Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca dla inżynierów ???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 21:20
    Ostatnio dużo się mówi, że w Polsce (i nie tylko) zaczyna brakować inżynierów.
    Interesuje mnie o jakie specjalności tutaj chodzi, bowiem samo nazwanie
    problemu "brakuje inżynierów" jest według mnie tak samo precyzyjne jak
    "brakuje magistrów".
    Obserwuj wątek
      • gloomy2 Re: Praca dla inżynierów ??? 23.08.06, 22:26
        tez mnie ta sprawa interesuje,prosze o opinie
        • Gość: kat Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.aster.pl 23.08.06, 22:56
          no mnie tez bo ja znam inzynierow ktorzy zarabiaja malo a tu wszedzie pisa ze
          jest malo inzynierow ale to chyba chodzi o tych budowlancow. Podobno "engineer"
          to tez nazywaja hydraulika w Anglii:)
          • Gość: Janek Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 00:58
            Ogolnie w duzym uproszczeniu
            1. nie brakuje inzynierow w dziedzinach gdzie PRODUKTY sa mobile (elektornika
            itp). Czemu? Chiny i Azja maja ich w nadmiarze powoduje to silna presje na
            Europejskie firmy.
            2. Brakuje inzynierow "produkujacych" rzeczy ktore sa lokalizacyjnie zwiazane-
            budownictwo, inzynieria wymagajaca kontroli placow budowlanych itp...

jest duzo ciekawej pracy dla inzynierow jest w serwisie calabora.com
            • Gość: helenka612 a co z inżynierami ochrony srodowiska? IP: 212.122.214.* 13.03.07, 09:58
              zapowiadano wielki boom w dziedzinie ochrony srodowiska.. i co? nie ma tego
              boomu... jedyna możliwość, to państwowa posada.. bo w wiekszych firmach głównie
              nadzór nad ta tematyka sprawuja pracownicy, którzy pracują juz w firmie, ale
              niekoniecznie maja wiedze czy wykształcenie z tego zakresu... absolwent z tej
              dziedziny na rynku przegrywa, poniewaz albo chcą doświadczenie kilkuletnie, albo
              dodatkowo BHPowca zrobionego tudziez uprawnien projektowych.. na to trzeba
              czasu, no i spoko pieniedzy... jedyna mozliwosc to przekwalifikowanie sie..??

co o tym sadzicie?
              • Gość: inżynier Re: a co z inżynierami ochrony srodowiska? IP: *.netpol.net.pl 07.05.07, 19:19
                Obroniłam się prawie miesiąc temu i mam tytuł inżyniera ochrony środowiska. Wiem
                że to mało czasu ale jak na razie to może znalazłam jedną ofertę pracy z mojej
                dziedziny w moim województwie..Nie wiem jak to będzie ale czarno to widzę :(
                • Gość: kacha Re: a co z inżynierami ochrony srodowiska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 11:24
                  wszystko zależy od rodzaju specjalizacji, jaką zdobywa się po wydziale ochrony
                  środowiska; większość absolwentów niestety nie posiada żadnych uprawnień
                  projektowych; poza tym (i po raz kolejny - niestety) znajomość prawa z zakresu
                  ochrony środowiska po takim wydziale również jest dość mała (żeby nie powiedzieć
                  żadna)
      • Gość: szamanik Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.eranet.pl 23.08.06, 23:56
        Bo brakuje inzynierow w wielu specjalnosciach.
        • Gość: Leoś Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 00:01
          A konkrektnie w jakich, bo to mnie najbardziej interesuje.
          • Gość: Grupa Tempo na przykład w takich IP: *.daszynskiego.silesianet.pl 24.08.06, 14:21
            inzynierów projektantów i konstruktorów o specjalizacji:
            -chemicznej (chemia procesowa, aparatura chemiczna, instalacje chemiczne);
            -elektrycznej i eletronicznej;
            -automatyce (AKiP;
            -wod-kan;
            -budowlanej (budownictwo przemysłowe);
            -mechanicznej.

Brakuje oczywiście osób z doświadczeniem kilkuletnim, bo absolwenci jeszcze nie
            wszyscy zdążyli wyjechać. Zwłaszcza jeśli to doświadczenie dotyczy branż:
            -chemicznych;
            -energetycznej;
            -petrochemicznej;
            -rafineryjnej;
            i innych przemysłowych.
            • Gość: starycynik Los inzyniera IP: *.dhcp.uno.edu 28.08.06, 20:51
              Jestem inzynierem jednej z podanych wyzej specjalnosci. Kilka lat temu szukalem
              pracy w Polsce, wyslalem blisko 1000 CV, tak w odpowiedzi na ogloszenia jak i z
              wlasnej inicjatywy. Caly moj urobek to kilkanascie uprzejmych listow na NIE i
              kilkanascie podobnych telefonow. Ani JEDNEGO interview. No comments -
              wyjechalem.

Inzynier to zawod od ktorego lepiej sie trzymac z daleka a juz na pewno w
              Polsce. Najpierw ciezkie i czasochlonne studia z wykladowcami wsrod ktorych ci
              najnormalniejsi juz sa stuknieci. Potem jak inzynier ma fuksa i znajomosci to
              moze dostac robote na produkcji. Wtedy bedzie zasuwal za trzech i uzeral sie z
              roznymi jasnie panami robotnikami. Zarzadzac nim zas bedzie glupkowata panienka
              po marketingu, ktora nie wie dobrze dlaczego prad plynie ale za to tez zarabia
              trzy razy wiecej od inzyniera. Jak sie cos spieprzy to winny jest inzynier - bo
              to on jest fachowcem, jak wszystko idzie dobrze to premie wezmie ta panienka za
              to ze swietnie zarzadza. Na koniec po paru latach jakich pojechany kadrowiec,
              zwany dzisiaj "personel manager" opracuje nowy plan "manedzerowania" i co
              drugiego wywala tylko po to aby za dwa miesiace szukac znowu ale juz tylko
              tych co maja 25 lat ale za to 10 lat doswiadczenia.

To powyzsze to nie jest moja historia ale ogolny obraz uzyskany na podstawie
              obserwacji wielu miejsc.

Czy juz jasne czemu brak chetnych na politechnike?

Bawcie sie dobrze!

Ciao! Good bye! Hasta luego!
              • Gość: ktoś Re: Los inzyniera IP: *.pronet.lublin.pl 21.11.06, 18:54
                Pieprz... jak potłuczony gawędziarz
                Ale fakt jest taki że srodowisko inż jest zamkniete w każdej z branż i opinie
                jednego o drugim są bardzo znaczące w momencie szukania pracy. Z tego tez moze
                wynikać że nie inż a właśnie Ciebie nikt nie potrzebuje
                z drugiej strony 1000 podan, moje gratulacje cóż za skrupulatność w zliczaniu.

Bajki opowiadasz a pewnie studia inżynierskie skończyleś na poziomie pierwszego
                semestru.

Lepiej sie nie mogłem ubawić na 5 podań o pracę w tym roku które kontrolnie
                wysłałem celem możliwości negocjacji zarobków w obecnej firmie 4 skończyły sie
                "sukcesem". a starym wyjadaczem z 30 letnia praktyka nie jestem
                • Gość: zzypt Re: Los inzyniera IP: 193.35.134.* 18.02.07, 22:50
                  to ty piep.... jak potluczony
                  Starycynik mial racje. Co nazywasz sukcesem ze zaprosili by cie na interviu i
                  co z tego po tym ładnie by podziekowali a prace dostalby kolega kolegi, I
                  chwala im za to bo jak bym dostal prace to bym pewnie tam siedzial za te marne
                  1tys zl albo za niebotyczna stawke1,5tys zl. O jakim zamknietym srodowisku
                  mowisz? Bo nie czaje. Inzynierow ksztalci sie tysiace rocznie w polsce prawie w
                  kazdej z branz i co wszyscy sie znaja? Nie rozsmieszaj mnie.
            • kalidor25 Re: na przykład w takich 23.01.07, 21:42
              Witam!
              Jestem inżynierem po technologii chemicznej (spec. technologia paliw), ale
              jakoś nie widzę, żeby brakowało inżynierów. Od 3 miesięcy poszukuje pracy i nic.
              Czy można jakieś szczegóły na temat pracy dla inżyniera?
              Dziekuję i pozdrawiam!
              • Gość: jj Re: na przykład w takich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.07, 15:42
                Zainteresuj sie i popatrz poi ogłoszeniach,
                firmy typu
                Fluor w Gliwicach
                Lurgi w Krakowie
                Foster Wheeler w Sosnowcu
                Ines w Krakowie
                Prochem W Warszawie
                Energoprojekt w Gliwicach

poszukują inżynierów wszystkich specjalności związanych z przemysłem chemicznym
                i petrochemicznym. A n rynku nastała juz taka posucha że biorą nawet
                absolwentów po studiach
            • Gość: elektronika etc Re: na przykład w takich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 01:02
              wszystkie te specjalizacje sa mocno zwiazane z lokalizacja/panstwem/regione -
              regulacje, prawo itp. Jesli chodzi o elektronike to sytuacja jest troche inna
              - wiele firm amerykanskich i europejskich zatrudnia tanich inzynierow w Chinach
              do projektowania elektorniki i dla nich o wygorowane zarobiki chyba jest
              trudniej. Choc i tak nie jest zle ale wydaje mi sie ze chwilowo jest wlasnie
              taka tendencja. zobaczcie sobie troche na calabora.com
              WEydaje mi sie ze w Polsce lepiej zajmowac sie budownictwem chwilowo...
      • Gość: gosciu Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.range86-138.btcentralplus.com 24.08.06, 15:02
        inzynieria materialowa, metalurgia (aluminium, odlewnictwo), zarzadadzenie
        produkcja (czego w polsce sie nie uczy), chemia procesowa, energetyka,
        telekomunikacja, informatyka przemyslowa, etc, etc.
        • Gość: Leon Re: Praca dla inżynierów ??? IP: 80.51.73.* 24.08.06, 21:05
          Gosciu,
          Politechnika Warszawska - Wydział Inżynierii Produkcji - Zarządzanie produkcja -
          jak tego nie ucza w Polsce?? Ucza i to bardzo dobrze.
          • Gość: gosiu mhhhh IP: *.range86-138.btcentralplus.com 25.08.06, 13:33
            Leon,

I czego oni tam dobrego ucza? Jesli mozna wiedziec.
            • dw.andzia Re: mhhhh 04.11.06, 22:05
              no i co po politechnice???
              nic...
              skonczylam politechnike wydzial chemiczny technologia chemiczna i co zero pracy
              jakiej kolwiek w zawodzie i jak tu nie wyjechac za granice??
              skoro u nas tylko jest gadanie ze sa potrzebni inzynierowie
              • Gość: p Re: mhhhh IP: *.dsl.bbeyond.nl 05.11.06, 13:04
                wlasnie teraz przy wielkim rozwoju przemyslu chemicznego i petrochemicznego
                firmy poszukuja inzynierow procesu, co prawda wiekszosc z doswiadczeniem ale
                rynek jest tak wydrenowany ze specjalistów ze absolwenci tez maja szanse
                spróbj w:
                Foster Wheelr w Sosnowcu
                Lurgi w Krakowie
                Fluor w Gliwicach
                Prochem w W-wie
                Ines w Krakowie
                BpTech w Krakowie
                To tylko kilka najwiekszych firm z tej branzy
          • Gość: jaku Re: Praca dla inżynierów ??? IP: 80.54.90.* 22.10.06, 18:32
            Politechnika koszalińska wydz. mechanicznych - inzynieria i zarządanie
        • Gość: gosc Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.chello.pl 13.11.06, 11:51
          ba, nie tylko w Warszawie, ale i w Szczecinie jest kierunek Zarzadzanie i
          inzynieria produkcji na Politechnice
        • Gość: mm Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.bochnia.pl 14.02.07, 16:47
          uczy sie w Polsce zadzradzania produkcja.. np na Politechnice Krakowskiej, Wydz. Mechaniczny, kierunek Zarządzanie i inżynieria produkcji (a ż trzy specjalności n atym kierunku!!!!!)
        • Gość: Lola Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.aster.pl 06.09.07, 15:39
          Inżynierii produkcji nie uczy się?? Około 5 lat temu powstał taki kierunek na
          Politechnice Białostockiej wydział zarządzania,znam osoby, które to skończyły
          poza tym we Wrocławiu taki kierunek skończyła siostra koleżanki.
      • Gość: g Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.06, 15:23
        inż. mechaników(kosruktorów, technologów,programistów CNC)
        inż.budownictwa z uprawnieniami
        • Gość: mk Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 00:01
          hey, j wlasnie jestem po inzynierii materialowej. i chce pracowac w tym
          awodzie, metalurgia, produkcja? -jak najbardziej!! i to nie tylko sama teoria.
          • shark.007 Re: Praca dla inżynierów ??? 25.08.06, 00:19
            brakuje inż .... ale wszedzie płacą mało.
            • pszczolkaaa_1982 Re: Praca dla inżynierów ??? 25.08.06, 18:59
              taa... mało...
              zgadzam się jestem z dziedziny chemii, kończyłam kierunek technologie ochrony środowiska na wydziale technologii i inzynierii chemicznej o specjalizacji chemia polimerów (łącznie z materiałoznastwem)
              więc wiem cos o tym
              na początek (od razu po studiach ) dostałam 1 tyś netto... ale cieszę się jak wariatka :)pomimo, iz zdaję sobie sprawę , jak to mała kwota jest :"(
              • Gość: Milenka Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 19:37
                Witam!
                A możesz napisać w jakim miescie tyle zarabiasz? (chociaz mniej wiecej
                wielkosc) i czym sie dokładnie tam zajmujesz (lab czy cos innego?).

Dzieki, pozdrawiam serdecznie
                • pszczolkaaa_1982 Re: Praca dla inżynierów ??? 25.08.06, 19:43
                  woj. kujawsko-pomorskie
                  Czym się zajmuję? - Dopiero zaczynam się zajmować.
                  Firma wdraża ISO - więc generalnie zajmować się będę tym, kolejnym moim obowiązkiem będzie kontrola jakości wyrobów.
                  Wyroby to laminaty (dla polimerowców jest to pojęcie jasne)...Będę również robić dokumentację wyrobów i takie różne inne rzeczy związane z ISO :)

Na razie prezes powiedział, że muszę poznać firmę.. nauczyc się procesu technologicznego oraz kontroli jakości.

Jestem zatrudniona na stanowisku TEchnolog produkcji.
                  • Gość: :( Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 21:39
                    hmm.. ja wlasnie bylam ostatnio na rozmowie w sprawie pracy na podobnym
                    stanowisku i z bardo podobnymi obowiazkami. czekam teraz na telefon - wiem jak
                    to brzmi. ale na szczescie nie bylo to ogloszenie, firma sama do mnie paisala ,
                    i rozmowa tez byla normalna, dostalam rozne wypraski do oceny tp. mam nadz z
                    odpowiedz bedzie pozytywna. trzymajcie kciuki plizzzzzzzzzzzzzz :)
                    • poszukiwacz_pracy Re: Praca dla inżynierów ??? 26.08.06, 11:49
                      Jak to jest że do innych sami dzwonią a mi nawet nikt nie odpowiada na cv :(
                      • Gość: :( Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 13:16
                        zamiescilam ogloszenie w poratalch branzowych.. i mialam juz 5 zgloszen, trzy z
                        nich odrzucilam.na jedno odpisze zaraz.
                        • poszukiwacz_pracy Re: Praca dla inżynierów ??? 26.08.06, 13:27
                          Wow, to jaki ty masz zawód że jesteś tak rozrywana? :)
                        • Gość: eska Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 15:00
                          Na jakich portalach branzowych? jedyny mi znany to Bank Danych o Inżynierach :(
                          • Gość: zlp Re: Praca dla inżynierów ??? IP: 193.4.174.* 26.08.06, 15:41
                            Moge mowic tylko na przykladzie mojej dalszej i blizszej rodziny. To sami
                            inzynierowie (budownictwo, architektura, instalacje) - ok 80%, reszta zostala
                            wyksztalcona na lekarzy i prawnikow, zeby nas leczyc i bronic w sadzie. Nikt
                            nie jest na bezrobociu, wszyscy dobrze sobie radza - zarowno ci mlodsi, jak i
                            starsi. Nepotyzm nie wchodzi w gre, mlodzi sa dumni i nie wchodza w parade
                            rodzicom. Ja tez moglbym pracowac z kims ze starszakow, ale sam znalazlem sobie
                            prace i zaczynalem od zera. Czyli 1200 brutto. A potem bylo juz tylko lepiej.
                            Kierunki techniczne to nie menadzerka, stara zasada mowi, ze mlodemu
                            inzynierowi po studiach nie placi sie wiecej niz majstrowi. Ale roznica jest
                            taka, ze inzynierowi wraz z doswiadczeniem zarobki rosna, a majstrowi nie.
                            Jesli chcesz po studiach zarabiac duzo to zostan reprezentantem handlowym.
                            Tylko, ze wtedy juz nie podskoczysz wyzej tej poprzeczki. Ale jesli na poczatek
                            ograniczysz swoje potrzeby i bedziesz wytrwale pracowac - z czasem staniesz sie
                            specjalista i wtedy nie bedziesz sie musial martwic o prace. Wybor nalezy do
                            Ciebie. Dziekuje.
                            • Gość: :( Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 16:15
                              Chcę specjalizować sie w branzy twozyw sztucznych i jakości, audytów itd.
                              Są różne portale branżowe jak np.: iprodukcja.pl, narzedziownia,
                              tworzywa.com.pl opakowania.pl itd na niektore trafilam z przypadku.wpisz moze w
                              google swoja branze i moze cos znajdziesz.
                              pozdrawiam
                          • Gość: Alojzy Re: Praca dla inżynierów ??? IP: 81.219.158.* 08.09.06, 15:19
                            Zobacz www.tworzywa.com.pl i www.plastech.pl
                      • Gość: marek Re: Praca dla inżynierów ??? IP: 195.116.35.* 05.11.06, 10:02
                        dlatego ze sa absolwenci i absolwenci :) co ty myslis ze tytul mgr to jestcos??
                        z tego co pamietam ty skonczyles informatyke.jesli nie potrafisz znalesc pracy
                        po informatyce to bez obrazy ale.... gowno potrafisz. ja wielu znajomych
                        pracowalismy czesto od koncowki 4 roku i to czesto za wiecej niz srednia krajowa .
            • Gość: d Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 16:49
              shark.007 napisał:

> brakuje inż .... ale wszedzie płacą mało.

A czego się spodziewałeś?Prosto po studiach nie dostaniesz niewiadomo jakiej
              kasy .Przez pierwszy rok dwa trzeba zapłcić frycowe,nauczyć się fachu wdrożyć
              się do normalnej pracy.Potem już jest z górki.
        • Gość: inżynier Re: Praca dla inżynierów BZDETY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 14:39
          właśnie.....z uprawinieniami. A gdzie zrobić te uprawnienia jak nie na budowie,
          a jak na budowie to musisz miec pracę ( 2 lata doświadczenia ) gościu....
      • Gość: na chwile Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.acn.waw.pl 26.08.06, 16:03
        nie wiem jakich inżynierów brakuje, ale napewno jest to efekt olewactwa pracodawców, który teraz im zaczyna się odbijać :)

ja skończyłem polibude na dziennych i z powodu braku doświadczenia 1.5 roku byłem bez pracy, potem pracowałem nie w zawodzie
        teraz i tak nie robię w zawodzie, nikt mi nie dał żadnej szansy pokazać co umiem, 5 lat studiów na nic

ludzie mlodi ode mnie juz nie liczą na cud i wyjeżdżają, bo i tak ich nikt nie chce, albo za darmo chce (a żyć z czegoś trzeba i ubranie kupić i bilet i jedzonko)i co chwile nowy stażysta (mój kolega w jednej firmie właśnie stracił prace jak się obronił i ZUS trzeba by było płacić

inżynier jest tym gorszy od humanisty, że wymaga tego doświadczenia,uprawnień itp.

biolog końcy biologie i wie jak działa kwiatek, nauczyciel języka/historii kończy uniwerek i może uczyć
        my inżynierowie kończymy teorię i w normalnych krajach zabieramy się za praktykę techniczną, a w polsce możemy cieciować lub być akwizytorami, bo nie mamy "kilku lat udokumentowanego doświadczenia na podobnym stanowisku"

niektórzy moi kumple już wyjechali, ja właśnie kończe pewne sprawy rodzinne które mnie tu jeszcze na siłe trzymały i pewnie też pojade, bo tu się nic poprawia :)
        • Gość: Pallo Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.mpss.osi.pl 26.08.06, 16:18
          mgr inż.? Frustracie! Tesknilismy za Toba;-)
        • Gość: d Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 16:51
          mgr inż. przecież nie chcuiałes wyjezdzać...
      • Gość: inżynier Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 13:11
        Dziwią mnie co najmniej niektóre komentarze. Ja też skończyłam studia
        techniczne i co? Po dwóch latach szukania pracy w soim zawodzie zaczynam się
        zastanawiać, jak to się stało że ukończyłam studia na wydziale Mechanika i
        Budowa Maszyn. Okazuje się że,moje wiadomości są komunistyczne (co mnie bardzo
        dziwi), albo jestem za mało wykształcona bądż już za dużo no i ogólnie rzecz
        biorąc jak to się stało że studiując taki wydział nie zdążyłam się biegle
        nauczyć języka angielskiego. Mogłam bym tu dużo pisać zastanawia mnie jedno Kto
        puścił plotkę że w Polsce brak inżynierów dzisiaj na pewno nie.Bo co w takim
        razie robią na bezrobotnym inżynierowie.
        • poszukiwacz_pracy Re: Praca dla inżynierów ??? 28.08.06, 16:12
          Też tak uważam. Idę poszukać roboty w supermarkecie. Bo w swoim nikt mnie nie
          zatrudni, nawet nie ma gdzie zdobyć doświadczenia zawodowego. :) Poracha
          • Gość: Alojzy Re: Praca dla inżynierów ??? IP: 81.219.158.* 08.09.06, 15:21
            W Kędzierzynie-KOźlu szukają inz elektryka - (0-77) 488 – 69 – 60
        • Gość: _J Re: Praca dla inżynierów ??? IP: 80.51.229.* 05.09.06, 20:36
          Zgodzę się całkowicie.Skończyłam studia w czerwcu i z tego co wiem, moi znajomi
          tak jak ja ciagle szukają pracy, albo pracują gdzie popadnie. Inżynierowie są w
          Polsce tylko firmy mają za duże wymagania !!
          • anty.kreator Re: Praca dla inżynierów ??? 09.12.06, 00:10
            g.. prawda.

Wyslalem meile do dwoch firm w sprawie praktyk ( jestem na dziewiatym semestrze,
            z jednej firmy odezwali sie i chca zatrudnic na stale! pomimo ze wayraznie
            napisalem, ze interesuja mnie tylko praktyki). Koncze automatyke a podlasie
            jakos nie wydaje sie byc cetnrum przemyslowym.

Wnioski? szuka sie czegos w trakcie bo po studiach mozna wyladowac z reka w nocniku.
        • Gość: ziko Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.elartnet.pl 11.03.07, 23:00
          masz racje ! ja tez szukam od 2 lat ale za to znam dobrze angielski i francuski
          i co z tego jak mam juz ponad 30 lat
      • mateusiowa Re: Praca dla inżynierów ??? 28.08.06, 16:31
        w kwietniu skonczylam inzynierie srodowiska,
        dzisiaj dostalam prace adekwatną do moejgo wykształcenia, CV wyslalam do tej
        firmy w marcu, odpowiedzieli początkiem lipca, trzy rozmowy rekrutacyjne,
        dzisiaj (czyli po pół roku)zadzwonili ze przyjmuja mnie na okres próbny (3
        miesiące) za 1600 brutto
        szaleje z radości! tym bardziej ze aplikowalam na staż!

do tej pory intensywnie poszukiwalam pracy, głównie we Wrocławiu bo tam
        mieszkam, oprócz firmy do której mnie przyjeli zaproszono mnie tylko na jedną
        rozmowę,
        do wielu firm dzwonilam z prosbą o przyjecie mnie do pracy jako wolontariuszke
        na pół roku, niestety... zadna nie byla zainteresowana :/
      • Gość: azerus Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 22:04
        Witam.
        Problemem nie jest "brak inżynierów" tylko "brak dobrych inżynierów".
        Mam w pracy do czynienia z kilkoma "inżynierami", więc wiem co mówie.
        Nieraz się zastanawiam jak Oni skączyli tą szkołe.
        P.S. ja równiez jestem inżynierem z 2 letnim stażem i z jednej strony cieszę się że mamy takich nowych inżynierów, ponieważ jestem coraz lepiej wynagradzany .Moje uposażenie w iągu roku wzrosło o ponad 100%(aktualnie ponad 3000netto)i ciagle rośnie.
        Pozdrawiam
        • gloomy2 Re: Praca dla inżynierów ??? 28.08.06, 22:52
          a jaki kierunek inzynierski skOńczyles??
          pytam,bo ciekawi w jakiej branzy spotkales tych slabych inzynierow...
          • Gość: azerus Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 23:50
            Kończyłem Politechnike Poznańską wydział Elektryczny.
            A słabych "inzynierów" spotkałem i po mojej szkole(na szczęscie nie po mojej specjalności)i po Rolnictwie.
            Dodam że oprócz tego ze pracuje w zawodzie opiekuje sie również biollogiczną oczyszczalnią ścieków:)(Wystarczyły chęci i kilka książek).Pozdrawiam
            • martak82 Re: Praca dla inżynierów ??? 29.08.06, 00:07
              do mateusiowa: jezeli chodzi o prace w twojej branzy to w moimmiescie w
              wielkopolsce sa przyajmniej 2 fimy ktore by cie zatrudnily od reki, jesli znasz
              autocada.

ja dzis dostalam prace, po intensywnych poszukiwaniach, jestem z okolic pily, a
              pacyszukalam od krakowa , wroclaw, wrzesnia, poznan ,pila i dostalam w
              lubuskim ;) za niezla sumk i a fajnym stanowisku. a mialam od piatku zaczac
              staz a 460zl. na szczescie musze omowic :) zycze powodzenia wam. ja skonczylam
              tez wydzial budwy maszyn i chce se dalej specjalizowac jako samouk (przynajmnij
              teraz,moze poziej jais kurs) w jakosci. a moj kierunek jest w tym na pewno
              pomocny-inz.materialowa ;)
              moja rada - dawajcie tez ogloszenia sami, w roznych portalach branzowych. to
              dziala lepiej acz czasami trzeba poczekac.
              tydzie temu dostalam oferte dla inz.pocesu tworzywa ztuczne. prca w okolicach
              czestochowy. moge je komus przekazac ;) papa
              • Gość: Ziju Re: Praca dla inżynierów ??? Albo taka IP: 81.219.158.* 19.10.06, 23:56
                PRODUCT MANAGER
                Od kandydata wymagamy
                wykształcenie wyższe (preferowany kierunek Inżynieria Środowiska)
                bardzo dobra znajomość branży sanitarno-instalacyjne
                doświadczenie w sprzedaży i negocjacjach handlowych w pokrewnych branżach
                uprawnienia do projektowania sieci, instalacji i urządzeń wodociągowych ,
                kanalizacyjnych
                znajomość oprogramowania AUTOCAD , MS OFFICE
                znajomość języka angielskiego
                posiadanie prawa jazdy kat. B
                znajomość prawa budowlanego
                Oferujemy
                pracę w stabilnej, dynamicznie rozwijającej się firmie
                atrakcyjne wynagrodzenie
                międzynarodowe środowisko pracy
                możliwość rozwoju zawodowego
                samochód służbowy oraz nowoczesne narzędzia pracy
            • Gość: red Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 21:20
              Chęci!?!?! Chyba znajomości ciołku!!!Żeby z dumy twojej noga ci sie powineła i
              żebyś wpadniesz do tego szamba którym sie opiekujesz...Pozdro ośle!
        • Gość: Elmuz Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 22:07
          Awansuj tak dalej. Ani się nie obejrzysz, jak Cię wywalą, bo za drogi jesteś.
          A swoją drogą chłopczyku:
          dużo lat jeszcze musisz popracować, żeby mieć prawo oceniać innych.
      • Gość: inżynierek Re: Praca dla inżynierów ??? IP: 83.238.171.* 08.09.06, 15:51
        Jestem szefem dzialu projektowego, mam szerokie kontakty z innymi szefami.
        Wszyscy mamy podobne doswiadczenia. Brakuje inzynierow mechanikow. Jak juz sie
        jakis trafi to albo nie umie angielskiego w stopniu wystarczajacym, albo zadnego
        programu do konstruowania czy obliczen, albo nie ma pojecia o teorii albo...

Warto to sobie powiedziec jasno, ktos kto nie zna w dzisiejszych czasach
        angielskiego w stopniu komunikatywnym NIE JEST INZYNIEREM.

Nie jest inzynierem rowniez osoba po studiach zaocznych, wieczorowych i prywatnych.

A jesli chodzi o zarobki to inzynier dostaje zaraz po studiach okolo sredniej
        krajowej czyli kwote do ktorej wielu innych nigdy nie dojdzie.
        • Gość: dar Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.dsl.bbeyond.nl 10.09.06, 20:44
          akurat moze brakuje inz. mechanikow ale stawki tez nie sa zbyt zachecajace.
          Spotykalem sieee z takimi propozycjami dla doswiadczonycch inz. mechanikow z
          anggieelskim, CADem 3D, itd za 1500 netto.
          A ile Twoja firma daje takim inzynierom?
          • Gość: inżynierek Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 08:21
            angielski, CAD to cos oczywistego. To tak jakbys zapytal ile daja z
            umiejetnoscia czytania i znajomoscia polskiego (co ja gadam, polski nie jest
            wymagany).
            Bez doswiadczenia (pierwsza praca po studiach) propnuja srednia krajowa po
            okresie probnym a potem w miare wzrostu doswiadczenia regularne podwyzki.
        • Gość: Pallo Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.mpss.osi.pl 11.09.06, 23:16
          Skonczylem stuia wieczorowe. JESTEM INZYNIEREM! Szczegolnie mocno widac to,
          kiedy przychodza do nas do pracy mlodzi inzynierowie po studiach dziennych!
          Acha, znam angielski calkiem niezle;-)
        • swinka_morska Re: Praca dla inżynierów ??? 12.09.06, 14:02
          >
          > Nie jest inzynierem rowniez osoba po studiach zaocznych, wieczorowych i
          prywatn
          > ych.

szkoda tylko ze wiekszosc inzynierow po prywatnych w rzeczywistosci umie wiecej
          niz inzynierowie po panstwowych
          • Gość: red Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 21:29
            ej!!! ty!!! swińka morska!!!! Ty sie chyba źle czujesz!!Prywaciarzu jeden....
            bueheheh... znasz więcej smiesznych wypowiedzi??
        • Gość: nightwolf Re: Praca dla inżynierów ??? IP: 82.115.76.* 18.09.06, 17:45
          "Nie jest inzynierem rowniez osoba po studiach zaocznych, wieczorowych i prywatn
          > ych".
          Jeżeli tak twierdzisz to jesteś skończonym debilem.
          Osobiscie znam inż po studiach zaocznych którzy robili dla studentów dziennych
          projekty, a sam jako zaoczny chodziłem na egz. za tych jełopów. Co więcej na
          rozmowach kwalifikacyjnych dzienni z zaocznymi nie maja szans!!
          • poszukiwacz_pracy Re: Praca dla inżynierów ??? 18.09.06, 19:02
            Bo absolwent zaocznych ma doświadczenie zawodowe dłuższe od tego z dziennych
          • Gość: xyz Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.chello.pl 21.10.06, 18:25
            nie wiem na jakiej uczelni studiowales jezeli tak opisujesz studentow studiow
            dziennych - musiala byc kiepska i tyle.
        • noteb Re: Praca dla inżynierów ??? 19.09.06, 14:10
          Gość portalu: inżynierek napisał(a):

> Jestem szefem dzialu projektowego, mam szerokie kontakty z innymi szefami.
          > Wszyscy mamy podobne doswiadczenia. Brakuje inzynierow mechanikow. Jak juz sie
          > jakis trafi to albo nie umie angielskiego w stopniu wystarczajacym, albo
          zadneg
          > o
          > programu do konstruowania czy obliczen, albo nie ma pojecia o teorii albo...

> Warto to sobie powiedziec jasno, ktos kto nie zna w dzisiejszych czasach
          > angielskiego w stopniu komunikatywnym NIE JEST INZYNIEREM.

tu sie zgadzam w 100%

> Nie jest inzynierem rowniez osoba po studiach zaocznych, wieczorowych i
          prywatn
          > ych.

cale szczescie dla wielu zdolnych ludzi, ktorych nie rozpiescili rodzice i
          musieli sami zarobic kase na swoje studia - nie Ty o tym decydujesz, kto jest
          inzynierem, a kto nie
          :)

> A jesli chodzi o zarobki to inzynier dostaje zaraz po studiach okolo sredniej
          > krajowej czyli kwote do ktorej wielu innych nigdy nie dojdzie.

czyli jest w plecy o 10 lat w stosunku do fliziarza, ktory ledwo skonczyl
          szkole pdst.

p.s. do kol. konczacych studia techniczne
          uciekajcie z 4RP
          uciekajcie od tego zaborczego panstwa i od tej betonowej komuny w glowach dla
          ktorej liczy sie tylko jaki masz papierek, czego doskonaly przyklad daje
          tow. "inzynierek"
      • Gość: d po co mam wyjezdzac? IP: *.dsl.bbeyond.nl 10.09.06, 20:53
        Po co mam wyjezdzac.
        Pracuje w firmie jestem inzynierwm mam 3000 zl netto, ale czeste delegacje
        zagraniczne (tak pól roku na rok niera dluzej)
        a delegacja zgraniczna to jest 1200 EURO a firma Ci oplaca zakwaterowanie.
        Z tego na czysto mozna spokojnie bez zadnego wielkiego oszczedzania odlozyc 600
        Euro a dodatkowo pensja leci na konto w kraaju.
        Wiec nie widze najmniejszego sensu rzeby rzucac prace w PL i wyjezdzac.
        • gloomy2 Re: po co mam wyjezdzac? 10.09.06, 21:25
          a jakim inzynierem jestes??
          mechanik??
        • poszukiwacz_pracy Re: po co mam wyjezdzac? 10.09.06, 23:15
          szczęściarz
          • Gość: jamda Re: po co mam wyjezdzac? IP: *.chello.pl 20.10.06, 09:37
            Mój mąz jest inżynierem mechanikiem. Pracy po studiach szukał 3 dni. Zaniósł CV
            do 3 interesujących go firm z branży tworzyw sztucznych. Odezwali się
            natychmiast. Rozmowę miał po angielsku (przez 3 lata mieszkaliśmy w Anglii więc
            zdążyliśmy oboje podszlifować język). Dostał pracę w dziale TH i aktualnie po 5
            miesiącach ma 2k na rękę. Teraz zamierzają zrobić z niego project menagera. Na
            tym stanowisku dostnie już sporo więcej. Wspomnę tylko, że pracują tam też jego
            inni koledzy z roku. Bez znajomości języka w stopniu komunikatywnym dostali
            pracę jako konstruktorzy bądź technolodzy za uwaga.... po roku pracy mają 1k
            netto! Wniosek? Uczyć się języków a nie marudzić. No i odrobina inicjatywy w
            szukaniu pracy!!! PS. Na marginesie, mieszkamy w kujawsko-pomorskim. Nie
            mierzcie wszystkich stawkami z Warszawy
            • Gość: że jak? Re: po co mam wyjezdzac? IP: *.torun.mm.pl 20.10.06, 17:43
              rozumiem, że 1k netto to 1000 zł. Jak tak, to rzeczywiście zaj....cie. Nie stać
              ich nawet na wynajęcie mieszkania, nie mówiąc o życiu (wynajmuje 47 m2 w Toruniu
              za 1100 zł + opłaty).
              • engineer74 Praca dla inzynierow od reki 05.11.06, 21:20
                Witam,

Prosze bardzo - praca dla inzynierow od reki w warszawie - ale uwaga - dobrych.

www.ilot.edu.pl/STRPOL/praca_p.htm#ge
                zapraszam i pozdr.

eng.
        • Gość: zeto Re: po co mam wyjezdzac? IP: 217.5.198.* 21.11.06, 17:10
          1996-1200 PLN/mie brutto( zaraz po studiach)
          2001-5000-6000 PLN/mie brutto -jao konstuktor CAD w Polsce,
          2006-90000 EURO brutto rocznie- jako konstruktor CAD w Niemczech (samodzielny)
          I NIECH MI NIKT NIE MOWI, ZE NIE MA PO CO !!!!
      • tygielmagii Re: Praca dla inżynierów ??? 08.11.06, 21:56
        Oczywiscie ze ucza. Politehcnika Czestochowska. Kierunek Metalurgia Specjalnosc
        Zarzadzanie inzynierskie i dalej co nastepuje... Zarzadzanie i inzynieria
        produkcji. Szkoda ze jestem kobieta ktora byla dobra na tych studiach, mieszkam
        w Czestochowie ( pustynia ) i pracuje w nie w zawodzie ( biuro - ksiegowosc i
        pokrewne ). Dajscie prace :-) chlopcy. Pozdrawiam.
        • engineer74 Re: Praca dla inżynierów ??? 13.11.06, 18:24
          Witam,

To ze jestes kobieta nic nie zmienia :) jelsi jestes dobra - znasz angielski
          zapraszam do nas - powyzej jest link do ogloszenia o prace.

Pozdr.

eng.
          • Gość: aneczka Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.chello.pl 13.11.06, 19:35
            a duzo u Was w ilocie jest pan?
            • engineer74 Re: Praca dla inżynierów ??? 13.11.06, 19:40
              Witam,

Coraz to wiecej :_) i licze ze bedzie jeszcze wiecej - problem niestety jest w
              tym ze ilosc pan na studiach inzynierskich w srosunku do mezczyzn jest w
              granicach 5-7% - i to znaduje poziej swoje odbcie w ilosc przyjec

pozdr.

eng.
              • engineer74 Re: Praca dla inżynierów ??? 13.11.06, 20:01
                Hmm chyba przesadzilem z tymi procentami , moze jednak bedzie wiecej tych kobiet
                na uczelniach technicznych ale tez nie sadze aby to bylo wiecej niz 20%

Pozdr.

eng.
      • Gość: gość45646 Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 16:00
        Jestem abolwentką inżynierii środowiska na politechnice łódzkiej. Pracy -w
        zawodzie- szukam już 3 lata. Na studiach wielu wykładowców komentując nasze
        szanse na prace mówiło, że jeśli 10 % absolwentów znajdzie prace w zawodzie to
        będzie to "udany rocznik". Nie wierzyłam w te statystyki. Zawsze traktowałam
        naukę bardzo serjo i miałam nadzieje, że chociaż się w tych 10 % znajdę. Znam
        język angielski, odbyłam nawet półroczny starz w Wielkiej Brytanii, i nic. Cała
        ta gatka o nieznajomości języków jest mydleniem oczu. Nie jestem w stanie
        dostać się nawet na rozmowę kwalifikacyjną w branży ochrony środowiska.
        Denerwuje minie takie wciskanie kitu, na które nabiera się wielu młodych ludzi
        wybierających politechnikę. Władze uczelni doskonale zdają sobie sprawę, że
        produkują przedewszystkim bezrobotnych. Ich odpowiedzią na 10% zatrudnienie
        absolwentów w zawodzie jest zwiększanie limitu przyjęć i powiększanie wydziałów
        o nowe nieprzyszłościowe kierunki.
        • Gość: bambi7 Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.csk.pl 08.12.06, 21:08
          jeżeli popełniasz tyle samo błędów językowych w pismach formalnych (CV, LM) co
          tutaj, to się niczemu nie dziwie...... nie trzeba być humanistą żeby pisac
          dobrze - inżynierowie też powinni umieć sie poprawnie wysłowić

powodzenia
        • Gość: polakurz Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 17:17
          Jestem inżynierem inżynierii środowiska i szukam pracy w zawodzie od 2001 roku.
          I nic.
      • Gość: zeto Re: Praca dla inżynierów ??? IP: 217.5.198.* 08.12.06, 17:26
        A taka byla ozywiona dyskusja!! Co jest zaniemowiliscie czy co po moim poscie?
        • Gość: na chwile Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.acn.waw.pl 08.12.06, 19:15
          no może inni oniemieli, masz rację, jest po co :)
          masz szczęście, ze tym konstruktorem zostałeś
          ja po politechnice (dzienne) zacząłem rozsyłać CV, choć wszedzie chcieli "kilka
          lat udokumentowanego doświadczenia na podobnym stanowisku", wierzyłem, że mi się
          uda, bo znam dwa języki, bo sie dobrze uczyłem, bo jestem solidny, bo nie olewałem
          i po roku bez odpowiedzi zainteresowałem sie nawet pracą ciecia w Solidzie
          ale to było 4 lata temu
          dziś ponoć jest lepiej, choć najgorsze, że już wiele rzeczy z głowy wyleciało i
          jak ja wyjadę to pewnie na "zmywak", ale warto być kilka miesięcy na "zmywaku"
          ale wrócić tu z pieniędzmi jakich się nie dorobi uczciwie przez 10 lat
          mój znajomy w UK oszczędza co miesiąc około 400 funtów, czyli chyba 2500 ?
          planuje wrócić po pół roku i kupić samochód
          ja po miesiącu pracy nie jestem w stanie odłożyć nic , 1400 rozchodzi się raz
          dwa , bez większych inwestycji w stylu kurtka, buty, dentysta, PC, raczej tylko
          na jedzenie, opłaty i tani szajs z marketu
      • Gość: kaska Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.toya.net.pl 08.12.06, 23:19
        Skończyłam PŁ, dziennie, technologia chemiczna. Zaczynałam od najniższej
        krajowej, później, w innej firmie, z kasą było trochę lepiej, ale za to
        fizyczna, ciężka praca (jak się tam przyjmowałam, to nie wiedziałam, że tak
        będzie). Zdobyłam doświadczenie - uważam, że tylko dzięki sobie - bo nikt mnie
        tam niczego nie uczył, wszystko musiałam podpatrywać sama. Zaczęłam szukać
        innej pracy i udało się :). Może z kasą nie jest rewelacyjnie, ale jestem
        zadowolona, rozwijam się, awansuję i jest ok :). Życzę wszystkim poszukującym
        cierpliwości i powodzenia.
      • Gość: kiker mechanik konstuktor, inż. produkcji IP: *.wroclaw.mm.pl 25.01.07, 22:22
        ... to po wydz. mechaniczym, oczywiście budowlańcy, no i każdy elektronik,
        który potrafi najprostszą płytkę zaprojektować (niestety, większość ludzi woli
        zająć się informatyką, programowaniem...). Gorzej z elektrykami i inż.
        środowiska - mimo, że na brak pracy nie narzekają, to wybór trochę mniejszy.
      • Gość: d Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.kalisz.mm.pl 10.03.07, 00:53
        popatrz na wszystkie portale i gazety, najwięcej ofert jest dla inżynierów
        różnych specjalności
      • Gość: asendar Re: Praca dla inżynierów ??? IP: 217.98.71.* 05.05.07, 09:05
        Jako inżynier dotychczas nie pracujacy w zawodzie (budownictwo) ponownie
        podzwonilem po firmach w regionie czy nie zatrudnili by, no i... okazuje sie ze
        nie zatrudniają!!?? - wiec jak to brakuje!? - widocznie nie brakuje :-|
        • Gość: Wyzej wyksztalcony Re: Praca dla inżynierów ??? IP: 83.238.171.* 12.09.07, 17:17
          No patrzcie, podzwonil i go nie chca. Na dodatek nie pracowal dotychczas w
          zawodzie! Przy takim nastawieniu nigdy nie znajdziesz pracy.

> Jako inżynier dotychczas nie pracujacy w zawodzie (budownictwo) ponownie
          > podzwonilem po firmach w regionie czy nie zatrudnili by, no i... okazuje sie ze
          > nie zatrudniają!!?? - wiec jak to brakuje!? - widocznie nie brakuje :-|
      • Gość: Hello Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.hhpoland.com.pl 10.05.07, 15:46
        Jak widać w powyższych postach - wszystko zależy od branży. Ja jestem
        informatykiem i jeszcze w czasie studiów dostałem pracą na pół etatu za 1500zł
        do ręki.
        • Gość: Michał Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.crowley.pl 15.05.07, 09:38
          Coś mi się wydaje, że sporo osób od razu po studiach chce niewiadomo co i kilka
          lat później to już ciężko zdobyć pracę w zawodzie zwłaszcza inżyniera.
          No jeszcze pewnie jest kwestia, że w Polsce jeszcze mało kto chce jechać za
          pracą i czeka na miejscu jak kołek na cud.
          Na 4 roku studiów zaocznych mam pracę związaną z kierunkiem.
      • Gość: student Re: Praca dla inżynierów ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.07, 13:21
        Z praca wcla niema takich wielkich problemow, jezeli jest sie tylko
        troche ogarnietym. Jestem po 3 roku studiow dziennych na
        Politechnice Warszawskiej,jescze nie mam tytulu inz,zostaje na
        studiach jescze 2 lata, z mojej perspektywy wyglada to tak:

GE bardzo szybko sie rozwija na okeciu przy IL i maja stale oferty
        pracy, wymagaja dokladnie tego czego ucza mnie na studiach,wiedza
        ogolna z wytrzymalosci + MES, termodynamika i mechanika plynow,nie
        potrzebne jest doswiadczenie,
        TRW czestochowa - tez maja stale oferty pracy, potrzebuja ludzi po
        wydzialch mechanicznych do dzialu R&D, jak sie zna angielski i jets
        sie dobrym, to przyjmuja z otwartymi rekami
        Faurecia w grojcu - branza motoryzacyjna, sa w stanie zatrudnic od
        zaraz kilku ludzi do robienia analiz wytrzymalosciowych

MTU - niemiecka firma ktora otwiera swoj oddzial w rzeszowie, juz
        teraz potzrebuja okolo 100 inz ktorych chca wyslac do monachium na
        pol roku, zeby przeszkolic, doceloow praca w rzeszowie,
        wyksztalcenie mechaniczne i bez doswiadczenia

DNV polska - praca w trojmiescie, inzynierowie okretownictwa i
        mechanicy, rownierz bez doswiadczenia, praca od zaraz

Wszystkie te firmy maja duze zapotrzebowanie na wykwalifikowanych
        inzynierow, ktorzy dobrze znaja sie na zagadnieniach wytrzymalosci
        konstrukcji, do tego w wiekszosci przypadkow potrzebna jest
        znajomosc softu, mozna sie tego nauczyc na studiach, w kazdej z tych
        firm mam kolege ktory jets na praktykach i wiem ze jak ktos chce i
        potrafi sie dobrze ogarnac na studiach to moze. Jezeli chodzi o
        zarobki, to jak na praktykantow sa bardzo dobre, lepsze wyzsze niz
        minimalna krajowa, a na pocztaek w pracy wiecej niz srednia krajowa,
        do tego zarobki rosna w miare tego jak zdobywa sie doswiadczenie.

pozdrawiam

student
      • Gość: cool_ewula co z praca dla architektow? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.09.07, 13:55
        a jak jest z praca dla architektow? orientujecie sie moze? zastanawiam sie nad
        powrotem do kraju za jakis rok, jestem w uk od 5 lat i pracuje w zawodzie. jak
        sadzicie, jakie sa szanse na znalezienie pracy? mysle o powrocie do gdanska lub
        poznania.
        pozdrawiam ;-)
        • Gość: Mario Re: co z praca dla architektow? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.07, 12:14
          Heh, no dyskusja bardzo ciekawa. Jestem Inżynierem elektrykiem,
          wydaje mi się że dosć rozgarniętym ale bezskutecznie od 3 miesięcy
          poszukuję pracy. Byłem na praktykach na kopalni, było najpierw
          spotkanie z głównym inżynierem działu elekrycznego. Pan główny
          inzynier się zapytał czy chcemy później pracować na kopalni
          odpowiedziałem że oczywiście pod warunkiem że będą przyjęcia no i
          zapadła niezręczna cisza. Niestety mimo checi dojeżdżania nikt nie
          chce mnie przyjąć z poza miasta nikt się jeszcze nie odezwał byłem
          na 2 pseudo rozmowach kwalifikacyjnych i niestety nic. Ktoś tu pisał
          o przeprowadzce, trudno niestety się utrzymać za 1000 zł netto bo
          niestety tak wygląda pensja absolwenta przynajmniej mojego kierunku.
          Więc dobrze że znam angielski bo narazie wyspy malują jako jedyna
          alternatywa.
        • Gość: kacha Re: co z praca dla architektow? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 11:16
          dziwię się, że ktoś z kilkuletnim doświadczeniem w pracy (w dodatku w swoim
          zawodzie) chce wrócić do Polski - nawet jeżeli znajdzie Pani tu pracę, to na
          100% nie będzie ona tak dobrze płatna jak w UK - przelicznik w tym przypadku
          jest bardzo niekorzystny dla złotówki.
          • Gość: magisterinżynier Re: co z praca dla architektow? IP: *.dynamic.mm.pl 15.05.14, 17:05
            Magister inżynier, ponad 7 lat doświadczenia w wysokowyspecjalizowanej firmie, lidera światowego w swojej branży. firmie która zdobywa różne statuetki w Polsce np. za innowacyjność. Sam odeszłem, nie zostałem zwolniony. I co? Szukam pracy już pół roku (miałem jedną ofertę za 2400 na rękę ale nie przyjąłem). Większość pracodawców nawet się nie odzywa na moje ogłoszenia.
            A podobno inżynierowie z doświadczeniem są rozchwytywani.....Podobno!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka