Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Problem.. Ktory UP jest wlasciwy??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 10:01
    Mam malego zgryza.. Nie wiem ktory Urzad Pracy jest dla mnie wlasciwy gdyz
    mam stale zameldowanie w moim rodzinnym miescie i czasowe do 2007 w innym w
    ktorym obecnie teraz mieszkam.. Chodzi mi przede wszystkim o kwestie
    wpylacania zasilku, gdyz okres przez ktory bylby mi wyplacany w moim
    rodzinnym miescie (stalym miejscu zameldowania) wynosilby 12 miesiecy (b.duze
    bezrobocie) a w miescie w ktorym jestem czasowo zameldowana tylko 6
    miesiecy.. Pomozcie, do ktorego UP mam sie zglosic? Nie chcialabym byc na
    bakier z prawem ale nie chcialabym tez stracic..
    Obserwuj wątek
      • Gość: mimi Re: Problem.. Ktory UP jest wlasciwy?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.06, 10:12
        zgłoś się do krórego ci wygodniej. musisz tylko złożyć oświadczenie przy
        rejestracji, że nie jesteś zarejestrowany w innym urzędzie.
        • Gość: meg Re: Problem.. Ktory UP jest wlasciwy?? IP: 80.68.236.* 17.10.06, 10:47
          dokładnie, jeśli masz zameldowania w obu miejscach wybierasz jedno(wygodniejsze
          dla Ciebie), generalnie wg ustawy powinno byc to miejsce twojego pobytu i
          zamieszkania.
          • Gość: Szukająca na nowo! Re: Problem.. Ktory UP jest wlasciwy?? IP: 82.139.42.* 17.10.06, 12:11
            Włąściwy miejscowo jest PUP wg miejsca zamieszkania. Powinienś zgłosić się do
            tego UP gdzie masz czasowy meldunek ponieważ jeśli UP skieruje cię do pracy to
            powinieneś ją podjąć-kilkukrotna odmowa skutkuje usunięciem z rejestru osób
            bezrobotnych i utratą świadczeń(zasiłku). Jeśli więc otrzymasz skierowanie do
            pracy i odmówisz z powodu innego miejsca zamieszkania i niemożliwości jej
            podjęcia to UP będzie miał podstawę do pozbawienia cię statusu osoby
            bezrobotnej a nawet może zażądać zwrotu nienależnie pobranego świadczenia.
            Przemyśl sprawę a najlepiej zgłoś się do PUP i porozmawiaj (tylko nie w punkcie
            informacyjnym!) np z kierownikiem referatu ds. pośrednictwa pracy.
            • annajustyna Re: Problem.. Ktory UP jest wlasciwy?? 17.10.06, 12:13
              A kierownik na pewno powie, ze tam, gdzie przebywasz czasowo (czyli faktycznie
              zamieszkujesz), chocby ze wzgledu na oszczednosc...
      • Gość: mia Re: Problem.. Ktory UP jest wlasciwy?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 12:26
        Dziekuje za wpisy :), troszke mi sie powoli rozjasnia sytuacja.. Wolalabym sie
        zapisac do PUP wlasciwego dla miejsca stałego zameldowania (chociazby ze
        wzgledu na fakt otrzymywania zasiłku) bo w to ze PUP zaproponuje mi jakas
        rozsadna oferte pracy raczej nie wierze (przyklady z zycia wziete).. Jest
        jeszcze jedna kwestia.. Czy PUP moze mi zaoferowac oferte pracy rażąco
        odbiegajacą od moich kwalifikacji, tzn. np stanowisko ekspedientki w sklepie
        spozywczym, jesli mam wyksztalcenie wyzsze, duze doswiadczenie zawodowe i
        szereg innych kwalifikacji? I co sie stanie jesli kilka razy odrzucę takie
        marne oferty pracy, wykresla mnie? Czy wogole maja taka mozliwosc? A i jeszcze
        jedno, czy groza mi jakies sankcje jesli zarejestruje sie w miejscu stalego
        pobytu a nie czasowego? Dotychczas zawsze dzialalam zgodnie z prawem i nie
        chcialabym ostro przeginac.. Prosze o opinie i z gory dziekuje za pomoc :)
        • Gość: Emilia Re: Problem.. Ktory UP jest wlasciwy?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 17:59
          Co się tyczy ofert pracy poniżej kwalifikacji, to oczywiście mogą zaproponować
          ci taką ofertę, mówi o tym ustawowa definicja odpowiedniej pracy (zapomniałam
          który to artykul). PUP oczywiście może cię wykreślić za odmowe przyjęcia
          propozycji odpowiedniej pracy, od razu wyjaśnię - już pierwsza odmowa może
          zaskutkować wykreśleniem.

Co do drugiego pytania - nie grożą ci żadne sankcje. Pamiętaj jednak o tym, że
          musisz stawić si ę w PUP raz w miesiącu, żeby sie podpisać. Będziesz musiała
          stawić się też na każde wezwanie urzędu, bo inaczej cię wykreślą. Jeśli miejsce
          stałego zamieszkania jest w dużej odległości od czasowego, to czy będzie się to
          opłacać. Zastanów się też nad tym, czy na pewno chcesz 12 miesięcy siedzieć na
          zasiłku. Jeśli masz różnorodne kwalifikacje i wyższe wykształcenie, to nie
          szkoda będzie ci roku pracy? Później trzeba będzie się tłumaczyć potencjalnym
          pracodawcom co robiłaś w tym czasie. Przemyśl sobie wszystko, masz 6 miesięcy
          czasu.
          • Gość: Szukająca na nowo! Re: Problem.. Ktory UP jest wlasciwy?? IP: *.tkdami.net 17.10.06, 18:35
            Pamiętaj, że musisz sie zarejestrować w ściśle wyznaczonym terminie aby nie
            przepadło ci prawo do zasiłku!
            • annajustyna Re: Problem.. Ktory UP jest wlasciwy?? 17.10.06, 18:38
              Przypuszczam, ze Mia nie planuje maksymalnego wykorzystania prawa do zasilku,
              tylko woli sie zabezpieczyc - gdyby nie znalazla pracy w ciagu 6 m-cy...
      • Gość: mia Re: Problem.. Ktory UP jest wlasciwy?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 10:21
        Dziekuje za wpisy.. Naprawde duzo mi pomogliscie :) Rzeczywiscie nie planuje
        tak dlugiego bezrobocia ale coz w dzisiejszych czasach wszystko moze sie zdazyc
        a oszczednosci moga mi nie starczyc na caly czas pozostawania bez pracy, wiec
        nawet te 450czy 460 znaczy juz wiele.. Jak chociazby bilet miesieczny czy
        mozliwosc zaplacenia rachunku za komorke, itp..Interesuje sie tematem bo
        dzwonilam do PUP i pani kierownik powiedziala ze stanowczo musze sie
        zarejestrowac tam gdzie obecnie przebywam (sadze ze rzeczywiscie moze tu
        chodzic o oszczednosc, ale nie bylam do konca przekonana).. A poniewaz chce
        zmienic prace to licze sie z tym ze nową nie tak od razu moge znalezc..
        Pozdrawiam wszystkich formumowiczow :)
      • Gość: mia Re: Problem.. Ktory UP jest wlasciwy?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 10:26
        AnnoJustyno i Emilko dlaczego piszecie o 6 miesiacach do zastanowienia?
        Myslalam raczej o 12 do ewentualnego namyslu jesliby sie zarejestrowala w
        stałym miejscu zamieszkania - duze bezrobocie i stad tak dlugo okres
        otrzymywania zasilku - (a jesli nie jest to sprzeczne z przepisami to chyba
        wybiore te opcje bo do stalego miejsca zameldowania mam tylko 20 km)
        Pozdrawiam
      • Gość: mia Re: Problem.. Ktory UP jest wlasciwy?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 13:07
        Czy to juz wszystko?
        Pozdrawiam serdecznie..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka