Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

WYMÓWIENIE -PLEASE, HELP!!!!!!!!!!

IP: 81.15.160.* 03.03.03, 09:57
    Bardzo prosze o pomoc speców w dziedzinie prawa pracy:
    Mam umowę o pracę na czas określony, z zapisem, że okres wypowiedzenia umowy
    to 2 tygodnie. Znalazłam nową pracę, o 100% lepszą niż obecna, musze się
    szybko wynieść z obecnej firmy. koleżanka twierdzi, że te 2 tygodnie licżą
    się inaczej niż ja myslę, czyli musze złożyc wymówienie przed 1-ym lub 15-
    ym, a to oznacza, że jeżeli złożę wymówienie dziś, to i tak musze zostać w
    obecnej firmie do końca miesiąca. Czy to prawda? Cholera, jezęli tak, to
    muszę się pożegnać z nową pracą bo pewnie tyle czekać nie zechcą... a mój
    obecny szef-palant na żadne porozumienia stron nie pójdzie....
    Obserwuj wątek
      • Gość: Gosia Re: WYMÓWIENIE -PLEASE, HELP!!!!!!!!!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.03, 11:37
        Możesz złożyć wymówienie dzisiaj, ale i tak będzie biegło od początku
        przyszłego tygodnia, czyli równie dobrze możesz złożyć wymówienie na koniec
        tygodnia w piątek (jesli masz pięciodniowy tydzień pracy) Przepisy mówią że
        wypowiedzenie kończy się w ostatnim dniu tygodnia lub miesiąca, w Twoim
        przypadku to właśnie o ostatni dzień tygodnia.
        Ale może masz jeszcze urlop? Pracodawca musi się z niego rozliczyć, więc
        praktycznie może szybciej tę pracę opuścisz :) A nikt nie zabrania pracować
        jednocześnie na dwóch etatach.
        Pozdrawiam
        • nina27 Re: WYMÓWIENIE -PLEASE, HELP!!!!!!!!!! 03.03.03, 12:12
          Gosiu Kochana, dzięki!!!!
          oczywiście, że mam zaległy urlop za 2002:)) ale czy szef musi mi go udzielić,
          hę? oto jest pytanie. Z Twojej odpowiedzi wnioskuje, że jeżeli złożę
          wymówienie dziś, czyli 3 marca w poniedziałek, to pożegnam się z firmą 21
          marca w piątek ( 2 pełne tygodnie licząc od poniedzialku), tak? ktoś mi
          powiedział, że w grę wchodza nie pełne tygonie, tylko miesiące, więc
          niezależnie czy złożę wymówienie dziś, czy np. 10 marca, to i tak do końca
          miesiąca musze tu pracować :((( Dziękuje serdecznie:)))
          • Gość: Gosia Re: WYMÓWIENIE -PLEASE, HELP!!!!!!!!!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.03, 13:55
            Tak, tak 21 marca to ostatni dzień. Ale jak Ci zależy na czasie składaj
            dzisiaj, może kadrowa zacznie liczyć wypowiedzenie od dzisiaj i zaliczy Ci ten
            tydzień :) Widziałam takie przypadki! A nuż się uda!
            Co do urlopu, pracodawca musi się z niego rozliczyć, nie ma wyjścia, czyli
            odbierasz zaległy urlop za 2002 i proporcjonalny za 2003, i musi Cię puścić na
            ten urlop, ekwiwalen tylko za dni urlopu które ewentualnie "nie zmieszczą" się
            w czasie wypowiedzenia. Aha, jeszcze możesz wziąć 2 dni na dziecko do lat 14
            (oczywiście jeżeli je masz:)
            Pozdrawiam i fajnie że masz pracę, ja niestety jestem poszukująca.:)
            • Gość: NINA-Katarzyna Re: WYMÓWIENIE -PLEASE, HELP!!!!!!!!!! IP: 81.15.160.* 03.03.03, 14:50
              Dzieki Gosiu najserdeczniej :)))
              Życzę Ci, abys też szybko znalazła pracę, moja zapowiada się super, ale wiesz,
              ta obecna też wyglądała nieżle, a po paru tygodniach okazało się , że to
              bagno.... Nie mniej jednak dzięki piekne raz jeszcze, trzymam za Ciebie
              kciuki :)))
              PS: dzieci nie posiadam, ale z urlopu zaległego da się sporo wykroić :)))
      • Gość: kadrowa Re: WYMÓWIENIE -PLEASE, HELP!!!!!!!!!! IP: 213.17.236.* 04.03.03, 00:24
      • Gość: kadrowa Re: WYMÓWIENIE -PLEASE, HELP!!!!!!!!!! IP: 213.17.236.* 04.03.03, 00:27
        Jeżeli masz umowę na czas określony to okres wypowiedzenia liczy się od soboty
        i kończy się sobotą np. złożyłeś wypowiedzenie 28 lutego jego początek biegnie
        od 1 marac a skończy się 15 marca. W tym czasie masz obowiązek wykorzystać
        urlop wypoczynkowy. w właściwie już możesz podjąc pracę w innej firmie.
        • Gość: Marcin Re: WYMÓWIENIE -PLEASE, HELP!!!!!!!!!! IP: 217.8.163.* 04.03.03, 12:16
          1. W okresie wymówienia nie masz obowiązku brania urlopu.
          2. Zrób tak jak ja: Jutro połóż szefowi mówiący papier na biurku, że zwalniasz
          się natychmiastowo bez okresu wymówienia. Dzięki temu w ciagu 24 godzin
          będziesz wolna i dostaniesz ekwiwalent za urlop.
          Miłej Pracy
          • Gość: Gosia Re do kadrowej i Marcina IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.03, 12:48
            Gość portalu: Marcin napisał(a):

> 1. W okresie wymówienia nie masz obowiązku brania urlopu.
            > 2. Zrób tak jak ja: Jutro połóż szefowi mówiący papier na biurku, że
            zwalniasz
            > się natychmiastowo bez okresu wymówienia. Dzięki temu w ciagu 24 godzin
            > będziesz wolna i dostaniesz ekwiwalent za urlop.
            > Miłej Pracy

Najpierw do kadrowej:
            Nie rozumiem dlaczego sobota, o ile wiem mamy pięciodniowy tydzień pracy i
            wszystkie soboty wolne (no, w wiekszości przypadków)
            I druga sprawa nie rozumiem dlaczego akurat w przypadku umowy na czas
            okreslony. A gdyby to była umowa na czas nieokreslony z dwutygodniowym
            wypowiedzeniem to nalezałoby liczyc inaczej?????

Teraz do Marcina:
            Marcinie tak nie można się zwalniać chyba że masz uzasdniony powód by odchodzić
            od pracodawcy w trybie natychmiastowym. Powód typu: praca naraża Twoje zdrowie
            na szkodę (ale tu tez musi byc decyzja lekarza), pracadawca rażąco narusza
            podstawowe prawa pracownika np. nie wypłaca wynagrodzenia, nie udziela urlopu
            itd. W przeciwnym wypadku, możesz sie liczyc z tym że pracodawca będzi domagał
            sie od Ciebie odszkodowania za nieuzasadnione rozwiazanie umowy bez zachowania
            wypowiedzenia.
            Co do urlopu, nie masz racji. Od niedawna obowiązuja przepisy które zmuszaja
            pracownika do wykotrzystania urlopu (i zarazem pracodawcę do jego udzielenia)
            podczas okresu wypowiedzenia.
            Pozdrawiam
            • Gość: Marcin Re: Re do kadrowej i Marcina IP: 217.8.163.* 05.03.03, 09:16
              Co do urlopów - jeszcze raz sprawdzę.
              Co do natychmiastowego - powiedz szefowi że idziesz do konkurencji - efekt
              natychmiastowy.
              Pozdrawiam
              Marcin
              Jeszcze inne działanie
              a) złóż wymówienie
              b) idź na zwolnienie w czasie wymówienia
              c) w czasie zwolnienia idź do nowej roboty - najwyżej nie dostaniesz
              wynagrodzenia za zwolnienie ale kasę dostaniesz w drugiej firmie.
            • Gość: Viola Re: Re do kadrowej i Marcina IP: 81.15.160.* 25.03.03, 14:59
              Gosiu, czy możesz podać na jakiej podstawie (prawnej) tak twierdzisz? chodzi
              mi o obowiązek udzielenia zaległego urlopu w okresie wymówienia, bardzo proszę
              o szybką odpowiedź, mam podobny problem.
              Dzięki z góry
              • sdkfz1 Re: Re do kadrowej i Marcina 27.03.03, 15:43
                Gość portalu: Viola napisał(a):

> Gosiu, czy możesz podać na jakiej podstawie (prawnej) tak twierdzisz? chodzi
                > mi o obowiązek udzielenia zaległego urlopu w okresie wymówienia, bardzo
                proszę
                > o szybką odpowiedź, mam podobny problem.
                > Dzięki z góry

art. 167[1] KP: W okresie wypowiedzenia umowy o pracę pracownik jest obowiązany
                wykorzystać przysługujący mu urlop, jeżeli w tym okresie pracodawca udzieli mu
                urlopu.
                Jeżlei pracodawca nie wyśle, a nie wypada urlop z planu, to nie będzie urlopu.
                Bedzie za to ekwiwalent ze 171 KP.
            • sdkfz1 Re: Re do kadrowej i Marcina 27.03.03, 15:55
              Gość portalu: Gosia napisał(a):

> Nie rozumiem dlaczego sobota, o ile wiem mamy pięciodniowy tydzień pracy i
              > wszystkie soboty wolne (no, w wiekszości przypadków)

Zgadza się z zastrzeżeniem, że obecnie nie ma już dodakowych 39 dni wolnych,
              które w normalnych zakładach wypadały w soboty.
              Soboty NIE SĄ dniami ustawowo wolnymi od pracy - wolnymi sa niedziela i swięta
              (jest ustawa które to dni). Pracuje się 5 dni, a że akurat u tego pracodwacy
              nie ywpada to w sobotę to już takie szczęscie :)

> Teraz do Marcina:
              > Marcinie tak nie można się zwalniać chyba że masz uzasdniony powód by
              odchodzić
              >
              > od pracodawcy w trybie natychmiastowym. Powód typu: praca naraża Twoje
              zdrowie
              > na szkodę (ale tu tez musi byc decyzja lekarza), pracadawca rażąco narusza
              > podstawowe prawa pracownika np. nie wypłaca wynagrodzenia, nie udziela urlopu
              > itd. W przeciwnym wypadku, możesz sie liczyc z tym że pracodawca będzi
              domagał
              > sie od Ciebie odszkodowania za nieuzasadnione rozwiazanie umowy bez
              zachowania
              > wypowiedzenia.

Odszkodowanie będzie jak za okres wypowiedzenia - czyli za 2 tyg. (art.61[2] KP)

> Co do urlopu, nie masz racji. Od niedawna obowiązuja przepisy które zmuszaja
              > pracownika do wykotrzystania urlopu (i zarazem pracodawcę do jego udzielenia)
              > podczas okresu wypowiedzenia.
              > Pozdrawiam

Nie do końca - pracownik musi wykorzystać (art. 167[1] KP) jak pracodawca każe
              (wyśle), ale pracodawca nie musi tego robic. Może dac ekwiwalent.

sdkfz1
      • Gość: Toja Re: WYMÓWIENIE -PLEASE, HELP!!!!!!!!!! IP: *.acn.pl / 10.72.3.* 05.03.03, 12:31
        Podtrzymuję opinię Kadrowej - przepisy Kodeksu Pracy (Art. 30 par. 2')mówią,
        że okres wypowiedzenia obejmujący tydzień lub jego wielokrotność kończy się w
        sobotę (czyli wypowiedzenie można złożyć np w środę, a będzie biegło od
        najbliższej soboty i zakończy się także w sobotę ).
        Jeśli chodzi o urlop w okresie wypowiedzenia, to zgodnie z nowymi przepisami
        pracodawca decyduje, że wysyła pracownika na urlop, a pracownik musi na ten
        urlop pójść. Wcześniej pracownik również mógł wykorzystać zaległy urlop w
        okresie wypowiedzenia, ale nie można go było do tego zmusić ( jeśli np. wolał
        pracować, a potem wziąć ekwiwalent pieniężny )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka