Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CV w formacie pdf

11.09.06, 09:21
    Czy to jest poprawny forma zapisu CV. Czy istnieje gwarancja, że Cv zapisane
    w tym formacie zostanie otwarte przez osobe rukrutującą?
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: CV w formacie pdf 11.09.06, 10:11
        Wydaje mi sie, ze pdf jest najbardziej profesjonalnym formatem. Nie ma ryzyka,
        ze cos sie poprzestawia i powstana jakies "koszalki";))). A adobe acrobat to
        przeciez standard w oprogramowaniu - zwlaszcza, ze jest darmowy...
      • patrycja.zasieczna Re: CV w formacie pdf 12.09.06, 17:26
        Istneja rozne wersje pdf. Slyszalam, ze cv zapisane w amerykanskiej wersji pdf
        moze nie zostac otwarte. Poza wystarczy, aby jedna z osob miala strasza wersje
        i nie wiedziala, ze powinna sobie sciagnac nowe oprogramowanie.
        • ozlem Re: CV w formacie pdf 13.09.06, 20:38
          Pani Patrycjo, ale czy przy dokumentach przesłanych w wordzie nie jest tak samo? Ktos kto ma starego Worda nie przeczyta dokumentu zapisanego w nowym? Od dobrych paru lat pracuje w roznych firmach, uzywam Acrobata prywatnie i jeszcze mi się nie zdarzyło abym nie mogła otworzyc dokumentu w pdf, mimo ze nie zawracam sobie glowy uaktualnianiem tej aplikacji (wiem, ze sa juz nowsze wersje)
          • annajustyna Re: CV w formacie pdf 13.09.06, 21:28
            Jak ktos nie potrafi sobie poradzic z otwarciem pdf-a, to powinien zrezygnowac z
            pracy w rekrutacji i zrobic miejsce bardziej umiatym...Ludzie, chyba cos od
            rekruterow mozna wymagac??? Ostatnio pani z rekrutacji zarzucila mi zbytnia
            dlugosc CV, bo "jak ktos dostanie 30 CV na dzien, to kiedy ma je czytac"??? 30
            CV po 5 minut to niecale 2,5 godziny!!! A pracuje sie 8!!! Skandal, po prostu
            skandal...
          • tosyu Re: CV w formacie pdf 17.10.06, 09:48
            Nie chciałbym przytaczać technicznych smieci takze sens tego co chcialbym powiedziec jest taki iz pdf jest tak zaprojektowanym formatem ze starsze aplikacje otworza bez problemu nowe dokumenty, oczywiscie pomijajac szelkie nowinki ktore nie potrafia obslugiwac.
      • knap.radoslaw Re: CV w formacie pdf 15.09.06, 00:42
        Największy problem z CV w PDF może wystapić ze względu na elektroniczny system
        wyszukiwania tekstowego. Jezeli firma/agencja ma taki system, w przypadku PDF po
        prostu nie przejrzy on Pana CV, przez co ma Pan mniejsze szanse na telefon w
        sprawie oferty pracy.

Czasem agencja rekrutacyjna musi wyedytować Pana dane dla swojego klienta /
        wkleić do innego pliku, wtedy format PDF utrudnia pracę. Stąd mogą być proby o
        przesyłanie w DOC lub RTF (ten polecam jako bardziej uniwersalny bez względu na
        wersję Worda).
        • kostka_do_wc Re: CV w formacie pdf 24.10.06, 17:00
          >Czasem agencja rekrutacyjna musi wyedytować Pana dane dla swojego klienta /
          > wkleić do innego pliku, wtedy format PDF utrudnia pracę.

Aby pobrac tekst z pdf wystarczy dokonać tych samych czynnosci, co w wordzie:
          ctr+C i ctrl+V :)
      • rumacz Re: CV w formacie pdf 15.09.06, 08:56
        W takim razie prosze przekazać te uwagi osobom z GW, które wydały ostatnio
        płytę, gdzie jest możliwość stworzenia CV ale tylko w pdf! Dodam, że po
        zamknięciu programu cv nie możan edytować!!!!
        Pozdrawiam
        • adamper Re: CV w formacie pdf 18.09.06, 14:02
          Formatem najpopularniejszym jest niewątpliwie ms word. Jednak ma on szereg wad.
          M.in. posiada różne wersje. Skąd mamy wiedzieć jakiej wersji będzie używać
          pracownik zajmujący się procesem rekrutacyjnym? Word wyświetla dokumenty przy
          użyciu jedynie zainstalowanych na danym komputerze czcionek. Stworzyć dokument
          MS Word - który będzie się poprawnie wyświetlać na innych komputerach z MS
          Office - można stworzyć tylko w oprogramowaniu płatnym firmy Microsoft. Dzięki
          PDF mozemy uniknąć tego problemu. Stworzyć PDF możemy za pomocą wielu różnych
          aplikacji. Np. OpenOffice (darmowy), FlashPaper (z dowolnego dokumentu MS Office
          i z innych programów z możliwością drukowania) oraz inne narzędzia firmy Adobe
          (płatne). To z amerykańskim PDF jest nieprawdą. Prawdą jest natomiast zgodność z
          daną wersją Adobe Acrobat Reader. Dlatego warto przygotować PDF zgodny ze
          starszą niz aktualna wersja PDF np. dzisiaj właściwe będą na pewno wersje 4 lub 5.
          Zresztą podobnie jest Wordem - przygotowujcie dokumenty zgodne z wersją 2000.
          Często spotyka się jeszcze MS office 2000 zainstalowany nawet w dużych firmach.
          Jeżeli przygotujesz dokument w starszej wersji Worda, bez problemu otworzymy ten
          plik w nowszej wersji.
          • rumacz Re: CV w formacie pdf 18.09.06, 15:28
            Poruszyłem temat formatu Cv z dwóch powodów. Główny jest taki, zgłosiła sie do
            mnie osoba z pomocą napisania CV i LM. Chciałem aby sama ona popracowała nad
            tymi dokumentami, a że wpadła mi ostatno w ręce płyta z GW wiec steirdziłem, że
            problem sie rozwiązał sam. Moja rola miała sie sprowadzac do korekty błedów w
            napisanych dokumentach. Jakież było moje zdziwienie kiedy po zapisaniu cv nie
            nie mogłem w nim już nic zmienić! Cały mistterny plan poszedł w pi..!
            Od ponad 11 lat do moich obowiązków należy między innymi rekrutacja na różne
            stanowiska. I przez te 11 lat cv w formacie pdf dostałem 2 razy. Pamietam to
            dokładnie bo za każdym razem musiałem instalowac adobe!!! Pozdrawiam
            • adamper Re: CV w formacie pdf 18.09.06, 16:20
              Acrobat Reader jest odpowiednikiem darmowego Word Viewer'a. W viewer'ze też nie
              możesz edytować plików *.doc. Edytor dokumentów PDF jest płatny podobnie jak
              płatny jest edytor MS Word. Podejście pliki doc są lepsze niz pdf uważam za
              niepoprawne. Najlepiej precyzować w ogłoszeniu z ofertą pracy, w jakim formacie
              należy przesyłać życiorysy i listy motywacyjne.
              • joannapluta Re: CV w formacie pdf 18.09.06, 19:33
                zgdzam się: pracodawca powinien określić w ogłoszeniu jaki format preferuje,
                jesli pdf mu niepasuje. Ja osobiscie wysyłam w pdf gdyż nie uzywam MS Office
                (jest płatny, a bezpłatny jest nielegalny :P) uzywam OpenOffice.PL i formatuje
                do PDF, gdyż jest to bezpieczniejsze niż zapisanie w .doc. Czasami pojawia się
                problem przy konwercji na doc. Takich problemów nie ma w pdf. A co do argumentu,
                iż nie można kopiować z pdf to powiem ze mozna i jest tylko troszkę trudniejsze
                niż z doca. A i jeszcze jedno wymaganie cv w docu to zachęcanie do piractwa :P
                Natomiast argument jednego z poprzedników o przymusie instalowania acrobat
                readera jest trochę dziwne, readera używam do odczytywania różnych plików nie
                tylko cv. Ja często otrzymuję cv w pdf a czasami nawet w html (i to nie od
                informatyków). A jesli coś jest nie tak z cv np raz mi dziewczyna przysłała cv w
                formacie OO.pl niestety w pracy nie posiadam tego programu, wieć poprosiłam o
                zapisanie w docu co dziewczyna poczyniła i wszystko grało.
                • absolwencina Re: CV w formacie pdf 26.09.06, 14:51
                  apropo przymusu instalowania Acrobata - nie jestem informatykiem,
                  zainstalowanie Acrobata zajęło mi ok 5 minut;

swoje aplikacje wysyłam w pdf - nie mam ochoty, aby ktoś edytował moje cv i lm;
          • kreedka Re: CV w formacie pdf 19.10.06, 21:14
            >MS Word - który będzie się poprawnie wyświetlać na innych komputerach z MS
            >Office - można stworzyć tylko w oprogramowaniu płatnym firmy Microsoft.

Bzdura, no ale nie wszyscy potrafią widac korzystać z dostepnych narzędzi. W
            OpenOffice wystarczy zapisac w formacie *.doc. Poza tym jeśli martwimy się że
            ktos może nieodczytac naszego dokumentu to można sie przed tym ustrzec stosując
            standardwoe czcionki, dostępne w każdej wersji MS Office, dodatkwo zapisać
            dokument w wresji Word 97 i możemy być niemal pewnie że bedzie odczytany na
            każdym komuterze. Pozdrawiam.
      • slodyczslow Re: CV w formacie pdf 28.09.06, 14:47
        Acrobat Reader jest programem darmowym dla użytku domowego. Licencja dla firm
        jest płatna. Więc używanie pdf uważam za zbędny "wodotrysk". Poza tym w
        wersjach Open Office istnieje możliwość zapisu w formacie .doc. Formatowanie do
        rtf-u jest dobre i owszem ale ma jedną poważną wadę. Pliki stają się o wiele ,
        wiele większe. I trudno je przesłać pocztą.
        Ogólnie przyjętą zasadą formatowania tekstu (którą uważam za najbezpieczniejszą
        przy założeniu że dokument będzie otwierany w różnych programach) jest
        formatowanie akapitu, a nie WIERSZA tekstu. Wtedy niespodziewane przerzucanie
        tekstu nie grozi. I używanie jak najmniejszej ilości ozdobników- tym tabel ,
        jeśli nie jest to konieczne i niezbędne. Lepiej nastawić się na treść, a nie na
        formę. Przemyślany i wewnętrznie spójny tekst będzie wówczas czytelny dla
        rekrutera.
        Pozdrawiam :)
      • blublub1 Re: CV w formacie pdf 16.10.06, 13:00
        Mógłbym prosić o podsumowanie jakiegoś eksperta?

Czy wysyłane dokumenty w PDF lądują w koszu, czy na biurku?
        Czy może powinienem generować również wersję RTF i wysyłać oba formaty.
        Niestety, jestem przekonany, że HRowiec mając wybór otworzy RTF, który na 90% mu
        się rozsypie a on uzna cv za niechlujne nie zaglądając nawet do PDFa.

Poważniejsze dokumenty piszę w LaTeXu (czyt. latechu) - języku składu tekstu
        dlatego, że lubię mieć kontrolę nad wynikiem swojej pracy - żaden edytor WYSIWYG
        ("What you see is what you get" - np. OpenOffice.org, MS Office) nie daje mi
        takiej możliwości (pomijając prostszą archiwizację dokumentów tekstowych *.tex
        niż binarnych *.doc)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka