwych siłę roboczą. Nasi nie wrócą - bo nie będzie po co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiezy emigrant Re: Polska się nam rozjechała IP: *.114.23.91.bbplus.thn-ag1.dyn.plus.net 12.06.06, 20:23 >>Irlandia startowała "przed globalizacją". Powiem Ci, ze nigdy wczesniej nie spojrzalem na to w ten sposob i rzeczywiscie mozesz miec racje. Polsce wiec, skoro decyzjami oswieconego spoleczenstwa przespala (po raz kolejny) swoje 5 min. w historii pozostaje poczekac, az koszty pracy w Chinach dogonia koszty w Europie. Na wszystko inne jest juz za pozno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam No pewnie ze nie wroca, IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.06.06, 21:59 bo przez ich wyjazd wszystko jeszcze bardziej podupadnie. To dobry plan na zniszczenie Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Polska się nam rozjechała 12.06.06, 20:20 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Kaczory zgaszą światło, oni będą ostatnimi jacy zostaną w Polsce. Przez takich > głąbów mnóstwo młodych ludzi pracuje na Anglików, Niemców, Francuzów... nie mów... to Balcerek i różowo-czerwona spóła kaczystami są? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niebawem Re: Polska się nam rozjechała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 21:50 ja jadę za rok. jak wszystko pójdzie ok. ostatni rok studiów i rok na nauczenie języka. mam dosyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Polska się nam rozjechała IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.06.06, 21:57 Wypier.dalaj, ale nie wracaj :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik [...] IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.06.06, 21:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Antypolska banda z LPR, PiS i SO na czele chciałes IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.06.06, 22:45 powiedzieć. To oni doprowadzili do tego, że nie ma przyszłości dla ludzi (nie tylko młodych) w tym kraju. Socjalizm i Nacjonalizm to zbrodnicze systemy dzięki którym zniewolone społeczeństwo daje się łatwo ogłupić za marne ochłapy z Kaczorowato-Giertychowato-Lepperowatego stołu. Kaganiec na media i nakazy dla "niezawisłych" sądów, opanowanie administracji i zahamowanie prywatyzacji jeżeli to jest dla Ciebie patriotyczny program naprawy kraju to gratuluję rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwasnjewsky Re: Antypolska banda z LPR, PiS i SO na czele chc IP: 211.141.77.* 12.06.06, 23:29 Niestety jestes prototypem czesto spotykanej ofiary, ktorej media zrobily wode z mozgu. Jak widac przez mietolenie na okraglo tych samych bzdur, udalo im sie Ci wmowic, ze mlody rzad jest odpowiedzialny za szkody, ktore powstaly podczas wieloletnich rzadow tych zlodzieji. Dla Ciebie nie ma juz niestety ratunku :(. Odpowiedz Link Zgłoś
free.mind Re: Antypolska banda z LPR, PiS i SO na czele chc 13.06.06, 00:02 Gość portalu: Kwasnjewsky napisał(a): > Niestety jestes prototypem czesto spotykanej ofiary, ktorej media zrobily wode > z > mozgu. Jak widac przez mietolenie na okraglo tych samych bzdur, udalo im sie Ci > wmowic, ze mlody rzad jest odpowiedzialny za szkody, ktore powstaly podczas > wieloletnich rzadow tych zlodzieji. Dla Ciebie nie ma juz niestety ratunku : (. Kto Cię tak wymóżdżył i zindoktrynował, gimanzjalisto? Katecheta na religii? Mówisz o wieloletniych rządach złodziei? No to zapomniałeś np. o rządach cara Mikołaja, cesarza Franza Josefa i kaisera Wilhelma. Szwedzki "potop" też pominąłeś. Dlaczego o tym zapominasz, chcąc usprawiedliwić bandytów, tępaków, szaleńców i degeneratów z PiS, LPR, SO? Drogi gimazjalisto, dzisiaj to właśnie oni rządzą, a nie SLD, nie PZPR. Oprzytomnij i nie odwracaj kota ogonem. Ludzie wyjeżdżają z Polski, bo mają dość nędzy, chamstwa, dyskryminacji, katofaszyzmu, politycznego bandytyzmu - wszystkich uroków Kaczolandu. A dla Ciebie wyrazy współczucia. Może jak dorośniesz, to zrozumiesz. - Dołącz do normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Antypolska banda z LPR, PiS i SO na czele chc IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 00:11 free.mind napisał: bzdury hehe, wszystkiemu, łącznie z nędzą winny jest PiS:) Wcześniej nie było ani nędzy, ani bezrobocia, ani katolandu:) Żenujacy synek jesteś:) Sytuacja gospodarcza w kraju to akurat wynika z tego co robiły poprzednie rządy, komunistyczne (PZPR i SLD) oraz liberalne (UW, KLD itp.) Nie udawaj głupiego. I nie czytaj tyle gazet i forum, tylko przejdź się, pogadaj z ludźmi realnymi, tymi którzy wyjeżdzali, wyjeżdżają i będą wyjeżdżać - różne, wyobraź sobie mają sympatie polityczne i nie ze względu na politykę wyjeżdżają. PS Skat takie free.mends się biorą?:) Odpowiedz Link Zgłoś
free.mind Re: Antypolska banda z LPR, PiS i SO na czele chc 13.06.06, 00:30 Nie odwracaj kota ogonem. Może naczytałeś się "Naszego Dziennika", współczuję. A jeśli nie widzisz zamordyzmu PiS i całkowitej degeneracji moralnej tych ludzi, to tym bardziej współczuję. Najwyraźniej nie widzisz, że wpychają Polskę w przepaść, utrwalają ciemnogród i ogłupiają ludzi (czego najwyraźniej jesteś przykładem). Rozmawiam czasem z takimi jak Ty i kiedy mówię, że nie podoba mi się niszczenie demokracji w Polsce przez bandę braci K,. że nie podoba mi się ich nieprzytomna homofobia i ksenofobia, że nie podoba mi się promowanie fanatycznego katolicyzmu i nacjonalizmu, to słyszę odpowiedź - jak ci się nie podoba, to możesz wyjechać. Rozumiesz teraz, dlaczego ludzie wyjeżdżają z Polski? Może choć trochę zrozumiesz? - Dołącz do normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwasnjewsky Re: Antypolska banda z LPR, PiS i SO na czele chc IP: 211.141.77.* 13.06.06, 02:39 Ale z ciebie kretyn. Zeby odsyfic ten caly burdel, ktory zostawil twoj zataczajacy sie na grobach i nadstawiajacy wszystkim dupsko, prezio, potrzeba bedzie 4 Kaczynskich i nastepnych 20 lat. Po paru miesiacach nie mozna sie spodziewac cudow. Ale dla ciebie jest juz i tak na wszystko za pozno. Spakuj sie najlepiej juz dzis i uciekaj (tylko nie wracaj, bo bezmozgowe dno jak ty wlasnie najwiecej Polsce szkodzi - rob lepiej szkody za granica). Tobie chyba przez GW trzeba mowic, jak buty wiazac, bo inaczej nie zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
free.mind Re: Antypolska banda z LPR, PiS i SO na czele chc 13.06.06, 10:26 Kretynem jesteś raczej ty, gimnazjalisto zindoktrynowany przez katofaszystów i innych siewców nienawiści. Jesteś takim samym ciemniakiem i tępakiem jak cała ta łajdacka prawica. Tacy jak ty ją wybrali w wyborach i tacy jak ty niszczą Polskę i pchają ją w przepaść nacjonalistycznego i katolickiego zamordyzmu. Piszesz, że "po paru miesiacach nie mozna się spodziewac cudów". Nie wciskaj ciemnoty, propagandysto Pisowskiej sitwy. Zawłaszczyć KRRiT potrafili pisowscy zbóje w ciągu kilku dni, pisząc ustawę na kolanie. Rekord świata, cud nad Wisłą. Z projektu ustawy o spółkach skarbu państwa, przygotowanego jeszcze przez krwawy komunistyczny reżim Marka Belki pisowskie szumowiny wykresliły zapis o konkursach na szefów spółek. Szybciutko, w tempie ekspresowym, żeby pisowscy kolesie mieli wygodne stołki. Całe to prawicowe łajdactwo jest super aktywne i sprawne, jeśli chodzi o zawłaszczanie władzy dla siebie i niszczenie demokratycznych instytucji. Aly ty i tak tego nie zrozumiesz, zaślepiony i wymóżdżony pierwotniaku. - Dołącz do normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 Re: Antypolska banda z LPR, PiS i SO na czele chc 30.03.07, 12:56 Przypadkiem Kaczynscy i reszta PiS nie mieli swojej roli w rzadach AWS (ktory narobil niezlego syfu- z reforma szkolna i dziura budzetowa na czele)? Jesli odpowiesz, ze nie to zyjemy chyba w innym swiecie. Albo mamy 2 Lechow Kaczynskich, w tym jednego nieznanego, zaginionego brata blizniaka, ktory pelnil funkcje ministra, a jego dwor rozsiany byl gdzie sie tylko da. Przypomnij sobie rzady Walesy i pozniejsze. Nie przypominasz sobie twarzy i nazwisk braci Kaczynskich, ktorzy zawsze w okolicach wladzy krazyli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemo Re: Antypolska banda z LPR, PiS i SO na czele chc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 11:14 Free.mind, ty (z malej litery) jestes jednak idiota do kwadratu. Wydaje ci sie ze myslisz, ale powtarzasz tylko to co przeczytasz w gazetach dla odmozdzonych, bezrefleksyjnych ciemniakow. Redaktory az piszcza z zachwytu, gdy czytaja tak zmanipulowana przez nich samym ofiare losu. Przypomne ci (znowu z malej litery, poniewaz nie zaslugujesz na jakies specjalne uznanie), ze demokracja w Polsce jest i bedzie. Tylko tobie idioto wmowiono, ze z demokracja mamy do czynienia wtedy kiedy rzadza czerwono-rozowi zlodzieje, a z zamachem na demokracje mamy do czynienia wowczac gdy (mimo olbrzymich wysilkow redaktorow) wygrywa i rzadzi ktos inny. Spoleczenstwo, poza takimi ciemniakami jak ty, juz zrozumialo, ze odsuniecie czerwono-rozowej holoty lezy jak najbardziej w jego interesie. Ci ludzie sie nie sprawdzili, okazali sie nieudacznikami i zlodziejami. Teraz zrozpaczeni nadchodzacym rozliczeniem win krzycza w nieboglosy o zamachu na demokracje. Znajduja jak sie okazuje niewielki poklask, wlasnie wsrod idiotow twojego pokroju. Na szczescie wiekszosc spoleczenstwa jest zdrowa na umysle. Odpowiedz Link Zgłoś
free.mind Re: Antypolska banda z LPR, PiS i SO na czele chc 13.06.06, 12:00 Ale z ciebie kretyn, przemo. Współczuję ci mały, zagubiony, skołowany człowieczku. To na takich ja ty pisowska sitwa opiera swoje rządy - zindoktrynowanych ciemniakach, zbałamuconych, powtarzających wyuczone slogany o "czerwonych". Zrozum, imbecylu, teraz nie rządzi ani Leszek Miller, ani Józef Stalin, ani car Mikołaj. Rządzi łajdacka klika braci K. (nie zasłużyli, żebym wymieniał ich nazwisko). To co robisz ty i tobie podobne szkodniki to po prostu mydlenie oczu i odwracania uwagi od obecnej sytuacji w Polsce. To ty, pierwotniaku, pewnie uważasz, że demokracja jest tylko wtedy, gdy rządzi "jedynie słuszna" katoprawica, która bierze za mordę wszelkie lewactwo, gnoi gejów i lesblijki, szykanuje dziennikarzy, ogranicza niezawisłość sądów i obsadza wszystkie stołki swoimi kolesiemi. Żal mi ciebie, mały kretynie, ale przede wszystkim żal mi Polski, bo ludzie normalni i wartościowi wyjeżdżają z Kaczolandu i w końcu zostaną tu tylko tacy jak ty, bez końca onanizujący się tropieniem agentów i ożywianiem trupa komunizmu, który jest im potrzebny do odwrócenie uwagi od ich własnego łajdactwa. - Dołącz do normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemo Ha ha ha ha ha IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 12:24 ciebie nazwac cwiercinteligentem to jakby cie skomplementowac :)))) Jakiez to lajdactwa w swoim zyciu popelnili bracia Kaczynscy? A co z tym gnojeniem gejow i lesbijek? Kto ich gnoi? Bracia Kaczynscy, wyzywaja ich albo wsadzaja do wiezien? Luknij bezmozgu na mapke i zastanow sie dobrze co widzisz. upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/2/28/Homoseksualizm_status_prawny_swiat.png Czy Lech Kaczynski wpychal sie ostentacyjnie Benedyktowi 16 do papamobile jak jego poprzednik - ateista w dodatku :)))) Jestes bezmozgiem nie potrafiacym w ogole ocenic obecnych zdarzen. Na oko masz dwadziescia lat, co tlumaczy po czesci twoja glupote. Odpowiedz Link Zgłoś
free.mind Prawicowa sitwa niszczy Polskę 13.06.06, 12:41 Mój prymitywny polemisto, niejaki Lech K, udający prezydenta RP, w ubiebłym roku jako prezydent Warszawy wbrew Konstytucji zakazał Marszu Równości. Krańcowe łajdactwo, osobiście popełnione przez tego cynika i tchórza. A odpowiedzialność polityczna braci K. polega na tym, że stoją na czele władz, które dyskryminują mniejszości: politycy koalicji nazywają gejów zboczeńcami i doradzają, żeby lać ich pałami. Normalny faszyzm - a jak na to reaguje pisowska wierchuszka? Łajdactwo do kwadratu. Nie wiem po co piszesz o poprzedniku Lecha K. - po pierwsze nigdzie nie napisałem, że go w czymkolwiek pochwalam, a po drugie, to nie on teraz sprawuje urząd prezydenta. Ale ty po prostu odwracasz uwagę - najwyraźniej brakuje ci argumentów, mały ignorancie. - Dołącz do normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemo Re: Prawicowa sitwa niszczy Polskę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 12:51 Niedouczku, toz ty nie masz nawet 20 lat, sadzac po miernym poziomie twojej argumentacji. Bracia Kaczynscy ani razu nie wypowiedzieli sie lekcewazaco o homoseksualistach, co probujesz tutaj wmowic. Ta propaganda calkowicie cie oglupila. A parade trzeba bylo rok temu puscic, bo tak naprawde poza garstka osob i paroma politykierami z trupow politycznych w rodzaju PD czy SdPL, nikogo to nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
free.mind Re: Prawicowa sitwa niszczy Polskę 13.06.06, 13:08 Jesteś nie tylko ignorantem, ale i kłamcą. Niejaki Lech K. w jednym z wywiadów powiedział o paradach homoseksualistów: "To jest sprawa promocji pewnych postaw w istocie kulturowych, które z punktu widzenia cywilizacji, w której żyjemy, są bardzo głęboko szkodliwe". Ale to nie jest najważniejsze, co bliźniacy-psychopaci sami mówią o homoseksualistach. Ważne jest to, że stoją na czele władzy, która pewną grupę Polaków traktuje jak obywateli drugiej kategorii. Zastanów się, mały ciemniaku - przecież Adolf Hilter OSOBIŚCIE nikogo nie zamordował, OSOBIŚCIE niczego nie ukradł, OSOBIŚCIE nie był zamieszany w żadną aferę korupcyjną. Czyli, rozumując twoimi kategoriami, był to święty człowiek. Jak się nad tym zastanowisz, to być może zrozumiesz, na czym polega łajdactwo rządzących Polską prawicowych polityków. - Dołącz do normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
free.mind Re: Prawicowa sitwa niszczy Polskę 13.06.06, 13:28 Każdy dzień przynosi jakieś nowe wiadomości o zamordyzmie prawicowych żuli, którzy rządzą Polską (i w których najwyraźniej jesteś zakochany). Najnowsza informacja o tym, jak jedynie słuszna prawicowa władza wysłała oddziały policji na "rozmowy" z uczniami protestującymi przeciwko kaczym pomysłom na edukację. www.rmf.fm/fakty/?id=101139 - Dołącz do normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwasnjewsky Ofiary propagandy - az przykro na to patrzec IP: 211.141.77.* 13.06.06, 15:10 >Każdy dzień przynosi jakieś nowe wiadomości o zamordyzmie prawicowych żuli Hahaha, co za glab. Raczej kazdy dzien przynosi polglowkom jak ty nowa propagande, ktora wchlaniacie jak by u was na miejscu mozgu lezala sucha gabka. Gdybym byl redaktorem GW, to pewnie ze smiechu turlal bym sie caly dzien po podlodze, patrzac na skutki tych zalosnych, zaklamanych artykulow. Gdy na dworze przy 30° zaswieci slonce, ty pewnie wyjdziesz w kurtce i zimowych butach, gdy w GW napisza, ze jest zima. Jestes poprostu skonczonym kretynem, chociaz na mnie raczej sprawiasz wrazenie chorego czlowiekia. A co do powyzszych spekulacji o twojim wieku: Tok rozumowania 8 latka (gora). Wiec albo jestes niedorozwiniety, albo poprostu psychicznie chory. Tak czy inaczej, szkoda na ciebie czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
free.mind Ofiary prawicowej propagandy - degeneraci 13.06.06, 15:50 Napisałeś: > Jestes poprostu skonczonym kretynem, chociaz na mnie raczej sprawiasz wrazenie > chorego czlowiekia. A co do powyzszych spekulacji o twojim wieku: Tok > rozumowania 8 latka (gora). Wiec albo jestes niedorozwiniety, albo poprostu > psychicznie chory. To twój portret, mój prymitywny polemisto. Napisałeś o sobie. Jesteś ponadto degeneratem moralnym - prawicowa bandycka władza wysyła policję na protestujących uczniów, a ciebie to w ogóle nie rusza. Nic dziwnego, zdegenerowana władza może mieć tylko poparcie takich degeneratów jak ty. - Dołącz do normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc portalu PiS, LPR i SO to komuchy ktore probuja sie tylko.. IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 16.06.06, 20:46 ... kreowac na prawice. Widzisz oni zbudowali juz wiekszy aparat administracyjny, kontrolujacy media, sady i banki niz SLD. Jedyne mozliwe obecnie porownanie to PZPR, ktore tez wysylalo odzialy ZOMO na protestujacych studentow. Oni daza do pozyskania wladzy absolutnej, poprzez stopniowe acz konsekwetne zagarnianie czego sie da, oraz kreownie rzeczywistowsci wykorzystujac zawlaszczone media, do ukazywania zaklamanego obrazu prawie sukcesu, w ktorego osiagnieciu przeszkadzaja tylko takie jednostki antyspoleczne (w rzeczywistosci potrafiace samodzielnie myslec i wyciagac wnioski) jak Ty czy ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Antypolska banda z LPR, PiS i SO na czele chc IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 23:36 no pewnie, nacjonaliści i socjaliści (jak określasz tych obecnie rządzących) są be. Natomiast komuniści (SLD), którzy rządzili polską wiele razy po 89-tym, a dwóch z nich było nawet prezydentami (w tym jeden przez 10 lat), są całkiem fajni, no nie? Przynajmniej w gw nie napisali o nich nigdy nic złego:) Może tylko wspominali o tym, że kradną, ale to nic złego w gruncie rzeczy, no nie? Kraść ludzka rzecz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc portalu Re: Antypolska banda z LPR, PiS i SO na czele chc IP: 217.158.219.* 13.06.06, 12:20 Po pierwsze nigdy nie twierdzilem, ze popieram SLD (kolejna proba zaklamania rzeczywistosci przez PiSuarczyka). Popieram UPR i PO, ktore sa jedynymi partiami prawicowymi w Polsce. Po drugie PiSuary, LPR i SO sa o wiele bardziej lewicowe i bezwzgledne w zagarnianiu totalitarnej wladzy niz SLD, wiec jezeli SLD to komuna to jak nazwac obecna kolalicje? FASZYZM? Widac, ze nie czytasz GW tylko powtarzasz populistyczne haselka swoich prymitywnych idolow z PiS badz LPR-u (nie wydaje mi sie, zebys byl az tak glupi i popieral SO), poniewaz to glownie oni, Wprost i Rzyczpospolita odkryli afery poprzedniej ekipy rzadzacej. Na koniec powiem, ze zgadzam sie z Toba w jednym: "Krasc to ludzka rzecz" dla Socjalisto-Nacjonalistow takich jak milosciwie nam panujacy: Kryminol, Nacjonalista i Wielcy "Mali" Bracia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemo Kolejny inteligentny inaczej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 12:35 Chlopczyku, jakie odkrywanie afer przez GW? Ten Rywin to byla klotnia w rodzinie, nius trzymany przez pol roku w szufladzie, potem Adam stracil na moment panowanie nad soba i zrobil najgorsza dla siebie i swojego srodowiska rzecz. Nam niechcacy wyswiadczyl przysluge, bo dzieki komisjom sledczym lawiny nie dalo sie juz zatrzymac. To w ogole nie tak mialo wygladac - ten artykul byl elementem negocjacji i rozmiekczania drugiej strony. A ze poszlo zle, to juz sprawa okolicznosci. Skoro PiS jest tak pazerny to dlaczego w przeciwienstwie do SLD nie ma na koncie poki co zadnej powaznej afery korupcyjnej? Przypomne, Miller po 8 miesiacach mial juz chociazby Naumanna czy Rywina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc portalu Eurystyka w kiepskim wydaniu PiSuarczykow IP: 217.158.219.* 13.06.06, 14:23 Klamstwa wyborcze (gdzie te 3mln mieszkan? obnizenie podatkow? itp, itd), zagarniecie wladzy w administracji, zahamowanie prywatyzacji i obsadzenie wszystkich intratnych stanowisk w tych nierentownych panstwowych molochach swoimi przydupniakami, proby zalozenia "kaganca" na wolne miedia, posrednie nakazy dla sadow, coraz wieksza dziura budzetowa i rozdawnictwo pieniedzy podatnikow. Mozna wyliczac w nieskonczonosc, a wniosek jest prosty: ONI TWORZA SOBIE POLE DO OBJECIA WLADZY TOTALITARNEJ, w ktorej mieszanka wladzy, pieniadzy i korupcji beda na porzadku dziennym, bo w jakim innym celu ktos tworzy taki korupcjogenny aparat panstwowy jaki obecnie mamy w kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemo Re: Eurystyka w kiepskim wydaniu PiSuarczykow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 15:43 > Klamstwa wyborcze (gdzie te 3mln mieszkan? obnizenie podatkow? itp, itd) 3 miliony mieszkan w 8 miesiecy? Nie przypominam sobie. Obnizenie podatkow - bedzie budzet i propozycje Gilowskiej to pogadamy. > zagarniecie wladzy w administracji, zahamowanie prywatyzacji i obsadzenie > wszystkich intratnych stanowisk w tych nierentownych panstwowych molochach > swoimi przydupniakami, To KGHM, Orlen, PZU sa nierentowne? Pieprzysz, za przeproszeniem, kompletne glupoty. Obecnie nawet gornictwo jest rentowne. A huty zostaly sprzedane, jakbys nie wiedzial i radza sobie duzo lepiej niz pare lat temu. > proby zalozenia "kaganca" na wolne miedia Tak, to prawda. Wolne media chwala obecnie PiS na kazdym kroku. > posrednie nakazy dla sadow Dowody > coraz wieksza dziura budzetowa Akurat mniejsza, bo lepsze wplywy z podatkow byly. Ale jestes niedouczony, wiec wybaczam. >ONI TWORZA > SOBIE POLE DO OBJECIA WLADZY TOTALITARNEJ, w ktorej mieszanka wladzy, pieniadzy > > i korupcji beda na porzadku dziennym, bo w jakim innym celu ktos tworzy taki > korupcjogenny aparat panstwowy jaki obecnie mamy w kraju? Ten korupcjogenny aparat zostal dawno temu stworzony przez czerwono-rozowa bande. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc portalu Re: Eurystyka w kiepskim wydaniu PiSuarczykow IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 13.06.06, 22:01 Znowu naciagnie prawdy, a powierzchownosc wypowiedzi porazajaca (chociaz nie ma sie co dziwic, przeciez to styl PiSiakow). Zaprzecznie samemu sobie: "Ten korupcjogenny aparat zostal dawno temu stworzony przez czerwono-rozowa bande." Po pierwsze ten aparat jest wrecz rozbudowywany przez obecna koalicje: - wymiana urzednikow w US i UC (naczelinikow i dyrektorow wybranych czesto w drodze konkursu na kolezkow partyjnych z PiS-u, LPR-u i SO) Po drugie jezeli porownujesz zyski np. z gornictwa to powiem ci, ze planowany na ten rok zysk to blisko 35 proc. ubiegłorocznego (np. spojrz na JSW). Czyli obecna komunistyczna wladza zarzadza majatkiem panstwowym jeszcze gorzej niz SLD. Po trzecie jezeli uwazasz, ze wolne media to Radio Maryja i TV Trwam to rzeczywiscie masz racje, Ojciec Rydzyk bardzo chwali LPR, PiS i SO, ale wydaje mi sie, ze ma w tym interes. Po czwarte, trzeba bylo zaczac od reformy finansow zamiast zajmowac sie zagarnianiem wladzy poprzez wymiane kogo sie dalo i jakimis paradami gejow. Gilowska niedlugo odejdzie z tego komuszego jarmarku i zadnej reformy podatkow nie bedzie (juz teraz preziowi sie cos nie podoba). Chciales dowodow posredniej ingerencji PiSiorow na sady to prosze niedowiarku (zeby nie powiedziec naiwny, niedouczony ingorancie): - Artykuł 91 ordynacji wyborczej do Sejmu i Senatu. Ma chronić kandydata przed kłamstwem w materiałach przeciwników. Może on zażądać od sądu między innymi wydania zakazu rozpowszechniania kłamliwych informacji, orzeczenia przepadku materiałów wyborczych zawierających takie informacje, nakazu sprostowania i przeprosin. I to w ciągu 48 godzin. Taki jest zamysł. Ale tego artykułu można próbować użyć twórczo – na przykład do zamknięcia ust prasie. A oto przyklad jego wykorzystania przez PiSiakow: "Kandydaci PiS ze Świętokrzyskiego złożyli wniosek do sądu w trybie wyborczym przeciwko działaczom partyjnym LPR, którzy twierdzili, że PiS za namową PO skasuje województwo świętokrzyskie. Sąd Okręgowy w Kielcach 7 września zakazał czterem działaczom LPR rozpowszechniania tych informacji, a także nakazał sprostowanie ich na własny koszt w dwóch lokalnych dziennikach w ciągu 48 godzin." Nastepny przyklad: Ludwik Dorn proponuje, żeby lustrację przenieść do Instytutu Pamięci Narodowej i żeby znieść instytucję sądu lustracyjnego. Jak to nazwac jak nie proba wplyniecia na prace niezawislych sadow? Na zakonczenie kolejny horrendalny pomysl prymitywow marnotrawiacych nasze podatki: PiS proponuje: "Trzeba powołać urząd antykorupcyjny". Chorobę leczyć chorobą! KOlejny URZAD !!! Przeciez wiadomo, ze w urzedach pracuja urzednicy, i to wlasnie ich korupcja dotyczy w najwiekszym stopniu. Fenomenalnie opisal to w swoim felietonie Stanisław Michalkiewicz pisząc: "Korupcja dlaczegoś w Polsce narasta, chociaż walczą z nią najwyższe władze, niższe władze, władze samorządowe, policja, prokuratura, no i oczywiście niezawisłe sądy. Widocznie jednak walka ta nie jest skuteczna, skoro korupcja - jak już wiemy - narasta. Co więcej, skoro z korupcją walczą najwyższe władze, niższe władze, władze samorządowe, policja, prokuratura, no i oczywiście niezawisłe sądy, to kto właściwie się korumpuje?". Prostaku idz do Kaczora odebrac jalmuzne, bo ciezko na nia zapracowales swoimi klamliwymi wypocinami na forum. - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech zlodziejom mowimy NIE! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.06.06, 16:56 >"Widac, ze nie czytasz GW" To zdanie najbardziej mi sie spodobalo. Dlugo sie smialem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwasnjewsky Re: zlodziejom mowimy NIE! IP: 211.141.77.* 13.06.06, 17:10 > >"Widac, ze nie czytasz GW" > To zdanie najbardziej mi sie spodobalo. Dlugo sie smialem... Wlasnie na bzdurach GW bazuja te wszystkie tutaj spotykane teorie. Po miesiacach/latach wchlaniania tych idiotyzmow, wystarczy ze GW napisze slowo "Kaczynski", a ich prymitywny, ograniczony i zastraszony "odbiorca" wpada w panike, powtarzajac brednie swojego "wladcy" Pana redaktora. Najsmieszniejsze jest jednak, gdy przekonani w 100 % o slusznosci taniej propagandy, ktora nakarmil ich ten antypolski szmatlawiec, pisza jeszcze jako argument: "Widac, ze nie czytasz GW" <- to jest po prostu poezja :D Niesamowite... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc portalu Jak zwykle - zero tresci - same populizmy IP: 217.158.219.* 13.06.06, 19:34 Taka propagandowa indoktrynacja PiSuarczykowych przydupniakow jest jedyna forma wypowiedzi na jaka stac bezmozgie masy. Na zadne merytoryczne argumenty - oprocz inwektyw kierowanych do przeciwnikow swojego guru Kaczora i jego kliki zlozonej z pseudokaznodziei, kryminola i nacjonalisty a takze prezia, dla ktorego "slizganie" sie po urzedzie nabralo nowego, znacznie wiekszego niz dla Kwacha, wymiaru - nie stac slepo wierzacych w odnowe komunistyczno- nacjonalistycznego ukladu w kraju. Porazajaca ignoracja i populizm bijace z kazdej wychwalajacej obecna LEWICOWA koalicje wypowiedzi jest zenujaca. Zacytujcie jakis tekst z GW,dotyczacy waszych idoli, ktory jest nieprawdziwy. Czy moze to, ze po pijaku Europosel poszedl na prostytutki? Czy moze chalupka dla Kurskiego od panstwa za grosze? Czy to, ze PiS dazy, poprzez zagarniecie wszystkich stanowisk w administracji panstwowej i w spolkach panstwowych (hamujac rownoczesnie prywatyzacje), do wladzy absolutnej? Czy klamliwe obietnice przedwyborcze i deklaracje ze strony Kaczorow? Czy cos macie w tej sprawie do powiedzenia? Prawda, gdyby nie GW, Wprost i Rzeczpospolita te wszystkie sprawy nie ujrzalyby swiatla dziennego i tu was boli prostaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipis Re: Jak zwykle - zero tresci - same populizmy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.06.06, 20:31 Uwazaj, bo jak ktoregos dnia Gazeta Wyborcza (dla ciebie "prawda") napisze, ze powietrze ktorym oddychasz jest zatrute, prawdopodobnie natychmiast sie udusisz... Tylko wspolczuc ludziom jak Ty, chociaz gdy ktos pozbawi was myslenia, wszystko staje sie prawdopodobnie duzo prostrze. Wiec czasami was za ta wygode takze podziwiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc portalu Kolejny zafajdany PiSpulista bez argumentow IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 13.06.06, 21:16 Plyciutkie te twoje wypociny, nie na temat. Zapytaj pupuliste ile jest 2x2 to odpowie, ze dzisiaj jest wtorek i ze PiS jest nieomylne. Moze jakies konkrety? Z czym sie w mojej poprzedniej wypowiedzi nie zgadzasz? Czy dalej bedziesz rzucal inwektywy nie zwiazane z tematem? Taka jest wlasnie forma dialogu PiSiakow i reszty tej populistycznej bandy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipis Re: Kolejny zafajdany PiSpulista bez argumentow IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.06.06, 22:20 Dyskutowac mozna z kims, kto mysli. Ty tylko "reagujesz" wyuczonymi na pamiec sloganami, ktorymi cie Pan redaktor nafaszerowal. To zupelnie jak rozmowa z od dziecinstwa wytrenowanym Chinczykiem, ktory ze lzami w oczach wymachuje czerwona choragiewka, sluchajac przemowy swojego wodza. Rownie dobrze mogl bym mowic bezposrednio do tego artykulu. Sens = 0%. Strata czasu = 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc portalu Re: Kolejny zafajdany PiSpulista bez argumentow IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 13.06.06, 22:59 Znowu katarynka nakrecana populizmem sie odezwala. Kiedy wreszcie komusze PiSowskie plemie nauczy sie prowadzic merytoryczna dyskusje zamiast slepo glosic w kolko to samo. Powtorze: ZERO ARGUMENTOW !!! Prosze o jakies konkrety, chociaz wiem, ze to jak grochem o sciane dla jajoglowych betonow nasladujacych Kaczorowatych kretaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipis GWno juz dzis tworzy twoje jutrzejsze mysli... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.06.06, 23:27 Wytrzyj piane z pyska, przeczytaj raz jeszcze co napisalem (chociaz to i tak nic nie da "Chinczyku") i nie zapomnij takze jutro wystukac www.gazeta.pl. Juz z rana dostaniesz nowa porcje "prawdy", dzieki ktorej bedziesz wiedzial co masz caly dzien myslec. Lepiej zaprogramowany glupek, niz debil gapiacy sie z nic nie mowiaca glupia geba w sciane. Tylko nie dziw sie, ze nikt nie bedzie chcial tracic czasu na "przeprogramowywanie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc portalu Kaczorowaty przydupniaku - wykute populistyczne... IP: 217.158.219.* 14.06.06, 14:19 ... haselka mozesz sobie glosic w Radio Maryja i TV Trwam, tam nie chodzi o tresc i odpowiadnie na pytania tylko o to kto bardziej Kaczy kuper wylize (jak widac jestes jednym z liderow). Wymagajac od takiego polglowka bez wlasnego zdania, by napisal cos NA TEMAT !!! to jak nauczyc Leppera kultury i prawdomownosci - niewykonalne. Jednak smieszy mnie jak miotasz sie udzielajac te swoje zenujace, prostackie wypowiedzi. Cofnij sie moje dwa komantarze wczesniej, przeczytaj (chyba umiesz czytac?) i sprobuj odniesc sie do jakiegos pytania zadanego przeze mnie. Swoja droga dobrze cie Wierzejski wytrenowal na obozie Wsiechpolakow, szczekasz jak rasowy nacjonalista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipis Na monitorze juz masz chyba wycieraczke IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.06.06, 19:15 Przeciez pisalem, zebys najpierw wytarl sobie piane z pyska. Widac stanales (nie tylko) od wczoraj w miejscu (nie bylo rano nowego programu? Pewnie przez ta cholerna pilke). Czy do ciebie trepie naprawde nie dociera, ze wdawanie sie w "normalna" dyskusje z niedorozwinietym czlowiekiem, ktory lyka swoja "wiedze" z tego zalosnego, stronniczego, zaklamanego szmatlawieca, nie ma sensu? Ty jestes tak zaslepiony, ze musial bys sie chyba jeszcze raz "w normalnych warunkach" urodzic, tym razem jednak nie zatrzymujac sie w rozwoju, zeby mozna bylo z toba normalnie komunikowac. Ps. Umiejetnosc czytania, to nie wszystko. Trzeba jeszcze zrozumiec. Dlatego z samego faktu, ze nie zostales analfabeta, nie byl bym na twoim miejscu wcale dumny. Ach i co do "Radio Maryja i TV Trwam". Wiem, ze to musi byc dla ciebie nie do pojecia, ale niektorzy ludzie potrafia ocenic rzeczywistosc i wyrobic sobie wlasne zdanie bez pomocy Pana redaktora. Przerazajace... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Znowu nie na temat pachołku komuszego systemu... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 14.06.06, 20:54 ... Kaczory mają niezłą maszynkę do produkcji pachołkowatych, ślepaków powtarzających w kółko to samo bez zrozumienia. ZERO TREŚCI prostaku, stać cię tylko na prymitywne wyzwiska, bezmyślne, tempe naśladownictwo twojego guru Kurskiego i reszty tej nieokrzesanej, socjalistycznej masy. Zawijaj w podskokach do Kaczorów po jałmużne za dzisiejsze komentarze, zgodne z wytycznymi oszołomów z rozgłośni dla dewotów i przygłupów. Nigdy nie spotkałem jeszcze tak prymitywnego typa, nie umiejącego opowiedzieć na proste pytania, pewnie podstawówki jeszcze nie skończyłeś, więc na pewno masz duże trudności ze zrozumieniem prostych treści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipis ty tepy cepie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.06.06, 00:47 Albo skonczyly ci sie lekarstwa i twoj stan sie pogorszyl, albo terapia w trakcie ktorej najprawdopodobniej sie znajdujesz nie przynosi skutkow. Nie powinienes tak sie denerwowac, bo jeszcze sobie paluszki przy pisaniu na klawiaturze polamiesz. Napisalem ci juz kilka razy, dlaczego z zacmionym glabem jak ty dyskusja nie ma sensu, ale ty chyba robisz gdzies zawodowo za glupka, bo niezrozumiec tego sie nieda. Z twoim nastawieniem mozesz jedynie pisac emaile do GW, w ktorych bedziesz sikal z zachwytu po nogach. Do niczego innego sie nie nadajesz - w kazdym badz razie napewno nie do normalnej dyskusji. Dostajesz jedynie odpowiedzi, na jakie twoj tepy leb zasluguje. A teraz wez lekarstwa i wchlaniaj teksty od swojego Pana. Znasz juz wyniki najnowszych sondazy CBOS na pamiec? Nie? To do roboty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc portalu [...] IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 15.06.06, 09:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipis Chory czlowieczku... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.06.06, 17:02 Twojej fobii i zacofania nie da sie juz wyleczyc. Jestes chodzacym przykladem skutkow ubocznych, wywolanych przez "media", ktore kompletnie zawladnely twym malym mozdzkiem. Gdybym chcial ci pomoc, radzil bym ci nie kozystac przez kilka lat z tv & internetu. Lecz coz, bede szczery :) - wole zeby cie twoja chora nienawisc i glupota zzarly od srodka. Wsciekaj sie, pyskuj i szamotaj dalej, ale najpierw sprawdz, czy uda ci sie 10 stron dzisiejszych przykazan GW ("Czy homoseksualistę można wyleczyć?") zarecytowac od tylu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc portalu Bla, bla jak mawia twoj idol Kurski aka "bezmozgie IP: 217.158.219.* 15.06.06, 17:35 opowiastki". Juz czas audycji Ojca Dyrektora wysluchac, zalykac troche nienawisci, a potem jeszcze tylko na zebranko Wsiechpolakow po trening w populizmie. Jestes przykladem, ze jednak jest mozliwe byc az tak slepa, bezmyslna maszynka, zeby nie odpowiedziec na zadne pytanie, nie miec zadnych argumentow w rozmowie a jednak ujadac, szczekac i pienic sie do upadlosci. Strach pomyslec jakimi metodami was tam Wierzejski indoktrynuje, ale efekty sa porazajace. Mieszanka wscieklosci, glupoty i bezgranicznego uwielbienia swojego wodza Kaczora oraz jego swity wynikajaca z twojego monologu (jak sam to podkreslasz) to objawy ciezkiej choroby i niestety prawdopodobnie nieuleczalnej, bo nawiazanie kontaktu z jakimkolwiek lekarzem bedzie bardzo trudne. On zada ci pytanie "Jak sie czujesz?" a ty mu na to: "Ty wredny kretynie nie czytaj GW, bo tam Pan Redaktor klamstwa (tylko nie wiadomo jakie, ale Kaczor, Lepper i Rydzyk powiedzieli, ze klamstwa) pisze". Jednak mimo wszystko proponuje ci zybys sie leczyl, bo nie chcialbym takiego bezmozga spotkac na ulicy wpatrzonego oblednym wzrokiem w plakat wyborczy Kaczenki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipis [...] IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.06.06, 21:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc portalu Heil Kaczor, Rydzyk i Lepper, wsiechpolaku zloz... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 16.06.06, 00:05 ... hold swoim idolom przed snem. Oni wespra twoja nedzna osobowosc tanimi haselkami z komuszo-nacjonalistycznego slownika indokrynacji. Poradza jak dalej egzystowac w zamknietym swiecie klamstw i prymitywnych inwektyw w stosunku do ludzi potrafiacych myslec i wyciagac wlasne wnioski. Nakaza jak nie odpowiadac na proste pytania, acz slepo cytowac nawiedzone, bezmyslne idiotyzmy iscie Orwelowskiego systemu. Zasnij juz, sluchajac kazania Ojca Dyrektora o tym jak to nie warto wykazywac wlasna inicjatawe, a pieniadze rzekomo przekazane na ratowanie Stoczni Gdanskiej ida na kupno Maybacha dla czcigodnego glosiciela prawdy. Dobranoc, bo jutro trzeba rano wstac, zeby kacze kupry wylizac znowu. Odpowiedz Link Zgłoś
turbogenerator Nie wrócimy 12.06.06, 21:58 Nie wrócimy. Szukamy wolnosci. Wielka Brytania, 5 miejsce w rankingu wolnosci gospodarczej, Irlandia 3 (Polska 41). Nie dziwne, ze gospodarka im kwitnie. A w Polsce? Jest cienko dla przedsiebiorczosci a biurokracja, podatki i socjalizm jeszcze tylko urosna za PiSocjalistów. Jak tu do Polski wracac? Wracac, zeby gniótl ZUS i Fiskus na calego? Wracac do stworzonego 20% bezrobocia i magustrów kasjerów? Nie, dziekuje. //mgr inż Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Zalew głupot a unijny rynek działa 01.07.06, 07:41 Ludzie wypisuja najbardziej idiotyczne brednie bo nie maja pojecia jak dziala wolny rynek i zupelnie nie moga zrozumiec ze wlasnie po to Unia ma otwarte rynki pracy zeby wszystkim sie poprawialo. Tym co wyjechali poprawia sie natychmiast a drobna cena jest koniecznosc nauczenia sie zycia w innym srodowisku. Tym co zostali nie bedzie poprawialo sie natychmiast tylko stopniowo no i nie do takiego poziomu tylko ciut mniej. Wyjechala juz odpowiednia ilosc ludzi by efekt dzialania unijnego rynku zaczal byc widoczny i w Polsce i to w bardzo spektakularny sposob: Takich problemów ze znalezieniem pracowników w III RP jeszcze nie było. Przedsiębiorcy tak rozpaczliwie walczą o budowlańców, spawaczy czy kucharzy, że zwracają się po pomoc do firm rekrutacyjnych. Z pewnej firmy budowlanej stawiającej biurowiec na południu Polski z dnia na dzień odeszło kilkunastu pracowników – skorzystali z propozycji wyjazdu na Zachód. Właściciel natychmiast zaczął szukać zastępców, ale nie było chętnych. Firma otarła się o bankructwo. Na wywiązanie się z umowy pozostało kilka tygodni, a z kontaktu wynikało, że w razie spóźnień musiałaby płacić gigantyczne kary. Właściciel zdecydował się więc na mniejsze zło. Podkupił pracowników konkurencji, oferując stawki kilkakrotnie wyższe niż obowiązujące na rynku. W efekcie firma na realizacji kontraktu nie zarobiła prawie nic. Ale przetrwała. ... Niedawno musieliśmy także podkupić kierownika robót. Na tym rynku wszyscy doświadczeni fachowcy mają już pracę, nowych jakoś nie przybywa, więc trzeba się dzielić tym, co jest... media.wp.pl/kat,38212,wid,8371327,wiadomosc.html?rfbawp=1151595692.099&ticaid=11e1f To dziala wrecz wzorcowo tak jak to zawsze i wszedzie bywalo na swiecie. Firmy podkupuja fachowcow, pracodawcy musza byc grzeczni, pracownicy glsouja nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
kokain Dom jest tam gdzie ja jestem. 12.06.06, 22:31 Mam 28 lat i od pół roku mieszkam w sercu Wielkiej Brytanii. Za kilka dni minie rok, odkąd mój chłopak z dnia na dzień postanowił "postawić wszystko na jedną kartę" i spróbowac szczęścia w UK. Dostał pracę zanim wyjechał z Polski, mnie przyjęto do tej samej firmy niecały tydzień po przyjeździe. A powód wyjazdu był prosty- długi. Dzienny tryb studiów i praca w sieciowej restauracji nie idą w parze, więc z roku na rok trochę się tego nazbierało. Jakieś 6000...:) Dziś zapomnieliśmy już o długach. Mieszkamy w 25 000 miasteczku, pracujemy, wsród ok 300 Polaków z których najstarsi przyjechali tu 15-20 lat temu. Pracujemy, urządzamy mieszkanie (na razie wynajmowane), niczego nam nie brakuje. Cieszymy sie wolnością, której nie mieliśmy w krajju. A przy okazji budujemy Stowarzyszenie Polaków mieszkajacych tu, raz w tygodniu mamy swoje miejsce w lokalnym Guardianie. Czy tęsknię za domem? Nie. Dom jest tam gdzie ja jestem. A wszystko to co polskie we mnie odczuwam tym intensywniej im dłużej tu jestem. Jestem dumna z tego skąd pochodzę i ludzie z którymi pracuję wiedzą o tym. Nie tęsknię. Za spóźniającymi się autobusami, Urzędami, bezmyślną biurokracją, zakupkanymi trawnikami, zazdrością, złośliwością, pazernością i biedą skrzętnie ukrywaną pod fasadą nowych, szklanych pomników kapitalizmu. Jedyną przykrość sprawiają mi głosy o nas tych, którzy zostali w kraju: pomiatacze, sługusy, sprzedawczyki, nawet zdrajcy. Że nam współczują, żałują, że pokończyliśmy studia i nic z tego nie mamy, że tyle wysiłku na nic a na dodatek sprzedajemy się tanio gdzieć u obcych. Różnica polega na tym, że żaden Anglik, Francuz czy Włoch nie powie tak o swoim rodaku. Bo szanują się nawzajem i są dla siebie ludźmi.Tu i tak chcę wychować swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Dom jest tam gdzie ja jestem. IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 23:54 tutaj jest ciężko, nawet jak ktoś ma dobry w miarę zawód, umiejętności, to ciężko o pracę, taką normalną, (nie za 800 zł w pięciu ratach), bo na jedno ogłoszenie to odpowiada piętnastu chętnych. O własnej firmie też trudno marzyć bez ogromnych środków - ZUS zeżre. ZUS powinien być płacony jak US - procent od dochodu, a nie stała suma bez względu jaki dochód i czy go wogóle jest. Gdyby tak było masa ludzi założyłaby sobie jakies sklepy, usługi, choćby w internecie, zarabiała na początek może 300, może potem lepiej, jakby się dokształcili, zdobyli doświadczenie pewnie próbowaliby coś robić na większą skalę, ale to niemożliwe, bo dorwie ich ZUS nawet jak opchną coś tylko za 20 zł i koniec. bez znajomości możnaby coś sprzedawać, żeby coś tam mieć, ale nie opłaca się, bo ZUS trzeba płacić, a inne urzędy każą wypełniać multum papierków - mówiąc krótko - bardziej opłaca się nic nie robić niż robić coś małego, próbnego. Odpowiedz Link Zgłoś
stpaul Re: Polska się nam rozjechała 12.06.06, 22:33 Optymizm Gazety (obowiązkowy optymizm Gazety) nie jest oparty na racjonalnych przesłankach. Z moich osobistych kontaktów (jestem już jakiś czas poza krajem) i wizyt na rozmaitych forach emigranckich wynika, że przeważająca większość młodych do kraju wracać nie zamierza. Jeszcze gorzej z nadziejami na powroty wysoce wykwalifikowanych specjalistów, inżynierów, dentystów, lekarzy, architektów. Ci zazwyczaj przed wyjazdem zamykają swoje sprawy w Polsce, sprzedają mieszkania, likwidują praktyki, sprzedają firmy. Krótko mówiąc nie ma się z czego cieszyć. Powiem więcej, zastanawiające jest, że w Polsce nie toczy się poważna debata nad negatywnymi skutkami tego masowego exodusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Polska się nam rozjechała IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 00:04 ja już odczułem negatywne skutki. heh. Znałem dwóch świetnych fachowców d.s. komputerowych (naprawa, składanie) bardzo rzetelnych, a obecnie nie mam do kogo się zwrócić w tych sprawach, bo zostały same kołki. Piszę "ja", być może powiesz, że zawracam d... swoimi problemami, ale moim zdaniem za lat parę ten i wiele innych tego typu problemów mieć będzie wielu ludzi w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxlowe Re: Polska się nam rozjechała IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 13.06.06, 01:10 A moze bys sie poduczyl troche? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: preczZgw Re: Polska się nam rozjechała IP: 219.144.196.* 13.06.06, 02:44 I wlasnie to jest plan oslabienia Polski. Kto sugeruje i namawia do wyjazdu? Zgadza sie, te same media, ktore chciely, zeby PO z herr Tuskiem doszlo do wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Polska się nam rozjechała IP: *.home1.cgocable.net 13.06.06, 15:31 Gość portalu: preczZgw napisał(a): > I wlasnie to jest plan oslabienia Polski. Kto sugeruje i namawia do wyjazdu? < Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Polska się nam rozjechała IP: *.range86-131.btcentralplus.com 12.06.06, 22:37 W większości typowy bełkot GW i slizganie się po temacie- ajuż do łez rozbawia tekst o uczeniu się w UK kultury pracy! Zwlaszcza na przykładzie autochtonów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxlowe Re: Polska się nam rozjechała IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 13.06.06, 01:08 Zachodnia kultura pracy to "office politics" - podgryzanie wspolpracownika, by okazac sie lepszym od niego, i dostac podwyzke! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr inż. Zbyszek D Re: Polska się nam rozjechała IP: 83.238.62.* 12.06.06, 22:47 Podpisując umowę akcesyjną Państwa Unii Europejskiej sprawiły rządowi Polsce przysługę, że wprowadziły okresy przejściowe w zatrudnieniu. Gdyby nie to ograniczenie Kabaret Bliźniaków nie miał by kim rządzić, wszyscy by wyjechali. Juz teraz niektóre firmy odczuwają braki rąk do pracy, wystarczy się przejść w ulicami miast na witrynach sklepowych wiszą ogłoszenia „zatrudnię”. Wyjeżdżam stad za tydzień nie wiem czy wrócę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxlowe Re: Polska się nam rozjechała IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 13.06.06, 01:04 Szesc boze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Polska się nam rozjechała IP: *.wolfson.cam.ac.uk 12.06.06, 22:54 >Znam historię pary młodych ludzi, którzy żyjąc w różnych krajach, utrzymują ze >sobą nieustanny kontakt. Za pośrednictwem kamery internetowej i >telefonu "razem" oglądają filmy, "razem" jedzą posiłki... Gaba, to cos o nas :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janko Muzykant Re: Polska się nam rozjechała IP: *.spray.net.pl 12.06.06, 22:55 Kiedyś jeden z mądrych profesorów od PO powiedział że dobrobyt w Polsce będzie jak będziemy mieli 15 mil.ludzi. To do roboty starcy i dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lichwiarz Re: Polska się nam rozjechała IP: *.cm-upc.chello.se 12.06.06, 23:33 W latach szesciedziatych w rzymie na tajnym zebraniu masonerii postanowiono, ze w Polsce ma mieszkac jedynie 15miljonow, w tym niekoniecznie Polakow. Profesor z Po byl wyjatkowo dobrze poinformowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafael Re: Polska się nam rozjechała IP: *.cust.tele2.se 12.06.06, 23:36 Prozac pomaga kompis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxlowe Re: Polska się nam rozjechała IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 13.06.06, 01:00 Dzieci Izraela rozjechaly sie po calym swiecie... Czy im z tym zle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dunham Polska się nam rozje...ała IP: *.159.14.107.Dial1.Chicago1.Level3.net 13.06.06, 04:20 ja nie wyjechalem "za praca", tylko po to zeby nie chodzic juz wiecej do urzedu skarbowego i zusu, dlatego ze zlikwidowano biblioteke nieopodal mojego domu, dlatego ze rzad sklada sie z dosyc dziwnych ludzi, dlatego ze nie czulem sie dobrze w swoim wlasnym kraju. w tej chwili w pl prawie nikogo juz nie ma, z tych ktorych znalem. przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Polska się nam rozjechała IP: .* / 195.145.182.* 13.06.06, 10:04 tylko tak dalej! Niedługo nikt tu nie zostanie z wykształconych młodych osób! A leczyć będą nas azjaci i inni. To jest PARANOJA. Państwo wyrzuca tyle kasy na edukacje lekarzy i innych specjalistów (w końcu jako jedni z nielicznych krajów mamy wciaż studia nieodpłatne) i nie potrafi ich w zaden sposób zatrzymac! KOMPLETNIE się nie dziwie tym co wyjezdzaja! Czasami sama sie zastanawiam, co ja jeszcze tu robię??..mimo ze jestem po studiach i mam dość dobrą pracę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Polska się nam rozjechała IP: *.gorzow.mm.pl 13.06.06, 12:18 też pracowałem w Anglii, konkretnie w Londynie , ale wróciłem, bo szczerze mówiąc mam ich wszystkich tam głęboko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam.lut Re: Polska się nam rozjechała IP: *.mz.pl / *.mz.pl 13.06.06, 13:18 Jeest to głosowanie nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid Emigranci nie wroca IP: *.tpgi.com.au / *.tpgi.com.au 13.06.06, 15:53 Jak czlowiek posmakuje normalnosci, to juz nie jest w stanie przyzwyczaic sie spowrotem do polskiego piekielka. Wyjechalem pare lat temu z Polski na rok na studia. Chetnie wracalem do kraju, ale po powrocie okazalo sie, ze juz tam nie pasuje. Wiec spakowalem walizki i wyjechalem tym razem na dobre. Za 2 miesiace zostane obywatelem Australii i jedyny powod mojego przyjazdu do Polski, to zyjacy jeszcze rodzice. Jednak oni kiedys zejda z tego swiata, a razem z nimi zniknie powod do odwiedzania Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Emigranci nie wroca IP: *.home1.cgocable.net 13.06.06, 19:22 > Jak czlowiek posmakuje normalnosci, to juz nie jest w stanie przyzwyczaic sie z powrotem do polskiego piekielka To jest to, o czym caly czas mowie. Kocham ten kraj, ale tylko na wakacje, zeby sie spotkac z rodzina i przyjaciolmi. Powrot na stale nie wchodzi w gre. I to nie obecny rzad tak zadecydowal, zadecydowala komuna w '80 roku , a to co po komunie nastalo, nie przynioslo nic lepszego. Jakos tak wstyd teraz, za Polske prezia kaczora, toz on po polsku nawet wypowiedziec poprawnie sie nie umie, chociaz podobno profesor.. w sumie jedno trzeba podkreslic, przynajmniej Kwacho nie mial blizniaka ktorego musialby promowac :) To nie prezydent rzadzi - rzadzi rzad, ale jeszcze nigdy chyba tak nie bylo, zeby rzad byl obsadzony przez swoich, albo tych, komu trzeba dupy dac, bo inaczej rzadzic sie nie da. Emigranci nie wroca. Nie wroce ja na emeryture, a dzieci moich znajomych wyjezdzaja na potege , gdzie sie da, takze z mojej rodziny. Nie myslcie, ze sprzatac kible... wyjezdzaja na studia jako stypendysci erasmusa czy innych fundacji, nikt im darmo do reki tego nie dal, trzeba bylo miec mozg naladowany wiedza i zakwalifikowac sie na studia, oni z tego korzystaja. I bardzo dobrze. ale nie sadze, zeby wracali, bo tak ktorys z Blizniakow zazadal - niech zdobeda kwalifikacje i wracaja! Oni oba sie z ksiezyca urwali?! Emigranci nie wroca. Jak ktos posmakuje normalnosci, nie bedzie wracal do paranoi. Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja Emigranci NIE wracajcie 17.06.06, 07:41 Gość portalu: darek napisał(a): > Emigranci nie wroca. Jak ktos posmakuje normalnosci, nie bedzie wracal do paran > oi. Jasne, ale chodzi o to ze emigranci NIE wracali bo jakby wracali to by byl jeszcze wiekszy klopot. Na obecnym etapie chodzi o to zeby zrownowazyc podaz i popyt sily roboczej na rynku pracy. Emigranci sa wiec niepotrzebni a zjawisko wyjazdow do pracy jest bardzo pozadane. Dlatego w ekonomii unijnej jest otwarty rynek pracy bo kraje europejskie umowily sie ze beda wyrownywac roznice w poziomie rozwoju tak by nie byly bardzo drastyczne. Proces ten mozesz przesledzic jezeli zapoznasz sie np. z rozwojem Irlandii. Najpierw byla potezna emigracja a teraz jest potezna imigracja. Jest w tym jakis problem? A emigranci jako bonus moga zamiast polskim zyciem politycznym rozkoszowac sie wspaniala polityka amerykanska z prezydentem Krzakiem na czele:) Odpowiedz Link Zgłoś