Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wykorzystywanie w pracy

IP: *.pools.arcor-ip.net 19.07.06, 17:40
    nie wiem gdzie moge zadac tego typu pytanie,wiec zadam je na tym forum;moze
    ktos z was sie orjentuje.Chodzi o moja siostre:Pracuje ona w barze u swojej
    nie doszlej tesciowej za tzw."wikt i opierunek",tzn.:pracuje u niej bez
    wynagrodzenia,poniewaz ona twierdzi ze utrzymuje moja siostre z jej malym
    dzieckiem.Czy to jest zgodne z prawem?Dodam,ze moja siostra musiala
    zrezygnowac z nauki(szkola pomaturalna).czy moge cos z tym zrobic?np.:podac ja
    do sadu o wyzysk mojej siostry?Pomozcie mi bo sama nie wiem co z tym zrobic.
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: wykorzystywanie w pracy 19.07.06, 17:53
        A faktycznie ten wikt i opierunek ma miejsce???
        • Gość: lambda100 Re: wykorzystywanie w pracy IP: *.pools.arcor-ip.net 19.07.06, 18:03
          co z tego jak ona daje jej i dziecku jesc oraz dach nad glowa?Moze jeszcze
          kupuje dla dziecka,bo jest male i ma potrzeby.Po prostu ja wykorzystuje bo
          zatrudnienie pracownika:wyplata+skladki to juz jakis wydatek nie?A takto niech
          dziewczyna charuje od niedzieli do niedzieli.Ja sie pytam, co moge z tym zrobic?
          • annajustyna Re: wykorzystywanie w pracy 19.07.06, 18:09
            PIP...
          • Gość: xx Re: wykorzystywanie w pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 21:20
            Po pierwsze ty nie możesz nic z tym zrobić tylko twoja siostra (być moze jej jest z tym dobrze).
            Po drugie czy to jest niedoszła teściowa czy przyszła tesciowa. Ponieważ jeśli faktycznie jest niedoszłą teściową , to istnieje coś takiego jak obowiązek alimentacyjny, który dotyczy również dziadków!
            Po ustaleniu tych dwu zagadnień pozostaje po trzecie: jak już ktoś wspomniał - PIP.
            • Gość: aga Re: wykorzystywanie w pracy IP: *.chello.pl 19.07.06, 21:27
              niezależnie od tego czy teściowa jest niedoszła czy przyszła, to siostrze należą
              się od niej alimanety, o ile od ojca dziecka nie można ich wyegzekwować.
              optymalnym rozwiązaniem przy takim wyzysku byłoby pozwanie teściowej (przy
              założeniu że ojciec jest niewypłacalny, bo jak jest wypłacalny, to trzeba jego),
              wyprowadzenie się od "teściowej" i znalezienie innej pracy. PIP tu raczej
              niewiele pomoże...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka