Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Do mądrali typu -Snajper 55

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 17:28
    "Pamiętaj,że jak wchodziłeś na górę to będziesz spotykał tych samych ludzi
    kiedy będziesz z niej schodził"
    JPII

Nie mogę już czytać niektórych wypowiedzi typu ,że jest OK, że to rynek
    powinien regulować zarobki. Nikt nie powie ,że to jest normalne iż mój
    chrzestny zarabia po 24 latach pracy w TVP jako operator kamery 1950zł, zaś
    Wać Pan Durczok 79000.zł. Jeżeli tak ma regulować rynek to ja dziękuję za
    takie państwo. Mam rodzinę w Szwajcarii, sławnych ekonomistów w tamtym kraju.
    Wydaje mi się ,że dużo bardziej wyszkolonych niż "cudotwórca Balcerowicz",
    który poddał się namowom "bandy Sorosa" i cały polską bankowośc sprzedał za
    grosze. Wiele razy gdy z nimi korespondowałem pisali ,że największym wrogiem
    każdego państwa jest brak "klasy średniej", że rynek sam nie jest w stanie
    wyregulować płac i całej gospodarki. Że wcześniej czy pózniej dojdzie do
    masowych protestów i biedy w takim kraju ,pomimo dobrych prognoz i wyników
    giełdowych ,które nie przekładają się wogóle na jakość życia 90%
    społeczeństwa. Że kolejnym ogromnym wrogiem jest zadłużanie się w bankach
    zagranicznych, które to wykupują potem obligacje.
    "Klasa średnia" jest podstawą każdej gospodarki. W Polsce ją wyniszczono
    zanim konkretnie się rozwinęła. Dopóki się tego nie zmieni ,nic się nie
    zmieni. Istnieje w naszym państwie szereg "zmów cenowych"...tzw.
    klanów ,które żerują na biednym społeczeństwie...to jest FAKT.
    Adwokaci,Notariusze, można wymieniać długo. Kto ustalał takie stawki
    astronomiczne???? Dlaczego benzyna jest często dużo tańsza w Szwajcarii jak w
    Polsce??? Pisałem juz o tym wielokrotnie. Ta sama "banda" potrafiła
    doprowadzić najbogatsze państwo na świecie do kompletnej ruiny , poprzez
    bezgraniczną chciwość bogacąc się wewnątrz swoich rodzinnych
    klanów ,wykorzystując resztę społeczeństwa. TAK!!! Rząd USA jest najbardziej
    zadłużonym państwem na świecie. Już na początku drugiej kadencji Busha
    Ameryka miała gigantyczny deficyt w budżecie federalnym - 413 mld w 2004
    roku. Deficyt w handlu z zagranicą przekroczył w tym roku 600 mld dolarów, a
    najbogatsze państwo świata stało się największym na świecie pożyczkobiorcą i
    potencjalnym bankrutem.W przeciągu ostatnich dwóch lat zyski amerykańskich
    firm, jeśli je liczyć w dolarach wzrosły o kilkanaście procent. Jeśli liczyć
    w euro to zmalały o około 8 procent. Skąd takie rozbieżności. Ano dolar w
    przeciągu ostatnich czterech lat stracił w stosunku do euro ponad 40 procent
    swej wartości. Dolar słabnie, bo amerykanie żyją na kredyt.. Jeszcze w latach
    80 tych przeciętny mieszkaniec ojczyzny demokracji oszczędzał ponad 8 procent
    swoich dochodów. Dziś w dobie szalejącego konsumpcjonizmu, kryzysu
    nadprodukcji i kupowania wszystkiego na kredyt społeczeństwo nie tylko nie
    oszczędza, ale jest wręcz zadłużone po uszy. Przy uwzględnieniu wszystkich
    wydatków publicznych i długów Ameryka jest biedna jak mysz kościelna. Ale to
    nie koniec kłopotów ..... Amerykanie, podobnie jak i Europejczycy najchętniej
    kupują i konsumują produkty wyprodukowane w CHINACH. Ich jakość jest coraz
    wyższa, a cena niska. Dzieje się tak gdyż rząd chiński nie wymienia dolarów
    na chińskie juany, utrzymując w ten sposób bardzo niską wartość swojej
    waluty. Co się dzieje, zatem z dolarami? Za nie chiński bank centralny kupuje
    amerykańskie obligacje. Sytuacja jest na tyle poważna, że Paul Volcker, były
    szef amerykańskiego banku centralnego, ostrzega przed niebezpieczeństwem
    kryzysu monetarnego w USA. Prawdopodobieństwo, że wybuchnie, szacuje na 75
    procent.Amerykanie będą z pewnością wspominać Busha, jako prezydenta, który
    skutecznie wykończył klasę średnią. Postępujące rozwarstwienie majątkowe i
    spadek realnych dochodów milionów zatrudnionych przeraża nawet niechętnych
    sprawiedliwości społecznej amerykanów. Dwadzieścia lat temu przeciętne roczne
    wynagrodzenie szefa z górnej półki wynosiło około 1,3 miliona dolarów. Dziś
    najbogatsi zgarniają około 37,5 miliona dolarów. Kiedyś najbogatsi zarabiali
    40 razy więcej niż wynosi przeciętna płaca. Dziś ponad tysiąc razy więcej niż
    reszta. Jeden procent „arystokratów” kontroluję już jedną trzecią całego
    majątku. A to już prawie proporcje iście latynoamerykańskie. Dramatycznie
    kurczą się możliwości awansu społecznego. Szansa, że dzieci biednych wyrosną
    na nędzarzy jest wyższa niż kiedykolwiek. Ci zaś coraz mniej mogą liczyć na
    pomoc państwa. Budżet jest coraz bardziej deficytowy, a wydatki muszą ulec
    ograniczeniu.Teoretycznie wszystko jest w porządku. Wskaźniki wzrostu
    gospodarczego są optymistyczne, a akcje na Wall Street stoją całkiem całkiem.
    Tyle wersja oficjalna. Nieoficjalnie, jak twierdzi Paul Volcker kryzys
    spowodowany rozwarstwieniem płac jest nieunikniony
    Obserwuj wątek
      • Gość: Katrin Re: Do mądrali typu -Snajper 55 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 17:45
        Ja pracuję w Orlenie. Zarabiam różnie. Od 2200zł do 2800zł. Masz rację Diament
        to jest chore gdy się słyszy w firmie o zarobkach tych na górze. Kilkaset
        tysięcy złotych miesięcznie. To musi regulować jakiś schemat bo wszyscy się
        pozabijamy niedługo. Pozdrawiam
        • snajper55 Re: Do mądrali typu -Snajper 55 10.11.06, 18:25
          Gość portalu: Katrin napisał(a):

> To musi regulować jakiś schemat bo wszyscy się pozabijamy niedługo.

A Balcerowicz wyciął nam numer i różnicować dochody chce
          prywaciarz może zrobic fortunę, a ten państwowy, porządny nie.
          Ja wiem że musi być kapitalizm, ale nasz zakład schodzi na psy
          Podnieść podatki, domiar dowalić i rozdać ludziom!
          Kto ludzie? Kto ludzie? Kto ludzie?
          MYYYYYYYY!!!!!!

S.
          • Gość: Diament Re: Do mądrali typu -Snajper 55 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 18:58
            Raz niezwykle uważnie słuchałem wywodów sławnego
            liberała przedstawiającego swoje poglądy na temat rozwoju.
            - Czy w teorii ekonomicznej powinno się brać pod uwagę jedynie
            rozwój i rynek? - zapytałem.
            - Tak. Każdy rozwój jest dobry sam w sobie- powiedział
            CZY KOMÓRKA RAKOWA NIE MYŚLI PODOBNIE?? - zapytałem.

Pozdrawiam
            • Gość: Hiena Re: Do mądrali typu -Snajper 55 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 21:04
              Tys prowda
            • blanche_neige Re: Do mądrali typu -Snajper 55 11.11.06, 21:45
              dobrze jeszcze byłoby podpisać nazwiskiem autora. Jeszcze ktoś pomyśli, że to
              Twojego autorstwa
          • Gość: babsy Re: Do mądrali typu -Snajper 55 IP: *.chello.pl 13.11.06, 18:23
            > A Balcerowicz wyciął nam numer i różnicować dochody chce
            > prywaciarz może zrobic fortunę, a ten państwowy, porządny nie.
            > Ja wiem że musi być kapitalizm, ale nasz zakład schodzi na psy
            > Podnieść podatki, domiar dowalić i rozdać ludziom!
            > Kto ludzie? Kto ludzie? Kto ludzie?
            > MYYYYYYYY!!!!!!

Laaaa lalalaaaalaaa, laaaalalalaaa! Ciurala, ciuralala!
            Niech żyje Kabaret Olgi Lipińskiej :D!
      • Gość: ula Re: Do mądrali typu -Snajper 55 IP: *.e-wro.net.pl 10.11.06, 21:10
        ja uważam,że u nas na siłę chcą wprowadzić kapitalizm,a nie dorośliśmy do
        tego............i to co się dzieje na rynku pracy i płac jest tego efektem!
        • Gość: Diament Re: Do mądrali typu -Snajper 55 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 23:13
          Na pytanie:
          "Jaki ustrój polityczny jest najlepszy???"
          Kard.Wyszyński odpowiedział: "Tak dobry jest każdy jak ludzie, którzy w nim
          żyją i nim kierują"
          • Gość: ula Re: Do mądrali typu -Snajper 55 IP: *.e-wro.net.pl 11.11.06, 14:25
            ale nie da się płynnie przejść z socjalizmu do kapitalizmu i obecnie to widzimy
            • snajper55 Re: Do mądrali typu -Snajper 55 11.11.06, 14:40
              Gość portalu: ula napisał(a):

> ale nie da się płynnie przejść z socjalizmu do kapitalizmu i obecnie to widzimy

A czy my właśnie płynnie nie przechodzimy ? Sektor państwowy jest nadal bardzo
              duży. Podatki chyba najwyższe w Europie. Opiekuńczość państwa godna PRL.

S.
              • losiu4 Re: Do mądrali typu -Snajper 55 13.11.06, 10:32
                snajper55 napisał:

> A czy my właśnie płynnie nie przechodzimy ? Sektor państwowy jest nadal bardzo
                > duży

widzisz, kłopot jest taki, że spółki państwowe obsiadły pijawki. Jednym zależy
                na tym, by nadal działały jak działają, innym zalezało na tym, by jak
                najszybciej albo pieniądze, albo trwały majatek wyprowadzić. W dużej części
                przypadków takim kombinatorom sie udało. Najgorsze jest to, ze im sie upiecze
                bądź upiekło...

Pozdrawiam

Losiu
      • qvintesencja Nieuleczalna zaraza demgogiczna 11.11.06, 21:22
        Gość portalu: Daiment napisał(a):

> Nie mogę już czytać niektórych wypowiedzi typu ,że jest OK, że to rynek
        > powinien regulować zarobki. Nikt nie powie ,że to jest normalne iż mój
        > chrzestny zarabia po 24 latach pracy w TVP jako operator kamery 1950zł, zaś
        > Wać Pan Durczok 79000.zł. Jeżeli tak ma regulować rynek to ja dziękuję za
        > takie państwo.

Niestety jestes nieuleczalna zaraza demagogiczna. Pan Durczok pracuje obecnie
        w TVN - telewizji prywatnej. Wynegocjowal zapewne doskonaly pakiet bo TVN
        chciala za niego tyle zaplacic. TAKA JEST WIEC JEGO CENA RYNKOWA.

Twoj chrzestny tez moze sprobowac zmienic prace. Wtedy okaze sie po ile na
        rynku chodza operatorzy kamer. Niestety jesli to bedzie 2000 zeta brutto
        to na nic wiecej nie moze liczyc.

Najbardziej wulgarny w twoim demagogicznym mysleniu jest skrot "dziekuje za
        takie panstwo". CO MA PANSTWO DO PLACY pana Durczoka w TVN?

W ekonomii rynkowej o cenie pracy decydyje rynek a cene ta zalezy od ilosci
        kasy jaka bedzie generowana w wyniku tej pracy. Sa wiec przypadki ze cena
        pracy jest gigantyczna: na przyklad modeli, aktorow i tak dalej.

> Mam rodzinę w Szwajcarii, sławnych ekonomistów w tamtym kraju.
        > Wydaje mi się ,że dużo bardziej wyszkolonych niż "cudotwórca Balcerowicz",
        > który poddał się namowom "bandy Sorosa" i cały polską bankowośc sprzedał za
        > grosze. Wiele razy gdy z nimi korespondowałem pisali ,że największym wrogiem
        > każdego państwa jest brak "klasy średniej", że rynek sam nie jest w stanie
        > wyregulować płac i całej gospodarki. Że wcześniej czy pózniej dojdzie do
        > masowych protestów i biedy w takim kraju ,pomimo dobrych prognoz i wyników
        > giełdowych ,które nie przekładają się wogóle na jakość życia 90%
        > społeczeństwa. Że kolejnym ogromnym wrogiem jest zadłużanie się w bankach
        > zagranicznych, które to wykupują potem obligacje.

Bzdury twoich szwajcarskich ekonomistow. Przede wszystkim w Szwajcarii jest
        duze zroznicowanie dochodow i masa bogatych ludzi. W kraju biednym rozdzielanie
        biedy po rowno niestety nic dobrego nie przyniesie. Z historii ekonomii wiadomo
        ze ekonomie ciagna lokomotywy napedzane zroznicowaniem dochodow, w efekcie tego
        wszystkim robi sie lepiej.

> "Klasa średnia" jest podstawą każdej gospodarki. W Polsce ją wyniszczono
        > zanim konkretnie się rozwinęła. Dopóki się tego nie zmieni ,nic się nie
        > zmieni. Istnieje w naszym państwie szereg "zmów cenowych"...tzw.
        > klanów ,które żerują na biednym społeczeństwie...to jest FAKT.
        > Adwokaci,Notariusze, można wymieniać długo. Kto ustalał takie stawki
        > astronomiczne????

Oczywiscie sa w Polsce wady ktore wynikaja z ograniczenia konkurencji rynkowej.
        To trzeba eliminowac. NIE znaczy to jednak ze rynek w jest zly. To BRAK rynku
        jest zly.

>Dlaczego benzyna jest często dużo tańsza w Szwajcarii jak w
        > Polsce??? Pisałem juz o tym wielokrotnie.

W Szwajcarii w ogole podatki sa niskie. Mimo to panstwo dysponuje ogromna kasa.
        Dlaczego? No na przyklad te banki, dopiero w ostatnich latach zaczeto nieco
        przeswietlac skad tam sie bierze kasa.

>...
        > Budżet jest coraz bardziej deficytowy, a wydatki muszą ulec
        > ograniczeniu.Teoretycznie wszystko jest w porządku. Wskaźniki wzrostu
        > gospodarczego są optymistyczne, a akcje na Wall Street stoją całkiem całkiem.
        > Tyle wersja oficjalna. Nieoficjalnie, jak twierdzi Paul Volcker kryzys
        > spowodowany rozwarstwieniem płac jest nieunikniony

Istotnie USA ma problemy strukturalne. Moze z nich wyniknac powazny kryzys.
        Ale jak sie okazuje otwarta ekónomia rynkowa ma niesamowite mozliwosci unikania
        i wychodzenia z kryzysow wiec twoje biadolenie niemal o koncu swiata jest
        przesadzone.
        • Gość: Bis [...] IP: *.server.ntli.net 12.11.06, 00:36
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • qvintesencja Zaraza demagogiczna powoduje ciezka chorobe 12.11.06, 16:03
            Gość portalu: Bis napisał(a):

> Jak niemożecie znaleść chętnych do pracy to znaczy, że musicie pracodawcy
            > podnieś pensje, bo płacicie zamało. Bo to jest właśnie k.u.r.w.a wolny rynek.

No jasne. Dlatego Unia ma otwarte rynki a w szczegolnosci rynek pracy zeby
            dzieki konkurencji pracobiorcy nie byli skazani na monopol.

> Jeszcze chciałem zauważyć: że TVP to jest firma państwowa i tam takie
            > rozbieżności w zarobkach nie powinny miec miejsca, niech nie zatrudniają
            > Durczoków tylko Iksińskich, bo ja sobie w państwowych firmach nie życzę
            takich
            > rozbieżności.

To juz jest ciezka choroba. Firma jest panstwowa ale dziala na RYNKU medialnym.
            Jezeli nie bedzie konkurencyjna to straci klientele (widzow). A wtedy juz w
            ogole nikt nie bedzie chcial jej ogladac.

> To, że firma prywatna TVN zapłaciła duże pieniądze panu Durczokowi, to wcale
            > nie znaczy, że pan Durczok jest tyle warty, może TVN przepłaciła (ja sądze,
            że
            > przepłaciła i to dużo) ale to ich sprawa. TVN jest prywatna ale nie działa w
            > warunkach wolnorynkowych, bo otrzymuje koncesje, a żeby koncesje utrzymać, to
            > realizuje pewną linię polityczną, znacznie przepłacając pewnych dziennikarzy
            o
            > wyraźnie zaznaczonych sympatiach politycznych, i niech mi sie tu ktoś nie
            > powołuje na wolny rynek.

Objawy sa bardzo ciezkie. Na rynku medialnym jest wielu graczy i jest
            konkurencja. Jezeli tego nie widzisz to potrzebna jest szybka terapia

> Dodając jeszcze, ludzie ostatnio przestali pracować za 600 netto bo za te
            > pieniądze się nieda wyżyć. Więc niedługo podniesie się larum, że panie nie da
            > się podnieś ludziom pensji, bo z tymi zlodziejskimi ZUS-ami to wychodzi za
            > drogo i się k.u.r.w.a nieopłaca i pójdziemy z torbami jak tak dalej. Chyba
            już
            > pracodawcy przestali liczyć, że tu przyjadą jacyś Ukraińcy albo Chińczyki. No
            > póki co to jest jeszcze pewna rezerwa z której można zacząć płacić ludziom.

Ludzie nie pracuja za 600 zeta bo wyjechali do pracy za 600 funciorow. Krajowi
            pracodawcy beda musieli sie wysilic i dac wiecej. Jest to normalne dzialanie
            rynku pracy.

> Trzeba cholera ciąć pensje takim panom Durczokom i innym dyrektorkom
            pracującym
            > za 20 000 miesięcznie. No niema lekko wolny rynek k.u.r.w.a. panie. Panowie
            > dyrektorkowie trzepią niezłą kaskę i wyśrubowywują średnią pensyjkę krajową
            na
            > 2600, jest więc z kogo ściągnąć mamonkę i dać trochę pracującym ludziom miast
            i
            > wsi.

Haha, no widac ze masz dobre przygotowanie ideologiczne. Ale dlaczego tylko
            scinac dyrektorom? A na przyklad takie modelki czy piosenkarki albo gwiazdy
            filmowe? Pokreca takie tylkiem przed kamera i inkasuja miliony, czy to
            sprawiedliwe. Trzeba sie zabrac za nie i wyslac na reedukacje do pegieerow.
            • snajper55 Re: Zaraza demagogiczna powoduje ciezka chorobe 12.11.06, 17:20
              qvintesencja napisał:

> Objawy sa bardzo ciezkie. Na rynku medialnym jest wielu graczy i jest
              > konkurencja. Jezeli tego nie widzisz to potrzebna jest szybka terapia

Żadna terapia tu nie pomoże. Ta choroba jest nieuleczalna.

> Haha, no widac ze masz dobre przygotowanie ideologiczne. Ale dlaczego tylko
              > scinac dyrektorom? A na przyklad takie modelki czy piosenkarki albo gwiazdy
              > filmowe? Pokreca takie tylkiem przed kamera i inkasuja miliony, czy to
              > sprawiedliwe. Trzeba sie zabrac za nie i wyslac na reedukacje do pegieerow.

No właśnie. Wynagrodzenia powinno okreslać państwo. W porozumieniu ze związkami
              zawodowymi. Tokarz - tyle a tyle, piosenkarka - tyle a tyle. I tak dla
              wszystkich zawodów. Ceny też państwo powinno ustalać, bo inaczej zarabiają
              spekulanci i prywaciarze. ;)

S.
            • Gość: Bis Re: Zaraza demagogiczna powoduje ciezka chorobe IP: *.server.ntli.net 12.11.06, 19:25
              TVP jest nie tylko, że firmą państwową, ale wdodatku jeszcze nie działa na
              wolnym rynku bo utrzymuje się z abonamentu.
              Powtórze jeszcze raz - nie życze sobie w firmach państwowych takich
              rozbieżności płacowych, że ktoś zarabia 80 000 na miesiąc.

Jeżeli chodzi o rynek telewizji to są to chyba tylko cztery koncesjonowane
              telewizje TVP, TVN, Polsat, Trwam i to nie jest wolny rynek.

Mój post został wykasowany nie dlatego, że był głupi tylko niósł w sobie
              groźnie przesłanie, od ktorego zadygotały łydki cenzorom Michnika.
              • snajper55 Re: Zaraza demagogiczna powoduje ciezka chorobe 12.11.06, 20:14
                Gość portalu: Bis napisał(a):

> TVP jest nie tylko, że firmą państwową, ale wdodatku jeszcze nie działa na
                > wolnym rynku bo utrzymuje się z abonamentu.

Działa na wolnym rynku mediów, tylko jest na nim, poprzez abonament,
                uprzywilejowana.

> Powtórze jeszcze raz - nie życze sobie w firmach państwowych takich
                > rozbieżności płacowych, że ktoś zarabia 80 000 na miesiąc.

No to sobie nie życz. Twoje prawo. A prawem kierownictwa telewizji jest
                ustalanie takich wynagrodzeń swoich pracowników, jakie uważają za słuszne.

> Jeżeli chodzi o rynek telewizji to są to chyba tylko cztery koncesjonowane
                > telewizje TVP, TVN, Polsat, Trwam i to nie jest wolny rynek.

A niby dlaczego nie jest ? Bo są tylko cztery ???

> Mój post został wykasowany nie dlatego, że był głupi tylko niósł w sobie
                > groźnie przesłanie, od ktorego zadygotały łydki cenzorom Michnika.

Hi, hi, hi, hi !!!!!!!!

S.
          • snajper55 Szanowny adminie. 12.11.06, 18:45
            > Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Zwracam uwahgę, iż głupota wypowiedzi nie jest wymieniona w regulaminie jako
            powód do kasowania postów. Nie jest także łamaniem prawa.

S.
            • zaq28 Re: Szanowny adminie. 12.11.06, 23:39
              Ale używanie słów powszechnie uznawanych za wulgarne jest łamaniem regulaminu.
              • Gość: Bis [...] IP: *.server.ntli.net 13.11.06, 00:50
                • Gość: PrzypadkowyGość [...] IP: *.server.ntli.net 13.11.06, 00:56
              • iberia30 Re: Szanowny adminie. 13.11.06, 11:55
                zaq28 napisał:

> Ale używanie słów powszechnie uznawanych za wulgarne jest łamaniem regulaminu.

dziwne, sa na tym forum posty obrazliwe i jakos nie zostaly skasowane.
                • snajper55 Re: Szanowny adminie. 13.11.06, 13:01
                  iberia30 napisała:

> dziwne, sa na tym forum posty obrazliwe i jakos nie zostaly skasowane.

Można obrażać nie używając "słów". ;)

S.
                • zaq28 Re: Szanowny adminie. 13.11.06, 14:03
                  to bardzo proszę wciskać czerwony kosz przy takich postach lub napiszcie do mnie
                  mail'a z linkami do postów łamiących regulamin. Nie jestem w stanie wszystkiego
                  sam wyszukać.

Pozdrawiam

zaq
      • Gość: wilk Re: Nieuleczalna zaraza demgogiczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 10:12
        Diament , dobrze napisane.
        Sycylijska mafia przy naszej rodzimej to żłobek.
        • Gość: Diament Re: Nieuleczalna zaraza demgogiczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 11:52
          Żadnego innego kraju tak nie doją jak Polski
          • snajper55 Re: Nieuleczalna zaraza demgogiczna 12.11.06, 14:45
            Gość portalu: Diament napisał(a):

> Żadnego innego kraju tak nie doją jak Polski

A najgorsi są ci Talibowie, co się w Klewkach zainstalowali.

S.
            • Gość: Pyton Re: Nieuleczalna zaraza demgogiczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 18:43
              Fiu Fiu Fiu!
              tak sobie czyta
              widzę mędrzec z Ciebie ale tutaj Cię zdziwię chyba.
              Taki jak Ty czy ja nigdy się nie dowie o szczegółach z Talibami w Klewkach. Ja
              mieszkam koło Olsztyna i mam większość rodziny w okolicach Klewek. Tam wiele
              osób widziało lądujące samoloty, śmigłowce, widiziało jak prowadzano więzniów w
              kapturach. Działo się to na tyle często, że dzieciaki skradały się tam z
              ciekawości. Ochronę mieli tez jakąś beznadziejną. Wogóle nie patrolowali
              terenu. Zresztą po co??? Przecież i tak nikt nie uwierzy prawda???
              Tak na koniec zauważyłem że straszny ŁOŚ z ciebie. Chyba masz cieplutkie
              gniazdko uwite przez tatusia...cooo????
              • snajper55 Re: Nieuleczalna zaraza demgogiczna 13.11.06, 19:30
                Gość portalu: Pyton napisał(a):

> Ochronę mieli tez jakąś beznadziejną. Wogóle nie patrolowali
                > terenu. Zresztą po co??? Przecież i tak nikt nie uwierzy prawda???

Tę samą metoe stosują goście z kosmosu. Nawet się nie kryją, porywają sobie
                ludzi a potem ich wypuszczają. Wiedzą, że nikt porwanym nie uwierzy.

> Tak na koniec zauważyłem że straszny ŁOŚ z ciebie.

ŁOŚ ? Nie spotkałem się z takim określeniem. To z jakiegoś slangu ?

> Chyba masz cieplutkie gniazdko uwite przez tatusia...cooo????

Niestety, ale jakoś ani tatuś, ani mamusia nic mi nie uwili. Musiałem sam sobie
                wić. Ale nie powiem, jestem z efektów bardzo zadowolony. :)

S.
            • Gość: prawie z Olsztyna do zezowatego Snajpera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 18:44
              Fiu Fiu Fiu!
              tak sobie czyta
              Tak na koniec zauważyłem że straszny ŁOŚ z ciebie. Chyba masz cieplutkie
              • snajper55 Re: do zezowatego Snajpera 13.11.06, 19:32
                Pytonie prawie z Olsztyna, tam Ci odpowiedziałem:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=51933969&a=52105437

S.
          • qvintesencja Diament wiesz kto doi? 12.11.06, 16:06

> Żadnego innego kraju tak nie doją jak Polski

Kto to sa te dojarki? Gdzie skladaja udojona kase?

I skad masz dane ze Polska jest Nr 1? Dlaczego nie np. Slowacja, Wegry, Czechy
            albo Ukraina?
            • Gość: barti Re: Diament wiesz kto doi? IP: *.chello.pl 12.11.06, 17:10
              bo Polska, jako chrystus narodow i wciaz przedmurze chrzescijanstwa, jest
              znienawidzona przez masonsko-kapitalistyczny uklad rzadzacy swiatem. W ramach
              zemsty za niezlomna postawe w walce z kapitalistyczna rozpuste, krwiozercze
              pijawki z bandy sorosa postanowily wyssac z Polski wszystkie soki.
              Przeciez to jest proste jak drut....

Barti
              • snajper55 Re: Diament wiesz kto doi? 12.11.06, 17:28
                Gość portalu: barti napisał(a):

> bo Polska, jako chrystus narodow i wciaz przedmurze chrzescijanstwa, jest
                > znienawidzona przez masonsko-kapitalistyczny uklad rzadzacy swiatem.

Nieprawda ! Światem żądzą Żydzi. I to oni wysysają z Polski trud spracowanych
                rąk robotników i inteligencji pracującej.

S.
                • Gość: Diament Re: Diament wiesz kto doi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 17:56
                  Epitet 'Nikodem Dyzma' od dawna przylągł do Lecha Wałęsy. Nic dziwnego. Powieść
                  Mostowicza jak ulał pasuje do tego indywiduum - ledwo umiejącego pisać nieuka
                  wyniesionego do najwyższych godności narodowych, a dzięki Noblowi - i
                  międzynarodowych układach.... "Muszę zastąpić w wykładach Clintona", powiedział
                  kiedyś Dyzma-Wałęsa, mimowolnie czyniąc Dołęgę-Mostowicza "pisarzem globalnym"!
                  Ot, do czegośmy doszli!
                  Ostatnie kilkanaście lat "demokratycznych zmian" zaowocowało nam wieloma
                  osobnikami o mentalności Nikodema Dyzmy, w tym i co najmniej jedną postacią
                  niewieścią - posłanką do Sejmu Najjaśniejszej Rzeczypospolitej, niebawem mgr,
                  panią (?) Renatą Beger.
                  Pytajnikiem przy nazwisku chciałem zaznaczyć, że w czasach Dołęgi Mostowicza do
                  tego typu kobiet zwracano się najwyżej per "dobra kobieto", co nie znaczy, że
                  te tytułowane per "Pani", czy ci tytułowani per "Pan" na to powszechnie
                  zasługiwali. Ale był jednak wybór. Dziś, w dobie "rozwoju demokracji",
                  niestety, wyboru już nie mamy.
                  Największy łajdak, czy, dajmy na to, niewiasta o podejrzanej
                  konduicie, 'dyskusyjnej' - powiedzielibyśmy dziś, "mają prawo wymagać" od nas,
                  abyśmy zmuszeni byli tytułować ich per "Pan", czy per "Pani".
                  A niektórzy nawet - abyśmy ich tytułowali - panie prezydencie, panie ministrze,
                  panie profesorze, a nawet czasami - Ekscelencjo! Ano, postęp całą gębą, czy
                  może całym pyskiem?
                  Wracając do tytułowego pytania: oczywiście, Mostowicz nie napisał swej książki
                  dla Nikodema Dyzmy. Ten bowiem przerzucił tylko kilka książek w życiu, i to
                  wyłącznie z nudów. Także samo, podejrzewam, pan Wałęsa, pani Beger, pan Lepper,
                  i im podobni. A nawet gdyby im ktoś tę książkę przeczytał, nie pojęliby z tego
                  zbyt wiele.
                  Nie od rzeczy byłoby też zauważyć, że wiek XX, oprócz, że tak powiem, Dyzmy
                  Tradycyjnego, dla którego szczytem marzeń było dobrze zjeść i zakąsić,
                  lubiących "tę" zabawę jak koń owies, i rozglądających się za "ku..kami w
                  oczach", stworzył również Dyzmę Postępowego.
                  Nic dziwnego. Tępy ale bezczelny cwaniak, beż jakichkolwiek hamulców moralnych
                  czy etycznych (a skąd miałby się ich nauczyć!), to idealnie plastyczny materiał
                  do obróbki i wykorzystania. Tak zwane "służby", których historia sięga tak
                  daleko w głąb historii ludzkości, jak inny najstarszy zawód świata, odkryły to
                  już dawno. Dyzma Postępowy pojawił się już podczas tzw. rewolucji francuskiej,
                  ale główną rolę zaczął odgrywać podczas rewolucji bolszewickiej. Tu dopiero
                  historia i los zebrały razem kilka niezwykle sprzyjających czynników do kupy:
                  prostacka ideologia rewolucyjna, która bez problemu trafiała do najbardziej
                  tępych łbów, oparcie ideologii na najniższych podstawowych instynktach -
                  strach, ból, głód, itp, ogromna ilość taniego "materiału ludzkiego" dla
                  eksperymentów, wystarczająca ilość eksperymentatorów - nieco cwańszych, ale tak
                  samo kompletnie pozbawionych wszelkich ludzkich odruchów, no i przede
                  wszystkim - odpowiednie fundusze dla tego przedsięwzięcia.
                  Eksperymentatorzy-treserzy szybko zresztą zauważyli, że nie tyle brak oczytania
                  tworzy doskonały materiał na Dyzmę Postępowego, ale to, CO się temu osobnikowi
                  do czytania podsunie, a CZEGO mu się czytać zabroni! No, i ta ich podatność na
                  tresurę!
                  Nic więc dziwnego, że wśród nas funkcjonuje dziś cała armia Dyzmów, już nie
                  tylko amatorów dobrego zjedzenia, wypicia i "kopulacji bez granic". Także
                  Dyzmów "prof. dr hab.", nie wspominając już o zwykłych doktorach!
                  Kto ich uczył, kto dawał im doktoraty, kto ich habilitował, kto nominował na
                  profesorów? Warto byłoby to kiedyś sprawdzić. Jak to się stało, że tacy ludzie
                  jak prof. dr hab. Joanna Senyszyn, prof. dr hab. Tadeusz Iwiński, prof. dr hab.
                  Danuta Waniek, dr hab. Magdalena Środa, prof. dr hab. Maria Szyszkowska (po KUL-
                  u!), ks. prof. dr hab. Stanisław Obirek (były jezuita), i wielu, wielu innych,
                  nie tylko odgrywają rolę "polskich autorytetów", ale ze względu na swoje tytuły
                  i powiązania - uczą polską młodzież!!! A kto tak naprawdę mianował bpa Pieronka
                  rektorem Papieskiej Akademii w Krakowie? A kto - abpa Życińskiego - Wielkim
                  Kanclerzem Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego? Czy to są nasze autorytety?
                  Czy takich "autorytetów" potrzebuje polska młodzież??? Co na to uczelnie i ich
                  rektorzy, gdzie Dyzmom szczodrą ręką rozdawano tytuły? Nie zapadają się pod
                  ziemię ze wstydu, słysząc publiczne wypowiedzi
                  ich "profesorów", "doktorów", "wykładowców"?
                  Wielu reaguje na te idiotyzmy wzruszeniem ramionami, niektórzy śmiechem,
                  większość - rezygnacją.

Więc......Oddajmy głos Mostowiczowi:

" - Wielki człowiek - zaakcentował wojewoda. Nagle z kąta rozległ się długi,
                  skrzeczący śmiech.

Ponimirski dotychczas siedział cicho, a że nikt nań nie zwracał uwagi, nie
                  zauważono jego ironicznej miny. Żorż przysłuchiwał się i wreszcie me wytrzymał.
                  Śmiał się teraz zataczając się na krześle.

- Z czego się pan śmieje? - obrażonym tonem zapytał wojewoda. Żorż zerwał się,
                  urwał z miejsca śmiech, kilkakrotnie próbował założyć monokl, lecz ręce mu tak
                  się trzęsły, że nie mógł sobie dać z mm rady. Był zdenerwowany i wzburzony do
                  ostatnich granic.

- Z czego? Nie z czego, moi państwo, tylko z kogo?! Z was się śmieję, z was! Z
                  całego społeczeństwa, z wszystkich kochanych rodaków!

- Panie!...

- Milczeć - wrzasnął Ponimirski i jego blada twarzyczka chorowitego dziecka
                  zrobiła się czerwona z wściekłości.
                  - Milczeć! Sapristi! Z was się śmieję! Z was! Elita!
                  Cha, cha, cha...
                  Otóż oświadczam wam, że wasz mąż stanu, wasz Cincinnatus, wasz wielki człowiek,
                  wasz Nikodem Dyzma to zwykły oszust, co was za nos wodzi, to sprytny łajdak,
                  fałszerz i jednocześnie kompletny kretyn! Idiota, nie mający zielonego pojęcia
                  nie tylko o ekonomii, lecz o ortografii. To cham, bez cienia kindersztuby, bez
                  najmniejszego okrzesania! Przyjrzyjcie się jego mużyckiej gębie i jego
                  prostackim manierom! Skończony tuman, kompletne zero! Daję słowo honoru, że nie
                  tylko w żadnym Oksfordzie nie był, lecz żadnego języka nie zna! Wulgarna figura
                  spod ciemnej gwiazdy, o moralności rzezimieszka. Sapristi! Czy wy tego nie
                  widzicie? Źle powiedziałem, że on was za nos wodzi! To wy sami wwindowaliście
                  to bydlę na piedestał! Wy! Ludzie pozbawieni wszelkich rozumnych kryteriów. Z
                  was się śmieję, głuptasy! Z was! Motłoch!...

Nareszcie udało mu się włożyć monokl. Obrzucił wszystkich pogardliwym
                  spojrzeniem i wyszedł trzaskając drzwiami.

Doktor Litwinek przerażonym i zdumionym wzrokiem przesunął po twarzach
                  obecnych: na każdej był zakłopotany uśmiech, pełen politowania.

- Co to znaczy? - zapytał. - Kto to ten pan? Pani Przełęska odezwała się:

- Niech pan wybaczy, panie dyrektorze, to mój siostrzeniec, a szwagier prezesa.
                  Zwykle bywa spokojny... jest niespełna rozumu.

- To wariat - wyjaśnił wojewoda.

- Biedny chłopak - westchnęła panna Czarska.

- Aha - uśmiechnął się doktor Litwinek - no, oczywiście, wariat."

---

Oszołom, dziś byśmy usłyszeli.

Życzę wszystkim Polakom właściwych wyborów
                • Gość: barti Re: Diament wiesz kto doi? IP: *.chello.pl 12.11.06, 17:58
                  dlatego szwajcaria taka bogata jest - caly zydowski majatek tam siedzi pochowany
                  po piwnicach bankow.
                  Co do szwajcarii, tak przy okazji - w szwajcarii nikogo nie obchodzi, ile
                  zarabiaja inni. Nauczycielka zarabiajaca polowe sredniej krajowej nie widzi tam
                  nic zdroznego w tym, ze na koniec roku szef banku UBS otrzymal 1.5 CHF premii. U
                  nas sie oburzamy, ze prywatny pracodawca postanowil zaplacic durczokowi 70tys
                  miesiecznie. Widocznie - zysk, jaki generuje dla stacji ten czlowiek, jest
                  jeszcze wiekszy. Dlatego, zamiast sie oburzac - lepiej pomyslec, jak przyniesc
                  zysk swojemu pracodawcy. Bo proporcjonalnie do tego jestesmy wynagradzani.
                  • Gość: wilk Dojenie całego społeczeństwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 18:20
                    To nie jest takie proste z tymi zarobkami i ludzie o tym wiedzą.Trzeba wiedzieć
                    i rozumieć dlaczego i komu i za co się płaci.
                    W państwie w którym okrada się w majestacie prawa zwykłych emerytów z należnych im
                    pieniędzy płacenie w państwowych jeszcze firmach takich poborów jest jawną kpiną
                    i naigrywaniem się ze społeczeństwa.
                  • Gość: Diament Re: Diament wiesz kto doi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 18:22
                    Aktualne dane:
                    średnia zarobków w Szwajcarii- około 17200zł
                    cena paliwa dzisiaj Libingen - około 3.97zł PB98

Może to do Ciebie przemówi
                    • Gość: Barti Re: Diament wiesz kto doi? IP: *.chello.pl 12.11.06, 18:34
                      tak, przemowi do mnie cena paliwa. zatem moze do Ciebie przemowi cena pieczywa:

kajzerka: 3.50 pln
                      chleb bialy (250 gram, najwiekszy syf w migrosie kupowany): 7 zlotych
                      chleb normalny: 12 zlotych

Kolejne artykuly? maslo - 10 pln, serek filadelphia (o zgrozo - dobrze, ze przy
                      granicy austriackiej mieszkalem i tam jezdzilem go kupowac!!! ) - 14 pln. itd itd.
                      Ale teraz z innej beczki moze - na przyklad: dentysta, wynajecie mieszkania,
                      ubezpieczenie samochodu, ceny lekow (aspirynC - 20 zl za male pudelko :D )...

Ostatnie pol roku spedzilem w tym cudownym kraju. Naprawde cudownym - to nie
                      jest ironia z mojej strony. Ale przytaczane przez Ciebie diament przyklady sa
                      koszmarnie tendecyjne, co znacznie oslabia sile Twojej argumentacji.

Poniewaz jednak lubisz wybiorcze pryztaczanie argumentow, to prosze. Te 17200
                      sredniej w CH (okolo 6 tys. CHF) jest w wielkiej mierze wyniesione na niewiadomo
                      jakie poziomy przez: prezesow bankow, firm farmaceutycznych, czlonkow zarzadow,
                      itd. Zarabiaja rocznie po kilka milionow chf na glowe. Tymczasem, nauczycielka
                      zarabia okolo 3tys CHF, urzednicy z 20-letnim stazem okolo 4.5 tys CHF.
                      Poczatkujacy inzynier w jednej z najwiekszych firm - 3.6 tys CHF. Jak widac,
                      rozwarstwienie plac w Szwajcarii jest przeogromne.
                      • snajper55 Re: Diament wiesz kto doi? 12.11.06, 18:54
                        Gość portalu: Barti napisał(a):

> Jak widac, rozwarstwienie plac w Szwajcarii jest przeogromne.

Dodać można jeszcze jedno porównanie:

PKB na głowę:

$32,200 (2005 est.) Szwajcaria
                        $13,100 (2005 est.) Polska

S.
                      • Gość: Diament Re: Diament wiesz kto doi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 20:27
                        Nie wiem gdzie Ty robisz zakupy w Szwajcarii. Ja ze względu ,że mam tam rodzinę
                        jestem w Szwajcarii od 1992roku pomijając 2005 i 2006, co roku minimum trzy
                        tygodnie. Otóż może Cię to zdziwi ale kajzerka w Libingen kosztuje
                        0.50groszy!!! Sałata 2zł!!!! o reszcie nie będę pisał bo BZDURY piszesz i w
                        Szwajcarii nie byłeś, albo się stołowałeś w Kingach. Ceny żywności są bardzo
                        zbliżone do Polskich. A jakośc wiele lepsza. Poznaj życie prawdziwych
                        Szwajcarów. Nie w kurortach. A co do nauczycieli to już nie moge normalnie
                        takich bzdur czytać!!!! Gdybyś się chociaż trochę orientował to byś wiedział że
                        szwajcarscy nauczyciele zarabiają najwięcej na świecie!!!! Poczytaj aktualne
                        dane OECD!!! Minimum 42tys.USD dla stopnia podstawowego i minimum 49tys.USD z
                        15-letnim stażem w stosunku rocznym. Już w 1998roku było odpowiednio 32,5 tys.
                        USD i 43,5 tys. USD. Jest raport OECD w necie. Uff
                        • Gość: Diament Re: Diament wiesz kto doi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 20:29
                          Przepraszam się rozpędziłem oczywiście 0.50zł. Ale niektórzy mnie zaczynają
                          wnerwiać na tym forum więc już nie będę pisał i spadam sobie wkrótce spowrotem
                          do Norwegii. Pozdrawiam
                        • Gość: barti Re: Diament wiesz kto doi? IP: *.chello.pl 12.11.06, 21:39
                          az dziwne, bo libingen (az sprawdzilem na mapie) odlegle jest o kilkanscie km od
                          miejsca gdzie bylem - Buchs. I niestety, takie tam sa ceny. I tyle zarabiaja
                          nauczyciele.
                          • Gość: Diament Re: Diament wiesz kto doi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 21:59
                            Może rzeczywiście tak mogło się zdarzyć, że nie wiedziałeś gdzie zakupy robić.
                            Ceny w dużych marketach także nie są dużo wyższe obecnie jak w Polsce. Co do
                            nauczyciela to mogło się zdarzyć,że akurat mało zarabiał z jakiejś przyczyny.
                            Mnie tylko zawsze wkurza fakt ,gdy ktoś nie dostrzega, że większość Polaków
                            zrobiono w konia. Ja teraz nie narzekam bo po 3 miesiącach w Norwegii
                            wzbogaciłem się o 14000zł i jadę tam znowu. Taki los. Trzeba sobie radzić w
                            życiu. Jednak zawsze będę pamiętał o ludziach, którzy nadstawiali karku,
                            pracowali po 30lat w fabrykach ,które Balcerowicz i reszta Dyzmów wyprzedała
                            (że niby nie wydajne) za grosze. Teraz Ci panowie są uznawani za EKONOMÓW ,
                            MYŚLICIELI, MĘDRCÓW, AUTORYTETÓW. Pozakładali stowarzyszenia ,fundacje,kliki.
                            Opływają w luksusach i śmieją się z obdartusów. Teraz przez tych frajerów
                            oglądam takie stwory jak BEGER LEPPER czy KONONOWICZ i wstydzę się, żygam tym
                            wszystkim. Ja nie winię też Kaczorów za to że muszę jechać za chlebem, jak
                            Ci "młodzi wykształceni" z mlekiem pod nosem. Wiem ,bo pamiętam co obiecywał
                            Wałęsa, Tusk i reszta Dyzmów. Mieli 16lat i doprowadzili kraj do ruiny. Już
                            może być tylko gorzej tutaj. Nie ma polskich fabryk,banków,wielkich
                            przedsiębiorstw. DUPA ZBITA PANOWIE!
                            • snajper55 Re: Diament wiesz kto doi? 12.11.06, 23:30

> Mnie tylko zawsze wkurza fakt ,gdy ktoś nie dostrzega, że większość Polaków
                              > zrobiono w konia.

Tych co sądzili, że będą mieli dobrobyt taki jak w kapitalizmie, ale pracować
                              będą jak za komuny.

> Jednak zawsze będę pamiętał o ludziach, którzy nadstawiali karku,
                              > pracowali po 30lat w fabrykach ,które Balcerowicz i reszta Dyzmów wyprzedała
                              > (że niby nie wydajne) za grosze.

Sprzedawano nie dlatego, że były niewydajne, tylko dlatego, aby były prywatne.
                              Prywatne, czyli wydajne. Bo jak pokazały doświadczenia na ludziach, tylko
                              gospodarka oparta na rynku i prywatnej własności jest wydajna.

> Teraz Ci panowie są uznawani za EKONOMÓW, MYŚLICIELI, MĘDRCÓW, AUTORYTETÓW.

Nie. Oni nie są uwazani za autorytety, oni są autorytetami. Oczywiście nie dla
                              takich ślepców jak Ty.

> Teraz przez tych frajerów
                              > oglądam takie stwory jak BEGER LEPPER czy KONONOWICZ i wstydzę się, żygam tym
                              > wszystkim.

Nie przez nich, tylko przez podobnych Tobie, głosujących na PiS czy Samoobronę.
                              Przez tych, co to krzyczeli "Balcerowuicz musi odejśc". To Tobie podobni obecne
                              władze wybrali. Ci zbuntowani i obrażeni na twórców wolnej Polski.

> Ja nie winię też Kaczorów za to że muszę jechać za chlebem, jak
                              > Ci "młodzi wykształceni" z mlekiem pod nosem. Wiem ,bo pamiętam co obiecywał
                              > Wałęsa, Tusk i reszta Dyzmów. Mieli 16lat i doprowadzili kraj do ruiny.

Bredzisz. Ruina to była 1989 z której to ruiny Polacy podnieśli swój kraj do
                              obecnego poziomu. Przez te 16 lat ciężkiej pracy. Dzięi tym 16 latom ciężkiej
                              pracy.

Dynamika wolumenu produktu krajowego brutto w latach 1995 - 2004 (ceny
                              średnioroczne roku poprzedniego):

1996 106,8
                              1997 106,2
                              1998 105,6
                              1999 104,4
                              2000 104,4
                              2001 101,5
                              2002 102,9
                              2003 101,0
                              2004 104,5
                              2005 102,0

> Już może być tylko gorzej tutaj.

Cały czas jest coraz lepiej. Dla Polski i Polaków. Co nie znaczy, ze tak jest
                              dla każdego.

> Nie ma polskich fabryk,banków,wielkich przedsiębiorstw.

Są. Wszystkie banki działające w Polsce są polskie. Bo mają siedzibę w Polsce i
                              działają w oparciu o polskie prawo. Podobnie fabryki i wielkie przedsiębiorstwa.

> DUPA ZBITA PANOWIE!

Czyja jest zbita, tego jest zbita. To, że Twoja jest zbita jest Twoim
                              zmartwieniem. Może jakieś okłady ?

S.
      • Gość: na chwile daiment, daj se spokoj IP: *.acn.waw.pl 12.11.06, 21:57
        daiment daj se spokój i spadaj do tej norwegii,
        tu szkoda Twojego czasu, widzisz, są ludzie (nie użyję epitetu)co dalej rzucają sloganami w stylu, że polska to PRL i socjal
        kurna mać, mam rodzinę w Nowej Zelandii, Kanadzie, Niemczech, mam znajomych we Włoszech, Francji, Finlandii i przy tych krajach polksi socjal jest zerowy

ale pewne osoby nadal bedą twierdzić, jakim to bardzo socjalnym krajem jesteśmy

nawet jak by podatki zmniejszono do zera, to oni by twierdzili że są za duże

po za tym wiesz, są ludzie co np. wierzą w artykuły w których się podaje pensje jak artykuł, który mi zapadł w pamięć (chyba sprzed pół roku), w którym pisano, ze nauczyciel zarabia średnio 2600 brutto, a policjant 1200 brutto, a kierownik działu np. 3500
        dziennikarz, który to pisał liczby wziął z kosmosu, wystarczyło wejść np. na stronę Komendy Głównej gdzie są podane stawki (i wówczas by się okazało, że 1200 ale netto), zaś znajome mojej matki właśnie nauczycielki 2600 to mają ale w 2 miesiące

dziennikarz skopał swoją robotę, ale ile tysięcy osób uwierzyło w to ?
        zapewne jakby napisano że 2+2=8 to część osób by wyrzuciło swoje kalkulatory na śmieci

a Ty chcesz ich przekonać ?

jak masz rodzinę w CH to tam zwiewaj, jak by moja rodzina mnie chciała wziąć do innego kraju, to już by mnie tu nie było, i nie musiałbym się męcyć z ludźmi, których nic nie przekona , że "czarne jest czarne a białe jest białe" :)

szkoda dyskusji, wiesz, znam przypadki ludzi (pracodawców, biznesmanów), którzy mówią jak to sami to osiągnęli, a potem się okazuje, że tatuś po SB albo WSI zapewnił dziecku miejsce w banku i dał w prezencie na start życiowy mieszkanie i samochód
        teraz jedzie taki i pyszni się jak to sam wszystko osiągnął

za to tatuś po 20 latach służby ni z tego ni z owego został dyrektorem departamentu w PZU albo PKO

po za tym co ma regulować rynek ? od regulowania są "korporacje" ;/
        prawo popytu i podaży w polsce nie wszędzie obowiązuje

są ludzie, którzy nie rozumieją, że jak będziemy więcej zarabiać, to będziemy więcej kupować, mówią o zaciskaniu pasa, sami mają 400 000 miesięcznie, ale nam każą zaciskać, aż w końcu nas wywalą z nie płacenie czynszu
        • Gość: Diament Re: daiment, daj se spokoj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 22:01
          Mnie tylko zawsze wkurza fakt ,gdy ktoś nie dostrzega, że większość Polaków
          zrobiono w konia. Ja teraz nie narzekam bo po 3 miesiącach w Norwegii
          wzbogaciłem się o 14000zł i jadę tam znowu. Taki los. Trzeba sobie radzić w
          życiu. Jednak zawsze będę pamiętał o ludziach, którzy nadstawiali karku,
          pracowali po 30lat w fabrykach ,które Balcerowicz i reszta Dyzmów wyprzedała
          (że niby nie wydajne) za grosze. Teraz Ci panowie są uznawani za EKONOMÓW ,
          MYŚLICIELI, MĘDRCÓW, AUTORYTETÓW. Pozakładali stowarzyszenia ,fundacje,kliki.
          Opływają w luksusach i śmieją się z obdartusów. Teraz przez tych frajerów
          oglądam takie stwory jak BEGER LEPPER czy KONONOWICZ i wstydzę się, żygam tym
          wszystkim. Ja nie winię też Kaczorów za to że muszę jechać za chlebem, jak
          Ci "młodzi wykształceni" z mlekiem pod nosem. Wiem ,bo pamiętam co obiecywał
          Wałęsa, Tusk i reszta Dyzmów. Mieli 16lat i doprowadzili kraj do ruiny. Już
          może być tylko gorzej tutaj. Nie ma polskich fabryk,banków,wielkich
          przedsiębiorstw. DUPA ZBITA PANOWIE!

• Gość: na chwile Re: daiment, daj se spokoj IP: *.acn.waw.pl 12.11.06, 22:42
            mnie też wukrza jak ktoś kogoś robi w konia i dlatego (jeszcze) pracuję za małe pieniądze w organach, które pilnują aby "ktoś kogoś nie robił w konia"
            bo wierze, że miesjce przestępcy jest w pierdlu albo w piachu

ale problem polega na tym, co pokazuje wiele zatrzymań, nagrań itp. w ostatnim czasie, że może te Kaczory, na których inni tak plują zrobią trochę porządku, a kto pluje ?
            każdy zatrzymywany przestępca i oszust zawsze twierdzi, że to albo zmowa , albo pomyłka, albo nieprawda, i nawet jak mu się pokaże taśmę z dyktafonu z jego nagraniem, to mówi, że to nie prawda i że to zmontowane

a ci co plują mają czego bronić, bo niby skąd majątek zgromadzony w pare lat, na który w całym świecie pracuje sie pokoleniami

u nas panowie z BCC mają majątki zbudowane w pare lat, skąd ktos kto mial szklarnię albo jeździł taksówką nagle ma udziały w kilku bankch, ileś hurtowni, fabryk ???

ci ludzie będą bardzo mocno trzymać się i pluć (w tym rónież dzięki "korporacjom" )

niedawno Ziobro ujawnił grupę przestępczą - adwokat + sędzia, działało to tak: gdy do adwokata przychodził klient, to całość usługi obejmowała również dobór sędziego, który wyda wyrok dla klienta

to jedna ujawniona grupa aile jeszcze jest takich, na które nie ma dowodów pozwalających na zatrzymanie ?

dlatego osobom, które plują trudno udowodnić, że ukradły, bo one właśnie zatrudniają takich adwokatów, sam kolego Daiment widziałem w życiu pare wyroków (szczegóły na priva jak chcesz) od których włos na głowie się jeży, gdyż policja zebrała dowody, a sąd stwierdził, że nic takiego nie było

prawo ciągle się zmienia w tym kraju, ten kto śledzi zmiany, wie o co chodzii
            wiele czynów penalizowanych jeszcze kilkanaście lat temu, dziś już nie jest, zwłaszcza w sferze gospodarczej, jeszcze iles lat temu coś było oszustwem, dziś nie jest, ludzie najbardziej zwracają uwagę na rzeczy widowiskowe, typu gwałty zbiorowe, morderstwa , a nie widzą np. tego, że sąd już nie może ingerować w udowodnienie prawdy w postępowaniu cywilnym w sporze gospodarczym, udowodnienie leży na barkach stron, więc jeśli z jednej strony jest osoba biedna a z drugiej oszust z kancelarią to wynik jest wiadomy, jeszcze ileś lat temu sąd mógł sprawdzić fakty, dziś nie

więc jak przed sądem staniesz w czarnej koszuli, a strona przeciwna powie, że jesteś w niebieskiej, to Ty musisz udowodnić, że ten kolor jest inny, sąd sam nie może zaingerować ( np. artykuł 6 KPC< sąd jest pozbawiony funkcji kontrolnej, którą miał kiedyś )
            kiedyś sędzia mógł stwierdzić "ta koszula jest czarna", dziś nie może,
            więc jak któregoś dnia, ktoś ci wyrwie portel i przed sądem powie, że to ty mu wyrwałeś, nie zdziw się :)

wystawianie faktur bez podpisu, też zmiana sprzed paru lat, potem masz do zapłaty za coś czego nie kupiłeś, mój znajomy przez to motał się z jedną firmą na 5000 zł, kiedyś z automatu by to było nieważne, dziś sam musiał długo udowadniać, że padł ofiarą przestępstwa bo ktos wykorzystał jego dane

te zmiany pokazują pewną tendencję, choć ja bym to nazwał tendencją w stronę XIX wieku lub krajów trzeciego świata, gdzie prawo jest tylko pozorem

pisałeś o cenach produktów żywnościowych, wiesz, pare razy odwiedzała mnie rodzina z Kanady, Nowej Zelandii i się dziwiła, że u nas coś jest 2 razy droższe niż u nich

u naś wyśmiewano program "leki za złotówkę", a za ile leki są w New Zeland dla "seniora" ? a co to jest i do czego uprawnia "senior status" w Kanadzie ?
            a kto dopłaca do czynszu i ogrzewania w Anglii, a kto za darmo kształci z Szwecji? za pewne PRL :)

sam coraz częściej myśle o "Norwegiach"
            • Gość: na chwile Re: daiment, daj se spokoj IP: *.acn.waw.pl 12.11.06, 22:53
              sory nie KPC ale KC
              "Art. 6. Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne."

czyli skarżysz kogoś, że cię oszukał, ale to ty muszisz udowodnić, sąd nie przeprowadzi sprawdzenia, ale są też inne przepisy do tego ,
            • Gość: wilk Re: daiment, daj se spokoj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 09:44
              Gość portalu: na chwile napisał
              > wystawianie faktur bez podpisu, też zmiana sprzed paru lat, potem masz do zapła
              > ty za coś czego nie kupiłeś
              Żeby otrzymywać faktury bez podpisu to trzeba wcześniej wyrazić na to zgodę na
              piśmie.
              Reszta ok:)
              • Gość: prawie z Olsztyna do Snajpera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 18:51
                Fiu Fiu Fiu!
                tak sobie czyta
                Tak na koniec zauważyłem że straszny OGÓREK z ciebie. Chyba masz cieplutkie
                • Gość: monica Re: do Snajpera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 18:52
                  hmmm...bo Talibowie w Klewkach - to tak smiesznie brzmi. Szczegolnie, jesli w
                  dodatku mowi o tym ktos tak niepowazny, jak Lepper.
                  A jaka byla prawda-masz racje, za mali jestesmy, zeby wiedziec NA PEWNO
                  • Gość: monica Re: do Snajpera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 18:53
                    dziwne, napisales ta wypowiedz o 18:46, kiedy na nia odpowiadalam juz jej nie
                    bylo, teraz znowu ja przywrocili i jest, z godzina 18:51. dziwne...
                  • Gość: Real Re: do Snajpera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 18:55
                    W "Misji Specjalnej" w TVP przecież był program na ten temat. Wypowiedzi ludzi.
                    Jednego nachodziły służby i miał przeczesane gospodarstwo i tak
                    dalej...Oglądaliście to wogóle?
                • snajper55 Coś Ci się chyba zacięło... ______nt 13.11.06, 19:34

• Gość: Diament do Snajper IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 20:10
                    Jak mówią "Chłopaki z miasta"
                    WĄCHAJ DUPE!
                    • snajper55 Re: do Snajper 13.11.06, 20:39
                      Z którego miasta ? Z Olsztyna ? ;)

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka