Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz Child Benefit

25.02.07, 12:10
Naczytalam się tutaj dużo o Child Benefit, ale nadal mam wątpliwości,może
ktoś dużo wie na ten temat i mi pomoże?
Moja sytuacja jest następująca: Mieszkam w Irlandii od 1,5 roku z czego
przepracowalam 9 m-cy,bo później bylam w ciązy i przez wzgląd na bardzo zle
samopoczucie zrezygnowalam z pracy.Urodzilam 5 m-cy temu,mój mąż jest
Anglikiem i jest tutaj tylko na kontrakcie,więc jako tako nie jest tutaj
zatrudniony na stale-tylko tymczasowo.Czy w tej sytuacji kiedy ja nie pracuje
a mąż tylko tymczasowo, należy nam się Child Benefit?
Za wszystkie pomocne odpowiedzi z góry serdecznie dziękuję.
Obserwuj wątek
    • ania.b5 Re: Jeszcze raz Child Benefit 25.02.07, 12:59
      To dziwne ze urodzilas tutaj i nie dostalas papierow z SW na child
      benefit.Nalezy Ci sie moim zdaniem od poczatku, od kiedy dziecko sie urodzilo.
      • olivka31 Re: Jeszcze raz Child Benefit 25.02.07, 15:09
        Tak ,dostaliśmy formularz, wypelniliśmy i zawieźliśmy do biura, podobno oprócz
        pps-u i aktu urodzenia dziecka nic więcej nie bylo trzeba, sprawdzili formularz
        i stwierdzili że nie ma problemu ,że dostaniemy pieniążki a za zeszly rok od
        momętu urodzenia dziecka dostaniemy wyplacone w marcu.Po paru dniach dostaliśmy
        telefon, że nie wiedzą z jakiego tytulu nam mają przyznać te pieniążki, bo za
        krótko pracowalam i za któtko tutaj jestem.Więc chcą pps mojego męża a on nic
        takiego nie posiada bo w Angli nie ma pps-ów.Jestem już skolowana i nic już nie
        wiem...należy się-czy nie należy???:(
        • sylwia_27 Re: Jeszcze raz Child Benefit 26.02.07, 03:51
          ja mieszkam w belfascie, w sylwestra urodzialm synusia;), twoj maz powinien
          miec Insurance number, z chwila kiedy tylko zarejestrujesz dziecko i zlozysz
          papiery nalezy ci sie tzw rodzinne child benef..jezeli rodzilas tutaj a nawet
          jesli nie to dziecko ma swoje ubezpieczenie bo jest zarejestrowane i
          niezaleznie czy przepracujesz miesiac czy 10lat te niewielkie pieniadze ci sie
          naleza, lub twojemu mezowi ale z anglii.
          powodzenia;))...
        • astarza78p Re: Jeszcze raz Child Benefit 26.02.07, 10:44
          my przyklecielismy do Eire w grudniu 2005, od lutego się ubiegalismy o CB,
          nigdy tu nie pracowałam!!!, moim zdaniem pani w urzędzie sie pomyliła, należą
          ci się pieniądze od momentu przybycia dziecka do irlandii, proponuje wyrobić
          pps dla wszystkich to wam ułatwi sprawe. to nie sa pieniądze za przepacowane
          lata, tylko dodatek na dzieci i niejest on związany w żadny wypadku z pracą!!!!
          Poza CB należy ci się dodatek Early Cb dla dzieci do 6 roku życia również nie
          związny z zatudnieniem!!!! Zadzwoń do głównej siedziby CB i tam sie wszystkiego
          dowiedz,
          powodzenia i pozdr
          • olivka31 Re: Jeszcze raz Child Benefit 26.02.07, 12:05
            Dziękuję za odpowiedź.Zaznaczam jeszcze raz,że dziecko jest urodzone w Irlandii
            i mamy dla niego pps oraz certyfikat urodzenia, nawet irlandzki paszport:)
            Myślę ,że faktycznie najlepiej będzie jak wezmę męża za fraki i pojedziemy do
            biura w Letterkenny wyjaśnić sprawę, ale zanim cokolwiek zrobimy, to lepiej się
            dowiedzieć wszystkiego na temat praw jakie nam przysugują.Więc w dalszym ciągu
            proszę o więcej odpowiedzi.Pozdrawiam
            • brejzaga1 Re: Jeszcze raz Child Benefit 26.02.07, 21:41
              hej juz Ci pisalam na <z dala od polski> wiesz tylko jedna rzecz mnie tu dziwi
              ,bo jak dzecko rodzi sei w irl to po przeslaniu dokumentow ze szpitala do urzedu
              gdzie wyrabiasz akt urodzenia ,wszystko idzie automatycznie ,nadaja dziecku pps
              i cb,jak zapytalam czy musze wyslac wnioski do cb to powiedzieli ,ze nie, bo o
              tym zawiadamia urzad (akt ur)cb otrzymalam po okolu mies,wszystkie moje znajome
              ,ktore rodzily w irl tez tak mialy .
              • monika_irl Re: Jeszcze raz Child Benefit 26.02.07, 21:49
                sprawa moze sie opóźniła ze wzgledu na to że rodzice nie mają pps
                najlepiej jeśli sami sobie wyrobicie też pps i jeszcze raz wyślecie papiery bo
                jak najbardziej powinnaś te pieniądze dostać.
                • olivka31 Re: Jeszcze raz Child Benefit 27.02.07, 12:30
                  Mnie teżto dziwi, że mają opory z przyznaniem nam tych pieniążków, dlateko
                  drąże ten temat tutaj.
                  Co do pps-to ja mam, ale mąż nie ma iraczej mieć nie będzie, bo on jest
                  zatrudniony w Anglii a nie w Irlandii.
                  W każdym bądź razie , mąż czeka na fax z jego "social insurance"-wyślemy im to
                  i zobaczymy co dalej?
                  • maja92 Re: Jeszcze raz Child Benefit 27.02.07, 12:38
                    Tak sie zastanawiam:

Jezeli Twoj maz zarabia w UK i tam oficjalnie mieszka, a Ty po prostu mieszkasz
                    w Eire bez zadnych zarobkow i placenia ubezpieczen socjalnych, to moze tutaj
                    jest pies pogrzebany??? Moze Twoj maz powinien wystapic o child benefit w UK,
                    bo tam placi podatki i ubezpieczenia...

Nie wiem - tak zgaduje;-))
                    • olivka31 Re: Jeszcze raz Child Benefit 27.02.07, 13:07
                      hmm możliwe,ale w Anglii nie ma Child Benefit a swoją drogą slyszalam ze jak
                      już przyznają ten c.b. tutaj w Irlandii ,to nawet gdybym się przeprowadzila do
                      Anglii to dalej będę dostawać te pieniążki, więc...
                      • maja92 Re: Jeszcze raz Child Benefit 27.02.07, 13:52
                        olivka31 napisała:

> hmm możliwe,ale w Anglii nie ma Child Benefit
                        Child benefit jest w UK na pewno

a swoją drogą slyszalam ze jak
                        > już przyznają ten c.b. tutaj w Irlandii ,to nawet gdybym się przeprowadzila
                        do
                        > Anglii to dalej będę dostawać te pieniążki, więc...

A to bujda na resorach;-)))
                        Niby dlaczego podatnik irlandzki mialby placic na benefity dla ludzi, ktorzy
                        zwineli majdan i przeprowadzili sie do innego kraju??;-)))
                        Chociaz jedno z rodzicow musi byc rezydentem, dlatego od czasu do czasu
                        przysylaja z urzedu, by potwierdzic, ze sie jeszcze jest w Eire.
                        • maja92 Re: Jeszcze raz Child Benefit 27.02.07, 13:59
                          O child benefit w UK:
                          www.direct.gov.uk/en/Bfsl1/BenefitsAndFinancialSupport/DG_10018777
                          Tylko, ze jak bedziecie pobierac child benefit w UK to nie bedzie mozna
                          pobierac w Eire.
                          • olivka31 Re: Jeszcze raz Child Benefit 27.02.07, 14:44
                            Dziękuję za odpowiedź Maju92
                            Czyli jednym slowem wyhodzi na to ,że w Eire mi się nie należy.
                            No szkoda, bo w końcu te pieniążki to dla dziecka-a maly to Irlandczyk-a
                            Irlandia nie da...a polskim dzieciakom daje:( To trochę taka paranoja,nie
                            sądzisz? No ale jeśli takie tutaj rządzą prawa, to co ja mogę...:(
                            • maja92 Re: Jeszcze raz Child Benefit 27.02.07, 15:28
                              Twoje dziecko to tez maly Anglik i Polak;-))

Bron Boze nie traktuj mojego slowa jako kategoryczne prawo!!! Bo ja cos
                              napisalam, to nie znaczy ze jest w 100% prawda - kazdy przypadek jest
                              indywidualny i tyle - ja tam w okienku w departamencie dla dzieci nie siedze i
                              nie wiem na pewno jak jest - ja tylko wysuwam hipotezy;-)))

Mysle ze Irlandia tez by dala;-))) - moze musisz bardziej podrazyc, bo jednak
                              rezydenture macie tutaj...a polskim dzieciom Irlandia daje ten benefit, bo
                              przynajmniej jedno z rodzicow tutaj pracuje i placi tutejsze podatki, a to jest
                              wazne - nie jaki masz paszport czy obywatelstwo, ale gdzie placisz podatki;-)))
                              Na oko prawo wyglada OK - mi sie wydaje logiczne;-)))
                              • olivka31 Re: Jeszcze raz Child Benefit 27.02.07, 15:54
                                Prawdopodobnie masz rację, mój mąż jest takiego samego zdania jak Ty ale i tak
                                wyślemy im to co chcą i zobaczymy...na pewno napiszę o tym, jak sprawa zostanie
                                sfinalizowana.
                                Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedź i myślę że warto bylo poruszyć
                                tutaj ten temat aby w urzędzie nie zrobić z siebie idiotki;) a również po to by
                                inne osoby mogly skorzystać z tych informacji, bo bądź co bądź jest NAS tutaj
                                coraz więcej i silą rzeczy takich par mieszanych też będzie przybywać;)
                                pozdrawiam!
                                • sylwia_27 Re: Jeszcze raz Child Benefit 28.02.07, 01:01
                                  Olivka, pieniadze ci sie naleza, jezeli nie mozesz tego dostac tam gdzie
                                  mieszkacie to starajcie sie o kase z angli a podacie konto w irlandii. Fakt
                                  belfast nalezy do UK ale ja otrzymalam bez problemu, po miesiacu czasu,
                                  skladajcie wszedzie tam gdzie mozecie, w UK jest to 18.45 funtow na tydzien i
                                  tak jak pisaly dziewczyny, tym bardziej ze dzidzia jest urodzona w irlandi, ty
                                  moglas nie pracowac w ogole Twojemu dziecku pieniadze sie naleza.
                                  Pozdrawiam i powodzenia
    • nan008 Re: Jeszcze raz Child Benefit 09.03.07, 22:44
      Jezeli mieszkaja panstwo na terenie Republiki a pracuja w UK nalezy sie panstwu
      Child Allowance z UK a dodatek z Republiki, dopolki tutaj panstwo mieszkaja
      nalezy sie panstwu CB w dwoch panstwach, jezeli przerowadza sie panstwo do UK
      wtedy CA bedzie tylko wypalcane, nie ma znaczenia jakiej narodowosci sa rodzice
      (musza byc EU) Jezeli pani maz pracuje w Republice ale zatrudniony jest w UK
      nalezy zwrocic sie do HM Customs and Revenue w Belfascie poniewaz placi podatki
      w Angli
      mam nadzieje ze pomoglam
      • olivka31 Re: Jeszcze raz Child Benefit 11.03.07, 17:07

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka