Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

aneks do umowy

IP: *.icpnet.pl 31.08.06, 23:22
    witajcie, otrzymałem dziś aneks do umowy o prace na czas okreslony, mojej
    pierwszej umowy w firmie, umowa konczy sie dziś, aneks jest do konca roku,
    zmianie uległa kwota wynagrodzenia, uwzględniona na aneksie jako premia
    uznaniowa...
    chcę sie upewnić, bo rozumiem to tak: że ten aneks nie oznacza drugiej umowy
    i ze następna umowa na musi być podpisana na czas nieokreslony jako trzecia,
    to po pierwsze a po druie to to, że premia nie musi być wypłacana jako
    element wynagrodzenia, możed byc sobei zabrana przez firmę...
    prosze o opinie na ten temat oraz ewentulanej pytania jesli coś nie zrocumiałe
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: iw78 Re: aneks do umowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 05:53
        Premia uznaniowa to "uznaniowa"...jak zasłużysz to ją otrzymasz :)

Natomiast jeśli chodzi o sam aneks...czy ja dobrze zrozumiałam? Twoja umowa o
        pracę , która się dziś kończy została przedłuzona za pomocą aneksu?? Poprzez
        aneksowanie nie przedłuza się umowy.
        • Gość: kredki kolorowe Re: aneks do umowy IP: *.icpnet.pl 01.09.06, 08:48
          mam aneks do umowy zawartej 1 czerwca 2006 aneks amienia watunki wynarodzenia,
          bo dostałęm podwyżke premia uznaniową, która jak piszesz moge nie zobaczyć:(,
          pozostałę warunki umowy pozostają bez zmian, tzn: okres wypowiedzenia( 2
          tyodnie) oraz to że umowa jest na czas okreslony
          ?
          • Gość: xx Re: aneks do umowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 08:55
            okres wypowiedzenia( 2
            > tyodnie) oraz to że umowa jest na czas okreslony
            W takim razie przeczytaj sobie do kiedy masz tę umowę (bo przy 2-tyg. okresie wypowiedzenia powinna być minimum do 01.01.2007r. , a nie kończyć się "dziś") i o to chodziło "iw78".
          • krzysztofsf Re: aneks do umowy 01.09.06, 08:58
            Gość portalu: kredki kolorowe napisał(a):

> mam aneks do umowy zawartej 1 czerwca 2006 aneks amienia watunki wynarodzenia,
            > bo dostałęm podwyżke premia uznaniową, która jak piszesz moge nie zobaczyć:(,
            > pozostałę warunki umowy pozostają bez zmian, tzn: okres wypowiedzenia( 2
            > tyodnie) oraz to że umowa jest na czas okreslony
            > ?

Umowa zawarta 1-o czerwca do 31-0 sierpnia byla (na 3 miesiace)?
            Zaelzy od twojego przebicia, odwagi i ukladow w firmie - mozesz isc do kadr i poprosiec o sprostowanie,, poniewaz stara umowa wygasla i i jest to nowa umowa. Jesli beda sciemniac, popros, ze by w tresci zawarto podstawe prawna (zgodnie z artykulem i paragrafem KP, umowa zawarta w dniu zostaje przedluzona niniejszym aneksem do dnia). Dodatkowo - okres wypowiedzenia moze byc zawarty WYLACZNIE w tych umowach na czas okreslony ktore zawarto na co najmniej 6 miesiecy.
      • Gość: połamane kredki Re: aneks do umowy IP: *.icpnet.pl 01.09.06, 11:43
        jest tak:
        dostałem 1-ego czerwca umowę na okres próbny na 3 miesiące, z dwutygodniowym
        okresem wypowiedzenia, wczoraj, 31-ego sierpnia dostałem aneks do tej umowy,
        który zmienia wysokość wynarodzenia oraz napisane jest:" pozostałe warunki
        umowy pozostają bez zmian wg umowy o pracę"
        aneks zmienia wysokość wynarodzenia do 31.12.2006
        co robić!?

• Gość: aa Re: aneks do umowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 13:21
          dziwne. powinna byc nowa umowa, nie aneks.
          • Gość: hermenegilda_zenia Re: aneks do umowy IP: *.crowley.pl 01.09.06, 13:38
            Twój pracodawca próbuje się wykręcić od przepisów. Bazuje na twojej niewiedzy i
            próbuje namotać na swoją korzyść. Jak umowa na czas określony wygasła to
            przedłuża się ją kolejną umową ( aneks w tym przypadku to wybieg twojego
            pracodawcy)a przy kolejnym przedłużeniu musi dać ci umowę na czas
            nieokreślony.Popytaj się w Inspekcji Pracy czy innych instytucjach i dowiedz
            się, bo cała sprawa pachnie niezłą ściemą.
        • Gość: xx Re: aneks do umowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 14:00
          > dostałem 1-ego czerwca umowę na okres próbny na 3 miesiące, z dwutygodniowym
          > okresem wypowiedzenia
          I tu jest wszystko zgodnie z kodeksem pracy.
          > 31-ego sierpnia dostałem aneks do tej umowy
          Umowa na okres próbny nie może trwac dłużej niż 3 mce!(czyli nie można wystawiac do niej aneksu!):
          Art. 25.

§ 1. Umowę o pracę zawiera się na czas nie określony, na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy. Jeżeli zachodzi konieczność zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy, pracodawca może w tym celu zatrudnić innego pracownika na podstawie umowy o pracę na czas określony, obejmujący czas tej nieobecności.

§ 2. Każda z umów, o których mowa w § 1, może być poprzedzona umową o pracę na okres próbny, nie przekraczający 3 miesięcy.

Art. 30.

§ 1. Umowa o pracę rozwiązuje się:
          4) z upływem czasu, na który była zawarta,

Pracodawca powinien więc zawrzeć z tobą NOWĄ UMOMOWĘ NA CZAS OKREŚLONY DO 31.12.2006R. (prawdopodobnie taki był jego zamiar), a nie tworzyć jakichś dziwnych aneksów. Obecnie moim zdaniem pracujesz na umowę NA CZAS NIEOKREŚLONY (na zasadzie dopuszczenia do pracy), a aneks nie ma żadnej mocy prawnej.!!
          To jest moje zdanie, a nie jestem ekspertem prawa pracy. Myślę, że wypowiedza sie na temat inne osoby znające temat bardziej ode mnie (np. Krzysztofsf, czy iw78)
        • Gość: iw78 Re: aneks do umowy IP: *.centertel.pl 01.09.06, 20:32
          Pierwsza umowa z Tobą została zawarta na 3-miesięczy (maksymalny)okres próbny (
          w tym przypadku okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie). I tak jest u Ciebie.
          Od 1 września powineneś otrzymać umowę o pracę zawartą jesli nie na czas
          nieokreślony to na czas określony> Umowy na czas określony u tego samego
          pracodawcy moga być dwie.Trzecia z kolei będzie umową na czas nieokreślony.
          Do każdej z nich pracodawca moze wystawiać aneksy np. podwyżka, premia, dodatek
          itp. ale nie wolno poprzez aneks przedłużać umowy o prace. Jeśli umowa się
          kończy to ma być nie aneks a kolejna umowa!
          Piszesz trochę chaotycznie...
          Zgłoś się do kadr celem wyjaśnienia otrzymanego aneksu. Bo nie trzyma się to
          calości. Dostałeś aneks odnośnie premii uznaniowej z zaznaczeniem daty do końca
          roku. Ale to absolutnie nie jest jednoznaczne z przedłużeniem umowy o pracę.
          Mam nadzieję, że pomogłam i napisałam w miarę zrozumiale.

Pozdrawiam

p.s. krótka lektura art 25 K.P. :):):)

• annajustyna Re: aneks do umowy 01.09.06, 20:54
            Ja tze mialam aneks do umowy - jak dostalam podwyzke. Przedluzenie umowy to de
            facto nowa umowa...
            • iw78 Re: aneks do umowy 01.09.06, 21:35
              Umowa ale nie aneks decyduje o przedłuzeniu okresu zatrudnienia u danego
              pracodawcy. Aneks to załącznik do umowy, można nim dokonać zmian ale napewno
              nie dotyczy to czasu umowy o pracę.
              • Gość: kredki Re: aneks do umowy IP: *.icpnet.pl 06.09.06, 06:01
                mam umowe na czas okreslony do końca roku, jest podwyzka, nie ma żadnego
                pie...onego aneksu!!!
                po tygodnu nacisków, pytań...
                dziekuje Wszystkim za zaangazowanie w temat, a tym samym wsparcie
                Pozdrawiam
                Piotr
                • annajustyna Re: aneks do umowy 06.09.06, 08:57
                  I super! I pamietaj, ze trzecia musi byc na czas nieokreslony!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka