Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca na 5 roku studiow

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 16:37
    wlasnie bede na 5 roku studiow (studia tehcniczne) i chce juz zaczac
    pracowac. tylko zastanwiam sie czy sa jakies ograniczenia w wymiarze godzin
    dla studenta dziennego? studenci ktorzy pracujecie napiszcice mi jak to jest
    u was, pracujecie na caly etat czy tylko na kawalek, i czy pracodawca bez
    problemu zwalnia was na zajecia a potem jakos odrabiacie te godziny.
    zastanwiam sie czy mozliwe jest np pracowanie na caly etat czyli 40 h
    tygodniowo, ale 4 dni po 10 godzin, a piaty dzien na uczelnie.napiszcie
    jakie macie doswiadczenia w tej sprawie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Milenka Re: praca na 5 roku studiow IP: *.no / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 16:46
        Hej!
        Też jestem na V roku na uczelni technicznej i powiem Ci tak, wszysto zależy od
        kierunku studiów. U mnie nikt nie pracuje w "zawodzie"... ja szukam już długo
        takiej pracy i nikt mnie nie chce zatrunic dopóki nie bede miala mgr.
        Natomiast koledzy z innych kierunków np informatyka, automatyka i robotyka,
        mechanika spokojnie już od 3 roku pracują, niektórzy na 1/2 a inni na cały etat.
      • Gość: baba_jaga Re: praca na 5 roku studiow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 17:20
        nie ma żadnych ograniczeń. Jeśli masz życzenie możesz podjąć normalną umowę o
        pracę w wymiarze ustawowym pełnego etatu czyli 8h dziennie.
        Ale mając status studenta chyba warto namówić pracodawcę na umowę zlecenie bez
        ZUS, lub umowę o dzieło i ewentualnie 'dla zabezpieczenia' postarać się o list
        intencyjny.
        Póki co sugerowałabym raczej tę opcję, bo ZUS jeszcze zdąży na Tobie sporo
        zarobić w nadchodzących latach.. ;)

Pozdrawiam, i powodzenia!
        • Gość: MK Re: praca na 5 roku studiow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 08:15
          Jestem już po studiach ale pracuję od 5 roku studiów (studia dzienne). NIe ma
          żadnych ograniczeń. Jesli tylko znajdziesz pracodawcę który bedzie chciał Cię
          przyjąć...Na 5 roku pracowałam na 3/4 etatu a po obronie już na etat.NIe było
          zadnych problemów z wyjściem na egzamin. DOdatkowo normalny płatny urlop:)
          Pozdrawiam
        • Gość: sanyo Re: praca na 5 roku studiow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 10:09
          a nie jest przypadkiem tak ze student nie placi zusu jesli pracuje na etacie?
          • Gość: MK Re: praca na 5 roku studiow IP: *.225.121.166.bait.pl 04.08.06, 13:39
            Zawsze ma obowiązek płacenia ZUSu jeśli jest umowa o pracę.
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka