Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Sad pracy pomocy

05.09.06, 20:16
    Gdzie taki sie znajduje i czy moge sie domagac odsetek z tytulu opoznien w
    wyplacie (np. pracodawca wysyla mi pensje 15 dni po terminie, a to moje
    odszkodowanie moralne i jego odsetki za zwloke).Ile wynosza owe odsetki od
    dnia, ile moge uzyskac procesujac sie z takim pracodawca?Nie mam splaconego
    kredytu, leca mi odsetki, DOSC TEGO!!Przeciez pracuje aby zarabiac i dostawac
    na czas pensje, nie po to by zebrac potem i pozyczac pol miesiaca.Mieliscie
    taka sytuacje?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Majka Re: Sad pracy pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 21:17
        Poszukaj w swoim mieście, nawet w internecie powinna byc informacja. Oczywiście
        że możesz sprawe skierować do sądu pracy i to jest bezpłatne. Jeśli w umowie
        masz okreslony czas wypłaty pensji to za dni zwłoki należą ci się odsetki.
      • Gość: xx Re: Sad pracy pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 21:21
        A nie prościej i szybciej zgłosić do PIP?
      • Gość: iw78 Re: Sad pracy pomocy IP: *.centertel.pl 05.09.06, 21:34
        oj, zebyś potem faktycznie nie miała w ogole z czego spłacać tego kredytu....
      • Gość: @ Re: którego dnia wypłata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 21:47
        Wynagrodzenie za płacę wypłacane jest dnia który został ustalony
        w róznych firmach są to rózne dni moze to być ostatni dzień miesiąca, do dnia
        piatego każdego miesiąca lub do dziesiątego, w umowie o prace tego nie ma
        ale na początku przed lub po podpianiu umowy mozna zapytać.Jezeli otrzymasz
        informację że ostatniego, a wypłaty będą to piętnastego to wtedy mozesz mieć
        powód do zdenerwowania w przeciwnym razie to tylko do siebie że nie zapytałaś
        jak jest przyjęte w danej firmie i jak jest jasna sprawa to nie ma niespodzianek
        i oczekiwań powinna juz być a jeszcze nie ma. To tyle na ten temat.
        • Gość: Majka Re: którego dnia wypłata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 22:41
          Oj wydaje mi się coś że wg prawa pracy jesli pracodawca nie okresli w umowie o
          prace dnia wypłaty to obowiązuje do 15 dnia następnego miesiaca czy jakoś tak.
          Jest to określone ustawowo. Inaczej to by sobie mogli nie płacic miesiącami. A
          swoją drogą jesli ci tak ciągle zalegają to poszukaj innej pracy.
      • Gość: alicja Re: Sad pracy pomocy IP: *.autocom.pl 05.09.06, 22:55
        Odsetki ustawowe wynoszą aktualnie 11% w stosunku rocznym.
        Przykład obliczenia dla kwoty netto 1000 zł i 15 dni opóźnienia w wypłacie:
        1000 x 11% x 15/365 = 4,52 zł.
        Przy kwocie netto 2000 zł odsetki za 15 dni zwłoki wyniosą 9,04 zł.
        Czy o takie comiesięczne kwoty warto zakładać sprawę w sądzie pracy?
        Zwłaszcza że tylu bezrobotnych bez nadziei na jakąkolwiek pracę.
        • swojadroga Re: Sad pracy pomocy 06.09.06, 13:23
          warto według mnie pracodawcę uczyć szacunku do pracownika...

a tak odpowiadając na pytanie...najpierw negocjacje z pracodawcą...próba
          wyjaśnienia sprawy...jesli nie pomoże...PIP...a potem sąd pracy...Sąd patrzy
          inaczej na powoda, jeśli próbował najpierw poza sądem, ale nie odniosło to
          skutku i ostatecznie skierował sprawę do sądu pracy...
          To są Twoje prawa...należy walczyć o nie...a jeśli przez nieterminowe wypłaty
          wynagrodzenia masz problemy ze spłatą kredytu to masz podstawy, aby poważnie
          rozmawiać z pracodawcą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka