Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 10:53
    a wiec zeczne od tego ze jestem w ciazy(3 miesiac)
    moj znajomy ma firme wiec mnie zatrudni(wie ze jestem w ciazy) po czym ja przyniose L4 od ginekologa i on mi bedzie placil tylko przez miesiac a poznij ZUS. czy to wypali ???
    Obserwuj wątek
      • Gość: blanka Re: moj plan IP: *.ghnet.pl 07.08.06, 11:23
        ZUS to wprost uwielbia!!!! Takie przypadki sa kontrolowane w pierwszej kolejności, jako wyłudzaczki swiadczeń. Efekt - cofniecie wypłaty zasiłku, a jesli udowodnią Ci, że szostałaś zatrudniona fikcyjnie, trzeba będzie zwrócic, to co już Ci zdążyli wypłacić + jakas kara. Opowiem historyjkę mojej przyjaciółki - miała działalnośc i pracowała dla pewnej firmy (wymagali samozatrudnienia), kiedy zaszła w ciążę i okazało się, że ma kłopoty ze zdrowiem, szef tej firmy poszedł jej na rekę i zatrudnił ja na etat, żeby miała większa pewność i spokój. ZUS uznał to własnie za fikcyjne zatrudnienie i mimo, iż dziewczyna ma całkiem legalne zwolnienie (ciąża poważnie zagrozona, leży) wstrzymał wypłate z L4. Już od 3 msc koleżanka nie ma żadnych pieniędzy, a musi się jeszcze stawić przed komisją ZUS, która zbada jej przypadek. Nie musze mówić, że ZUS twardo obstaje przy wersji z wyłudzeniem, więc sprawa raczej w sądzie się skończy...
        Pozdrawiam
        Blanka
        • Gość: xx Re: moj plan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 11:45
          > sji z wyłudzeniem, więc sprawa raczej w sądzie się skończy...
          Gdzie niestety ZUS wygrywa (patrz akcja "brzuszki" bodajże sprzed roku)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka