iwotlen 16.09.05, 10:11 Zaczyna sie okres szczepien przeciwko grypie. Czytalam wczesniej, ze nie powinnysmy sie szczepic, czy mozecie wyjasniec dlaczego? A co ze szczepieniem przeciwko zoltaczce? Pozdr. IWO Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wektor5 Re: szczepienia 21.09.05, 07:45 Właśnie też się zastanawiam - szczepić się przeciwko grypie,czy może w naszej sytuacji jest to raczej niewskazane.Co radzicie? Odpowiedz Link
begina Re: szczepienia 21.09.05, 10:19 Przeciwko grypie zawsze sie szczepilam , firma fundowała. Wtedy nie wiedzialam , że jestem chora. Ale tak naprawdę nie moge w 100% powiedzieć czy mnie szczepionka chroniła. Zawsze po szczepieniu i tak łapałam infekcje, zreszta nie tylko mnie. Teraz nie szczepie sie (nie mam sponsora -hahaha) i bez zmian też mnie łapią infekcje ale może to spowodu brania dużych ilości antybiotyków - właśnie wyjątkowo w tym roku. Teraz mam dylemat , czy szczepić sie na WZW ?- mam skierowanie do szpitala na operacje Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: szczepienia 21.09.05, 12:13 Szczepienia sa ostatnio wrecz obwinianie za epidemie chorob z autoagresji oraz epidemie chloniaka u mlodych ludzi. Nie chodzi tu tylko o szczepienia przeciwko grypie ale wszystkie a wiec np. takze szczepienia przeciwko wirusowemu zapaleniu watroby, czy gruzlicy. Jakiekolwiek szczepienia powoduja pobudzenie ukladu immunologicznego dlatego jak sie ma chorobe autoimmunologiczna nalezy sie zastanowic nad korzysciami szczepienia. Odpowiedz Link
piotrek2810waw Re: szczepienia 21.09.05, 15:09 Z drogiej strony to jesli sie juz te cholerstwo ma to jak mi taka szczepionka moze zaszkodzic? Ja szczepiłem sie na grype raz ani mi to nie pomogło ani nie zaszkodziło ale teraz w obliczu pandemi sie zastanawiam Ps. Ja ostatnio słyszalem teze ze lecznenie antybiotykami moze doprwadzic do wzrostu zachorowani na Hashi, szczeze powiedziawzy dosc czesto brałem antybiotyki przy jakis infekcjach zeby byc jak najszbciej na nogach i teraz strasznie tego załuje. Potrek Odpowiedz Link
begina Re: szczepienia 21.09.05, 17:00 Ja tez bardzo często byłam na antybiotykach właśnie powód ten sam-aby szybko stanąć na nogi. Wiadomo praca najważniejsza. Teraz okazuje sie że nie tylko praca trzeba żyć. Ważne jest zdrowie i rodzina!!! Trzeba to sobie uświadomić jak również pracodawcy muszą o tym pamietać. Nic nie jest wart pracownik niezadowolony .Ale to już piszę nie na temat i nie rozwijam dalej tego wątku. Pozdrawiam Odpowiedz Link
aagata4 Re: szczepienia 25.09.05, 09:53 Witaj... czy w jezyku polskim sa jakies medyćzne źrodla informujące o tym, że te szczepienia spowodowaly problemy z chorobami autoimmunologicznymi? jezeli tak to czy moglabys mi je wskazac, bo chcialabym pogadac o tym z moimi lekarzami .... pozdrawiam agata Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: szczepienia 23.09.05, 10:53 Piotrek na Hashi byc moze Ci szczepionka nie zaszkodzi ale mozesz dostac jeszcze jakas inna chorobe autoimmunogiczna. Hashi jest choroba ukladu immunologicznego, ktora lubi wystepowac z niektorymi innymi chorobami autoimmunologicznymi. A poza tym jak sie juz ma chory uklad immunologiczny to nie rozumiem dlaczego szczepionki maja dzialac tak jak u zdrowych ludzi? Odpowiedz Link
mongra Re: szczepienia 24.09.05, 20:08 Ja jestem na nie do szczepienia na grypę. Mój lekarz internista mówi, że lekarze też na czymś muszą zarabiać. Tegoroczna szczepionka jest na bazie zeszłorocznych wirusów, a tegoroczna epidemia będzie już wywołana przez zmutowane więc nie warto się szczepić. Ja zazwyczaj nie choruję, a zaszczepiłam się tylko raz 3 lata temu i to był ostatni raz kiedy zachorowałam na grypę. Odpowiedz Link
liloo7 Re: szczepienia 25.09.05, 11:39 A jeśli mam gronkowca w gardle i chciałabym wziąc szczepionkę (taką do sprejowania do nosa!) IRS 19 to może mi ona zaszkodzić? Jak sądzicie? Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: szczepienia 26.09.05, 19:17 Liloo Niestety na tego rodzaju sczepionce sie nie znam. Wydaje mi sie jednak ze tutaj to jest troche inna sytuacja bo juz masz tego gronkowca i ta szczepionka chyba jest po to zeby sie tego gronkowca pozbyc, prawda? Gronkowiec tez nic dobrego w gardle nie robi wiec tu sie pewnie wybiera - "mniejsze zlo" (jak w przypadku antybiotykow). Co innego szczepionki "profilaktyczne" - tylko co do tych sa watpliwosci. ps. Przydalby sie jakis immunolog na forum zeby sie od czasu do czasu skonsultowac ..... Odpowiedz Link
liloo7 Re: szczepienia 26.09.05, 20:03 Dzięki za podpowiedź - chociaż i tak cholercia nie wiem co robić Odpowiedz Link