Gość: mK Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.crowley.pl 18.09.06, 10:46 Wracac jasne ze warto pod warunkiem odpowiednich perspektyw. Polecam najpierw znalezienie odpowiedniej pracy np. z ofert ogłoszen internetowych z tym nie bedzie problemu poniewaz jest powazny niedobor inzynierow. Konczac za 3 semestry Konstrukcje w Gliwicach mam juz oferty z 2 firm konstrukcyjnych a pracuje w trzeciej. Lub jak juz pisali wczesniej wlasna firma o ile nie zruinuja cie na wspolke Skarbowka i Zus no i pare lat bedziesz charowal jak osiol zeby sie wgrysc w juz zastane uklady pomiedzy wykonawcami. A jak juz osiagniesz swoj cel to najwiekszym problemem w twoim zyciu bedzie jaki kolor kafelek na sciane i czy fura za 300 tys. zł to nie za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebman Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.dyn.gotadsl.co.uk 18.09.06, 11:02 Piszacy tutaj w wiekszosci to osoby wyksztalcone, znajace jezyki, majace szerokie mozliwosci wynikajace z odpowiedniej edukacji a czesto i juz posiadanej praktyki. Jest to tzw. 'sol ziemi', elita spoleczenstwa, inteligencja. Ale to tylko niewielka czesc spoleczenstwa. Wiekszosc ludzi to stolarze, krawcowe, ksiegowi, urzednicy, kolejarze... Nie zastanawiaja sie czy wyjechac, wrocic i zalozyc wlasna frirme, czy zostac przedstawicielem koncernu lub awansowac w polskiej firmie wspierajac sie wieloletnia praktyka w zachodniej korporacji. Wyjezdzaja, bo w rodzinnym miasteczku zamkneli jedyna fabryke sklejki i nie ma innej pracy, albo nie sa w stanie z biezacych zarobkow splacac kredytu na mieszkanie w polowie juz splacone, gdyz koszty zycia sa coraz wyzsze. Moj kolega MUSIAL wyjechac bo nie mial na drogie lekarstwa dla chorego dziecka. Nie jest szczesliwy, ale NIE MA WYJSCIA. Zapewne za chwile jakis madralinski sie wypowie, ze wyjscie to zawsze jest bo... bla bla bla... Otoz w tym wypadku nie za bardzo. Panowie i panie. Powroccie na ziemie. W wiekszosci wypadkow ludzie nie wyjezdzaja dlatego ze wola jezdzic nowym volvo niz starym renault. Czytajac Wasze posty moznaby wysnuc wniosek, ze glownym problemem jest decyzja: czy zyc w Polsce, gdzie jest malo fajnie ale ladnie i u siebie, czy na emigracji gdzie jest fajnie, czysto i kulturalnie ale zawsze obco. Znam srodowisko mlodej, polskiej emigracji dwudziestoparplatkow pracujacych w Anglii i zapewniam, ze nie wyjechali z kraju z powodu braku perspektyw na nowe BMW i dom za miastem. Pokolenie 1200 brutto. Z ciezkim sercem sie pakowali. I nie jest im lekko tu zyc. Kochaja swoj kraj, tylko ze kraj ich nie za bardzo kocha. Nie lubia niemilych urzednikow, brudnych pociagow, okradajacego ich co miesiac ZUS-u, nieskutecznej policji i niemrawych sadow. Nie lubia politykow ktorzy nie szanuja swojego narodu i elit intelektualnych ktore zawsze sie wypowiadaja w sposob zawily na tle domowej biblioteczki. Ale dobrze ze ludzie wyjezdzaja. Pozwoli im to uniknac wyrzutow sumienia, ze "moze lepiej bylo wyjechac". Zawsze mozna wrocic. Do Ojczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabojadka a do czego wracac....? IP: 85.158.16.* 18.09.06, 11:11 hej! mam ten sam problem. od dwoch lat jestem we Francji i wlasnie skonczylam tu studia (i praktyki). bardzo tesknie za Polska i chcialabym wrocic.. ALE... jak patrze co sie dzieje z kaczo-polityka, ekonomia, wychowaniem religijno- patriotycznym itp to mi sie odechciewa. tutaj zarabiajac niewiele mam swoje mieszkanie i jestem samodzielna. czy w Polsce pierwsza praca pozwoli mi utrzymac ten sam poziom zycia? wiadomo ze nie..... Rozum mowi mi wiec zeby tu zostac ale serce chce wrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
velda Re: a do czego wracac....? 18.09.06, 12:16 do czego wracac....? IP: 85.158.16.* Gość: zabojadka 18.09.06, 11:11 + odpowiedz hej! mam ten sam problem. od dwoch lat jestem we Francji i wlasnie skonczylam tu studia (i praktyki). bardzo tesknie za Polska i chcialabym wrocic.. No to jestes koteczku ,niesamowicie zdolna ! A takie bzdury wypisujesz .A jezyk masz jaki? czarny ,czy rozowy-podobno kto klamie ten ma jezyk czarny,tak mowia dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_dbn Re: Czy warto wracac do POLSKI???? 18.09.06, 11:13 Chcialabym sie dowiedziec czy warto wracac do PL w mojej sytuacji : jestem w RPA od 25 lat.Maz jest stad,dzieci mowia po ang. Bylismy z mezem w Polsce i podobalo mu sie. Jest bankowcem na szczeblu managera. Ja bardzo chcialabym wracac ,chce by dzieci nauczyly sie jezyka.Jestem nauczycielka Montessori a tez studiowalam jezyki.Problem w tym czy maz znalazlby prace - nie zna polskiego,oprocz sporadycznych zdan.Jakie ma szanse na prace ? Jest dobrym specjalista od bankowosci - kredyty itp,jego pozycja w banku to "relationship manager" - zajmuje sie klientami ktorzy maja biznesy Odpowiedz Link Zgłoś
monika_dbn Re: Czy warto wracac do POLSKI???? 18.09.06, 11:18 Czy moze mi ktos powiedziec czy maz z RPA(anglik) znajdzie prace bez znajomosci polskiego.On jest bankowcem -Relationship Manager Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korv Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.telia.com 18.09.06, 12:08 Czy moze mi ktos powiedziec czy maz z RPA(anglik) znajdzie prace bez znajomosci > > polskiego.On jest bankowcem -Relationship Manager Odp. owszem znajdzie....ale w anglojezycznych krajach jak Ty sobie wyobrazasz ,pracowac gdziekolwiek,bez znajomosci lokalnego jezyka ? I Ty uwazasz siebie za inteligentnego czlowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marky ja wstrzymalbym sie az ten PISowski bajzel minie.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 11:31 teraz t o za duze ryzyko, poczekaj pol roku (wiecej im nie daje) a wtedy polecam Wroclaw- W-a sie nie nadaje dla mlodego kompetentnego czlowieka (tam mieszkaja glosni, niekompetentni pieniacze...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 11:31 Wracaj! Po pięciu latach pobytu w Holanii postanowiliśmy z mężem wrócić do kraju i nigdy tego nie żałowaliśmy. Podobnie jak ty mieliśmy odłożone pieniądze na dom, więc jeśli nie musisz spłacać ogromnego kredytu, tutaj żyje się cudownie, a jeśli chodzi o politykę, to pozostaje tylko pośmiać się razem z Szymonem Majewskim z hołoty na górze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.09.06, 11:35 Ja bym nie wracał. Tu było, jet i będzie żle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamuty Proste dane liczbowe IP: *.imperiumpw.pl 18.09.06, 11:40 W Polsce w ciagu roku stworzono 160 tys nowych miejsc pracy _________________________________ Absolwentow tegorocznych studiow wyzszych jest 360 tys, dodajcie do tego absolwentow liceow, szkol policealnych itd _________________________________ I ostanie trzeba pamietac ze z tych 160 tys sa miejsca dla zwyklych robotnikow, a nie samych ludzi z wyksztalceniem co daje ze w tym roku w optymistycznym rozrachunku znajdzie prace 80 tys absolwentow uczeni, a 28o tys bedzie musialo uciekac z Polski by normalnie zyc ______________ Rozmowa na temat powrotu czy tez nie jest czysto egoistyczna, i totalnie glupia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Wracam w sobote:) IP: *.unilever.com 18.09.06, 12:16 Przepracowalam rok w Anglii (jestem chemikiem, wyjechalam zaraz po studiach). Nigdy nie narzekalam na zycie w Polsce, za to do zycia w Anglii nie moge sie przyzwyczaic. Brakuje mi przyjaciol, "polskiej goscinnosci", rozmow przy piwku, polskiej religijnosci... Poprostu ja wole nasze polskie absurdy od tych angielskich (i to prawda, ze w Polsce tez mozna godziwie zarabiac) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
velda Re: Wracam w sobote:) 18.09.06, 12:28 Gość: Ania 18.09.06, 12:16 + odpowiedz Przepracowalam rok w Anglii (jestem chemikiem, wyjechalam zaraz po studiach). Nigdy nie narzekalam na zycie w Polsce, za to do zycia w Anglii nie moge sie przyzwyczaic. Brakuje mi przyjaciol, "polskiej goscinnosci", rozmow przy piwku, polskiej religijnosci... Poprostu ja wole nasze polskie absurdy od tych angielskich (i to prawda, ze w Polsce tez mozna godziwie zarabiac) Pozdrawiam he he he :))) bzdura miesiaca ! Brak Ci rozmow przy piwku powiadasz ? jak mi brak bzdur i idiotycznych wpisow,to otwieram polski net,nie musze wracac ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris77 Inny świat... No comment IP: *.icpnet.pl 18.09.06, 12:20 Gdyby nie synek, nie wracałbym z Chester. Tam jest zupełnie inny, lepszy świat. Tu CORAZ gorzej! Ceny w górę, a zarobki od 2007 r... mają spaść! SERIO! Już teraz jak obliczyłem średnie są... około 10 razy słabsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korv Re: Inny świat... No comment IP: *.telia.com 18.09.06, 12:31 Inny świat... No comment IP: *.icpnet.pl Gość: Kris77 18.09.06, 12:20 + odpowiedz Gdyby nie synek, nie wracałbym z Chester. Tam jest zupełnie inny, lepszy świat. Tu CORAZ gorzej! Ceny w górę, a zarobki od 2007 r... mają spaść! SERIO! Już teraz jak obliczyłem średnie są... około 10 razy słabsze! Znaczy sie bedziesz mial 10 X gorzej ,ale z synkiem...godne podziwu.Mozna synka do Chester,ale w zyciu nie wszystko jest jak chcemy - wierze bo musze,bo tak piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
annarona Re: Czy warto wracac do POLSKI???? 18.09.06, 13:14 Nie wracaj! W dużych miastach nie jest znowu tak tanio, a możliwości rozwoju masz o wiele nmiejsze, niż na zachodzie. Żyjesz w ciąglym stresie, bo tu jest ze wszystkim trudniej, a polityka tylko wkurza. Nie warto, oj nie warto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsciekla Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.sdbnxx1.adsl-dhcp.tele.dk 24.09.06, 16:57 ludzie zrozumcie w koncu, ze ten facet ma bardzo wysokie kwalifikacje, doswiadczenie , jemu wszedzie bedzie dobrze... robolom natomiast jest i bedzie do konca zycia ciezko czy w Polsce czy poza nia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.sdbnxx1.adsl-dhcp.tele.dk 18.09.06, 13:16 oczywiscie, ze warto z takimi kwalifikacjami i doswiadczeniem! Nie rozumiem Twoich watpliwosci , przeciez zawsze znowu mozesz wyjechac , jezeli noga Ci sie podwinie w kraju.Masz wszedzie szanse wiec o co chodzi? Probuj, do odawznych swiat nalezy! Odpowiedz Link Zgłoś
wilk115 Re: Czy warto wracac do POLSKI???? 18.09.06, 13:28 Nie wiem czy warto wracać. Pracy nie ma 15,3% Polaków zarobki niskie. Przybywa bezdomnych wsie stoją puste, ceny towarów rosną chleb kosztuje już 2 zł. Od momentu wejścia Polski do UE z kraju wyjechało 52% ludzi w wieku 20-35 lat. Każdego miesiąca z Polski wyjeżdza 80-100 tys rodaków. eksperci od emigracji szacuja, że do 2010 roku z kraju wyjedzie 7-9 mln z tego 3 mln do UK. W 2010 roku co 3 Polak bedzie mieć 65 lat. Mocno zastanów się czy cchesz wracać do tego kraju tam masz raj tutaj piekło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnKa Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.chello.pl 18.09.06, 13:27 Jeśli tak tęsknisz,że grozi ci choroba psychiczna lub akoholizm to wracaj.Od 2 lat media propagują wyjazdy do pracy nie podając ludziom kosztów psychicznych.Teraz zaczęla się fala opisów tęsknoty i żalu za Polską. Prawdę mówiąc, możesz znowu wyjechać i wtedy jest to dojrzalsza decyzja. Za granicą też można spotkać wielu interesujących Polaków. Medyczna Polonia jest po prostu super.Ja spotkałam wielu ciekawych ludzi za granicą. Zarówno Polaków jak i cudzoziemców.Mam tam wielu znajomych, którzy sobie ułożyli życie według zasady, że nigdzie nie ma raju, trzeba wybrać to co mi odpowiada. Jedyne to co trochę boli to fakt,że osiągnięcia Polaków za granicą są zawsze osiągnięciami pojedyńczych ludzi. Francuz, Amerykanin,Niemiec, Fin przedstawiają się i są dumni ze swego państwa, więcej to państwo za nimi stoi. A Polak jest zawsze sam. Zdobywa swoją pozycje od początku. Fakt bycia Polakiem nie daje mu punktów na starcie. Bardzo chciałabym to zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RobWWA Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: 53.122.196.* 18.09.06, 13:28 Stary, nie wracaj.. zyj gdzie zyjesz.. poczekaj jakies 20 lat.. wtedy moze bedzie ok... w polsce wszyscy ie dorabiaja. firmy chca jak najszybciej wyciagnac zainwestowane pieniadze wiec cisna pracownikow... na zachodzie proacuje sie swobodnie, mniej stresowo i za lepsza kase... a dziewczyny? zawsze mozesz sobie sciagnoac jaks polke i zalozyc rodzinke... ale dlaczego tylko polki? Tyle fajnch dziewczyn z roznych krajow zyje na tym swiecie... wim cos o tym.. dlaczego tak mowie? pracuje w niemczech obecnie i mam zone cudzoziemke.. wczesniej pracowalem w Polsce i poznalem duzo polek... wole obecny wariant... no i przez to jestem zdrowszy.. i bede zyl dluzej prawdopodobnie, bo sie mniej stresuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max cavalero Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 13:37 Nie wracaj w UK jest raj. Mieszkam juz 1,5 roku stac mnie na wiele rzeczy w Polsce nawet nie miałem pracy. Polskie dziewczyny w Anglii jest ich conajmniej 100-150 tys są wszedzie. Na początku też mowiłem, ze pojadę na rok i wrócę teraz wiem, ze nigdy nie wróce bedę tylko odwiedzac rodziców i siostrę. Polska nie dala mi nic UK wszystko pracę, dom godziwe życie. Kocham podróże w tym roku pozwoliłem sobie pojechać na 10 do Indii. W Polsce nie zmieni się nic w najbliższych 20 latach. jak to możliwe, że państwa typu Litwa, łotwa, Estonia, czechy czy węgry są daleko z przodu od nas?? U kraju jest bieda zacofanie. W UK dobrobyt i conajważniejsze jest kasa co dla każdego jest numerem 1. pozdrawiam z Luton Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boguś Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 14:01 Czy warto?? Ja muwię że nie warto. W życiu liczy się kasa tam zarabiasz durzo w Polsce dostajesz ohłapy 700-800 zł jak za to morzna rzyć?? Mam 26 lat chciałbym załorzyć rodzinę ale za co?? Równiesz planuję wyjazd do Anglii bo wiem, isz tam jest dobrobyt i durze mozliwości rozwoju. Wole tam spszątać czy stać na zmywaku i dostawać 1000 funtow na miesiąc nisz tutaj 800 czy nawet 1000 zł. W uk durzo jest polskich pubów gdzie chodza nasze dziewczyn to z tym nie bendzie problemu. mój kumpel jusz tam jest i mówił mi isz nieżałuje wyjazdu polaków sie tam szanuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zulaa Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.cable.ubr02.edin.blueyonder.co.uk 18.09.06, 13:46 a ja wracam. Tutaj zawsze bede czuc sie obco. Dla mnie Polska to nie kaczynski, Lepper i caly ten cyrk. To rodzice, rodzina, przyjaciele, ulubione miejsca, powrot do pracy zgodny z wyksztalceniem. Mimo, ze mniej zarobie. Pieniadze to nie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 14:14 Głupie pytanie- to zalezy od twoich priorytetow. Powiem tak:z takim wyksztalceniem dasz sobie rade i mozesz liczyc na duze zarobki. Nie zakladaj firmy chyba ze masz jakis nowatorski pomysl (albo niewyobrazalna kase i zostaniesz developerem we wrocku, hehe). we wlasnej firmie nie zarobisz tyle co pracujac u kogos (mam na mysli konkretnie twoj zawod, rzecz jasna. Musisz sie jednak pogodzic z tym, ze w Polsce pracuje sie w weekendy bo jest tania sila robocza i pracownika traktuje sie jak niewolnika (w koncu mamy bezrobocie jak komus sie nie podoba, znajdzie sie innego)a pracownik, ktory chce wykorzystac nalezne mu wolne jest traktowany jak nienormalny. Taki system pracy... W dzien wolny (jesli taki wyplaczesz)i tak mogą do ciebie zadzwonic i zarzadac stawienia sie, bo cos tam... Do tego krajem rzadzi banda ktora tak sie przyssala do koryta, ze nie predko pusci... Bedziesz musial placic na nich podatki- ze swojej umeczonej kieszeni. Polska to kraj ktory wysysa swoich obywateli. juz wkrotce zostana sami nieudacznicy i alkoholicy (chlanie to ulubiony sosob spedzania tu wolnego czasu, zreszta znaczna wiekszosc na nic wiecej nie stac) jesli mimo to zdecydujesz sie powrocic..polecam wrocaw, bo sie dynamicznie rozwija i jest tu fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Proszę nie wracajcie!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 14:14 Dzięki tym, którzy wyjechali murarze zarabiają już 3000zł, a młodzi łatwiej znajdują pracę. Najgorsze jest to, że nadal nie chcą wyjechać lekarze - mimo gróźb, ale oni wiedzą, że na Zachodzie trzeba leczyć bez brania łapówek i pewnie już tego nie potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: Proszę nie wracajcie!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 14:21 z tymi lekarzami... to dobre i fakt. Widział ktos biednego lekaza??? sluzbe zdrowia w polsce trzeba omijac szerokim kolem, bo jak cie nie umierci pijany lekarz, nie ograbi (na lozu smierci, tak jak moja babcie)ordynaror, to zaraza cie... w najlepszym przypadku żółtaczka typu C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jankowsky Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.inds.pl 18.09.06, 14:25 a ja wrociłem i załuje nic sie nie zmienilo i jeszcze dlugo sie nie zmieni, wracałem juz dwa razy i jak to mowi poeta nowe przysłowie sobie polak kupi przed szkodą i po szkodzie głupi . Znów chce wyjechac i juz nie wracać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mataka Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.omp.ie 18.09.06, 14:50 Czesc Carpe Diem, Ja mam bardzo podobna sytuacje ja I Ty. Jestem atchitektem I wyjechalam do Irlandii od razu po studiach z ta roznica,ze pracowalam podczas studiow ok 3 lata w PL. Moge wiec porownac prace w Irlandii I prace w Polsce, jest to jak niebo I pieklo. W dodatku mam potwierdzenie od znajomych ze studiow, ktorzy pracuja w Polsce,ze dalej jest ciezko na rynku arch-budowlanym. Bardzo rzadko ktokolwiek placi za nagdgodziny, ktorych jest baardzo duzo, jedna na 6 osob ma umowe na stale a reszta musi sie zadowolic umowa na zlecenie. Moja kolezanka pracuje w dosc dobrej firmie (czyt. znanej w Polsce) I zarabia 1000zl ‘do reki’ (umowa na zlecenie) wiec aby wyzyc musi dorabiac w weekendy wizualkami I tak jej wychodzi 1200zl na miesiac….. My z mezem ,poki co chcemy (juz niedlugo:) inwestowac w nieruchomosc(i) I miec zabezpieczenie w razie jakby w Irlandii sie zmienila sytuacja aby wrocic do Wroclawia:) uwielbiam Wroclaw ale wystarczy jak pojade tam dwa razu do roku na tydz I juz po tyg chce nam sie wracac z powrotem, uciekac od niemilych I sfrustrowanych ludzi.. smutne ale prawdziwe. Jak na razie zamierzamy tu zostac. Oboje mamy dobra prace, wyplata jest co miesiac, normalnie zyc mozna I odlozyc tez (zreszta jak tu pracujesz to pewnie o tym wiesz :). A w Polsce jak pracowalam to musialam czasami poczekac pol miesiaca (raz czekalam 3 miesiace) aby dostac wyplate!!! Od znajomych wiem,ze sytuacja sie nie zmienila….. A jezeli chodzi o polske jedzonko to w Dublinie juz otworzyli polska piekarnie I mozna kupic normalny polski chleb (do tego jest tu ok 12 polskich sklepow) a polskich dziewczyn tez tu nie brakuje (nie mowie tu o sobie ;). Wiec radze na ten moment zostac w Irlandii, zaoszczedzic I zainwestowac (!), porozgladac sie za polska dziewczyna a za 3-4 lata ponownie sie zorientowac co w polskiej trawie piszczy :) Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly wroclawianin Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: 84.4.59.* 19.09.06, 20:45 Prawda jest taka, ze im dluzej sie poza poza Polska przebywa tym mniejsze sa szanse na powrot ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXXX Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.chello.pl 18.09.06, 15:10 1.koleś IRLANDIA nie jest za wielką wodą!!!!!!!!! 2.jedz LEPIEJ do USA-TAKICH NEPTKÓW W POLSCE JEST NA PĘCZKI CO CHCĄ NIC NIE ROBIC ,ABY SIĘ DOROBIC 3.NIE MASZ TYLE KASY ŻEBY TU SIĘ LENIC IODCINAC KUPONY Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Czy warto wracac do POLSKI???? 18.09.06, 15:19 NIE! no chyba, że na sentymentalną wycieczke po kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: *.polkomtel.com.pl 18.09.06, 15:27 ja tez mieszkałam w Anglii, ale w Polsce czuję się u siebie, tu mam rodzine, ludzi rozumiem, jedzenie dobre. Faceci tacy sobie;), ale ujdzie. polecam powrót do kraju pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolow nie wracaj-zabierzesz nam prace ;);) wracaj wracaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 15:40 jestem takze inzynierem budowlancem. kasa sie dobra zaczyna-jak na polskie warunki to netto ok 1000 euro bedziesz spokojnie w stanie dostac. wiec rozwaz czy ci sie oplaci. oplata miesieczna za mieszkanie to ok 100 euro. paliwo jak w Ir. Chleb ok 0.8-1 euro. ale roboty jest huk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia Re: Czy warto wracac do POLSKI???? IP: 201.248.29.* 18.09.06, 15:47 Pozdrawiam cie z za jeszcze wiekszej wody. Oczywiscie, ze wracac! Jestem od 25 lat "za woda" i od 25 lat tesknie za Polska. Zyje w bogatym tropikalnym kraju, i wszyscy w Polsce mi zazdroszcza... ale wiesz przeciez, ze zycie emigranta nie jest latwe, nigdy tak naprawde ne jestes u siebie. Oczywiscie moja sytuacja jest zupelnie inna od twojej, wyjechalam w czasach komunizmu. Przez 10 lat traktowano mnie jako zdrajce ojczyzny..itd,itp. Nie mialam wyboru a ty go masz. Ale czesto przytaczam sobie slowa naszego wieszcza A.M. z Pana Tadeusza "Biada nam zbiegi, zesmy w czas morowy lekliwe niesli za granice glowy". To prawda, balam sie wrocic i tego teraz mi wstyd. Ty jestes obywatelem calej Europy, wiec jesli tesknisz za rodzina, dziewczynami, jedzeniem, czy tez za czymkolwiek, to wracaj. Ze polityka nie tak... ze liderzy nie ci... nie szkodzi! nie z takimi dawalismy sobie rade! W Polsce jest duzo do zrobienia i ludzie, ktorzy ja kochaja na pewno sie na niej nie zawioda. Jeszcze raz cie pozdrawiam babcia trojki wnukow, mieszkajacych oczywiscie w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
pizza Re: Czy warto wracac do POLSKI???? 18.09.06, 16:02 ludzie starsi o tradycyjnym światopoglądzie, bogatsi - mają tendencję do "wracania" do Polski. Do nich UE czy Ameryka i tak nie pasuje a chodziło tylko o sianko i komunę - młodzi którzy wyjechali 2,3 lata temu jak wracają na tydzień to w podskokach na wyspy wracają jeśli tylko maja tam wmiarę fajną pracę. Z moich znajomych nikt nie wraca na dłużej niż 10 dni - bez urazy oczywiście to tylko taki fakt. Ja akurat mam dobrą pracę tu więc mi się nie opłaca wyjeżdzać (a już na walizkach siedzieliśmy)... Odpowiedz Link Zgłoś
pluta733 Re: Czy warto wracac do POLSKI???? 18.09.06, 16:21 ja niedlugo wracam... polecam trojmiasto ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaczNorris NIE!!! IP: 193.109.223.* 18.09.06, 16:36 I to zdecydowanie. Żzłuję, że tego nie zrobiłem w swoim czasie, dziecko się teraz szykuje, nie protestujemy, jako rodzice. Zawsze tu będzie przedmurze Azji w najgorszym tego słowa znaczeniu. U władzy coraz większe męty, pogoda dla idiotów w biznesie - nie ma to sensu w twoim przypadku. Siedź tam, rozwijaj się i nie wracaj do Polski "prawie sprawiedliwości" z Kaczorami, Lepperem, Giertychem i Macierewiczem. Odpowiedz Link Zgłoś