Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Inżynier systemowy Microsoft, MCSE, CCNA

19.07.06, 22:20
    Pani Maju! Na ile liczyć może specjalista IT w dziedzinie technologii
    Microsoft, certyfikat MCSE Windows 2003, certyfikat Cisco CCNA, 5 lat
    doświadczenia w administracji i wdrożeniach Active Directory, Exchange i
    bezpieczeństwa w dużych sieciach...
    Jestem ciekawy zarobków w Warszawie, Katowicach, Krakowie, Wrocławiu, Gdańsku,
    bo rozpiętość podawane przez różne źródła jest zaskakująco duża...
    Obserwuj wątek
      • esbro Re: Inżynier systemowy Microsoft, MCSE, CCNA 27.07.06, 12:41
        Jeśli nie Pani Maja, to może ktoś kto pracuje na podobnym stanowisku ?? Anyone ??
      • esbro Re: Inżynier systemowy Microsoft, MCSE, CCNA 03.08.06, 12:43
        Naprawdę nikt nie wie ?? :(
      • micra spróbuję Ci odpowiedzieć... 07.08.06, 14:05
        na przykładzie jednej z firm:
        - w dużym mieście na południu Polski - 5000-6000 brutto na umowie
        - w Warszawie - 6000-7000 brutto na umowie

z tym, że:
        - pracownicy pracują głównie na tzw. kontraktach, czyli interesuje ich brutto
        pracodawcy, a nie brutto na umowie;
        - mają komórki i laptopy plus świadczenia medyczne;
        - CCNA się nie legitymują, ale dla MCT czy też certyfikatami w zakresie Citrixa
        już tak;
        - w administracji raczej nie mają doświadczenia, ale we wdrożeniach i migracjach
        tak - praktycznie pełne spektrum technologii Microsoft.
        • esbro Re: spróbuję Ci odpowiedzieć... 07.08.06, 23:04
          Wielkie dzięki za odpowiedź, co do warunków zatrudnienia, to zdaję sobię sprawę
          z "kontraktowego" charakteru pracy takich specjalistów, co do płacy - to nawet
          więcej niż się spodziewałem ;) (choć przyznam, że nie wiem jaka jest różnica
          pomiędzy "brutto pracodawcy" a "brutto na umowie" - zielony jestem ;)
          • micra tytułem uzupełnienia 08.08.06, 08:09
            Warunki zatrudnienia - kontrakt. Nie jest to prawdziwy kontrakt. Ot, zamiast
            wybierać pracę na umowę o pracę wybiera się kontrakt, bo wtedy można sobie
            trochę rzeczy wrzucić w koszty, a i emeryturę budować gdzie indziej niż w ZUSie
            (oczywiście nie całą i oczywiście jeżeli ma się taką ochotę).

Brutto pracodawcy, a brutto pracownika. Brutto pracownika już znasz - tyle
            pracownik ma na umowie o pracę. Załóżmy, że podpisujesz umowę na 5 tys. brutto.
            To pracodawca oprócz tego, że z tych 5 tys. wydziela część na ZUS (to jest Twoja
            część ZUS) plus podatek i zostaje Ci około 3,3 tys. to jeszcze pracodawaca
            dokłada swoją część ZUS - 1 tys. i w sumie z tego wychodzi duże brutto
            pracodawcy - ok. 6 tys. Przechodząc na kontrakt wystawiam fakturę netto na 6
            tys. i z tego muszę zapłacić ZUS i podatek, reszta dla mnie. Acha, nie wystawiam
            faktury na taką kwotę, jakoś nie udało mi się na razie zasłużyć mimo
            doświadczenia - startowałem z dużo niższego pułapu i teraz nie mogę się do
            takiego dobić.

Czy 5-6 brutto to dużo? To zależy, ale godzina pracownika sprzedawana jest za
            kwotę co najmniej 3 razy wyższą więc ja nie widzę tego jako dużą kwotę.
            • esbro Re: tytułem uzupełnienia 08.08.06, 11:11
              Jeszcze raz wielkie dzięki za info :)

Czy 5-6k pln brutto to dużo ??

W Polsce to napewno nie mało (biorąc pod uwagę tzw. "średnią krajową"), nawet
              jeśli spojrzeć tu:

www.bankier.pl/wiadomosci/multiarticle.html?article_id=1417032

to na stanowisku specjalistycznym (nie-kierowniczym) to całkiem nieźle...

Ale jeśli spojrzeć na zagraniczne (europejskie, amerykańskie) raporty płacowe to...

średnia płaca MSCE ~40k eu rocznie (brutto - a obciążenia podatkowe są w
              większości krajów UE niższe niż w Polsce)
              średnia płaca inżyniera Citrixowego (CCEA) - 50k eu brutto rocznie
              inżynierowie Cisco (CCNP) - 60k eu brutto rocznie
              totalni magicy (CCIE) to już kwoty 6 cyfrowe w euro

Mam dwóch znajomych ze studiów jeszcze, którzy niedawno wyjechali, bez trudu
              znaleźli pracę w zawodzie (przy Cisco właśnie) i zadają proste pytanie:

Co z tego, że koszty życia "tam" są 2-3 krotnie większe, skoro zarobić można 4-8
              razy więcej ??

Kończę, bo rozpędziłem się i mój "wywód" zaczyna odbiegać od głównego tematu
              tego forum ;)
              • micra Re: tytułem uzupełnienia 08.08.06, 12:06
                dużo i nie dużo, bo są osoby zarabiające dużo więcej, ale znam przypadek
                człowieka, który startował chyba z CCNA do pewnej firmy ogólnopolskiej no i
                dostał się. Wynegocjował sobie kasę śmiesznie niską - powiedzmy 2 tys. brutto,
                później zdobył CCNP, a pensja pozostała ta sama. Później już nic nie mógł
                zrobić. Wiem, że myślał o CCIE (tak, o CCIE), ale firma nie chciała mu zapłacić
                dużo więcej. Odszedł do innej, lepiej płatnej pracy.

Zresztą sam sobie zdajesz sprawę, że:
                - zarabiasz tyle ile wynegocjujesz - niestety, brak w Polsce czegoś takiego jak
                widełki no i nie podają firmy zarobków na danym stanowisku;
                - certyfikat to nie wszystko, liczy się jeszcze doświadczenie - jest ono
                najważniejsze.
                • esbro Re: tytułem uzupełnienia 08.08.06, 12:32
                  Oczywiście certyfikat to nie wszystko, a ważniejsze jest doświadczenie ;)

Jednak wydaje się, że pracodawca mając do wyboru dwie osoby o zbliżonym
                  doświadczeniu, z których jedna posiada cetyfikacje niejako potwierdzające te
                  doświadczenie, a druga nie posiada nic - powinien (powinien ?) wybrać tę
                  certyfikowaną - to jest moim zdaniem najważniejsza korzyść z przeróżnych
                  certyfikatów zawodowych w "cywilizowanym świecie".

Niestety w Polsce bywa różnie, w myśl zasady "Każdego specjalistę można zastąpić
                  skończoną liczbą studentów" zazwyczaj wybiera się najtańszą ofertę pracy (choć
                  biorąc pod uwagę koszty zatrudnienia jakie ponosi pracodawca można to jakoś
                  zrozumieć)

Ale też osobiście spotkałem się z przypadkiem, gdy podczas rekrutacji w treści
                  ogłoszenia jak byk stało "certyfikat MCSA będzie dodatkowym atutem kandydata", a
                  podczas rozmowy, kierownik zespołu administratorów (w dość poważnej firmie
                  outsourcingującej duży koncern) zapytał mnie...

"A niech mi Pan tak pokrótce wyjaśni O CO CHODZI Z TYMI CERTYFIKATAMI ?? MCSA,
                  MCSE - ja nie bardzo się orientuję..."

:D
      • marzak75 Re: Inżynier systemowy Microsoft, MCSE, CCNA 29.08.06, 13:43
        Żadne z tych dużych miast ale duża międzynarodowa firma zajmująca się ogólnie
        pojętym outsourcingiem - MCSE Windows 2003 (bez CCNA chociaż obeznany z Cisko +
        doświadczenie z Exchange, SMS i MOM)

Bez większego targowania się 6000 brutto na normalną umowe o pracę na stanowisku
        specjalisty (nie-kierownik) + opieka medyczna + "trzeci filar"...

Myśle że to uczciwa stawka, nie wiem ile można dostać w firmie z polskim
        kapitałem, uwaga poniżej o tym że polski pracodawca często NIE WIE co to za
        certyfikaty i czy w ogóle są coś warte - bardzo trafna i (niestety) wciąż aktualna.

Nie wolno po prostu stać w miejscu, trzeba ciągle "doskonalić się w rzemiośle"
        wtedy prędzej czy później można znaleźć coś na poziomie o jakim piszę...

Ja osobiście z tego poziomu jestem zadowolony ;)
      • esbro Re: Inżynier systemowy Microsoft, MCSE, CCNA 09.09.06, 13:55
        day, day up
      • trenermct Re: Inżynier systemowy Microsoft, MCSE, CCNA 13.09.06, 12:50
        Sprawdz pocztę
        • esbro Re: Inżynier systemowy Microsoft, MCSE, CCNA 15.09.06, 21:57
          sprawdziłem ;)
      • esbro Re: Inżynier systemowy Microsoft, MCSE, CCNA 05.10.06, 11:36
        DDU
        ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka