kawainka 11.10.06, 19:57 Czy moge gdzies znalezc w necie informacje o THOMAS TEST, a najlepiej konkretne przyklady? Jak sie przygotowac do takiego testu? pozdr Kawainka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sirtalent Re: Thomas test 11.10.06, 23:49 kawainka napisała: > Czy moge gdzies znalezc w necie informacje o THOMAS TEST, a najlepiej > konkretne przyklady? Jak sie przygotowac do takiego testu? > pozdr > Kawainka to ja może zaproponuję skorzystać z dobrodziejstw Google. całkiem sporo można znaleźć nt. tego testu. Odpowiedz Link Zgłoś
kawainka Re: Thomas test 16.10.06, 19:16 ale nigdzie nie ma przykladowych testow. Gdzie (o ile wogole) mozna znalezc przykladowe pytania? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
sirtalent Re: Thomas test 17.10.06, 10:13 kawainka napisała: > ale nigdzie nie ma przykladowych testow. Gdzie (o ile wogole) mozna znalezc > przykladowe pytania? > > pozdr Jeśli test jest ogólnie dostępny, to można go wyrzucić do kosza. Jego wartość diagnostyczna jest nikła. Im bardzie polularna staje się wiedza o danym narzędziu, tym szybciej wychodzi ono z użycia. Prawdę mówiąc nie znam dobrze tego testu, wiem jednak, że określa on profil osobowościowy, więc nie bardzo jest się do czego przygotowywać. Tu nie ma złych i dobrych odpowiedzi, mówiąc inaczej każda szczera, samodzielna odpowiedź będzie kolejnym elementem układanki określającej cechy Twojej osobowości. Moim zdaniem nie warto jest oszukiwać w takich testach, bo tak naprawdę oszukuje się samego siebie. Jeżeli udaję kogoś, kim naprawdę nie jestem to po pierwsze wynik testu może być rozbieżny z wynikami innych testów bądź wnioskami z obserwacji asesora. To oczywiście nie ujdzie uwadze rekruterów i nie będzie to na moją korzyść. Po drugie nawet jeśli w ten sposób zdobędę pracę a będzie ona niezgodna z moimi predyspozycjami, to mam dużo mniejsze szanse na osiągnięcie w tej pracy sukcesu. Albo za jaką cenę ? Za cenę stresu, niezadowolenia, czasem wręcz frustracji. Dlatego w przypadku testów osobowości, z przekonaniem powtarzam, że nie warto jest kombinować. Jak się przygotować ? Zadbać o dobrą formę, żeby być wypoczętym, wyspanym, jeśli rano to wypić kawę na pobudzenie, dotlenić szare komórki, zneutralizować stres, zadbać o dobry nastrój i pozytywne myślenie i głowa do góry ! Przecież skoro dotarłaś już do tego etapu, to znaczy że jesteś wysoko oceniana taka, jaka jesteś. Bez udawania. pozdrawiam, Paweł :) Odpowiedz Link Zgłoś
sirtalent Re: Thomas test 17.10.06, 11:22 Rzecz jasna zdania nie zmieniłem i uważam że w testach kombinować nie warto. Ale znalazłem trochę ogólnych wiadomości o teście, nikomu nie zaszkodzi poczytać: strategie.izinfo.pl/artykuly/artykul_4611.htm Kingsajz dla każdego ! :D Odpowiedz Link Zgłoś
kawainka Re: Thomas test 18.10.06, 15:04 Bardzo dziekuje. Pomimo to pytam: gdzie mozna znalezc same testy? Bardzo ich potrzebuje. Moze byc po polsku, albo po angielsku. jasne, ze jest dobrze zrobic sobie samemu w uczciwy sposob taki test. Ale co innego jak robisz to nie dla siebie, tylko dla pracodawcy...... z gory dziekuje KI Odpowiedz Link Zgłoś
sirtalent Re: Thomas test 19.10.06, 00:01 kawainka napisała: > Bardzo dziekuje. > Pomimo to pytam: gdzie mozna znalezc same testy? Bardzo ich potrzebuje. Moze > byc po polsku, albo po angielsku. > > jasne, ze jest dobrze zrobic sobie samemu w uczciwy sposob taki test. Ale co > innego jak robisz to nie dla siebie, tylko dla pracodawcy...... Takie narzędzia nie są ogólnodostępne. Nawet osoba posiadająca stosowne kwalifikacje nie ma prawa oficjalnie posługiwać się a co dopiero rozpowszechniać test bez licencji. Nawet gdybym go miał (a nie mam) to i tak bym nie udostępnił nikomu bo byłoby to : 1. niezgodne z prawem 2. nieetyczne 3. nieracjonalne ad.3 nieracjonalne, ponieważ naprawdę nie warto jest w takich testach oszukiwać. z tego co piszesz, rozumiem że Twoim zdaniem można być uczciwym wobec siebie ale wobec pracodawcy to już nie warto. nie będę moralizował czy uprawiał demagogii bo wiadomo, że w firmach bywa różnie. ale moim zdaniem oszukując firmę w testach oszukujesz również siebie. przecież zafałszowując wyniki możesz sobie zarówno pomóc jak i zaszkodzić. Potrzeba naprawdę sporo wiedzy żeby umiejętnie oszukać w testach i to nie w jednym ale pewnie dwóch, trzech. A do tego jeszcze odpowiednio się prezentować tak, aby to wszysko razem wzięte tworzyło logiczny i spójny obraz. Z całym szacunkiem dla Ciebie ale uważam, że nawet Gdybyś ten test zdobyła to i tak nie uda Ci się przygotować tak, by wyprowadzić w pole doświadczonego rekrutera. Takie pragmatyczne podejście. Ale najważniejsze jest to, że oszukując test działasz na swoją niekorzyść. Naprawdę dużo lepiej jest bazować na swojej prawdziwej osobowości, nie udawać ale być sobą. Jak dotąd zostałaś uznana za kandydata zbieżnego z pożądanym profilem, skoro zakwalifikowałaś się do kolejnego etapu. Wszystko jest więc na najlepszej drodze. Sukces osiągnięty w uczciwy sposób dużo lepiej smakuje, wzmacnia pozytywnie, motywuje do dalszego rozwoju. Oszukując nigdy nie Będziesz pewna czy następnym razem dasz sobie radę. pozdrawiam, Paweł :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaivcia Re: Thomas test 19.10.06, 09:52 ten test nie ma pytań tylko szeregi wyrazów i skalę - wybierasz ten wyraz w szeregu, który najbardziej Cię opisuje i tyle - nie da się przygotować do tego testu i nie radzę kombinować bo potem śmieszne wyniki wychodzą :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kawainka Re: Thomas test 19.10.06, 18:17 Dziekuje za odpowiedzi i podpowiedzi. pozdrawiam KI Odpowiedz Link Zgłoś
sirtalent Re: Thomas test 19.10.06, 21:54 kawainka napisała: > Dziekuje za odpowiedzi i podpowiedzi. > pozdrawiam > KI I ja pozdrawiam i życzę powodzenia, Paweł :) Odpowiedz Link Zgłoś
matatiku Re: Thomas test 22.10.06, 15:40 I ja też uważam, że nie opłaca się oszukiwać w testach bo to się moźe kiedyś odbić czkawką. sirtalent, fajnie wyszedłeś na zdjęciu :-) Odpowiedz Link Zgłoś