Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

umowa zlecenie -pilna prośba!!!

12.06.06, 16:59
    Witam wszystkich forumowiczów, mam do Was prosbę bardzo prosze o odpowiedź na
    ponizsze pytania:
    - czy umowa zlecenie obejmuje ubezpieczenie zdrowotne (chodzi mi o to czy
    gdyby coś mi się stało podczas pracy (skrecenie nogi, wypadek,upadek -
    obowiązywałaby mnie bezpłatna opieka medyczyna?
    - gdybym pracowała na umowe zlecenie i w czasie jej trwania zaszłabym w ciązę
    mam prawo do wszystkich świadczeń takich jakie obowiazują w umowię o pracę
    - czy jak np. mam umowe od maja do lipca i w czerwcu chcialabym sie zwolnic
    bo poszukalabym lepszej pracy mogłabym odejsc bez zadnych skutków prawnych.
    Bardzo Was proszę o te pytania bo są DLA MNIE OGROMNIE WAZNE. DZIEKI
    Obserwuj wątek
      • Gość: asdf Re: umowa zlecenie -pilna prośba!!! IP: *.4web.pl 12.06.06, 19:20
        1 zalezy od umowy ale raczej nie (skladki nie sa odprowadzane) chyba ze sama
        sobie oplacisz
        2 masz prawo do swiadczen jesli pojdziesz na zwolnienie do terminu porodu
        pozniej juz nie
        3 kwestia dogadania sie z pracodawca
      • Gość: młoda kadrowa Re: umowa zlecenie -pilna prośba!!! IP: 80.51.47.* 12.06.06, 20:16
        Umowa zlecenie obejmuje ubezpieczenie zdrowotne. Oczywiście masz prawo do
        bezpłatnej opieki medycznej.
        W sumie to zgadzam się z osobą wypowiadającą się wcześniej.
        Napiszę jeszcze coś co może Ci się przydać:
        Od umowy zlecenia opłaca się składki na ubezpieczenie społeczne (emerytalne i
        rentowe) ale chorobowe jest dobrowolne. Oznacza to, że jeśli chcesz być nim
        objęta to powinnaś zgłosić to pracodawcy. Co ciekawe należy zwrócić uwagę na
        fakt, że jeśli zgłosi się tą chęć opłacania chorobowego to co miesiąc z naszej
        pensji idzie do Zusu dodatkowe 2,45% wynagrodzenia brutto ale drugie tyle musi
        płacić za nas pracodawca czyli pracodawcy nie lubią za bardzo gdy pracownicy
        dobrowolnie decydują się na płacenie chorobowego bo w związku z tym ponoszą
        wyższe koszty.
        Spotkałam się z tym, że pracodawcy proponują pewnien kompromis: w zamian za
        rezygnację z dobrowolnego chorobowego podwyższają nam troszkę pensję.
        Jak opłacamy chorobowe to w przypadku choroby mamy zapewniony zasiłek z ZUSu.

Uczniowie i studenci nie podlegają w ogóle ubezpieczeniom społecznym.
        • gosia2751 Re: umowa zlecenie -pilna prośba!!! 12.06.06, 21:50
          czyli reasumując: ubezpieczenie zdrowotne jest obowiązkowe i gdybym pracowała
          na umowę zlecenie nie muszę się obawiac nagłej choroby bo przysługuje mi
          bezpłatna opieka zdrowotna. Co do ciązy rozumiem ze pracodawca nie mogłby
          mnie zwolnić do momentu porodu. Z poprzedniej wypowiedzi wnioskuję że mogłabym
          być na zwolnieniu lekarskim wtedy gdybym opłacała sobie składkę na chrobowe,
          przysługiwałoby mi becikowe, ale proszę mi powiedziec bo jesli dobrze to
          interpetuję nie dostalabym macierzynskiego i wychowawczego?
          Na razie uwazam, ze to nie jest dobra forma zatrudnienia. Jakie są wiec plusy
          tej umowy, bo jest to forma zatrudnienia bardzo popularna w Polsce. Proszę o
          info. Wady i zalety umowy-zlecenie.???????? Prosze o odpis
          • Gość: Marta Do młodej kadrowej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.06, 22:28
            Ubezpieczenie chorobowe jest opłacane tylko i wyłącznie przez Zleceniobiorcę !!
            Tak jak wypadkowe odprowadza tylko pracodawca...bzdury piszesz
            koleżanko...tylko społeczne odprowadzane są po połowie. Wypadkowe, fundusz
            pracy i fgśp płaci TYLKO pracodawca a chorobowe płaci TYLKO pracownik. Odsyłam
            do kodeksu pracy (w umowie zlecenia jest identycznie). Pozdrawiam
          • Gość: Marta Do Gosi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.06, 22:32
            Mecierzyński i wychowawczy obowiazuje wówczas, gdy jesteś TYLKO na umowe o
            pracę. Umowa zlecenie jest umową cywilno prawną i nie ma nic wspólnego z
            zawarciem STOSUNKU PRACY a regulowana jest w przeciwieństwie do umowy o pracę -
            kodeksem cywilnym (umowę o pracę reguluje kodeks pracy).
            Poza tym napisz, czy poza tą umową pracujesz gdzies jeszcze i zarabiasz
            minimalne wynagrodzenie? Jeśli nie, to czy jesteś studentką do 26 roku życia?
            Jeśli na oba pytania odpowiedź brzmi "nie", wówczas pracodawca MUSI odprowadzić
            za Ciebie składki. I powtarzam - ubezpieczenie chorobowe jest dobrowolne i
            pracodawca nie ma na niego żadnego wpływu. Zależy ono tylko i wyłącznie od
            Ciebie. Pozdrawiam raz jeszcze

Marta
            • Gość: gracjanna Re: Do Gosi IP: *.e-wro.net.pl 13.06.06, 00:48
              A JAK JEST Z KWESTIĄ ZWOLNIENIA Z PRACY? CZY OBOWIĄZUJE WYPOWIEDZENIE? A CO Z
              URLOPEM?
              • p.s.j Re: Do Gosi 13.06.06, 20:16
                Z jakim zwolnieniem z pracy? :) przecież to umowa zlecenia, nie ma stosunku
                pracy tylko stosunek cywilnoprawny, porównywalny z tym, jak płacisz hydraulikowi
                za zreperowanie kranu (tu o dzieło, ale też cywilnoprawne) - przecież nie
                stajesz się jego pracodawcą :) Zlecający może Ci wypowiedzieć umowę w każdym
                momencie (art. 746 kodeksu cywilnego), jeżeli wypowiedzenie bez ważnej
                przyczyny, a Ty poniesiesz w związku z tym szkodę, przysługuje Ci odszkodowanie.
                • gosia2751 Re: Do Gosi 13.06.06, 20:25
                  Naprawde bardzo dziekuje Wam za wszystkie odpowiedzi, bardzo się ciesze, że
                  jest tu tyle miłych ludzi, którzy wytłumaczyli mi co to jest za forma
                  zatrudnienia, uważam że powinna zostac zniesiona, bo to nie jest w porzadku w
                  stosunku do zatrudnianych osob, teraz wszyscy chcą zatrudniać młode kobiety
                  tylko na umowe-zlecenie. I co tu robic, chyba pozostaje mi brac tę prace i
                  modlić się abym przez te trzy miechy nie zaszła w ciązę, bo musze pracowac a
                  tamta umowa na 1/2 etatu konczy mi sie juz w czerwcu...mam
                  przechlapane.....Pozdrawiam
                  • p.s.j Re: Do Gosi 13.06.06, 20:28
                    I co się dziwisz, że nie chcą zatrudniać młodych kobiet na umowę o pracę, jak w
                    pierwszym poście pytasz już o "należące" ci się świadczenia gdy zajdziesz w
                    ciążę. Co to za interes dla pracodawcy - szuka pracownika, który znika mu po pół
                    roku na wielomiesięczny urlop.
                    • gosia2751 Re: Do Gosi 13.06.06, 22:40
                      nie rozumiesz w ogole o co chodzi, nie czytałes/las mojego postu od poczatku,
                      przesledz go uwaznie zwłaszcza pierwszy.
                  • alex_koz Re: Do Gosi 13.06.06, 20:36
                    wiesz, kazdy pracuje w takiej formie prawnej na jaka sie zgodzi.
                    jeszcze kwestia, tego czy to co formalnie nazywa sie umowa zlecenia
                    rzeczywiscie tym jest, czy moze pomimo nazwy jest umowa o prace.
            • gosia2751 Re: Do Marty 13.06.06, 10:55
              Dziękuje Wam za opinie i pomoc. Marto sprawa u mnie wyglada tak: od lipca bedę
              pracowała na umowe-zlecenie w butiku odziezowym, obecnie pracujędo konca
              czerwca w sklepie spozywczym na 1/2 etatu. mam 25 lat i studiuję na III roku.
              Mogłabym sobie płacic dodatkowo chorobowe sama? czy wtedy musialabym je wpłacac
              na konto zus? Przepraszam ze jestem taka niedoinformowana ale od strony
              rozliczen z zusem jestem zielona. W ciązy nie jestem ale juz mysle na
              przyszlosc co bedzie ze mna jakbym zaszła? Poza tym dostalam odpowiedz na CV do
              innego butiku (a tam ze żrodeł znajomych wiem że pracodawca przyjmuje na pol
              etatu a nie na umowe zlecenie - o ile to prawda) ??????? Napisz co o tym
              myslisz bede Ci i wszystkim bardzo wdzieczna.
              • Gość: alicja Re: Do Marty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 15:13
                Jeżeli jesteś studentką i myślisz o ciąży, to umowa zlecenie nie jest dla
                Ciebie, zwłaszcza że masz propozycję umowy o pracę.
                Jako studentka do 26 lat z tytułu umowy zlecenia nie możesz podlegać żadnym
                ubezpieczeniom w ZUS (ani obowiązkowo, ani dobrowolnie). Z ubezpieczenia
                zdrowotnego (bezpłatna opieka medyczna) mogłabyś korzystać jako współmałzonka
                osoby ubepieczonej. Jeżeli taka sytuacja jest wykluczona, to uczelnia - na Twój
                wniosek - może opłacać składkę zdrowotną. Nie opłacając przez co najmniej 180
                dni składki zdrowotnej nie nabędziesz prawa do zasiłku chorobowego ani do
                zasiłku macierzyńskiego, z żadnych urlopów nie możesz korzystać (wychowawczego
                również). Ciąża w okresie umowy zlecenia nie chroni przed rozwiązaniem umowy
                zlecenia.
                Przy zatrudnieniu na umowę o pracę już po 30 dniach ubezpieczenia nabywasz
                prawo do wynagrodzenia (zasiłku) chorobowego, do urlopu i zasiłku
                macierzyńskiego, do urlopu wypoczynkowego, do urlopu wychowawczego.
                Zatrudnienie studenta na umowę zlecenie jest wygodne dla przedsiębiorcy, dla
                studenta to tylko doraźne uzupełnienie brakującej gotówki.
                • Gość: Marta Re: Do Marty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.06.06, 16:36
                  Z chorobowym w Twoim przypadku jest tak jak mówi moja przedmówczyni...nic dodać
                  nic ująć. I nie przepraszaj - po to masz forum, zeby pytać :) pozdrawiam
                • Gość: alicja Re: Do Marty IP: *.autocom.pl 13.06.06, 19:18
                  Przepraszam za pomyłkę, Jedno ze zdań powinno mieć brzmienie: "Nie opłacając
                  przez co najmniej 180 dni składki CHOROBOWEJ nie nabędziesz prawa do zasiłku
                  chorobowego ani do zasiłku macierzyńskiego...".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka