Gość: dm IP: 195.117.201.* 02.07.06, 12:35 Dlaczego boicie się zatrudniać ludzi po 50-ce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andrzej Re: Do prcodawców! IP: *.netmar.kom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.06, 13:42 bo jest masę młodszych ludzi bez pracy wiec pracodawcy mają ogrony wybór Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Do prcodawców! IP: *.chello.pl 02.07.06, 13:59 bo mlody czlowiek bedzie robil po 12-14h bez wiekszej szkody dla organizmu, a starszy juz bardziej sie szanuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elak Re: Do prcodawców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 06:52 Bo zapominają, nie chcą się uczyć nowych rzeczy, wszystko wiedzą najlepiej, nie słuchają pracodawcy, szczególnie jeśli to kobieta i na dodatek młodsza, pracują tyle ile muszą, a przy wypłacie mają pretensje, że "tylko tyle" i proszą (!!!) o chociaż sto złotych więcej, bo nie znają się na prawach rynku i nie dają ich sobie przetłumaczyć, bo cenią sobie święty spokój, a nie rozwój. Długo by jeszcze wymieniać ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: Do prcodawców! IP: 81.144.141.* 04.07.06, 22:36 I pracownika po 50 a dwa lata przed emerytura nie mozna zwolnic z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dilibert Re: Do prcodawców! IP: *.tls3.tor1.rogerstelecom.net 12.07.06, 10:43 Dlatego nie zatrudniaja takich osob , bo w naszym ukochanym kraju jest dyskryminacja wiekowa i nikt nic pracodawcy nie zrobi jezeli odmowi zatrudnienia ze wzgledu na wiek danej osoby.Moim zdaniem jezeli chcesz miec solidnego , doswiadczonego i lojalnego pracownika to tylko zatrudniac wlasnie ludzi ok.50-siatki.Ja jestem troche mlodszy , ale widze jak pracuja inni w tym wieku w firmie gdzie ja pracuje.W moim mniemaniu ekspertyza poparta doswiadczeniem zawodowym i latami pracy jest czyms czego mlody pracownik nie jest w stanie zaoferowac od pierwszego dnia zatrudnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elak Re: Do prcodawców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 12:19 Dilibert - jesteś wyjątkiem, który potwierdza regułę. Ja mam dwóch takich pracownikó - jeden łazi cały dszień i kombinuje, co tu zrobić, żeby nic nie zrobić, wymyśla tysiące rozmaitych rzeczy, byle tylko nie zrobić tego, co trzeba (zwykle to co trzeba to trochę cięższa praca od tej, którą sam sobie wynajduje) - rozwala tym cały plan dnia, układ działań niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania firmy - koszmar!!! Pozytywem omawianego pracownikia jest niechęć do przebywania w domu, w związku z czym jest w firmie od rana do wieczora i zawsze jakoś go wkońcu wykorzystamy. Drugi nie lepszy - nica nie da sobie powiedzieć, wszyscy są winni, tylko nie on, on musi o wszystkim pamiętać (a nie pamięta 2/3 swoich klientów), wszystko wiedzieć (nie zna podstawowych zagadnież z dziedziny którą się zajmuje), jest u mnie z dwóch powodów - jest świetny w pozyskiwaniu nowych klientów, a po drugie - jeszcze nie zanlazłam nikogo w zamian> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB To nie ze względu na wiek IP: *.icpnet.pl 17.07.06, 20:41 > bo w naszym ukochanym kraju jest dyskryminacja wiekowa i nikt nic pracodawcy > nie zrobi jezeli odmowi zatrudnienia ze wzgledu na wiek danej osoby Przeczytaj DOKŁADNIE powyższe posty i zastanów się, czy to rzeczywiście ze względu na wiek. > Moim zdaniem jezeli chcesz miec solidnego , doswiadczonego i lojalnego > pracownika to tylko zatrudniac wlasnie ludzi ok.50-siatki Tak, ale... . Jest mały problem: najpierw musisz odsiać 95% tych, którzy przesiąkli komuną, czyli wiedzą najlepiej itp., co napisał już ktoś na początki tej nitki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JeZZoo Re: To nie ze względu na wiek IP: 195.205.121.* 31.07.06, 12:52 Wiem, że za 30 lat będę tego żałował, ale zatrudnianie ludzi starszych jest żadko w interesie pracodawcy, a on nie zatrudnia ze względu na dobroć serca, ale na zysk. Jeśli potrzeba doświadczenia to zatrudnia się 40-45 latków, jeśli wydajności to 25 latków. Poza tym zatrudniając np osobe 55 letnią mam w perspektywie jej emeryturę, a więc szukanie kogoś na jej miejsce, okres ochronny itd. itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: To nie ze względu na wiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 15:44 dokładnie tak ludzie po 50 nie są elastyczni, wszystko widzieli i wszystko wiedzą najlepiej i ciągle się słyszy od nich "bo w mojej poprzedniej firmie..." a to, ze to zupełnie inna firma i inne wymagania rynku to już do niech nie dociera. nie potrafią się "wpasować". to nie wiek. to skostniała psycha jest przyczyną, choć muszę stwierdzić, że dotyczy to ludzi coraz młodszych, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Do prcodawców! 02.08.06, 11:56 Znam mnostwo Plakow nawet po 60-tce, ktorzy pracuja za granica i nikt ich nie rozlicz z wieku. Faktem jest, ze takie osoby bywaja marudne. Ale i na temat naszej ukochanej mlodziezy, to tez sporo mozna by tu napisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nanker Pewien_gosc IP: 82.146.247.* 29.08.06, 11:04 Moim zdaniem jest tak: pracodawcy (i nie tylko oni) kieruja sie czesto pewnymi stereotypami - ze mlody czlowiek jest elastyczny, szybciej sie uczy, jest chlonny i tolerancyjny. Natomiast u osob ok. 50 wyglada to rzekomo odwrotnie. Prawda jest taka, ze wszystko zalezy od cech osobowosciowych danego czlowieka-pracownika i jego poziomu swiadomosci. Przyklad: poznalem niedawno czlowieka ok. 50, ktory zainteresowal sie systemem operacyjnym Linux. Niesamowicie, z jakim zapalem ten czlowiek opowiadal o tym, co mu sie udalo nauczyc i odkryc. A wiedzial naprawde sporo, jak na poczatkujacego uzytkownika. Trzeba dodac, ze wiekszosc uzytkownikow komputerow na samo brzmienie slowa Linux odwraca glowy, bo jest on po prostu bardzo trudny do pelnego opanowania i wymaga sporego ruszenia glowa. Zreszta sam obecnie odczuwam sile stereotypow na wlasnej skorze - mam 34 lata i chce zaczac kariere jako programista. Uwazam sie za osobe o bardzo duzych predyspozycjach do tego zawodu, napisalem juz zreszta sporo niezlych programikow. Ale jestem w pewnym sensie "nijaki" dla pracodawcow - ani mlody (25 lat), ani doswiadczony :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracodawca Re: Do prcodawców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 14:07 sa firmy, ktore szukaja ludzi w takim wieku. ale to najczesciej firmy, ktorym zalezy na wiedzy i doswiadczeniu pracownika a nie tzw michalki. gdy szukalem specjalisty do audytu, z bieglym niemieckim. zglaszali sie jacys gowniarze, ktorzy o problemie slyszeli na studiach. wiem, ze to dobry narybek - pracuja do bolu a potem mozna ich latwo wyp... do tego placi im sie o 1/2 mniej niz specjaliscie z doswiadczeniem. ale tu wlasnie wracam do problemu, firmy powazne szukaja fachowcow, firmy byle jakie szukaja miesa armatniego. inna sprawa, to fakt, ze jak kupuje garnitur, to zdecydowanie wole by ekspedient lub ekspedientka byli ok 50 niz dzieci, ktore powinny sprzedawac w big star. to juz kiedys powiedzial taki jeden z uszami " odmlodzenie kadry najlepiej sprawdza sie w burdelu". sa dziedziny, gdzie trzeba postawic na wiek i doswiadczenie. a na koniec - niwyuczalnych leserow spotkacie w kazdym wieku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kulka_szczescia Re: Do prcodawców! 29.08.06, 20:09 Gość portalu: pracodawca napisał(a): > sa firmy, ktore szukaja ludzi w takim wieku. ale to najczesciej firmy, ktorym > zalezy na wiedzy i doswiadczeniu pracownika a nie tzw michalki. gdy szukalem > specjalisty do audytu, z bieglym niemieckim. zglaszali sie jacys gowniarze, > ktorzy o problemie slyszeli na studiach. wiem, ze to dobry narybek - pracuja do > bolu a potem mozna ich latwo wyp... do tego placi im sie o 1/2 mniej niz > specjaliscie z doswiadczeniem. ale tu wlasnie wracam do problemu, firmy powazne > szukaja fachowcow, firmy byle jakie szukaja miesa armatniego. > inna sprawa, to fakt, ze jak kupuje garnitur, to zdecydowanie wole by ekspedien > t > lub ekspedientka byli ok 50 niz dzieci, ktore powinny sprzedawac w big star. to > juz kiedys powiedzial taki jeden z uszami " odmlodzenie kadry najlepiej sprawdz > a > sie w burdelu". sa dziedziny, gdzie trzeba postawic na wiek i doswiadczenie. > a na koniec - niwyuczalnych leserow spotkacie w kazdym wieku :-) Amen Amen Amen - mnie jest rybka ile kto ma lat :):) A leser może mieć i 20 i 50 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Do prcodawców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 14:15 a suudent to gdzie ma zdobyc wykształcenie w lesie???????? idealny pracownik: 25 lat, 10 lat doswiadczenia, 15 jezyków, obsługa kom, samochód, i na ręcie zeby zusu nie trzeba było płacic... wynagrodzenie 600pln.. to ja was sredecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aggie Re: Do prcodawców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 18:35 Dziwne, zawsze wydawało mi się, że starsza osoba, jak już znajdzie prace, to ją szanuje, podczas gdy młodzi często zmieniają robote, bo chca się rozwijać albo ktoś zaproponował im wyższa pensję. Poza tym takie 50-tki maja na ogół ustabilizowane zycie rodzinne, odchowane dzieci, więc to tez duży plus. Odpowiedz Link Zgłoś