Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy warto wracac do POLSKI????

IP: *.ded.ameritech.net 14.09.06, 22:44
    Powiedzcie czy warto wracac do Polski? Obecnie pracuje w irlandi mam 2
    lata doswiadczenia w zawodzie (inzynier-konstruktor), wyjechalem do irlandi
    odrazu po studiach (pol.sl.gl) i nie zakosztowalem polskiej rzeczywistosci.
    Tak sobie mysle czy nie wrocic bo jednak sie teskni za krajem (no i
    dziewczynami), a ze doswiadczenie mam swiatowe(praca USA-irlandia) to pewnie
    moglbym jakas fajna robote w Polszje znalesc, za godziwe pieniadze. Kaski tez
    juz sobie odlozylem wiec starczylo by mi na mieszkanie gdzies w Warszawie
    albo w Wroclawiu (wiec start juz mialbym za soba). Powiedzcie mi czy warto
    wrocic??? i czy jest do czego???a jesli juz to na co moge liczyc w polsce,
    chodzi mi o place i koszta zycia w duzym miescie jak Wroc. lub Warszawa.???

Dzieki za odpowiedzi i POZDROWIENIA ZA WIELKIEJ WODY
    Obserwuj wątek
      • Gość: wojtas Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.manc.adsl.virgin.net 14.09.06, 22:50
        lunatic :D
        • Gość: Kanadol Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.brnt.adsl.virgin.net 15.09.06, 20:20
          A ja wrocilem po 3 latach w Niemczech i 13 w Kanadzie. Nie ma takich klimatow
          jak w Polsce nigdzie indziej na swiecie. Kasa, to nie wszystko. Polityka jest
          kulawa, ale mysle, ze to sie da zmienic. Trzeba tylko isc glosowac!
          • Gość: ja Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.toya.net.pl 16.09.06, 02:55
            Wrocilem do kraju z Kanady po czterdziestu latach i tu zostane!
            • Gość: tom Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.server.ntli.net 16.09.06, 05:07
              a malo to dziewczyn w irlandii i no swiecie? a dyc przejdz sie ino po pubach i cluboch
              • Gość: PiSoWiAnEk Wrocilem i żałuje !!! Nie wracaj !!! IP: *.chello.pl 16.09.06, 10:09
                Oprocz dobrego zarcia i ladnych kobiet Polska to JEDEN WIELKI SYF !!!!!
                • 1zorro Re: Wrocilem i żałuje !!! Nie wracaj !!! 16.09.06, 11:04
                  masz absolutna racje. Ale z tym zarciem to tez troche przesada...
                  • Gość: Tashunka Re: Wracaj, nie wierz malkontentom!!! IP: 195.173.13.* 16.09.06, 12:52
                    Jedyne czego w Polsce nie brak to malkontenci i narzekacze!!! Ostatnio czytalem
                    artykul jakiegos barana ktoremu w Polsce zle, bo potrafi odlozyc miesiecznie
                    (po wyjsciu do restauracji i do kina) tylko 2000 zlotych. Jedynym wyjsciem jest
                    tylko wyjazd do Londynu, gdzie odlozy na pewno duzo wiecej - 2200 zlotych. To
                    nie potrzeba emigracji - to pazeria i chciwosc. W Polsce nie moze byc zle jak
                    ludzie maja takie dylematy. Wracaj, poradzisz sobie bez problemu
                    • wd_07 Jesteś w świetnej sytuacji.. 16.09.06, 15:38
                      ...skoro pracowałeś w swoim zawodzie, podejrzewam że ze znalezieniem pracy nie powinno być problemów szczególnie, że jest niedobór inzynierów

Skoro masz odłożone parę groszy to zamiast pracować dla kogoś sam otwórz firmę.
                      • swistak336 Ewentualnie możesz wrócić... 16.09.06, 17:50
                        Możesz ewentualnie wrócić, ale odradzam zakładanie własnej firmy. W Polsce wiąże się to z wyjątkowymi nieprzyjemnościami biurokratycznymi. Poza tym jako "przedsiębiorca" będziesz uznawany za oszusta.

Jedyny problem to właśnie żona. Gdybyś miał żonę Polkę tam, to już bym raczej nie zalecał powrotu.

Co do powrotu - raczej Wrocław. Ładniejszy i mniej tłoczny. Tylko nie rzucaj tam pracy, zanim nie będziesz miał umowy podpisanej tu, bo na rynku wciąż jest nieciekawie.
                        • Gość: Kastor Wroci, nie wrocic ?? IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.09.06, 18:34
                          Moj problem, jak i pewnie wiekszosci emigrantow, ze bez Polski zyc nie mozemy a
                          w Polsce nie potrafimy. Ja probuje to rozwiazac inwestujac w polsce] pieniadze
                          zarobione na emigracji. Jak juz w miare to sobie uloze to to samo co w Polsce
                          sprobuje otworzyc w UK. Bede mial juz kontakty itd. i wtedy nie bede mial
                          problemow gdzie zyc bo bede zyl i tu i tu.
                          Mam nadzieje ze mi to sie uda
                          Pzdr
                          • Gość: skorpion Re: Wroci, nie wrocic ?? IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.06, 12:02
                            Na urlop , ale to wszystko

Skorpion
                            • quebec4 ^^^^ popieram! 18.09.06, 16:07
                              Mialem dokladnie taki sam dylemat 3 lata temu - studia w usa, doswiadczenie,
                              pewny siebie, ze jak w stanch sie udalo to w Polce docenią.

...

Po 2 lataj wyjechałem - 7 miesięcy bez pracy potrafi zrojnować każdego
                              psychicznie, kolejne 12 miesięcy za 1700 zl dobije na dobre. Twoje
                              doświadczenie zagraniczne w kraju nic nie znaczy. W Polsce jeszcze jest za dużo
                              młodych ludzi, dopiero jak ich zabraknie (bo wyjadą) to pomyśl o powrocie.

Pozdrawiam i dodaję otuchy w nostalgii - Polska to w końcu tylko odgrodzony
                              kredką na mapie kawałek lądu - a ludzie przecież wszędzie żyją i jest im
                              dobrze...
                              • marek_polska Re: ^^^^ popieram! 20.09.06, 16:19
                                Po 4 latach w Niemczech i Belgii wróciłem i jeszcze nie żałuję. Wydaję mi się,
                                że są tu dość duże możliwości, szczególnie kiedy tysiace młodych i ambitnych
                                ludzi wyjechało na zachód - mniejszy tłok na rynku;-). A czy założysz własną
                                firmę czy pójdziesz na etat to już mniejszy problem.
                                • Gość: mg Re: ^^^^ popieram! IP: *.ostnet.pl 29.09.06, 22:16
                                  wrocilam z niemiec po 2 latach bo tesknilam, i zalapalam sie na taka sama prace
                                  co ludzie po moich studiach. W pracy robie to samo bo ludzie po technikach. W
                                  obecnej sytacji nie bylo innych mozliwoaci. Nie wpomne juz o zarobkach 1200
                                  brutto. Jestem po technicznych studiach, ale w moim zawodzie nie ma ciekawych
                                  prac w Polsce. Firmy potrzebuja murzynow-klikaczy. Tesknie teraz na normalnymi
                                  ukladami w pracy, szacunkiem przelozonych, godziwymi zarobkami. Frustracja
                                  narasta i chetnie bym wyjechala jeszcze raz, ale niestety sytacja rodzinna mi
                                  nei pozwala.
                                  Jak chcecie wrocic to dopiero na emeryture
                                  • Gość: YouzeQ Porpacuj jeszcze 3 lata by w PL znaleźć pracę IP: *.tsi.tychy.pl 04.10.06, 09:26
                                    To do założyciela postu.
                        • Gość: YouzeQ Prawda własna firma to wciąż garb! IP: *.tsi.tychy.pl 04.10.06, 09:29
                          Naleciałości z czasów, gdy tępiono prywatną inicjatywę wciąż straszą przedsiębiorców
                      • Gość: maniex jestes dobry IP: 85.134.176.* 18.09.06, 01:00
                        po tym co czytam jestes dobry.po studiach dales rady na obcej ziemii.to nie
                        jest mesjanizm-ale tacy jak ty wszedzei i zawsze dadza rade.pociagniesz jak
                        bedzisz chcial w polsce bez problemu.
                      • Gość: Carro Re: Jesteś w świetnej sytuacji.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:18
                        Najlepiej spółdzielnię " Daremny trud", bo tylko takie w Polsce maja racje bytu
                    • Gość: zbulwersowana Re: Wracaj, nie wierz malkontentom!!! IP: 82.160.71.* 16.09.06, 15:56
                      Trochę to nie na temat, ale mnie ten artykuł też porządnie zdenerwował.
                      Dziennikarz, który to spisał i puścił do druku musiał chyba pomylić 2000zł z
                      2zł, albo był najarany.
                  • Gość: tksl Re: Wrocilem i żałuje !!! Nie wracaj !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 21:07
                    kobiety tez traca glowy dla obcokrajowcow.
                    wiekszosc mowi ze nie chce meza Polaka... przykre
                  • nienawidzepolski NienawidzęPolski 25.09.06, 12:19
                    O wyrodna Ojczyzno.

BĄŹ NA WIEKI PRZEKLĘTA!!!!!!!!!!!!!!1

KRAJU KTÓRY NAS MŁODYCH WYKSZTAŁCONYCH LUDZI KTÓRZY MOGLIBYBYC TQOJĄM
                    PRZYSZŁOŚCIĄ SKZUJESZ NA ŚMIERĆ GŁODOWĄ!!!!!!!!111

NIE WARTO DO CIEBIE WRACAĆ!!!!!!!!!1

JA WYJEŻDZAM NA ZAWZE, ZRZSEKNĘ SIE TWEGO POPRZONEGO OBYWATELSTWA, NAWE
                    POSTARAM SIĘ ZAPOMNIEĆ TEN JĘZYK!!!!!!!!!!11

GÓWNO JESTEŚ WARTY PRZYGŁUPAWY KRAIKU, NINAWIDZĘ CIĘ Z CAŁEJ SIŁY - PLUJE NA
                    CIEBIE, ZMARNOWAŁAŚ MI ZYCIE!!!!!

NIE WRACAJCIE DFO KRAJU W KTÓRYM PRACODAWCY UDAJĄ ZE4 POSZUKUJĄ PRACOWNIKÓW A
                    TRAKKTUJĄ LUDZI JAK BYDŁO I PRZYJMUJA WYŁĄCZNIE ZNAJOMYUCH!!!!

JESLI ISTNIEJE PIEKŁO TO NIE MOŻ EBYĆ W NIM GORZEJ NIŻ W ZAFAJDANEJ POLSCE!!!!!!
                • wrojoz Re: Wrocilem i żałuje !!! Nie wracaj !!! 17.09.06, 15:24
                  Polska to piękny kraj, ale zawłaszczony przez Kaczyńskich i ich popleczników.
                  Jak oni odejdą to trzeba wracać.
                  • Gość: Shannon Re: Wrocilem i żałuje !!! Nie wracaj !!! IP: 86.42.47.* 18.09.06, 13:40
                    Masz racje,wracac dopiero jak zamkna Lepera i innych,no i oczywiscie jak
                    Kaczory odejda,ale im sie sni 8 letnia kadencja:(
                    Ja narazie z Irlandii nie wracam,rejestruje dzialanosc jako 'sole
                    Trader',przynajmniej emeryture sobie wypracuje,w Polsce nie ma szans:(
                • Gość: f Re: Wrocilem i żałuje !!! Nie wracaj !!! IP: *.ed.shawcable.net 17.09.06, 19:57
                  tylko powrot bez wzgledu na warunki EMIGRACJA TO JEDNA SAMOTNOSC SAMOTNOSC DO
                  OBLEDU I SMIERCI , TUTAJ JEST NA EMIGRACJI TYLKO I TYLKO KASA.Ludzi w tym
                  wymiarze najblizszym ! brak.W Polsce nie jest najlepiej , ale sa ludzie.
                  • Gość: cabernet.merlot Re: Wrocilem i żałuje !!! Nie wracaj !!! IP: *.res.east.verizon.net 18.09.06, 14:40
                    Te brednie pisze chyba jeden i ten sam typek?
                    • Gość: smerfetka Re: Wrocilem i żałuje !!! Nie wracaj !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 17:16
                      Wiecie co mnie wkurza?Jak sobie chcecie siedzieć za granicą w
                      tym "Eldorado"(gdziekolwiek ono jest)to siedźcie tam,róbcie kasę,żyjcie tą
                      pracą pieniędzmi i dobrobytem i nie przyjeżdżajcie do tego "syfu" jak nazywacie
                      Polskę.Jest tyle pięknych miejsc na wakacje na świecie.Po jaką cholerę jechać
                      tam gdzie Wam się tak nie podoba?!!!!I nie przyjeżdżajcie później z emeryturką
                      wypracowaną w Niemczech,Anglii i diabli wiedzą gdzie jeszcze.Swoich emerytów
                      mamy wystarczającą ilość i nie potrzebni nam tacy,którzy na Polskę się wypięli
                      jak byli młodzi i pełni sił a zwalają się na starość żeby się leczyć za polskie
                      pieniądze w tej parszywej polskiej służbie zdrowia i strugać ważniaka mając
                      większą emeryturę niż Polak,który przeżył tutaj całe życie nie szargając
                      dobrego imainia swojego kraju.
                      • Gość: KOBIETA Re: Wrocilem i żałuje !!! Nie wracaj !!! IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.06, 18:39
                        ...hihihi,tylko ze Polska nie ma dobrego imienia,i jak sie przyjedzie z
                        niemiecka emerytura to nie potrzebne beda polskie pieniadze na lekarzy bo je sie
                        bedzie mialo, te ciezko zarobione pieniadze zza granicy!!!A natura czlowieka
                        jest taka zeby dazyc do lepszego niz jego przodkowie zeby zapewnic swoim
                        dzieciom jak najlepsze wyksztalcenie szczegolnie korki dodatkowe itp. ktore dzis
                        nie jest takie tanie!Wiec jesli sa mozliwosci wiecej zarobic na zycie to sie
                        wyjezdza,proste!
                  • Gość: Mau Re: Wrocilem i żałuje !!! Nie wracaj !!! IP: *.range81-154.btcentralplus.com 03.10.06, 17:16
                    i dlatego ja bardzo powaznie mysle o powrocie do Polski do Ludzi.Zgadzam sie
                    SAMOTNOSC I KASA!!!!!!!!!!!!!!!!!a jak nie chcesz robic nadgodzin,bo i bez tego
                    masz dosc, to patrza na ciebie jak na debila.Ja jestem tu 2 lata i nic nie
                    odlozylam, zainwestowalam w nauke jezyka jeszcze A-level i wracam!!!!!
              • moon55 Re: Czy warto wracac do POLSKI???? 16.09.06, 13:03

Nie wracaj, to bedzie mniejsze bezrobocie w Polsce.
                • Gość: Tomek Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: 216.109.207.* 17.09.06, 05:46
                  Skąd taki wniosek?? Jakiś mit (im więcej ludzi w danym kraju tym większe
                  bezrobocie??)
                  • Gość: cabernet.merlot Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.res.east.verizon.net 18.09.06, 14:43
                    Glupi ludzie tak mysla, ze jest jakas stala
                    ilosc pracy dla stalej ilosci ludzi.
                    Nie rozumieja, ze prace daja tez ludzie
                    a nie niebiosa. To wlasnie oni sa poparciem
                    dla Lepperow i innych populistow.
            • Gość: Polski Wiking Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.3.cust.bredband2.com 17.09.06, 21:17
              A ja juz tam nigdy do Polski na stale nie wroce! od czasu do czasu przyjezdzam
              do Polski....na 3-4 dni. I to mi calkiem wystarcza.Po dwoch dniach mam juz dosc
              tej polskiej rzeczywistosci, balaganu, polityki i tego polskiego
              zakompleksienia. Pozdrowiam zza Baltyku!
              • Gość: anka Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.sdbnxx1.adsl-dhcp.tele.dk 18.09.06, 13:21
                to nie wracaj, tylko pracuj w domu starcow w szwecji albo sprzataj.
                taki facet z kwalifikacjami ma swiat otwarty a Ty...musisz sie meczyc z tymi
                przyglupiasdtymi Sakndynawami!
                • Gość: Ajrisz____ Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: 85.134.187.* 18.09.06, 14:28
                  Dlaczego uwazasz ze sprzata albo opiekuje sie starszymi osobami? przeciez nic
                  takiego nie napisal.Kompleksy masz?
                • Gość: wojtek Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 20.09.06, 19:19
                  Dla twojej wiadomości, znam koleżankę, która skończyła zawodówkę. Jest krawcową.
                  Kilka lat temu wyjechała do Niemiec. Pracuje w państwowym domu starców. POdciera
                  tyłki starym frycom. Wiesz co więcej zarabia, niż ja postudiach wyższych. Raczej
                  nie wróci do kraju.
                  • Gość: anka Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.sdbnxx1.adsl-dhcp.tele.dk 24.09.06, 16:36
                    no i co z tego, ze Twoja kolezanka po zawodowce wiecej zarabia niz Ty? czy
                    zasatnowiles sie ile ona wydaje? i Ty masz studia???
              • mister1 Re: Czy warto wracac do POLSKI???? 19.09.06, 10:17
                Polski Wiking ? narabane masz we lbie
            • Gość: ktos Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.kodak.com 18.09.06, 12:04
              no pieknie... podatki i zusy tam placiles i pewnie pierwszy pobiegniesz po
              emeryturke?? i bede cie teraz utrzymywal?? wracaj skad przybyles - niej oni cie
              utrzymuja !!!
              • velda Re: Czy warto wracac do POLSKI???? 18.09.06, 12:21
                Gość: ktos 18.09.06, 12:04 + odpowiedz

no pieknie... podatki i zusy tam placiles i pewnie pierwszy pobiegniesz po
                emeryturke?? i bede cie teraz utrzymywal?? wracaj skad przybyles - niej oni cie
                utrzymuja !!!

mlody i wyjatkowo glupi czlowieku.Ten placi emeryture ,komu sie skladki
                placilo ! Ci na tym zarabiaja ,u ktorych sie te pieniadze wydaje ! Jak juz
                przejdziesz do sredniej szkoly,to byc moze tam o tym sie dowiesz.
              • Gość: cabernet.merlot Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.res.east.verizon.net 18.09.06, 14:46
                On pytal o to czy oplaci sie jemu by wrocic
                a nie czy tobie i poza tym nie prosil o rozkazy.
                Naucz sie czytac ze zrozumieniem to moze sie
                to na cos przyda?
          • abba14 Re: Masz racje "Kanadyjczyku" 16.09.06, 08:35
            Po 10-ciu latach w ameryce znalazlem swoje miejsce w Polsce. Mysle ze teraz
            jest czas na nowe projekty, placa porownywalna,szeroka gama wolnych tematow do
            zagospodarowania i jest sie u siebie!!!!!!!!!!!
          • Gość: kangur914 Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: 202.67.65.* 16.09.06, 13:49
            Jasne ze warto ...co cie nie zabije to cie wzmocni.
          • Gość: przemo Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 16.09.06, 17:52
            to czemu piszesz z brytyjskiego ip ?

ja mieszkam w usa i do katolandu nie wroce po dobroci.
            • Gość: daro ja tez kiedys pracowalem w firmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 11:24
              siedzialem w jednym kraju, a cala komunikacja szla przez centrale w innym
              kraju - taka jakby virtualna siec korporacyjna. W rezultacie IP wygladalo
              jakbym pisal z innego kraju (tego gdzie byla centrala). Moze tu jest ten sam
              przypadek.
              • Gość: lze_elita Ameritech nie ma inwestycji w UK - moze irlandzkie IP: *.range86-129.btcentralplus.com 18.09.06, 13:36
                Ale jesli tak, to i tam niezwykle rzadki operator.
          • Gość: POLAK Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.06, 09:59
            Oczywiście, że warto, Polska to My i jeśli chcemy możemy się zmienić i cały nasz
            kraj. Jak napisał Kanadol, trzeba iść głosować i wybierać z głową. Mądrych ludzi
            w Polsce nie brakuje.

PS. Rzadko można znaleźć jakieś pozytywne posty na forum gazety więc dzięki Kandol
            • Gość: Slazok-metropolita Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.09.06, 20:29
              Mieszkamy z zona juz 17 lat w Niemczech.Chodzilismy tu do szkoly, ukonczylismy
              mature i studia (ekonomia i prawo). Tez zastanawiamy sie wrocic do Polski.
              Jezeli bedzia okazja zapewne zaryzykujemy. Jedyny problem jaki mamy to jestesmy
              za niemeccy aby byc Polakami i zarazem za polscy aby byc Niemcami. Niestety
              emigracja zmienia czlowieka i jego poglady. Pewne jest ze po pewnym czasie
              bedzie cie Polska, ten fajny rzad i "men in black"(czarni)wnerwiac. Tez
              stwierdzisz ze myslisz inaczej niz cala reszta, ale wlasnie to jest ta przewaga
              nad reszta. Masz doswiadczenie i glowe na karku, otwórz firme i zmien to
              myslenie tej reszty. Co do madrych ludzi w Polsce, to trzeba ich szukac, bo ten
              który jest madry to to ukrywa i ciezko go znalezc.
              • marklips Re:Czy warto wracac do POLSKI?Jak nowe prawo::: 17.09.06, 20:52
                Jak nastapi zmiana przepisow prawnych i
                chociaz zblizonych do n.p.Niemiec,
                to emigranci jako "pracownicy! lub
                jako wlasciciele Firm maja szanse.

W innych przapadkach,pomimo zachodnich
                doswiadczen,ten kto ma wladze w Polsce moze
                nie wygodnych,"zmienic" a to juz
                jest nie tylko ryzykiem materialnym.
                Zachodnie koncerny w Polsce boja sie
                swietnych fachowcow,polskich z Zachodu,
                ktorzy znaja rozklad jazdy i "karty" do gry.

Cale szczescie ze koncerny maja swoich
                zachodnich prawnikow,w Polsce.

Pozytywne zmiany nastapily ale potrzeba
                jeszce jednego pokolenia.

Czy wracac?Indywidualna decyzja.
                Jak ktos moze i ma dobra specjalnosc.....
          • Gość: Krzysiek69x2 Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: 212.244.63.* 18.09.06, 09:29
            przyjacielu, tylko na kogo glosowac?
          • Gość: marcin Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.cable.ubr07.smal.blueyonder.co.uk 25.09.06, 18:36
            kolejna ofiara propagandy!!! idz i glosuj i czekan na starosc a jak dostaniesz
            400pln renty to pewnie znowu wyjedziesz do Kanady.....
        • kszynka Re: Czy warto wracac do POLSKI???? 15.09.06, 20:21
          Irlandia to jaka tam WIELKA WODA?
          zza WIELKIEJ WODY to z Ameryki
          :-)
        • Gość: niemazaco Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.acn.waw.pl 15.09.06, 22:03
          Nie warto.
          • Gość: plis Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.215.219.81.static.kielce.msk.pl 15.09.06, 22:06
            Jeżedli chcesz żałować bo lubisz, warto wracać.
            • Gość: dobrarada Warto a nawet trzeba-wszyscy tu wrócicie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 23:49
              Daję głowę,że wszyscy tu wrócicie.To nie czasy, kiedy na saksach zarabiało się
              krocie.Tęsknota za krajem nie ma ceny.Życie mamy tylko jedno i w dodatku
              krótkie.
              Mam 48 lat.W Polsce bywało w moim życiu różnie- mniej lub bardziej dostatnio,
              mniej lub bardziej beznadziejnie.Ale wystarczy spojrzeć na ten kraj z
              perspektywy gór lub Krakowa i mija ochota na emigrację gdziekolwiek.
              Pamietajcie, na emigracji będziecie zawsze u kogoś...
              Cieszę się, że moje dzieci-już dorosłe- myślą podobnie.
              Na zakończenie - znam smak obcego chleba, dużo w życiu wyjeżdżałem ...
              WRACAĆ ,CHOĆBY NA RAZIE ZE STRATĄ ,BO JAK SIĘ CENY I DOCHODY WYRÓWNAJĄ,TO
              MOŻNA POŻAŁOWAĆ SPÓŹNIONEJ DECYZJI....
              • Gość: janka Re: Warto a nawet trzeba-wszyscy tu wrócicie.... IP: 12.213.224.* 16.09.06, 03:14
                W Polsce bywało róznie - ale czy kiedykolwiek mieszkałeś gdzieś indziej?

Mam 22 lata, kończe studia. Od kilku lat każde wakacje spedzam pracujac w
                californi. Zarabiam niezle pieniądze, w każdy weekend bawie sie w San
                Francisco. Jest mi dobrze. A potem pod koniec wrzesnia musze wracac do tego
                naszego kraju, ktory kocham ale który tak bardzo mnie wkurza, w którym wszystko
                jest problemem a niezbędne rzeczy luksusem. Mimio to wracam, chociaż znam
                miejsca, gdzie też jest pieknie, nawet piekniej niż w Polsce.

W Polsce chcę skończyć studia, troszke popracować, zdecydować, co chcę robić.
                Ale nie upieram się, że Polska to jedyne miejsce, gdzie chcę żyć...
                • Gość: kasia Re: Warto a nawet trzeba-wszyscy tu wrócicie.... IP: 212.240.75.* 17.09.06, 13:25
                  piekne ,madre slowa mlodej osoby
                  mam 45 lat i dopiero od 4 miesiecy pracuje w uk ,bo w polsce bylam za stara do
                  pracy tu jest dobrze ,choc kocham Polske to pracowac bede tu w uk.
                  • Gość: Barbara Re: Warto a nawet trzeba-wszyscy tu wrócicie.... IP: 217.116.110.* 18.09.06, 09:18
                    Też mam 45 lat i chcę wyjechać do UK albo Irlandii, tylko znam słąbo angielski,
                    ale się dogadam. W PoLSCE ZARABIAM 1300 ZŁ,Pracuję niby w firmir państwowej,
                    ale pracodawca,oczywiście, robi łaskę, bo przecież kupa ludzi chce zająć moje
                    miejsce. Napisz, czy naprawdę warto wyjechać i przez jaką firmę to załątwiłaś
                    • Gość: kasia Re: Warto a nawet trzeba-wszyscy tu wrócicie.... IP: 212.240.75.* 24.09.06, 15:49
                      zalatwilam to juz w Polsce ,rozmawialam najpierw z posredniczaca firma(bez
                      kosztow),potem z pracodawca ,szczegolowo sprawdzali dane,zyciorys
                      itd.Najwazniejsza jest znajomosc angielskiego(niestety).sciagnelam tu
                      meza,niestety na razie nie znalazl pracy (jest dopiero 2 tygodnie)wylacznie z
                      powodu b.slabej znajomosci angielskiego.Jesli mozesz sie dogadac to prace
                      znajdziesz dosc szybko.
                      Ja pracuje w biurze duzej firmy ,zajmuje sie poczta odbiram telefony itd.
                      Na pewno bede tu dlugo.jestem w szkocji.pozdrawiam kasia
                      • Gość: anka Re: Warto a nawet trzeba-wszyscy tu wrócicie.... IP: *.sdbnxx1.adsl-dhcp.tele.dk 24.09.06, 16:39
                        do kasi
                        jak znalazals ta prace? jaki masz mkierunek studiow ukonczony?
                      • Gość: k1 Re: Warto a nawet trzeba-wszyscy tu wrócicie.... IP: 80.51.99.* 30.09.06, 10:19
                        Cześć Kasiu. Mogłabyś podesłać mi nazwe tej firmy pośredniczacej w znalezieniu
                        Ci pracy? Byłabym wdzięczna. mój mail: kristinka1@wp.pl. pozdrawiam ;)
              • kabja Re: Warto a nawet trzeba-wszyscy tu wrócicie.... 16.09.06, 07:58
                Nigdy!!! Do czego? Do bezrobocia, wynajętej kawalerki, za którą trzeba zapłacić
                większość zarabianej kasy? Dziekuję za taką "przyjemność". Teraz mogę jeździć
                nowym volvo, mieszkać w porządnym domu, od czasu do czasu iść do dobrej
                restauracji etc. A te wszystkie sentymenty, tesknota za krajem itp. szybko
                mijaja, kiedy się tam pojedzie na weekend, albo poczyta polskie gazety. Smutne
                to wszystko, ale prawdziwe, niestety...
              • Gość: chinczyk Re: Warto a nawet trzeba-wszyscy tu wrócicie.... IP: 219.130.152.* 16.09.06, 15:24
                Wracaj, ale nie pal mostow
                jestem poza Polska 30 lat, za roznymi wodami. Powoli buduje w polsce gniazdko,
                gdzie zawsze bede czul sie w domu i u siebie. Ale na zime (oprocz nart i swiat)
                to bede uciekal pod palmy.
                Wracaj, ale nie po to aby szukac pracy. Stworz cos w Polsce, czegos nauczyl sie
                u obcych. Masz odlozonego troche grosza i nie boisz sie ryzyka. Nie jedz tam
                tylko aby szpanowac, beda cie nienawidzic i bedzesz chcial uciekac za ocean.
                Tworz cos, takze prace dla innych, wtedy bedziesz ceniony

Bez wzgledu co ci ludzie powiedza, i tak wrocisz, zapamietaj to
                • Gość: Glenview Re: Warto a nawet trzeba-wszyscy tu wrócicie.... IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 16.09.06, 21:51
                  w koncu jakias odpowiedz z sensem, w koncu ktos ma glowe na karku i daje
                  normalne rady, w koncu postawiono sprawe jasno !!!! Dawno nie czytalam tak
                  inteligentnego komentarza. Wiekszosc komentarzy nt. emigracji Polakow sa tak
                  plytkie i chamskie, ze zalamuje rece. Pracuje od 2 lat w USA, wracac planuje na
                  poczatku przyszlego roku, zalicze Tatry i Krakow i lece do ukochanego
                  Edynburga. Z informacji od moich przyjaciol (wszyscy z bieglym angielskim i po
                  dobrych uczelniach) nie ma po co wracac na razie, wszystko stoi na glowie.
                  Pozdrawiam i zycze szczescia wszystkim, ktorzy planuja rozpoczac nowe zycie za
                  granica, za mala lub wielka woda.
                  • Gość: emigrant Re: Warto a nawet trzeba-wszyscy tu wrócicie.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.09.06, 14:53
                    Ten watek ma sens. Szczegolnie to: "Pamietaj - i tak wrocisz do Polski".
                    Mam podobny problem - 3 lata w niemczech, z zona Polka i corka ktora sie tutaj
                    urodzila.
                    Zona nie pracuje, inwestujemy w zycie i zyjemy dniem, co oznacza brak
                    oszczednosci:) i raczej nie ulatwia powrotu.
                    Gdybym byl sam pewnie nie byloby problemu z pozostaniem tutaj. Jak sie bardzo
                    teskni - wsiadasz w samochod i po paru godzinach mozesz hulac z przyjaciolmi w
                    Polsce. Taka ciekawostka - niektorzy moi znajomi mieszkajacy w tym samym
                    miescie widuja sie ze soba rzadziej niz ze mna. Wszyscy maja swoje rodziny i sa
                    mega zapracowani.

Ale majac rodzine sprawa sie komplikuje. W jakiej tozsamosci narodowej wyrosnie
                    moja corka? MOze przesadzam ale o to m nie najbardziej boli. Co mam z nia
                    przerabiac dodatkowo polskie lektury szkolne? Uczyc polskiej historii?
                    Z drugiej strony zycie w Niemczech jest takie spokojne i wygodne. Kiedy tutaj
                    wracamy z wakacji w Polsce to w koncu moge pojezdzic z corka bezpiecznie na
                    rowerze. Wiem tez, ze w przypadku jakiejkolwiek choroby znajdzie tutaj lepsza
                    opieke niz w Polsce. Bez lapowek, prosb i upokorzen. Czasem jak slysze, co sie
                    dzieje na polskich porodowkach to az mi sie krew gotuje.
                    Mysle, ze zmiany w Polsce potrwaja jeszcze lata, zanim to wszystko znormalnieje.

Ja wiem, ze kiedys wrocimy. Oby tylko nie bylo to ani za wczesnie ani za pozno.

Pozdrawiam
                    • Gość: Buz'ka Re: Warto a nawet trzeba-wszyscy tu wrócicie.... IP: 202.73.115.* 17.09.06, 17:34
                      tak, masz ja uczyc polskiej historii i czytac polskie lektury. mieszkam od 23
                      lat w Indonezji. Dzieci tu urodzone, maz Polak. Ale trzeba bylo ich uczyc i
                      jezyk i historii i literature czytac bo sami niestety nie potrafili ("Historia
                      zoltej cizemki" - mamo a co to jest "jeno" a co to jest "kiejby" a co to
                      jest "lobora" no i co z dzieckiem zrobic?) Dumna bylam cale zycie ze
                      gdziekolwiek pojechalismy w swiecie to ludzie oczy wybaluszali ze dzieci tak
                      pieknie bez akcentu mowia po polsku - ale tylko ja wiem ile to godzin weekendow
                      i wyrzeczen kosztowalo. Ale warto bylo. Chlopaki (20 i 18 lat)sa czterojezyczni
                      aktualnie (polski, angielski, indonezyjski obaj, jeden japonski drugi hszpanski
                      jako czwarty jezyk) swiat przed nimi stoi otworem choc sobie rece do lokci
                      urobilam... ? Warto sie poswiecac i inwestowac w dzieci. a my... no coz... moze
                      na emeryture jeszcze zdaze zarobic ;) na razie musze ich jeszcze obu przez
                      studia przeciagnac wlasnym sumptem.... pozdrawiam tropikalnie!
                  • comrade Re: Warto a nawet trzeba-wszyscy tu wrócicie.... 18.09.06, 11:25
                    > Z informacji od moich przyjaciol (wszyscy z bieglym angielskim i po
                    > dobrych uczelniach) nie ma po co wracac na razie, wszystko stoi na glowie.
                    > Pozdrawiam i zycze szczescia wszystkim, ktorzy planuja rozpoczac nowe zycie za
                    > granica, za mala lub wielka woda.

Ci przyjaciele - łagodnie mówiąc - histeryzują.
                  • Gość: Ania Re: Warto a nawet trzeba-wszyscy tu wrócicie.... IP: *.unilever.com 18.09.06, 12:39
                    >Z informacji od moich przyjaciol (wszyscy z bieglym angielskim i po
                    > dobrych uczelniach) nie ma po co wracac na razie, wszystko stoi na glowie.

a z informacji moich przyjaciol (wszyscy z bieglym angielskim i po
                    dobrych uczelniach) jest po co wracac bo w Polsce tez mozna zarabiac przyzwoite
                    pieniadze. Pracuje juz rok w Anglii jako chemik w miedzynarodowej firmie i na
                    kupno mieszkania (na kredyt) baaardzo dlugo nie bedzie mnie stac (tak jak
                    Anglikow, z ktorymi pracuje) Moi przyjaciele w Polsce (wszyscy z bieglym
                    angielskim i po dobrych uczelniach:) Biora kredyty i stac ich na comiesieczne
                    splaty. Do tego pracuja oni jako specjalisci czy mlodsi kierownicy (zeby dostac
                    prace na podobnym stanowisku w Anglii musialabym zrobic doktorat albo miec
                    conajmniej 5 lat doswiadczenia)
                    W Polsce tez mozna zyc na przyzwoitym poziomie...

Wracam do Polski juz niedlugo i jedyne czego sie obawiam to jak wytrzymam to
                    Polskie malkontenctwo. Ludzie!!! Swiat jest taki wielki, skoro jest wam
                    tragicznie zle w Polsce to wyjedzcie. Zobaczcie jak sie zyje gdzie indziej. Nie
                    jestesmy przeciez jedynym narodem, ktory emigruje. Anglicy calymi rodzinami
                    przenosza sie do Australi, na emeryci kupuja domy w Hiszpanii albo polnocnej
                    Francji...
                    • velda Re: Warto a nawet trzeba-wszyscy tu wrócicie.... 18.09.06, 12:51
                      Aniu a tobie te opary od srodkow czyszczacych sracze na mozg nie padly ?
                      belkoczesz jak pijana.Ciezka jest dola sprzataczki z fantazja.
                      • Gość: mleko bez wody Re: A moze to "velda" belkocze na tym forum? IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 18.09.06, 16:36
                        "Unilever" to nie tylko srodki czyszczace...
                        A - poza tym - zgadzam sie z Ania, nie
                        kazdy w brytyjskich, czy amaerykanskich
                        firmach moze liczyc na szybka kariere
                        i bardzo dobre pieniadze!!
                      • Gość: chinczyk Re: Warto a nawet trzeba-wszyscy tu wrócicie.... IP: 218.14.185.* 18.09.06, 16:41
                        Nie wszyscy sprzataja, sa takze polacy z ambicjami ktorzy dyktuja prawa czy
                        zatrudniaja anglosasow czy jankesow
                        niestety, wiekszosc jednak pozostanie na poziome miotly, ale dlaczego??
              • Gość: emigrant Re: Wracac z emigracji?? A po jaka cholere??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 20:06
                Wracac z emigracji do Polski? Po jaka cholere!! Kto cie inzynierze z
                zagranicznym stazem tutaj potrzebuje? My mamy swoich inzynierow duzo
                madrzejszych niz ci zagraniczni. Tutaj(w Polsce) wszyscy urzednicy,
                inzynierowie sa lepiej wyksztalceni, maja lepsze doswiadczenie, swietna etyke
                pracy itp. Jak masz kase to oczywiscie jestes welcome abys zostawil pieniadze.
                Tylko dla pieniedzy ciebie tutaj potrzebuja. Reszta sie nie liczy. Taka jest
                rzeczywistosc.
          • butterfly2 Re: Czy warto wracac do POLSKI???? 15.09.06, 22:44
            Nie warto
        • mike-great Jeszcze nie wracaj. 16.09.06, 10:03
          Jeszcze nie wracaj.
        • Gość: ursel77 Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.06, 09:16
          Moj drogi uwazam ze twoim najleprzych krokiem zyciowym bedzie to jezeli wrocisz
          do polski !!!nawet sie nie zastanawiaj, bo kasa to nie wszystko, nie jestes
          glupi dales sobie rade na obczyznie , tym bardziej w polsce tez podolasz ,
          chesz zyc dalej w samotnosci pomimo tego ze napewno otaczaja cie ludzie, ale to
          wszystko jest takie sztuczne sama wiem bo od 10 lat tak zyje i jest tylko
          gorzej ja narazie niemam mozliwosci powrotu do kraju jest to moim marzeniem a
          marzenia sa poto aby je realizowac, daj Bog a tobie mowie pakuj manatki i
          spadaj my polacy mamy inna mentalnosc tacy sie urodzilismy i pomimo tego ze
          lubimy ponazekac to i tak serce nasze ciagnie do domu
          • velda Re: Czy warto wracac do POLSKI???? 18.09.06, 09:44
            Gdybym mieszkala w Niemczech,to bym nawet do Polski wrocila.Wszedzie byle by
            nie mieszkac w tym samym panstwie co ten wszystkowiedzacy nudziarz marklips !
            Odrazajacy przyklad polaczka za granica.
            • velda Re: Czy warto wracac do POLSKI???? 18.09.06, 10:00
              WRACAC ,NIE WRACAC ? I po jaka cholere strzepic jezory i wypisywac mase
              idiotyzmow.Aby wracac najpierw trzeba wyjechac ! Wiekszosc tu piszacych nawet
              jeszcze nie wyjechala.Ci pozostali ,ktorzy wyjechali i tak zrobia jak zechca !
              I zadne idiotyczne wywody na temat sytuacji politycznej i kolejnego rzadu nie
              sa ani prawdziwe ani tez warte uwagi-to takie pieprzenie kotka.Jak by mieli za
              co NORMALNIE ZYC ,TO BY NIE WYJEZDZALI ! Komu zle ,ten wyjezdza,komu dobrze lub
              nie widzi szansy na lepsze wyjezdzajac ,ten nie wyjezdza i nad czym tu sie
              zastanawiac? I nikt nie poradzi ,nie ma sposobu na sukces.Jednym sie powiodlo i
              sa zadowoleni ,innym mniej i sa niezadowoleni.sa tacy ,ktorzy wrocili i nie
              maja nic do powiedzenia.Inni wrocili i zawiedli sie -ponownie wyjechali lub
              nie .Ich sprawa ! I pozostaje tylko jedno napisac. JA CI RADZE, ROB JAK UWAZASZ
        • nienawidzepolski Przeklinam polskę na wieki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 25.09.06, 12:20
          O wyrodna Ojczyzno.

BĄŹ NA WIEKI PRZEKLĘTA!!!!!!!!!!!!!!1

KRAJU KTÓRY NAS MŁODYCH WYKSZTAŁCONYCH LUDZI KTÓRZY MOGLIBYBYC TQOJĄM
          PRZYSZŁOŚCIĄ SKZUJESZ NA ŚMIERĆ GŁODOWĄ!!!!!!!!111

NIE WARTO DO CIEBIE WRACAĆ!!!!!!!!!1

JA WYJEŻDZAM NA ZAWZE, ZRZSEKNĘ SIE TWEGO POPRZONEGO OBYWATELSTWA, NAWE
          POSTARAM SIĘ ZAPOMNIEĆ TEN JĘZYK!!!!!!!!!!11

GÓWNO JESTEŚ WARTY PRZYGŁUPAWY KRAIKU, NIeNAWIDZĘ CIĘ Z CAŁEJ SIŁY - PLUJE NA
          CIEBIE, ZMARNOWAŁAŚ MI ZYCIE!!!!!

NIE WRACAJCIE DFO KRAJU W KTÓRYM PRACODAWCY UDAJĄ ZE4 POSZUKUJĄ PRACOWNIKÓW A
          TRAKKTUJĄ LUDZI JAK BYDŁO I PRZYJMUJA WYŁĄCZNIE ZNAJOMYUCH!!!!

JESLI ISTNIEJE PIEKŁO TO NIE MOŻ EBYĆ W NIM GORZEJ NIŻ W ZAFAJDANEJ POLSCE!!!!!!
      • noteb Re: Czy warto wracac do POLSKI???? 14.09.06, 23:06
        Gość portalu: Carpe Diem napisał(a):

> Powiedzcie mi czy warto
        > wrocic??? i czy jest do czego???

nie ma

> a jesli juz to na co moge liczyc w polsce,
        > chodzi mi o place i koszta zycia w duzym miescie jak Wroc. lub Warszawa.???

nie wiem co ty jestes za inzynier konstruktor
        ja jestem konstruktor od konstrukcji budowlanych i inzynierskich (po ladowce PK)
        + magister zarzadzania i inzynierii produkcji (mechaniczny PK)
        + 8 lat doswiadczenia w inwestycjach

po tym jak mi zaproponowano za koordynacje budowy 5 mostow (+ bycie
        przydupasem, tfu znaczy sie czyms w rodzaju asystenta szefa kontraktu) co
        oznacza w praktyce dostepnosc 24/24 7/7 uzeranie sie z kilkoma podwykonawcami,
        nadzorem (angielskim(!)), urzedami itd. itp. uwaga.... 2200 ZLOTYCH BRUTTO
        MIESIECZNIE (dla humanistow przelicze: to jakies 90 funtow na tydzien brutto
        czyli netto ze 60 pi * oko) stwierdzilem ze p...le, ja wysiadam, spakowalem
        szczoteczke do zebow, wsiadlem w samolot i polecialem w ciemno do UK

> Dzieki za odpowiedzi i POZDROWIENIA ZA WIELKIEJ WODY

pozdrowienia ze wsi (Lincs)
        ;)
        • Gość: wojtas Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.manc.adsl.virgin.net 15.09.06, 00:18
          Jedyna różnica między nami, że ja wsiadłem w samochód.

Dziś byłem na pierwszym interview - 2 angoli mnie maglowało, 1/3 mniejszy
          zakres obowiązków niż w PL miałem, kasa 25000 funtów rocznie, jestem naprawde
          dobrej myśli.

W matrixie PL ja jestem warty max 3000
          pln do łapy

Nigdy nie wrócę tam.
          • Gość: rektus Re: IP: *.bredband.skanova.com 15.09.06, 19:59
            Mysle ze Twoja wartosc jest znacznie mniejsza.
            Trzymam cie za slowo, nie wracaj.
            • Gość: daro debil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 11:28
              j.w.
              • Gość: rektus Re: IP: *.bredband.skanova.com 17.09.06, 19:03
                To sie zdecyduj, albo debil albo daro!
        • Gość: zagramaniczny Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.hsd1.il.comcast.net 15.09.06, 00:41
          Ty a jak ci zaproponowali ta fortune 2200 brutto nie spadles ze stolka ze
          smiechu, bo to chyba jakies zarty? 8 lat doswiadczenia i 2200/ ja pierdziele...
          niech zyja polandia albo raczej parodia:)
          • Gość: aga Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: 217.153.161.* 15.09.06, 01:27
            Nie wracaj....
            Kokosów w Polsce nie znajdziesz.
          • noteb to jeszcze dodam 15.09.06, 21:28
            Gość portalu: zagramaniczny napisał(a):

> Ty a jak ci zaproponowali ta fortune 2200 brutto nie spadles ze stolka ze
            > smiechu, bo to chyba jakies zarty? 8 lat doswiadczenia i 2200/ ja
            pierdziele...
            > niech zyja polandia albo raczej parodia:)

nie no nie spadlem ze stolka
            w sumie zal mi tego milego starszego pana ktory byl szefem kontraktu i bardzo
            bardzo mnie chcial zatrudnic, ale powiedzial, ze on ma okreslony budzet w
            ramach ktorego mi moze zaplacic
            spadlem ze stolka ze smiechu dopiero wtedy gdy powiedzial ze po okresie probnym
            moga mi podniesc pensje do jakichs 2300-2400 brutto...
            aha, dodam, ze firma to portugalski gigant budowlany, nie jakiestam jacek &
            wacek sc.

zreszta to byla powazna rozmowa, bylem na kilku "interview", na ktorych albo
            jakies testy dla debili mialem wypelniac, albo odpowiadac na pytania typu "czy
            Pan by sie okreslil jako osoba lubiaca porzadek,czy raczej nielad?" - serio
            mialem ochote odpowiedziec "w sumie to uwielbiam burdel w papierach i zrobie
            Wam tu niezly rozp...zd jak tylko mnie zatrudnicie"

najbardziej mnie rozp...la w tym wszystkim, ze wsrod wymagan zawsze chca kogos
            ze znajomoscia ang. - tylko zastanowmy sie po jaka cholere znajac chocby 20
            slow po ang. pracowac w RP...
            • Gość: krzychu Wracać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 02:51
              Za 5000 na jakimś zmywaku to mi się nie chce, a tu to jak dobrze się trafi to
              może za 2000 znajdę i przynajmniej życie jest dużo tańsze(np. wynajęcie
              mieszkania a tam są 5 razy droższe)!
            • Gość: Milady Re: to jeszcze dodam IP: *.acn.waw.pl 16.09.06, 22:19
              no cóż to miałeś pecha, albo niezbyt dobrze się poruszasz po rynku pracy (warto sprawdzić pracodawcę, dyskretnie podpytać pracowników co do realiów, bo z tego co widzę tu akurat szukano "jelenia"). Albo też przeceniasz swoje możliwości- bo nie wierzę że wszystkie oferty były tego typu (no chyba że nie sprawdzałeś innych)

Ja jestem po świeżo po studiach, inżynierskich dodam, dośwadczenie w zawodzie oparte tylko na praktykach letnich (niestety za dużo w chemii w czasie studiowania się nie zdziała) i w amerykańskim gigancie, z którym podpisałam umowę niedawno, dostaję 2900 brutto i po pół roku pierwsza podwyżka (ok 400)i pózniej co pół roku, co rok kolejne...Nie dostałam pracy z protekcji, proces rekrutacyjny trwał 2tyg (3 rozmowy plus testy z analitycznego myślenia) a jednak dostałam się ja, pomimo iż startowali na oko bardziej doświadczeni ludzie. Naprawdę tak źle i strasznie w tej Polsce i tylko "plecy" zapewniają sukces? Oczywiście punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ale na litość tu też się da zarobić i naprawdę się dziwię że tak marne oferty masz z Twoim doświadczeniem i wykształceniem, gdyż mam w rodzinie osobę po budownictwie która ok 1000-2000 może zarobić na samych kosztorysach które robi w czasie wolnym od pracy (a zarabia w niej jak na realia małego miasta sporo- wystarczajaco trzymać życie na odpowiadajacym jej poziomie, jak na warszawskie warunki średnio).
              To czego nie cierpię w polsce to to wieczne malkontenctwo, owszem wiem że mi się poszczęściło ale nie przekreślajcie całego kraju bo wam ktoś nie chce od razu dać 20k na rękę. I co do artykułu wspominanego przez niektóych- moim zdaniem jego bohater powinien się przejść do psychologa albo zatrudnić księgowego bo coś kiepsko z jego wyliczeniami.

Podsumowując, moim zdaniem nie taki diabeł straszny jak go malują.. Nie jest różowo ale i nie czarna rozpacz.
              • Gość: yyy Re: to jeszcze dodam IP: *.cable.ubr04.edin.blueyonder.co.uk 17.09.06, 10:41
                Doslowanie jakbym slyszal siebie samego 9 lat temu. Konczylem studia i zaczalem
                pracowac w Citibanku. Wtedy mowilem tak samo: po co wyjezdzac! w Polsce tez
                mozna ulozyc sobie zycie... Heh, troche mi sie zmienila plyta po kilku latach w
                Citi. Odszedlem z banku w 2002 r. z pensja brutto, troche ponad 5000zl. Nie
                zaluje decyzji.
                Tobie tez sie troche zmieni plyta, jak popracujesz w "amerykanskiej" firmie w
                Polsce... To tylko kwestia czasu. Perspekytwy awansu i rozwoju sa zajefajne,
                ale tylko do pewnego stopnia...
                Nevermind, przekonasz sie sama. Wspomnij te slowa za np. 5 lat...
          • Gość: niemazaco Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.acn.waw.pl 15.09.06, 22:08
            cyt.: " Ty a jak ci zaproponowali ta fortune 2200 brutto nie spadles ze stolka ze
            smiechu, bo to chyba jakies zarty? 8 lat doswiadczenia i 2200/ ja pierdziele...
            niech zyja polandia albo raczej parodia:)"

Bzdura jakas. Za taka prace w Polsce firmy placa od 6000 brutto w gore.
            Jakas prowokacja. 2200 brutto proponuja malutkie pracownie projektowe
            komus bez zadnego doswiadczenia.
            • Gość: dream1977 Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: 83.100.253.* 16.09.06, 14:59
              Ludzie o czym wy mowicie?? 2200 brutto buuahahaha za taka kase 80 % ludziw
              polsce alowaly by po stopach,... ale jak tego nie robic kiedy zapieprza sie za
              1200 zl 12 godz plus soboty dla pieprzonego dorobkiewicza ktory sie dorabia nie
              na dzialalnosci a na pracy swoich "niewolnikow"
            • noteb dziekuje za odzew - usmialem sie ponownie 16.09.06, 18:44
              Gość portalu: niemazaco napisał(a):

> cyt.: " Ty a jak ci zaproponowali ta fortune 2200 brutto nie spadles ze stolka
              > ze
              > smiechu, bo to chyba jakies zarty? 8 lat doswiadczenia i 2200/ ja pierdziele...
              > niech zyja polandia albo raczej parodia:)"
              >
              > Bzdura jakas. Za taka prace w Polsce firmy placa od 6000 brutto w gore.

ok.
              chetnie wezme na poczatek 6000 PLN brutto za prace w 4 RP
              rozumiem ze o takich dodatkach jak sluzbowy samochod terenowy nie wspomniales bo to oczywiste

moj adres mailowy jest pod nickiem

> Jakas prowokacja. 2200 brutto proponuja malutkie pracownie projektowe
              > komus bez zadnego doswiadczenia.

projektowanie a wykonawstwo to dwie rozne rzeczy
              proponuje troche sie popytac w branzy zanim sie cos "madrego" napisze
              • Gość: niemazaco Re: dziekuje za odzew - usmialem sie ponownie IP: *.acn.waw.pl 17.09.06, 11:50
                ok.
                chetnie wezme na poczatek 6000 PLN brutto za prace w 4 RP
                rozumiem ze o takich dodatkach jak sluzbowy samochod terenowy nie wspomniales bo
                to oczywiste

projektowanie a wykonawstwo to dwie rozne rzeczy
                proponuje troche sie popytac w branzy zanim sie cos "madrego" napisze

W wykonastwie masz 2-3 krotnie wyzsze pensje niz przy projektowaniu. Zaczynaja
                sie od 6000 zl brutto ( 3800? na reke) samochod sluzbowy tez przewaznie
                dostajesz i tak w Strabagu kierownicy maja wlasnie terenowe. Ty z 8 letnim
                doswiadczeniem mozesz liczyc na 10 000 brutto. Chyba, ze szukasz pracy za 2300
                brutto z takim stazem, ale to jest juz twoja sprawa.
            • Gość: wroc 3000-4000 na ręke IP: *.magma-net.pl 16.09.06, 21:30
              >> Bzdura jakas. Za taka prace w Polsce firmy placa od 6000 brutto w gore. <<
              Są we Wrocku firmy które project managerom w branży kontrukcyjno-budowlanym
              płacą 3000-4000 na ręke. Oczywiście nie od razu ale np.
              po pół roku do roku - jak się sprawdzą.
              Portuglaczycy i Hiszpanie (przynajmnie ci z którymi
              miałem styczność) akurat wcale nie są dobrymi pracodawcami.
              Lepsze bywają dobre polski firmy lub irlandzkie czy brytyjskie
              albo tego typu joint-venture.
              Problem w tym co chcesz robić:
              jeśli projektować lub być kierwonikiem bud. lub insp.nadzoru
              - to bez polskich oprawnień bud. nie poszalejesz
              jeśli project managment i tego typu rzeczy to już prędzej.
              A i tak wszystko zależy od tego jakie (w czym) masz doświadczenie
          • Gość: Ponownie w USA Re:Juz to przerabialem, nie wracaj!!!!! IP: *.dsl.stlsmo.sbcglobal.net 16.09.06, 05:53
            Mieszkalem dwa i pol roku w USA, gdzie robilem MBA. Wrocilem do Polski mamiony
            obietnicami wspanialych perspektyw budzacej sie polskiej gospodarki. Przezylem
            wyscig szczurow, miesiace bezrobocia, ogromne obciazenia podatkowe, wyssane z
            palca oprocentowanie kredytow (35%!). Przyznam, ze byl okres, w ktorym
            zarabialem EUR 700 na dzien ale i tak wpadlem w dlugi, podupadlem na zdrowiu.
            Dopiero po 7. latach wyrwalem sie z Polski do Niemiec i po kolejnych 2. do USA.
            Stad sie nie ruszam!!!!!
            • Gość: ika Re:Juz to przerabialem, nie wracaj!!!!! IP: *.MAN.atcom.net.pl 16.09.06, 16:21
              Ja mieszkalam 5 lat w USA i 2 lata w Irlandii i wrocilismy 5 miesiecy temu i
              jestesmy bardzo zadowoleni. Moj maz jest inzynierem budownictwa po rocznym MBA w
              USA (chcial sobie troche podniesc kwalifikacje), ja jestem informatykiem. Prace
              dostalismy w ciagu miesiaca po powrocie, w 2 miesiace kupilismy piekne
              mieszkanie, o jakim "na emigracji" moglismy tylko pomarzyc. Zarobki w
              przeliczeniu mamy ciut wyzsze niz zagranica. Mamy lepsze perspektywy awansu, o
              niebo lepsze. I co najwazniejsze jestesmy u siebie, a nie emigrantami, ktorzy
              jak by nie bylo na calym swiecie sa ciut gorzej postrzegani niz "rdzenni"
              mieszkancy. Pracujemy mniej niz w USA i Irlandii, wiec jest to kolejny duzy plus
              powrotu.

Wyscig szczurow jest wszedzie, w kazdym kraju kapitalistycznym, w Polsce jest
              moze mniej rozwinieta kultura prac, choc tez zalezy jak na to spojrzec. W USA
              legalnie mozna zwolnic kogos z minuty na minute, bo cos przeskrobie, czy po
              prostu przestaje sie podobac, wiec u nas jest pod tym wzgledem duzo lepiej.
              Nie wiem, gdzie ty widziales oprocentowanie kredytow na poziomie 35 proc., bo
              jak wyjezdzalismy z Polski 8 lat temu, to najwyzsze oprocentowanie, jakie wtedy
              bylo - mowie o kredycie mieszkaniowym - to 16 proc., dzis we wszystkich bankach
              jest ponizej 10 proc., przewaznie ok. 5 proc.

My sie polityka nie interesujemy, wiec nas politycy nie wzruszaja. Dobrze, ze
              wiele ich dzialan moze przystopowac Komisja Europejska, i tyle.
              W kazdym razie emigracje zaliczylismy i wiecej nie zamierzamy.
              Iga.
              • Gość: rs Re:Juz to przerabialem, nie wracaj!!!!! IP: *.dyn.optonline.net 16.09.06, 18:55
                lol...co to za bajka ???
                po pierwsze - mieszkanie kupiliscie z oszczednosci po 7 tulaczce
                po drugie - chyba nie chcesz mi powiedziec , ze w kraju pracujac w swoim
                zawodzie , zarabiasz wiecej niz zagranica / chyba , ze wykonywalas
                te "gorsze " prace :) /
                • comrade Re:Juz to przerabialem, nie wracaj!!!!! 18.09.06, 11:38
                  Weź pod uwagę ze 1 funt w Londynie to zupełnie inna ilośc pieniedzy niz ten sam
                  1 funt w Warszawie...
                • Gość: Ania Re:Juz to przerabialem, nie wracaj!!!!! IP: *.unilever.com 18.09.06, 12:47
                  Slonko, a Ty byles kiedys za granica? Tak to prawda, ja tez mam znajomych
                  ktorzy zarabiaja w Polsce wiecej niz za granica, i z takimi zarobkami o niebo
                  latwiej kupic mieszkanie w Polsce niz za granica. Pozdrawiam i proponuje sie
                  nie wypowiadac takim tonem na tematy na ktore widze czerpie sie wylacznie
                  z "gazet".
                  • Gość: CJ Re:Juz to przerabialem, nie wracaj!!!!! IP: *.pronets.pl 29.09.06, 15:06
                    No cóż pogadam z twoimi znajomymi "potentatami" za 30 lat jak będziemy wszyscy
                    na emeryturze he he!!! Choć twoi znajomi mogą jeszcze tej emerytury nie mieć bo
                    ZUS stwierdzi, że emeryt to taki który ma 80 lat pracy he he!! PZDR!! PS-Na
                    emeryturę wracam do Polski więc będziemy się pewnikiem mogli tu spotkac!! PZDR!!
                    PS (bis) obecnie jestem w Polsce ale już mam załątwioną robotę w Szkocji i to
                    nie na zmywaku pozdróka!!!
              • Gość: Ponownie w USA Re:Juz to przerabialem, nie wracaj!!!!! IP: *.dsl.stlsmo.sbcglobal.net 17.09.06, 05:24
                I znowu na usta cisnie sie stara prawda - punkt widzenia zalezy od punktu
                siedzenia.

Roznica miedzy nami jednak jest taka, ze Wy po powrocie do kraju byliscie
                ustawieni - przywiezliscie pieniadze i takze doswiadczenie. Ja musialem
                zaczynac od 0, tak jak wiekszosc ludzi zainteresowanych tych tematem.

Wydaje sie wiec, ze warto wyjechac z Polski, aby zdobyc doswiadczenie,
                wyksztalcenie oraz pieniedza. Pozniej rzeczywiscie mozna spokojnie wracac,
                czego sam nie wykluczam. Jesli czlowiek dobrze trafi, to bedzie pracowac w
                Polsce z wynagrodzeniem z Europy Zachodniej czy tez USA. Rzecz jasna, idealne
                rozwiazanie to takie, gdy zagraniczna firma deleguje Polaka do Polski i jeszcze
                placi mu diety, oplaca mieszkanie i samochod. Szanse, aby trafic cos takiego sa
                jednak nikle. Reasumujac sklonilbym sie do rady, aby jednak nie wracac, gdy nie
                ma sie doswiadczenia i pieniedzy.

Odnosnie oprocentowania, to ja nie mialem na mysli kredytow mieszkaniowych ale
                konsumpcyjne oferowane przez, m.in., Providenta czy tez Chrobrego.
                • Gość: daro z tym providentem to przesadziles ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 11:54
                  W normalnym banku tez sa kredyty gotowkowe i sa ponad 2x 'tansze' niz te w
                  takich potworkach jak provident ;)
              • Gość: Chiefu Do IGII!!!!!!!!!!!!! IP: *.range86-143.btcentralplus.com 17.09.06, 08:15
                Droga Igo.
                Jako, że też jestem inż. budownictw - jak Twój mąż - mam małe pytanko. Jakie
                konkretnie kierunek konczył Twój mąż na MBA? Równiez pracuje w swoim zawodzie
                za granicą i na pewno wrócę do Polski na za 1-1,5 roku. Ja tam w siebię wierzę,
                bo skoro daliśmy radę za granicą to napewno damy rade też u siebie. PODKREŚLAM -
                ja nie musze co roku wyjeżdżać na Mauritus na wakacje, tak więc mniejsze
                zarobki w kraju aż mnie tak nie przerażają. A do pana co mu zaoferowano 2200
                brutto, to aż mi się wierzyć nie chce. Mam ciągły kontakt z kolegami ze studiów
                co pracują w Polsce i mam pojęcie o zarobkach w budownictwie. Kafelkarz nawet
                nie przyjdzie za 2200 robic (Wrocław)
            • Gość: tomek dyno Re:Juz to przerabialem, nie wracaj!!!!! IP: *.orange.pl 16.09.06, 17:04
              ja za rok ide na emeryure wojskowa 34 lata i tez spier....stad pomimo dwoch
              fakultetow z prawa i administracji ...wole tam zamiatac i byc wolnym czlowiekiem
            • Gość: prono Polska to duze przedszkole IP: *.Red-83-58-146.dynamicIP.rima-tde.net 17.09.06, 23:53
              Zgadzam sie w 1000 procentach. Mieszkalam 6 lat za granica, wrocilam mamiona
              dokladnie tym samym - wspaniale perspektywy bla bla. skonczylo sie depresja
              spowodowana nie tyljo wielomiesiecznymi poszukiwaniami pracy ale takze
              mentalnoscia Polakow. Polska to jak duze rprzedszkole, dopiero za 30 lat bedzie
              normalnie. Nie wracajcie, szkoda was.
        • Gość: aa Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.acn.waw.pl 16.09.06, 11:54
          2200 brutto

tata to Ty jakis lewy inzynier jestes
          • noteb lewo - prawo 16.09.06, 19:04
            Gość portalu: aa napisał(a):

> 2200 brutto
            >
            > tata to Ty jakis lewy inzynier jestes

dlaczego?
            nie rozumiem...
            dlatego ze nie chce pracowac za tak malo?
            • Gość: aa Re: lewo - prawo IP: *.acn.waw.pl 17.09.06, 18:14
              Gość portalu: aa napisał(a):
              >
              > > 2200 brutto
              > >
              > > tata to Ty jakis lewy inzynier jestes
              >
              >
              > dlaczego?
              > nie rozumiem...
              > dlatego ze nie chce pracowac za tak malo?

nie dzbanie takiej pensji w budownictwie dobrym inzynierom sie nie proponuje

pewnie nie masz uprawnien jaks ofira losu z ciebie
        • Gość: Glenview Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 16.09.06, 21:56
          Gratuluje decyzji, ja tez nie mam zamiaru szukac pracy przez pol roku i w koncu
          za 1500 zeta (bo jestem mgr. humanistycznym) pracowac dla jakiegos chamowatego
          albo prywaciarza, albo bylego polityka. Pakuje sie niedlugo i lece do Szkocji.
          Good luck !!!!!
          • Gość: Ania Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.unilever.com 18.09.06, 12:50
            > Gratuluje decyzji, ja tez nie mam zamiaru szukac pracy przez pol roku i w
            koncu
            >
            > za 1500 zeta (bo jestem mgr. humanistycznym) pracowac dla jakiegos
            chamowatego
            > albo prywaciarza, albo bylego polityka. Pakuje sie niedlugo i lece do
            Szkocji.
            > Good luck !!!!!

A moge sie zapytac co tam bedziesz robic?:)
      • Gość: bea Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 03:49
        Ja wrocilam.PO 16 latach,bo tesknota i td.Siedze i wyje.Kupilam mieszkanie w
        malej miescine.Od sasiadow wlasnie odjechala policja.Hej Mazury jakie cudne!
        • Gość: JKF Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.tekpolska.pl 15.09.06, 12:11
          Możesz teraz startować do Firmy zagranicznej. SPoro ich w Polsce: Skanska,
          Strabag, itd. Masz doświadczenie, to będą cię chcieli.
          • Gość: starycynik Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.dhcp.uno.edu 15.09.06, 16:46
            "....Masz doświadczenie, to będą cię chcieli." A ja stawiam na to ze beda sie
            smiali.....
            • Gość: piotr Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 20:15
              wracaj tam zawsze bedziesz obcy ja po 4 latach wróciłem moze kasa nie ta i
              kaczory wkurzają ale piwo dobre dziewczyny fajne i jesteś u siebie a jak
              bedziesz chciał to i tu zarobisz
        • Gość: f Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.ed.shawcable.net 17.09.06, 20:39
          hej to chodz na subsidy project w NYC tam zobaczysz w sobote cuda ,,, i
          ogluchniesz od strzalow,, hej Mazury jakie cudne ..
      • Gość: nosmokingorchestra Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.06, 20:34
        jasne, ze wracaj. tylko przed przyjazdem zaklep sobie juz prace na miejscu.
        wybieraj, przebieraj i idz tam, gdzie Ci warunki beda wreszcie odpowiadaly.
        inzynierow budownictwa teraz w PL zaczyna powoli brakowac i z tego co wiem wiele
        firm zachodnich tutaj dzialajacych szuka pracownikow - jezyk obcy wymagany. wg
        mnie jak sie dobrze porozgladasz, to spokojnie dostaniesz na poczatek 2500 -
        3000 PLN na reke. nie sa to kokosy, ale spokojnie mozna zyc. jak masz
        uprawnienia, to Twoja wartosc wzrosnie pewnie tak z dwa razy (nie zapomnij sobie
        praktyki podbic u pracodawcow).
        oczywiscie sa tacy, co pracuja za 1000, 1500 na reke i zasuwaja po kilkanascie
        godzin na dzien, narzekajac na wszystko i wszystkich. ale tacy sa przeciez
        wszedzie. dobra prace trzeba po prostu umiec sobie znalezc - zarowno na wyspach
        jak i w PL.
        wg mnie Twoja najwieksza zaleta jest fakt, ze nie pracowales nigdy w PL i nie
        jestes w pewnym sensie "skazony" systemem pracy, ktory powoli umiera, ale ktory
        caly czas jeszcze tutaj funkcjonuje. im wiecej takich jak Ty, tym szybciej
        zmieni sie kultura pracy w firmach w PL.
        poza tym jak Ci sie nie spodoba, to po prostu wsiadziesz w samolot i wrocisz na
        wyspy ;]
        pozdrawiam

thenosmokingorchestra
        • Gość: dix Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: 195.217.52.* 15.09.06, 23:35
          > jak sie dobrze porozgladasz, to spokojnie dostaniesz na poczatek 2500 -
          > 3000 PLN na reke. nie sa to kokosy, ale spokojnie mozna zyc.

Wiesz co ? Tak sie sklada, ze ja mam wiecej niz £3,000 na reke (po roku pracy w
          UK). Wysil sie jeszcze troche i daj mi KONKRETNY powod do powrotu do PL.

Aha - polskie piwo i dziewczyny to zaden argument - jedno i drugie tu jest w
          nadmiarze.
          • Gość: Bałwan Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 17.09.06, 09:47
            a ja jak wrócę to zostane Bałwanem, napewno.
          • Gość: Bałwan Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 17.09.06, 09:51
            Bałwany w Polsce zarabiają ok 5000 zeta na łape, piwo mają gratis i laski są
            ładniejsze, ot co. Także warto wracać, napewno.
          • Gość: nosmokingorchestra Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.06, 20:31
            nie Ty pytales, nie Tobie odpowiadam. jesli nie masz watpliwosci to nie wracaj,
            ja Ciebie zmuszal i namawial nie bede. pzdr.
        • Gość: meen Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.gl.digi.pl 16.09.06, 07:30
          no tak, ale 3k zl to przeciez smiech na sali.. :/
          • Gość: CJ Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.pronets.pl 29.09.06, 15:19
            Koszta życia w Poslce są tak ogromne, że 3000 zł/ miesiąc to jedno wielkie
            nic!!! Wynajem mieszkania w bloku M3 w Gdańsku 1000 zł/ miesiąc+500 zł opłat,
            jedzenie 500 zł, paliwo do auta 500 zł i 500 kieszonkowego he he!!!! "zmywak" w
            Szkocji po opłaceiu komunalnego mieszkania i zycia ma 3000 zł na rękę, więc
            jaka to radocha dla INŻ?????
        • Gość: irlandus Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: 86.42.83.* 16.09.06, 23:11
          Czy ty wiesz jak wyglada praca kadry tech. na budowach w Irlandii i ich
          fachowosc? Jak nie wiesz to najpierw pojedz, zobacz a potem cos napisz.
          • Gość: marian Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 09:42
            ??? To jak wyglada praca kadry technicznej i ich fachowosc na budowach w
            Irlandii? Rozne opinie slyszalem ale nigdy od kogos kto tam pracowal.
          • Gość: marian Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 09:48
            Jeszcze raz ja. Pytam o te kwalifikacje bo ciekawosc mnie tam ciagnie, w Polsce
            wprawdzie nie mam zle ale chcialbym zakosztowac troche zagranicy.
            • Gość: irlandus do mariana IP: 86.42.83.* 17.09.06, 10:19
              ile masz lat, jaka specjalnosc i jaki staz pracy?
              • Gość: marian Re: do mariana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 10:29
                32 lata, mam uprawnienie budowlane w specjalności konstrukcyjno-budowlanej bez
                ograniczeń, staż pracy 6 lat, jako kierownik robót lub kierownik budowy,
                aktualnie kierownik budowy w duzym zagranicznym koncernie. po angielsku potafię
                się dogadać, ale nie jest to biegły angielski.
                • Gość: irlandus Re: do mariana IP: 86.42.83.* 17.09.06, 10:45
                  No cóż, na podobną fuche to nie masz co liczyć. Abstrachując od tematu -
                  najlepsze stawki w budownictwie w IRL mają cieśle. W większości przypadków,
                  ktore znam foreman (coś w rodzaju majstra budowy, kierownika odcinka robót)
                  irlandzki zarabia więcej od inżyniera na budowie. Nazwa inżynier na budowie
                  odnosi się do wyznaczania poziomów,trasowania linii konstrukcyjnych itp. Dobra
                  dla mlodych inzynierow (jeszcze bez dosw. w Polsce). Na większe pieniądze może
                  liczyc minimum Site Manager lub Project Manager w większej firmie. Tu niestety
                  biegły angielski.
                  Zreszta jesli chcesz więcej info podaj emila to Ci napisz więcej info.
                  pozdr.
                  • 2006marian Re: do mariana 17.09.06, 11:08
                    wiesz, zdaje sobie sprawe ze nigdzie nie ma miodu, ale troche mnie ciekawosc tam
                    pcha, poza tym to co mam w Polsce moze i fajnie brzmi, moze i nie jest to
                    najbiedniej i na pewno obecnie tworza sie szerokoie perspektywy w zwiazku z
                    ozywieniem gospodarczym i coraz bardziej odczuwalnym brakiem kadry. Ale to tez
                    kosztuje mnie duuuzo pracy w duuzym stresie. A kasa? Pojecie wzgledne bo cos co
                    dla kogos wyaje sie duzo nie musi oznaczac duzo dla drugiej osoby. Tak na
                    prawdee biorac pod uwage zaangazowanie i przede wszystkim odpowiedzialnosc to
                    jestesmy zdecydowanie za nisko oplacani. Na pocieszenie pozostaje fakt ze kasa
                    to jednak nie wszystko.. Poza tym wyjazd zagraniczny chyba otwiera leb i
                    ewentualny w przypadku ewntualnego powrotu do kraju to mi moze tylko
                    zaprocentowac. Jestem w pelni swiadom tego, ze w pewnym sensie wyjazd tam
                    bedzie prazynajmniej na poczatku krokiem wstecz z punktu widzenia zawodowego,
                    ale jesi wezme pod uwage koniecznosc radzenia sobie w obcojezycznym i
                    obcokulturowym srodowisku to moze nie bedzie to az takie wielkie uwstecznienie.
                    Zreszta, jesli okaze sie ze jestem dobry to i tam mi sie uda awansowac. Ale od
                    roznych ludzi slyszalem mniej wiecej podobne opinie na temat generalnie niskich
                    umiejetnosci tamtejszych inzynierow.. Tak czy inaczej sledze ogloszenia i widze
                    ze szukaja sporo Site Mangerow itp...

Chetnie przeczytam wiecej informacji na ten temat, moj mail to 2006marian@gazeta.pl
                    • Gość: irlandus Re: do mariana IP: 86.42.83.* 17.09.06, 11:43
                      Oki, więcej napisze w emilu. Kasa jest wazna ale nie najwazniejsza :O)
                      pozdr.
                      • Gość: marian Re: do mariana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 11:56
                        Oki, no to czekam z niecierpliwoscia :)
          • Gość: nosmokingorchestra Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.adsl.inetia.pl 17.09.06, 20:37
            bylem i widzialem. tylko nie rozumiem dlaczego czepiasz sie fachowosci
            inzynierow w Irlandii - nie o tym dyskusja. jesli masz w tej materii jakies
            obserwacje i widzisz zwiazek z tematem to napisz prosze. to ze inzynierowie
            pracuja inaczej w PL i w IRL (gorzej/lepiej - kwestia na osobna dyskusje) nie
            oznacza, ze ktos ma nie wracac z emigracji.
      • Gość: boyakki Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 20:41
        Praca dla inzynierow jest, tyle, ze nie tzreba przyjmowac pierwszej lepszej,
        ale poszukac dluzej. jak masz kase odlozona to mozesz spokojnie szukac. Roznice
        sa bardzo duze. Programuje (glownie w Javie) i w jednej z firm zarabialem 3400
        (na reke), z ciekaowsci przegladnalem oferty, poszedlem na rozmowe i dostalem
        5700 za niemal identyczna prace. Oczywiscie zarobki nieporownywalne z Uk czy
        Irlandia, ale tez nie jest tak, ze jak w Anglii zarbiasz 5 razy tyle to, ze
        kupisz za to tez 5 razy wiecej rzeczy. Tutaj moge sobie za te kase bez problemu
        kupic mieskzanie na kredyt i spokojnie splacac, w Londynie nawet zarabiajac, po
        przeliczeniu, 20 tys zl - nie moglbym. Poza tym mam tu blisko rodzine i ladne
        dziweczyny, a nie paszczury;) Jest perspektywa na dosc szybki wzrost plac,
        szczegolnie dla inzynierow, wiec powoli powinno sie poprawic. Rzad jaki jest
        taki jest, mysle, ze kiedys doczekamy sie dobrego, ktory doprowdzi ten caly
        burdel do, chociaz umiarkowanego, porzadku.
      • Gość: mleko i woda Re: Czy warto wracac... IP: *.natpool8.outside.ucf.edu 15.09.06, 20:45
        Nie wiedzialem, ze teraz poczatkujacym inzynierom
        w Irlandii (a nawet i w USA) tak swietnie placa,
        by po dwoch latach "doswiadczenia w zawodzie"
        byli w stanie odlozyc na zakup mieszkania
        w Warszawie... A moze nie orientujesz
        sie ile mieszkania w Warszawie
        teraz kosztuja?
        • Gość: bbb Re: Czy warto wracac... IP: *.xdsl.murphx.net 15.09.06, 20:54
          e tam .kazdy na emigracji ma takei momenty ze chce sie wracac,ogolnie
          idealizuje sie Polskie,najlepiej to wroc na troche i ....gwarantuje ze po kilku
          miesiacach jestes z powrotem. A rozumiem ze w Polsce bedziesz bez uprawnien
          czyli za rewelacyjnych pracy nei zalapiesz. Jestemy w tym samym fachu i
          szczerze mowiac to niewiem jakim cudem odlozyles na mieszkanie w Wawie po 2
          latach?? To w Eire az tyle placa??
          • Gość: 111 Do kszynki IP: 85.219.140.* 15.09.06, 21:08
            Prześledź proszę swoje wszystkie wypowiedzi na forum (czyli w sumie o czym by
            nie była dyskusja) i znajdź chociaż jedną godną uwagi i coś wnoszącą do dyskusji
            wypowiedź.
            Ja nie znalazłem, a nietrudno Cię nie zauważyć.
            Pytanie tylko czy na forum wchodzi się tylko po, żeby się pokazać czy coś do
            niego wnieść.
            Mówiąc krótko i wprost, bo nie wiem z kim mam do czynienia: ODPUść SOBIE
            NIEKTóRE WąTKI - WSZYSTKIM TO WYJDZIE NA ZDROWIE!!!
            • Gość: Miś Można w USA zaoszczedzić na mieszkanie IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 17.09.06, 19:13
              Gość portalu: mleko i woda napisał(a):
              > Nie wiedzialem, ze teraz poczatkujacym inzynierom w Irlandii (a nawet i w
              > USA) tak swietnie placa, by po dwoch latach "doswiadczenia w zawodzie"
              > byli w stanie odlozyc na zakup mieszkania w Warszawie...

Mój syn po matematyce przyjechal 10 lat temu do mnie do Teksasu. Przez póltora
              roku pracował jako programista i zaoszczędził $40k. Nie mógł tutaj znaleźć żony
              i uważał USA za Sodomę i Gomorę gdzie wolno przerywać ciąże i 50% ludzi się
              rozwodzi. Wrócił więc do Warszawy, znalazł pracę programisty za 25% pensji w
              USA, kupił małe mieszkanie, ożenił się z konserwatywną katoliczką, z którą mają
              już troje dzieci. O powrocie do Stanów nawet chwili nie pomyślał. Pieniądze to
              nie wszystko.

Z kolei ja mieszkam ciągle w tym Teksasie. Na Polskę patrzę jak na niemal drugą
              Arabię Saudyjską albo Iran tyle, ze sprzymierzony z Bushem jr czyli "katoland" -
              państwo religijne gdzie kościół ma nadmierny wpływ na politykę.

W praktyce jestem w Teksasie, bo tu mam dobrze płatną prace. Mój dawny szef w
              Polsce mówił, ze zatrudniłby mnie gdybym tam wrócił. Kto wie - może wrócę za
              rok lub cztery przechodząc na emeryturę. Ale pewnie w Polsce będę uczyć
              chętnych American English, a nie pracować w zawodzie inżyniera, który wykonuję
              w Stanach.

Podoba mi się w 95% kulturalna dyskusja na tym forum. Moje wrażenie jest, że
              dyskutanci sprawniej wypowiadający swoje myśli są bardziej zadowoleni ze swojej
              sytuacji życiowej bez względu na to czy piszą z Polski czy z zagranicy.
              • marklips Re:Można w USA zaoszczedzić i byc szczesliwy. 17.09.06, 19:35
                Mark Lips ,Halloo do Texas.Ja mam szczescie,ze syn na polskim
                paszporcie,pomimo sprzeciwow swojej mamy w Polsce,nie tylko
                rozpoczal studia w Berlinie,potem w Londynie i teraz
                w L.A.Nie moge go przekonac aby nareszczcie wrocil
                do ...Polski.Taka sam jeszcze sytuacja,z dwiema corkami,
                jako tlumacz i..inzynier budowy maszyn.
                Ta ostatnia zostala z Mannheim do Stanow,juz
                w trakcie Studiow,zaproszona a teraz jest skazana
                po studiach na zarobki w swojej specjalnosci.

Dlaczego nie chce wrocic?
                Bo po 2 latach kupila sobie maly domek ,
                bez kredytu w Stanach
                i szuka meza.....Polaka.
                Oni maja przeciwnie do mnie szanse powrotow.
                Zazdroszcze im.
        • kabja Re: Czy warto wracac... 16.09.06, 08:01
          O ile mnie pamięć nie myli, kolega właśnie kupił mieszkanie płacąc 8tys. PLN za
          metr! koszmar! to więcej niż w Brukseli!
          • Gość: zabojadka Re: Czy warto wracac... IP: 85.158.16.* 18.09.06, 11:06
            hej! mam ten sam problem. od dwoch lat jestem we Francji i wlasnie skonczylam
            tu studia (i praktyki). bardzo tesknie za Polska i chcialabym wrocic.. ALE...
            jak patrze co sie dzieje z kaczo-polityka, ekonomia, wychowaniem religijno-
            patriotycznym itp to mi sie odechciewa. tutaj zarabiajac niewiele mam swoje
            mieszkanie i jestem samodzielna. czy w Polsce pierwsza praca pozwoli mi
            utrzymac ten sam poziom zycia? wiadomo ze nie..... Rozum mowi mi wiec zeby tu
            zostac ale serce chce wrocic.
      • navaira Re: Czy warto wracac do POLSKI???? 15.09.06, 21:17
        Jak mniemam, zdajesz sobie sprawę, że jeśli wrócisz, będziesz musiał zapłacić w
        Polsce podatek od zarobków w Irlandii, ponieważ urząd skarbowy uzna, że 2 lata
        to żadne przeniesienie "centrum interesów życiowych" i połowę kaski na
        mieszkanie wydasz na podatki plus karne odsetki. Chyba, że oczywiście zarabiasz
        aż tyle, że płacisz na bieżąco irlandzkie podatki, polskie podatki i jeszcze
        stać Cię na odłożenie sobie na mieszkanie
        • Gość: chichi Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: 74.12.154.* 15.09.06, 21:43
          Syn byl w tym roku na wakacjach w Polsce. Chlopak ma 20 lat i poprzednio byl w
          Polsce 8 lat temu na wakacjach u tesciow. Teraz troche sam pojezdzil, spotkal
          sie z rodzina , mial fun ale jak wrocil to pierwsze, co powiedzial "To byla
          wasza (mamo i tato) najlepsza decyzja w zyciu zeby wyjechac z Polski. To jest
          fajny kraj ale zyc tam sie nie da!" Ja sam w Polsce nie bylem juz cos 16 lat i
          jakos mnie nie ciagnie.
          • Gość: niemazaco Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.acn.waw.pl 15.09.06, 22:14
            Cyt. :" Syn byl w tym roku na wakacjach w Polsce. Chlopak ma 20 lat i poprzednio
            byl w
            Polsce 8 lat temu na wakacjach u tesciow. Teraz troche sam pojezdzil, spotkal
            sie z rodzina , mial fun ale jak wrocil to pierwsze, co powiedzial "To byla
            wasza (mamo i tato) najlepsza decyzja w zyciu zeby wyjechac z Polski. To jest
            fajny kraj ale zyc tam sie nie da!" Ja sam w Polsce nie bylem juz cos 16 lat i
            jakos mnie nie ciagnie. "

Fakt, obcokrajowcy w Polsce jak dzieci we mgle.
            Tu trzeba umiec zyc )
            • Gość: Gosia Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.natpool.mwn.de 16.09.06, 00:14
              No popatrz...a moi Rodzice skomentowali moja decyzje o pozostaniu za granica (po
              ukonczeniu tam studiow) nastepujaco: " Cieszymy sie Corenko,ze podjelas tak
              rozsadna decyzje"... Pozdrawiam :)
            • Gość: CJ Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.pronets.pl 29.09.06, 15:13
              W Gruzji jeszcze trudniej się żyje więc "sportowcu" możesz zawsze tam
              zamieszkać hehe!!! Pozatym tam w Gruzji posiadanie prądu w mieszkaniu to jak tu
              posiadanie "lepszej fury" więc wolę być w przyszłosci "dzieckiem we mgle" ale
              za to bogatym dzieckiem które korzysta z życia a nie tyra jak niewolnik!! PZDR!!
        • Gość: w Polsce... ...od irlandzkich zarobków nie dopłaca się podatku IP: *.acn.waw.pl 15.09.06, 22:42
          navaira napisał:

> Jak mniemam, zdajesz sobie sprawę, że jeśli wrócisz, będziesz musiał zapłacić w
          > Polsce podatek od zarobków w Irlandii, ponieważ urząd skarbowy uzna, że 2 lata
          > to żadne przeniesienie "centrum interesów życiowych"

Bzdura. Od irlandzkich zarobków nie dopłaca się podatku w Polsce.
          • Gość: ala Re: ...od irlandzkich zarobków nie dopłaca się po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 23:20
            W POLSCE NAJGORSZE JEST TO ZE NAJWIEKSZYM WROGIEM POLAKA JEST DRUGI POLAK.
            Nie wiem czy jeszcze istnieje inny cywilizowany kraj w ktorym ludzie traktuje
            sie wzajemnie jak smieci. Jezeli dasz Polakowi troche wladzy nad swoim rodakiem
            to niestety go zgnoi.
            Na emigracji uszanuja ciebie jako czlowieka ale nie uszanuja jako Niemca
            Francuza czy Anglika.
            W Polsce uszanuja jako rodaka, ale zgnoja jako czlowieka.
            Zdecyduj jezeli jestes w stanie okreslic co jest dla ciebie wazniejsze.
            Nie wiem skad to sie bierze w naszym narodzie, ze zawsze wybieramy najgorszych,
            czy to ta tradycja wiecowania kiedy wybiera sie najglosniejszych, demagogow.
            To nie ma nic wspolnego z tradycja leadership z ktora wielu z nas zetknelo sie w
            kulturze Zachodu.
            TO boli kiedy wrocisz, a jakis idiota, ktory na niczym sie nie zna mowi ci co
            masz robic. To ma zwiazek z jakim durnym szcunkiem dla okreslonych ludzi, tylko
            dlatego ze zajmuja jakies stanowiska, maja (dzisiaj) wladze, itp.

Ja wrocilem, zrezygnowalem ze zlotego zycia we wnetrzach, ktore oglada sie u nas
            w muzeach, bezstresowego zycia i dobrej emerytury. Dziasiaj tesknie za zdrowym
            rozsadkiem, kompetencja i stabilizacja, ktorej tutaj brakuje.
            Jezeli tam wroce to wiem, ze bede tesknil za zapachem jasminu w maju,
            truskawkami w czerwcu, sliwkami wrzesniu,a najmniej za polska egzaltacja.

• Gość: dar w Polsce tez mozesz dostac niezla kase IP: *.dsl.bbeyond.nl 15.09.06, 21:46
        W PL tez mozesz dostac niezla kase, szczegolnie jak jestes inzynierem i znasz
        jezyki , mysle ze nie powinienes miec problemu ze znalezieniem czegos dobrego.
        • kabja Re: w Polsce tez mozesz dostac niezla kase 16.09.06, 08:02
          TAAAAAk? ciekawe....
        • Gość: Agnieszka Re: w Polsce tez mozesz dostac niezla kase IP: *.upc-h.chello.nl 17.09.06, 21:35
          Nie wracaj! Pomijajac aspekty zycia socialnego, ladnych kobiet, jedzeia itd.
          prawdopodobnie nie bedziesz w stanie dostosowac sie do srodowiska polskich
          firm! Ja bylam w podobnej sytuacji - zaczelam prace w szwecji od razu po
          studiach ale po kilku latach zachcialo mi sie powrotu do kraju... Wielka
          pomylka... Po kilku miesiacach szukalam pracy za granica.... I to wcale nie
          sprawa placy a atmosfery i mentalnosci w miejscu pracy...
      • Gość: Kazik Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.230.219.81.magma-net.pl 15.09.06, 21:53
        Pracuję we Wrocławiu jako programista z doświadczeniem i zarabiam około 3800 tys
        zł na reke.
        Na poczatek w mojej firmie możesz dostać 3 tys ( na reke) . Po jakims czasie jak
        sie wykażesz - wiecej.
        W innych firmach placa róznie od 2 tys do 5 tys. Ale pieć tys dla inzyniera to
        juz jest bardzo duzo.
        Mieszkanie kupisz (2 pokojowe, uzywane) pow 200 tys zł. Za wynajęcie takiego
        samego gdzies 1300-1500. Jesli ci to wystarcza - wracaj. Z mojej pensji moge
        odłozyc gdzieś 2000 tys zł miesiecznie - tylko samo zycie i rachunki.

Pozdrawiam

• Gość: Toto o boy... IP: *.proxy.aol.com 15.09.06, 22:11
          Po pierwsze nie wierze w twe twoje bazgranie , ale napisze moze w przestrodze
          dla innych.Mozna mowic nie wiem co i namawiac nie wiem jak ale jak ktos wbije
          sobie w glowe ze moze jednak w Pomrocznej to nie jest tak zle i jakos sobie
          rade dam... to nic juz nie uratuje tego kogos tylko wyjazd do ojczyzny i
          przerobienie tematu na wlasnej skorze.Jedz koles jedz , jak piszesz jestes bez
          polisz ikspiriense , to cie przerobia na whiskas twoje i moje rodaki w jakies 3
          miesiace.Nie zrywaj mostow za soba , gdziekolwiek jestes , zebys mial szanse
          na rozruch od nowa jak ci sie ojczyzna przeje.
          Powtaram ze nie wierze w twoje pisanie ale niech tam , moze inni cos z tego
          beda mieli :)
        • Gość: Bronek Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.09.06, 11:47
          > Pracuję we Wrocławiu jako programista z doświadczeniem i zarabiam około
          > 3800 tys zł na reke.

Wow! Zarabiasz 3,800,000 zł na miesiac ?!?
          Odkladasz 2 mln i za 1,800,000 sie bawisz? Krol zycia z Ciebie!
      • Gość: eeeee Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.bioc.cam.ac.uk 15.09.06, 22:15
        > Tak sobie mysle czy nie wrocic bo jednak sie teskni za krajem (no i
        > dziewczynami), a ze doswiadczenie mam swiatowe(praca USA-irlandia) to pewnie

moim zdaniem to zalezy co sie w takiej Irlandii robi;
        jak sie jest byle kim tylko po to by zarabiac kase to oczywiscie warto wrocic
        do kraju i łudzić sie, ze w Polsce bedzie sie kims;
        ale jesli poza robieniem kasy za granicą robi sie tez kariere tzn. awansuje i
        idzie coraz wyzej a nie w dol to po co wracac? do czego? zeby w Polsce zaczynac
        od przyslowiowego pucybuta? miedzynarodowe doswiadczenie w Polsce? raczysz
        zartowac! nad Wisla licza sie tylko uklady albo cwaniactwo;

nie znam warunkow irlandzkich tylko angielskie i w Anglii mi sie podoba;
        pamietaj, ze na zachodzie ludzie sa usmiechnieci i dla siebie zyczliwi; wrocisz
        do kraju to zewszad kazdy (w tym Twoja rodzina) beda chcieli tylko kase ktora
        przywiozles i beda tylko narzekali jak to w Polsce jest zle, jak to wszystko
        idzie w gore a rzad kradnie; naprawde tego chcesz? niemniej jednak powodzenia;
        zaloz bloga i opisz swoje wrazenia po powrocie do kraju;

• Gość: inż. Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.elsat.net.pl 15.09.06, 22:21
        Obejrzyj sobie "Odę do radości" - tak właśnie wygląda polska rzeczywistość,
        jeśli zapomnialeś. Przejdą Ci wątpliwości - ten kraj nie ma przyszłości, nie ma
        po co tutaj wracać. Ci co nie wyjechali jeszcze czekają na otwarcie rynków
        pozostałych państw UE - szczególnie Niemiec. W dłuższej perspektywie będziesz
        zarabiał<3000pln, jest niepewność, żyje się z dnia na dzień, o własnym rozwoju
        możesz zapomnieć. Masz oszczędności mówisz? I co z tego, nic Ci po nich jeśli
        np. skasuje Cię pijak na drodze i będziesz czekał na karetkę 1h (bo mają 1 i bez
        paliwa) - taka tutaj rzeczywistość
        • Gość: iga Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.MAN.atcom.net.pl 16.09.06, 16:39
          Chyba nie wiesz, co mowisz i nigdy nie byles zagranica. Jest takie swietne
          powiedzenie" wszedzie dobrze, gdzie nas nie ma". Oboje z mezem po 7 letniej
          nieobecnosci w Polsce przyjechalismy, dostalismy prace w bardzo dobrych firmach
          (procentuje nasze doswiadczenie zawodowe i swietna znajaomosc jezykow), zarobki
          mamy bardzo dobre, kilkakrotnie wyzsze niz srednia placa krajowa, kupilismy 120
          metrowe mieszkanie, czesciowo podpierajac sie kredytem na 2,6 proc.
          oprocentowania, pracodawca oplaca nam prywatna sluzbe zdrowia; oboje mamy niezle
          samochody (maz ma volvo, ja toyote), jestesmy pewni swojej wartosci na rynku
          pracy i nie ma mowy, zeby bylo nam zle. Wraca lub w miedzyczasie wrocilo mnostwo
          naszych znajomych i wszystkim udalo sie ustawic i wszyscy jestesmy zadowoleni.
          A wiecie co jest najgorsze u Polakow - takie zrzedzenie na zapas, bez powodu.
          Tego sie swietnie mozna oduczyc, jak sie troche pomieszka poza Polska. W mojej
          firmie - jest to miedzynarodowy koncern - ponad 50 proc. to reemigranci. Gdyby
          bylo tu tak zle, jak niektorzy wybrzydzaja, wszyscy bysmy z powrotem Polske. Ale
          jakos nikt sie do tego nie kwapi.
          Naburmuszeni i zrzedliwi - wiecej optymizmu, jest duzo fajniej, jak sie wszyscy
          usmiechaja i nikt nikomu nie zatruwa zycia.
          Iga
          • Gość: Osiol Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 18:53
            Ja niestety tez pare lat temu wrocilem, choc moglem, osiol jeden, zamiast ze
            Szwecji do Polski to spowrotem do UK.

I co z tego, ze kasa nawet podobna (przy takiej samej pensji brutto wyzsze
            podatki pokrywaja roznice w kosztach zycia do UK). Kiedy perspektyw zadnych.
            Jako specjalista w UK masz rynek pracy otwarty, awans jest rzecza normalna, jak
            ci sie obecna firma nie podoba to przebierasz w ofertach rynkowych, kazdy wie co
            jestes wart z 15 latami miedzynarodowego doswiadczenia (przynajmniej w IT). U
            nas jak kumple nie pomoga to mozna sobie szukac.

Co do zycia to czarni wesza za rogiem i chca mi agitowac dziecko w przedszkolu,
            oswiata giertychowieje i Twoje dzieci beda znac katechizm a nie tabliczke
            mnozenia, zazygane pijaczki po sklepem na 'ekskluzywnym' Zoliborzu, w lesie syf
            od plastiku i lysole na rowerach, po 21:00 Metropolia Wschodu straszy pustkami.

A za pare lat wszystko sie rypnie, jak sie rypnelo za AWS, po podobnie genialych
            rzadach. To nie zrzedzenie bez powodu, a antycypacja trendu. I wtedy na gwalt
            bedziemy szukac mozliwosci wyjazdu...
            • Gość: Glenview Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 16.09.06, 22:15
              Strzal w dziesiatke, lepiej tego nie mozna ujac!!! Ci, ktorzy macie szanse na
              godziwa prace za granica nie wracajcie !!!! Polska jest dobra na wakacje i
              zakupy!!! Godziwe zycie zobaczymy w Polandii moze za 50 lat !!! Pozdrawiam :-)
            • Gość: Ania Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.unilever.com 18.09.06, 13:06
              Jesli dobrze zrozumialam to w UK nigdy nie pracowales? Nie wiem w jakiej brazy
              pracujesz, ale z tym otwartym rynkiem pracy tez nie jest tak rozowo. To jest
              dobre dla ludzi po studiach zeby zaczac zdobywac doswiadczenie. Z wlasnego
              doswiadczenia moge powiedziec, ze chemik po studiach ma taki sam zakres
              obowiazkow jak technik laboratoryjny w Polsce. Znajomi w Polsce zaraz po
              studiach dostali prace jako specjalisci lub mlodsi kierownicy (zeby w UK
              pracowac na takim stanowisku musialabym zrobic doktorat lub przepracowac na tym
              samym stanowisku conajmniej 5 lat)
              • velda Re: Czy warto wracac do POLSKI???? 18.09.06, 13:15
                pracowac na takim stanowisku musialabym zrobic doktorat lub przepracowac na tym
                >
                > samym stanowisku conajmniej 5 lat)

Ani a moze zaczniemy od tego, sadzac po poziomie twojego belkotu,ze skonczysz
                jakas szkole srednia co?
          • Gość: inż. Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.elsat.net.pl 16.09.06, 19:15
            Z odpowienim worem kasy wszędzie można się ustawić, nawet w Bangladeszu:) Ale z
            tego co kolega napisał, można wnioskować, że tego wora jeszcze nie ma. Jeśli też
            nie masz tego wora, to tak nie skacz, z pracy mogą Cię wykopać i co wtedy z
            kredycikiem? A nową, tak rewelacyjną, może być trudno znaleźć, biorąc pod uwagę,
            że jest tendencja do zatrudniamia młodych, dynamicznych i przede wszyskim. Po
            prostu masz dobrą passę, na razie. No... chyba, że masz układy.
        • Gość: fanatyczka Najłatwiej zasiedziec sie za granicą i narzekać!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 22:30
          Witam!
          Mój komentarz do oczerniających: żenujące....
          Od wypowiedzi na pytanie, czy wracac, czy nie?, uchylę się, ale tylko dlatego,
          że za malo konkretów podaje sam autor.
          Ale kilka słów a propos tego, co tutaj przeczytac mozna...:
          -faktem jest, że rząd pozwala sobie na wiele, a sam jego skład to pośmiewisko,
          brawa tym, którzy taki wybrali- nieskrywana ironia (o komisji skokowych ciśnień
          i o panu przewodniczącym zawiszy nie wspominając)
          -dalej, jeżeli są tacy, którzy gnojem obsypują to szczerze współczuję sytuacji,
          ale chyba niedość państwo szukali, być może się nie ruszyliscie z miejsca
          zamieszkania. kto wie tak ugruntowane historie rozpaczy tez sie zdarzaja, to
          nie bajka
          -ale bajką jest ze bajecznie się żyje w Anglii itp., poniewaz miałam wątpliwą
          przyjemność sprawdzić to osobiście; otóż jeżeli już Polak znajdzie legalną
          pracę to zarabia najwyżej ok.Ł5.15, o kosztach życia tam nie wspominając,
          prawda jest taka niestety, że większość angielskich pracodawców uważa nas za
          człowieka gorszej kategorii. Nie chce generalizowac i twierdzić, że wszyscy
          tacy są, ale znakomita większość. I w związku z tym nie prawdą też jest są
          mili, życzliwi, bla bla bla, może pierwsze wrażenie lub przez pierwszych kilka
          dni owszem. Jezeli ktoś nie wie po co w pracy sto razy na dzień się potają Are
          you ok?(opcjonalnie:How are you?)it means: Just move your ass and run faster,
          job is not done... !, wersja dla tych , którzy tego nie poczuli:rusz dupę i
          biegaj szybciej, robota czeka...tyle na ten temat-jakieś komentarze?(jeżeli
          kogoś interesuje, gdzie pracowałam, to powiem, że na lotnisku w pubie Yates, oj
          było co robić)
          -co do pracy inżyniera, tak się jakoś składa, że mój tatko jest mgr inż z
          20letnim doświadczeniem zawodowym, znajomością języka niemieckiego, ma
          stresującą pracę, to prawda, ale kto się dzisiaj nie stresuje? Zarabia
          przyzwoite pieniądze i faktycznie 2000 brutto dla inżyniera, chociażby
          początkującego , to żart, przepraszam, ale jeżeli ludzie chcą mieć proste
          sciany i dachy bez dziurek, to za tą odpowiedzialność jaka ciąży na tym
          człowieku i pewność, którą chce się mieć, trzeba dać sporo. Inżynierzy z
          conajmniej 5letnim doswiadczeniem mogą liczyć obecnie nawet na 5tys. netto, to
          nie pomyłka, zastrzegam tylko, że w poważnej firmie. A niektóre oferują nawet
          pakiet socjalny + służbowy telefon, samochós i laptop(osobiscie sprawdziłam
          oferty, czy aby mój tatko się nie przepracowuje, ale wygląda na to, że nie ma
          żle)
          Posumowując:
          -niektórym wykształconym w Anglii możę być dobrze, bo i zarobki adekwatne do
          umiejętności, ale cała reszta drobnych emigrantów zadowala się tym, że stać ich
          na kącik i porcję jakiegoś "szlachetnego trunku" lub "zioła", które to rzeczy z
          cała pewnością uszlachetnią i ubarwią im pobyt i życie w Anglii...Gratuluję
          egzystencji,
          -moze Polacy to ksenofobiczny naród, ale wolę byc ksenofobiczką w Polsce niż
          murzynem w Anglii
          -jeżeli POLSKA ma być POLSKĄ budujmy ją, a nie wciąż udajemy, że wszystko jakoś
          samo się ułoży...
          uwagi proszę kierować:fanatyczka2@gazeta.pl
      • Gość: Tom Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.autocom.pl 15.09.06, 22:26
        jestem absolwentem krakowskiej AGH , wydział Zarzadzania i Marketingu, zrobiłem
        równiez podyplomówkę + egzamin państwowy na rzeczoznawcę majatkowego . W dobrym
        miesiącu mój obrót z wycen to jakieś 3000 zł - ZUS ( 800 ) - koszty 500 -
        podatek 19% - mieszaknie 700 zł - jedzenie 400 zł = zostaje ok. 200 zł. Na
        wegetację.
      • Gość: FreakyMisfit Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.dialog.net.pl 15.09.06, 22:30
        Jasne że przyjeżdzaj. Za swoją pensję będziesz mógł kupić aż 0,33 m2 mieszkania w Warszawie, nieźle nie? Przeciętni ludzie są w stanie kupić 0,1 m2.
      • Gość: Jaro Nie warto. Zapomnij o PL. Nie ucz dzieci języka. IP: *.spray.net.pl 15.09.06, 22:35
        Chyba, że jesteś masochistą
        • Gość: texas Re: Nie warto. Zapomnij o PL. Nie ucz dzieci języ IP: 12.148.8.* 16.09.06, 11:29
          "Zapomnij o PL. Nie ucz dzieci języka" ????????
          Bzdura!!! Nie wracaj. Ale nie zapominaj, ze jestes Polakiem.
          Mieszkam w USA od 18 lat i wracac nie chce. Ale moj 16-o letni syn mowi czysta
          polszczyzna i jezdzi samochodem z przyczepiona polska flaga. Chodzil tylko do
          sobotniej szkoly polskiej i nie mial Giertychowskich lekcji patriotyzmu, a mimo
          to jest dumny ze swego pochodzenia.
          Zwykle gdzies po dwoch latach chce sie wracac. Ja po tym czasie pojechalem na
          dwutygodniowy urlop do Polski. Po tygodniu mialem dosyc. Sprawdzam te zasade
          prawie corocznie, jak dotad dziala bezblednie.
          • Gość: Glenview Re: Nie warto. Zapomnij o PL. Nie ucz dzieci języ IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 16.09.06, 22:19
            Jestem pod Chicago od 2 lat, wlasnie mam chandre i strasznie chce wracac do
            Warszawy. Ale podejrzewam, ze jak wroce, to po tygodniu bede zalowac mojej
            decyzji. Pozdrawiam wszystkich Rodakow w USA.
            • Gość: chinczyk jedz do polski na wakacje i szukaj swojej polowy IP: 218.14.183.* 17.09.06, 07:03
              bedzie razniej. Nie licz na ameryke, juz wyjechalem, straszna plycizna, piwo i TV
            • Gość: monisiek Re: Nie warto. Zapomnij o PL. Nie ucz dzieci języ IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 20.09.06, 17:57
              czesc mieszkam w chikagowie juz 4 lata. na poczatku owszem, tesknilam za
              Polska, bliskimi. odwiedzilam Polske po 3 latach. bylam w maju 3 tyg i
              utwierdzilam sie tylko, ze do kraju wroce niepredko.
              owszem zaczynalam tutaj jak kazdy od fizycznej pracy jednak teraz pracuje w
              biurze i lubie swoja prace, bo jestem szanowana jako czlowiek i pracownik i za
              swoja prace dostaje godziwe pieniadze. niestety tego nie mialam w Polsce
              (uchowaj Boze przed niewolnictwem polskich dorobkiewiczow).
          • Gość: Miś Optymalna długość urlpu w Polsce IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 17.09.06, 19:26
            Gość portalu: texas napisał(a):
            > Zwykle gdzies po dwoch latach chce sie wracac. Ja po tym czasie pojechalem na
            > dwutygodniowy urlop do Polski. Po tygodniu mialem dosyc.

A ja właśnie byłem tydzień w Polsce i uważałem, że to za krótko. Ale pogoda
            była znacznie ładniejsza niż prognoza na ten okres. Moi znajomi jeżdżą zwykle
            na trzy tygodnie.
        • Gość: ML Re: Nie warto. Zapomnij o PL. Nie ucz dzieci języ IP: *.aster.pl 17.09.06, 12:59
          A mi tu dobrze. Warto wrócić.
      • Gość: JS Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.telia.com 15.09.06, 22:46
        Dla mnie-mlodego lekarza na "golej" panstwowej pensji,praca w Szwecji jako
        lekarz to skok cywilizacyjny-zarobki kilkanascie razy wieksze,szybka
        specjalizacja,szybki awans.Zaskoczyla mnie jednak,jakas taka zjadliwosc
        rodakow(niektorych)-jestem tam raptem 3 lata,a niektorzy pobratymcy z branzy w
        kraju,zadbali,zeby za mna spalic mosty.Wypowiedzi w stylu "..jak dla ciebie
        tylko forsa..to sobie tam siedz i nie wracaj..my tu z
        wartosciamy,rodzina,przyjaciolmi cierpimy z ojczyzna i takich mamonowych
        zdrajcow nie chcemy..".Czy faktycznie nasi "przyjaciele" co decyduja sie na
        pozostanie w kraju czy tez musza,czy oni chca zebysmy wracali..Polska
        przyslowowia zawisc?Martyrologia?Szukanie zdrajcow?Eee tam kij im.Ja doceniam
        pozytywne strony i Szwecji i Polski i mysle zainwestowac czesc nieprzejedzonej
        forsy ze Szwecji w Polsce(prywatnie oczywiscie) za jakis czas-jako podwojny
        obywatel.Bo jak widac w naszym kraju kazda "obca inwestycja"zagraniczna jest
        doceniana 1000x lepiej niz polska/wlasna przez rodakow oczywiscie.Bo obcym wolno
        na nas zarabiac w stylu kolonialnym,a my "zdrajcy" mozemy sobie tam siedziec.
        • Gość: Martin Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: 83.141.106.* 15.09.06, 23:33
          A u psychiatry to juz byles?
        • Gość: nawiedzona Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.telia.com 16.09.06, 16:53
          O tym, ze obcym wolno inwestowac w Polsce w sposob kolonialny zostalo
          zadecydowane w MAGDALENCE o czym wie tylko waska grono tych co brali udzial w
          rozmowach i politykow ale tylko na najwyzszym szczeblu. Te same postanowienia
          zostaly potwierdzone traktatem akcesyjnym z unia. Polacy nie wiedza o tym i
          psiocza na kazdy kolejny rzad, ze tylko obiecuje, a kazdy kolejny rzad ma
          zwiazane rece i boji sie powiedziec prawde, gdyz mogloby dojsc do krwawej
          rewolty. Co do twojego szybkiego awansu w Szwecji i specjalizacji, polega to
          glownie na tym, ze szwedzi juz dawno odeszli od skostnialego pruskiego systemu,
          ktory tworzy koterie, korupcje i rozne zaleznosci i jest wyjatkowo
          nieefektywny. w Polsce niestety ten system kroluje i nic nie wskazuje na to,
          zeby mialo byc lepiej, duza role odgrywa w tym srodowisko lekarskie, gdyz wtedy
          musialoby oddac czesc swoich pozycji na rzecz mlodych lekarzy, pielegniarek ( w
          Szwecji maja wysoka pozycje, mam nadzieje ze to zauwazyles) i innych zawodow w
          sluzbie zdrowia. W polsce wpropwadzenie takich zmian musialoby sie odbyc chyba
          przy pomocy policji.
        • Gość: Glenview Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 16.09.06, 22:22
          Kurcze, nie wiem co jest z tymi Polakami. Mam znajomych w Sztokholmie i to samo
          opowiadali o rodakach. W koncu przestali sie kontaktowac z "polonia", bo mieli
          dosyc zawisci, zazdrosci i glupich intryg. Pozdrawiam z USA (tutaj to samo,
          albo Polakom "$$$" odbija albo nie wiem co?!).
      • Gość: Rikapaprika Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.proxy.aol.com 15.09.06, 23:36
        Mieszkanie w Warszawie kosztuje 200 tys dolarow jakzes zaoszczedzil tyle forsy
        to OK??? Atmosfera jest nieciekawa bo jest wiele nieszczescia i pijanstwa, auto
        prowadzic to zgroza, ludzka zazdrosc takze...Dlaczego nie odwiedzic kraju jako
        tursyta na pare miesiecy i osobiscie poznac te "dziewczyny?" Zycze sczescia i
        siedz w Irlandii
      • Gość: Emigrant. Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.dip.t-dialin.net 15.09.06, 23:41
        Polske "na stale " zapomnij.Moze lepiej przyjezdzac na wakacje.Jestes w
        normalnym kraju dopiero 2 lata.Przyzwyczaj sie z dystansu patrzec na polska
        rzeczywistosc.
        • Gość: etwe Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.chello.pl 15.09.06, 23:43
          nie warto wracac, ten kraj to koszmar. Tu jest ja w filmie Piatek 13go, tyle ze
          to siedziej w realu. codziennie zastanawiam sie ile jeszcze tu wytrzymam...
          • Gość: Kucharz Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 23:46
            Polacy lubią narzekać oj lubią ..... Za granicą myślący i czujący człowiek
            czuje się wyalienowany. Ci co piszą że Polska to syf to małe wredne robaki,
            które za parę Euro nauczą się śpiewać "Deutchland deutchland uber alles...".
            Nie ma co się z nimi konsultować
            • Gość: Mloda Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.natpool.mwn.de 16.09.06, 00:27
              A kto dal Tobie prawo do wypowiadania sie w naszym imieniu, ze tak zapytam?
              Rozumiem, ze zarowno ja, jak i moi znajomi jestesmy malymi, wrednymi robakami
              skoro zyjemy w Niemczech, jestesmy zadowoleni i szczesliwi i uwazamy,ze w
              pewnych kwestiach Polska jest syfiasta? Wybacz ale za te "pare Euro" bez
              spiewania hymnu niemieckiego jestem w stanie utrzymac siebie na godnym poziomie
              oraz wspomoc Rodzicow, ktorzy po kilkudziesieciu latach solidnej tyry w Polsce
              maja gowno,a nie emerytury? Lepiej stanac w miejscu badz trzymac sie kurczowo
              jakiejkolwiek pracy, dziekujac Bogu,ze taka w ogole jest?!? Wystarczajaco duzo
              przykladow znajomych w Polsce ze swietnym wyksztalceniem,a dorabiajacych po
              nocach w supermarketach badz pracujacych na stacjach benzynowych aby odechcialo
              sie powrotu. Drugim "wspomagaczem" sa tacy zawistni ludzie jak Ty, ktorych
              rowniez wsrod rodakow nie brakuje....
              • Gość: Kucharz Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 09:59
                Nie zrozumialas nic z tego co napisałem dziewczę drogie... Nie neguję wyjazdów
                za granicę w poszukiwaniu pracy. Ale jak juz tam jestescie i głosicie ze Polska
                to syf i smietnik to tylko sobie wystawiacie złe swiadectwo
              • Gość: czapski Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.06, 21:46
                Hmm , jezeli Ty twierdzisz ze moj kraj to Syf i Smietnik, to dlaczego ja nie
                moge nazwac Cie najemnikiem bez godnosci i tozsamosci ?
      • Gość: nieznajomy Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.bchsia.telus.net 15.09.06, 23:48
        Tak warto. Potrzebuja do Afganistanu i jak tak dalj pojdzie to bedzie
        wiecej "takich okazji". Tak ze widzisz ze warto.
      • aveon chyba sobie zarty robisz ? 16.09.06, 00:07
        absolutnie nie wyjechalem z tego piekla jakis czas temu
        to nie kasa ale brutalna rzeczywistosc to nie chodzi o kase
        mieszkam obecnie z rodakami - zachowuja sie jak bydlo dlaczego bo przyjechali na krotko maja w dupie anglie pokazuja obraz polakow wlasny vodka i chamstwo, - sa i wyjatki to ludzie ktorzy chca zostac na stale tak jak ja anglicy to calkiem spokojny narod i wodke maja slabsza i ogolnie jesli sie ich coraz lepiej poznaje to naprawde przyjaciele nie lamia danego slowa sa do rany przyloz
        nie wracaj stary kup tutaj mieszkanie chyba ze na emeryturke stad to sobie kupisz domek z ogrodem a druga chata zagranica nie warto trzeba zmienic myslenie
        • Gość: Kucharz Re: chyba sobie zarty robisz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 00:26
          Kolejny przyjemniaczek... jak możesz tak mówić o kraju z którego pochodzisz ?
          Sam sobie wydajesz nie najlepsze swiadectwo.Owszem nie jestesmy super
          narodem,ale sam zobacz jak się zachowują twoi kochani Anglicy jak wyjadą z
          wysp. Burdy, pijaństwo... Wystarczy spojrzec jak zachowywyali sie na
          Mistrzostwach Świata
          • Gość: cos w tym jest Re: chyba sobie zarty robisz ? IP: *.chello.pl 16.09.06, 01:09
            jestem z Krakowa.. zgadnijcie co mozna rano (5,6) zobaczyc na Rynku..pijanych
            turystow z Wysp.... nie brak mi jednak samokrytyki dla rodakow - smiem
            twierdzic,ze przecietny Polak jest wiekszym chamem niz przecietny Anglik ;/ to
            jednak jest inna kultura bycia :(
      • kedzier44 Re: Czy warto wracac do POLSKI???? 16.09.06, 00:35
        Ty!? Czlowiek po studiach??? I walisz takie bledy!!! to nie wracaj chlopie oj
        nie wracaj!!Tumankow juz w Polsce dosyc!!
        • Gość: downunder Re: hej jaki ty jestes eng po dwuch latach? IP: *.dsl.nsw.optusnet.com.au 16.09.06, 01:03
          i chwolisz sie ze zadolowales kaske-to musiolys zyc jak szczur-chyba juz sie
          dluzej nie do tak-a twoje mindzynarodowe doswiadczenie to ciungle zilone-czy wy
          pokrzywdzune mlode inzyniery bulboni nie rozumiecie-inz jestes wtedy kiedy mosz
          uprawninia-bulbonskie w bulboni - iralandskie i irlandyji - do tego czasu
          jestescie tylko cieciami do pomocy -
          a placa - inzyniery wszyndzie dostaja w dupe - place w porownaniu z innymi
          profesjami niskie - te zajebiste 10tys zl na zachodzie wystorczy tylko na
          komfortowe zycie - takie zycie miol za girka inzynier z uprownieniami (jo).
          A u mnie zasuwaja rudzi /piegowaci eng z irlandyji i angolyji i nie widze ich
          wyzszosci nad kitajcem z filipin i chin no i oczywiscie z bulboniji.
          • Gość: mariusz Re: hej jaki ty jestes eng po dwuch latach? IP: 195.205.3.* 16.09.06, 08:31
            > i chwolisz sie ze zadolowales kaske-to musiolys zyc jak szczur-chyba juz sie
            > dluzej nie do tak-a twoje mindzynarodowe doswiadczenie to ciungle zilone-czy wy
            >
            > pokrzywdzune mlode inzyniery bulboni nie rozumiecie-inz jestes wtedy kiedy mosz
            >
            > uprawninia-bulbonskie w bulboni - iralandskie i irlandyji - do tego czasu
            > jestescie tylko cieciami do pomocy -
            > a placa - inzyniery wszyndzie dostaja w dupe - place w porownaniu z innymi
            > profesjami niskie - te zajebiste 10tys zl na zachodzie wystorczy tylko na
            > komfortowe zycie - takie zycie miol za girka inzynier z uprownieniami (jo).
            > A u mnie zasuwaja rudzi /piegowaci eng z irlandyji i angolyji i nie widze ich
            > wyzszosci nad kitajcem z filipin i chin no i oczywiscie z bulboniji.

hej ,a co to znaczy "bulboniji"
            ?
            • Gość: DOBRE Re: hej jaki ty jestes eng po dwuch latach? IP: 86.42.83.* 17.09.06, 00:20
              usmialem sie po pachy. Doswiadczenie miedzynarodowe(dwa lata)USA i Eire.
              Noszenia łaty, stacji i trasowania linii????, ktore i tak bezmyslni robotnicy
              spieprza w wykonaniu. Chlopaku czy przyjrzales sie wykonawstwu na budowie w
              Eire? A projektom? Kup sobie tam chatke (jak juz uzbierales tyle kasy) i
              mieszkaj w niej. Kiedy do remontu? Ile czasu potrzeba na grzybka? Nie chwal sie
              doswiadczeniem bo nie masz tak naprawde zielonego pojecia ani o porzadnym
              projekcie ani o poprawnym wykonastwie. Nie mniej jednak zycze powodzenia, nawet
              jesli sie myle w twojej ocenie.
      • Gość: Młody Rolnik Warto być rolnikiem przed 40 stką dają po 50 tyś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 01:02
        krus.landbank.pl
        • alterpars nie warto! 16.09.06, 01:22
          na 100%
      • Gość: matka Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 16.09.06, 01:22
        Jestem samotną matką dwójki dzieci w wieku szkolno-studenckim. Jedno zaczyna
        studia, drugie jest w LO ze średnią 5,00. Jestem kobietą w miarę wykształconą, z
        ponad 20-letnim stażem pracy. W tej chwili jestem "za wielką wodą", z dala od
        domu i dzieci. Jest to bardzo trudne i bolesne dla mnie, tęsknię straszliwie ale
        tylko dzięki pracy w usa moje dzieci mają warunki do dalszej nauki. Gdybym
        pozostała w Polsce prawdopodobnie moje dziecko nie studiowałoby, bo nie byłoby
        nas na to stać, a drugie musiałoby zrezygnować z rozwijania swoich pasji i
        zainteresowań. Nie wiem kiedy wrócę, ale wrócę... i tylko dlatego że są tam moje
        dzieci..
        Gdybym była młoda, jak Ty.. chyba nie wracałabym.. Jestem ekonomistką, nie mam
        złudzeń na szybkie zmiany.
        • Gość: matka Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 16.09.06, 01:44
          przed chwilą tak dla ciekawości w portalu ofert pracy wpisałam swój zawod i
          miasto(duze wojewodzkie) - wyszukiwarka podała mi ilość ofert. 0!!!
          Przed wyjazdem znalazłam kilka miejsc pracy - max 1500,00 brutto. Dla mojej
          rodziny oznaczałoby to życie na granicy ubóstwa.. :(
          Dlatego pomimo wykształcenia, zostaję tutaj mimo, że moja obecna praca to
          najniższy szczebel drabiny, lata nieustającej nauki i dokształcania poszły na
          darmo ale zarobki są wielokrotnością 1500,00
          czasami,gdy jestem baardzo zmeczona jest mi przykro i czuję potworny żal..
          Polska to dla mnie nie Ojczyzna-matka.. jeśli już to macocha..
          • Gość: mariusz Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: 195.205.3.* 16.09.06, 08:35
            Powinnaś zabrac dzieci do siebie,same mogą nie poradzic sobie w Polsce
          • Gość: KOBIETA Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.06, 14:09
            wiec,musimy najpierw rozgraniczyc kto chce wraca:kobieta czy mezczyzna. z tego
            co przeczytalam do tego miejsca negatywnie o powrocie do Polski wypowiadaja sie
            glownie kobiety...tego chyba nie trzeba wyjasniac?To w koncu facet zaczyna na
            dobre kariere gdy jego kobieta rodzi dzieci,bo ona juz ja wtedy konczy, nawet
            jesli jest po ekonomii,wiec pytam sie gdzie taka wyksztalcona kobieta ma
            mozlowosci znalezienia siwtnej pracy po odchowaniu 2 dzieci? W Polsce czy w n.p.
            Niemczech???Wiec patrzmy kobiety realnie jak bedzie zanim zaczniemy planowac
            rodzine za granica lub w Polsce.
            Z opowiesci kolezanek po studiach zaczynajacych prace w Polscew nasluchalam sie
            jak sa dyskryminowane ale to wystarczy spojrzec na podejscie mezczyzn do kobiet
            w Polsce i jiuz wiadomo kto ma szanse na awans ona po ekonomi z 2 dzieci czy on
            z 2 dzieci? ja stawiam na niego :) ze on ja dostanie
            Widze jakie sa problemy tu w Niemczech z dyskryminacja kobiet (ale wciaz im tu
            lepiej niz w Polsce)i nie wydaje mie sie zeby w Polsce bylo lepiej (wezmy chocby
            pod uwage temat aborcji....)

Takze prosze ludzie badzmy realni i rozrozniajmy plec, bo nie kazdy zna slowo
            ROWNOUPRAWNIENIE!
            • Gość: Justyna Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 14:32
              Swiatem rzadza faceci.Najwieksza rewolucja naszych czasow bylo wynaklezienie
              tabletki antykoncepcyjnej, bo uwolnilo to kobiety od przymusu ciaglego rodzenia
              i chodzenia z brzuchem.
              Tabletka dalo mozliwosc wyboru. Jesli idzie o aborcje (i proponowany przez LPR
              zakaz antykoncepcji), to obecny rzad chce wyeliminowac kobiety z zycia
              publicznego, zawodowego, etc.
          • Gość: bea Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 15:07
            matka.
            mam dwoje dzieci w wieku szkolnym 2 i4 klasa.wrocilam po 16 latach z Wloch.Mąz
            jeszcze tam został.Przyjechalam w lipcu.Dzis mam poczatki depresji.A przeciez
            tam nie bylo nam lekko. nie bylo nas stać na mieszkanie,tu mam swoje,jestem
            blisko rodziny. nie mam jeszcze opieki medycznej,moja córeczka nie ma renty
            inwalidzkiej, do ktorej tam miala prawo.Ogarnia mnie przerazenie ze mąz
            niebedzie mogł wrocic bo nie znajdzie pracy z ktorej bedziemy mogli sie
            utrzymac.
            • marklips Re: Czy warto wracac do POLSKI?Bea dzialaj.Presto. 20.09.06, 16:05
              Mark Lips do Matki,Bea,komentarz pod moim:

1.Kasa chorych.Bylas juz,bowiem wszystkie
              z zachodu,sa tylko pare dni respektowane?
              Musisz to jak najszybciej realizowac.
              Wiem poczatek roku szkolnego.

2.Czy pytalas,jak mialas czas w urzedzie miasta,
              gdzie musisz zlozyc(wszystko za pokwitowaniem,
              potwierdzeniem na twoich kopiach wnioskow)
              o kontynuacje renty inwalidzkiej?

3.Zaleznosci od miasta,od "mozliwosci"
              meza,od jego inicjatywy,od jego wykstalcenia,
              zalezy czy zarobi po tygodniu w Polsce,czy tez nie.
              Na reke.Czy po 3 tygodniach otrzyma umowe.
              Wiem dzieci kosztuja,dlatego jak w innych postach
              podalem,zostalem i nie wrocilem.
              Jesli macie rezerwy finansowe(min.5000 Euro)
              poradzicie sobie.

4.Tak samo z rodzinnym,ktore biednym ale
              i bogatym przyluguje,na kazde dziecko
              miesiecznie.Lepiej aby maz jeszcze we Wloszech
              pobieral,a ty musisz mu wyslac formularz(Urzad)
              ze nie pobierasz.Teraz dokladnie nie wiem ile we Wloszech
              ale w Berlinie na 1 dziecko 154 Euro jak ktos z Polski
              pracuje tutaj,lub ma swoja Firme.

5.Jak masz konto w Polsce moze przeslac pieniadze
              ale czekasz 4-6 dni roboczych.
              Przez Western Union,pare minut.Taryfy sa korzystniejsze.

6.Teraz uwazaj:wydzial skarbowy moze zarzadac podatkow.
              Zmiany od 2007,od stycznia a do tej pory,maja prawo kasowac
              od....zarobkow lub dochodow z zagranicy.
              Ostroznie...Poczytaj.To nie jest zart.

Jesli przesiedlenie to moze sa ulgi.
              Nie wiem.
              przyszlosc i oczywiscie wloski system socjalny
              i zdrowotny. itd.
              Odwaga,desperacja czy ....
              • Gość: bea do mark lips Re: Czy warto wracac do POLSKI?Bea dzialaj.Presto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 13:24
                To glupota.Uleglam namowom rodziny i niewinnym szantażom w stylu-tatuś jest
                chory i nie widzi twoich dzieci jak rosną. jesli teraz zabiore dzieci i wrócę
                do Wloch nie wybaczą mi tego.Nie wiem co robic.Pieniedzy w zapasie troche mam
                ale przecierz kiedyś się skonczą.
                • marklips Re: Czy warto wracac do PL?M.Lips do bea.Skandal? 24.09.06, 14:08
                  Bea,jak znasz wloski,nawiaz kontakt z
                  Firmami,we Wloszech,jesli maja swoje "Firmy"
                  w Polsce.Szansa na dochody i egzystencje
                  w Polsce.Bez rezerwy 20.000 Euro,wegetujesz.
                  Sorry.

Nawet jak pokolenie 1200 Brutto,lub pokolenie
                  4000 brutto istnieja.To jest iluzja
                  i oklamywanie samych siebie.
                  Wiem,wojsko,policja,prokuratura,wieziennictwo,
                  sedziowie,sady naja bardzo male pensje
                  i dla mnie osobiscie sa bohaterami,
                  ale inni w Polsce tez istnieja.

Czy tylko promineci i bogaci w Polsce
                  i ich dzieci musza i moga miec szanse
                  dla siebie i swojego pokolenia?

Czy tylko dzieci z bogatych rodzin z Polski moga
                  W Uk i USA studiowac,po to aby plany
                  rodzicow realizowac?

Nie wiem na jakich paszportach jestes
                  lub twoje dzieci,ale alternatywy na zycie
                  we Wloszech czy tez w innym kraju europejskim
                  istnieja.Pytalem znajomej wloszki w Berlinie.

Nie mozna sie sugerowac ani emocjami,
                  ani seksem,ani tym co "inni powiedza".

Dzieci i ich tylko przyszlosc i ich szanse,
                  na taka sama egzystencje i takie same prawa,
                  do zycia jak i ich rowiesnicy,w zachodniej
                  Europie,sa najwazniejsze.

Uporzadkuj,skopiuj
                  swoje dokumenty i zrob w punktach,
                  porownania.Za i przeciw.
                  Realistycznie.
                  Polska i Europa.Jak kochasz swoje dzieci,
                  tylko w interesie swoich dzieci.

Naturalnie Polska z takimi przepisami prawnymi
                  i z ta tania sila robocza.,jaka na wrzesien 2006,
                  jest i bedzie,jest dylematem dla tysiecy obywateli.
                  i przeciw polskiemu prawu.

Z przed laty wychowujac jako ojciec ,na poczatku
                  sam jedno dziecko(corka) a potem jeszcze syna.

Moje Dzieci studiowaly na zachodzie.
                  Nawet gdyby byly rzemielsnikami,mialy by
                  inne realia i perspektywy.
                  irlandczycy w latach 50-70.
                  Oni poszli na kompromisy,tylko jak
                  dlugo polskie spoleczenstwo i ich dzieci,
                  maja miec gorzej jak Szwajcaria,Austria,Belgia,Holandia,Dania.

Specjalnie podalem male panstwa i to bez
                  wlasnych zrodel mineralnych.
                  Podaje aktualna email:
                  komponist24@gmail.com

Wiem ze znajomosc jezykow,
                  poprawia somopoczucie,nawet
                  na polskich paszportach.

W innych Forum pisalem o skandalach w Polsce.
                  Oczywiscie nie zlosliwie tylko w formie apelu.

Czyjacie prase.Na przyklad o handlarzach
                  dzieci i kobietami z Poznania i z Gniezna.
                  O gangach w Polsce sprzedajacych niemowlaki
                  bezdzietnym malzenstwom lub pedofilom,
                  na zachod.Kobiety zmuszane do sprzedazy
                  swoich dzieci.

LKA Wiesbaden(policja kryminalna) z Prokuratura Krajowa
                  w Warszawie i w Poznaniu,robia dalej dochodzenia.

Wiele aresztowanych w Polsce.
                  W tym tez urzednik polski.

To nie jest kwestia do tematu?
                  Jak ktos jest sam,bez wlasnej rodziny,
                  temu znacznie latwiej
                  ale nie jak sa dzieci.

Bea jak masz pytania,napisz.
                  • Gość: bea do Mark Lips Re: Czy warto wracac do PL?M.Lips do bea.Skandal? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 06:53
                    Bardzo dziękuję za zainteresowanie moją sprawą. Nadal jeszcze jestem w
                    szoku ,ale staram sie myśleć racjonalnie.Nie spaliłam mostów we Włoszech i mogę
                    w każdej chwili wracać.Na razie,z różnych względów muszę przetrwać tu do Bożego
                    Narodzenia.Nie wiem tylko jak zareaguje szkoła moich dzieci na ich półroczną
                    nieobecność.
        • Gość: Glenview Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 16.09.06, 22:30
          Zycze najlepszego i trzymaj sie w USA! Masz cel: dzieci i dla dzieci wielu
          Polakow przyjechalo po 40-ce ciezko pracowac w Stanach. Pozdrawiam
          optymistycznie !
      • Gość: oleńka77 Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.serv-net.pl 16.09.06, 01:24
        nie wracaj!!!no chyba ze samobójca?jeśli tak to przepraszam!!!wiesz jakie tu
        jest zycie szkoda gadać.ja wyjezdzam w listopadzie i nie wrócę tutaj no moze na
        święta do rodziców.jestem na zasiłku wychowawczym sama wychowuję syna mam 500zł
        z mopsu co miesiąci 170zł alimentów.teraz była zmiana przepisów więc pieniądze
        dostanę w pażdzierniku oooooo!mamy wrzesień.ale nie narzekam będzie na wyjazd
        jak znalazł.no i dzięki tej sytułacji szybciej podjęłam decyzję utwierdziłam
        się że lepiej spodać szybciutko pozdrawiam pa
      • Gość: biotech Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: 66.60.191.* 16.09.06, 01:31
        Mam ten sam problem juz 2,5 roku siedze w usa pracujac w swoim zawodzie. Ale
        tesknie za rodzina i znajomymi w Polsce i europie. Tylko czy warto wracac czy
        po powrocie mozna znalezc prace nie sadze ze w polsce. Mam dwa fakultety mowie
        w 7 jezykach a moga mi zaoferowac tylko 1000 zl miesiecznie. Na co, waciki?
        Narazie kupilam mieszkanie w Warszawie i wynajmuje kupuje drugie. Moze dla
        siebie za 20 lat?
        • Gość: mariusz Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: 195.205.3.* 16.09.06, 08:45
          > Mam ten sam problem juz 2,5 roku siedze w usa pracujac w swoim zawodzie. Ale
          > tesknie za rodzina i znajomymi w Polsce i europie. Tylko czy warto wracac czy
          > po powrocie mozna znalezc prace nie sadze ze w polsce. Mam dwa fakultety mowie
          > w 7 jezykach a moga mi zaoferowac tylko 1000 zl miesiecznie.

Siedem języków ? No pani moja ,sporo i dwa fakultety ,ja bym sie rozchorował .
          Ja skonczyłem mechaniczny i informatyczny i juz mnie głowa boli :)
        • Gość: aa Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.acn.waw.pl 16.09.06, 12:09
          tylko 7 ja znam 27

jakie ty pier......glupoty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka