Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jak zachować dystans w pracy

13.11.06, 13:45
    Wkróce zmienię miejsce pracy. I mam dwa problemy.
    Po 1- Tu, gdzie teraz pracuję, a także i w poprzednich miejscach miałam ten
    sam problem: zachowanie dystansu. Mam 20-letni staż pracy, ale ponieważ
    wyglądam dosc młodo jak na swoje 40 lat często spotykam się z sytuacja gdzie
    juz na wstepie panie w wieku przedemerytalnym uzurpuja sobie prawo
    do "tykania" mnie. Nie jestem na swój temat specjalnie przewrazliwiona lecz
    doświadczenie mnie uczy, że w takiej sytuacji ludzie zwykle uważaja, że maja
    prawo młodszego stażem pracownika traktowac jak "popychadło" Nie chcę też
    uzywać sposobu polegającego na tym, że tykam każdego kto tyka mnie. Może
    znacie jakiś elegancki i grzeczny sposób na zasugerowanie, że wolałabym
    zostac przy formach bardziej oficjalnych, przynajmniej na początku.
    Po 2- w pracy, w małym gronie czasem dochodzi do sytuacji gdy szefowa próbuje
    się ze mną zaprzyjaźnić. Miałam takie doświadczenia dwókrotnie i nie wyszło
    mi to na dobre. Jak to mówią : łaska pańska na pstrym koniu jeździ"
    Może mi cos poradzicie?
    Obserwuj wątek
      • absolwencina Re: jak zachować dystans w pracy 13.11.06, 18:41
        ja mam lat 27, masz 20 letni staż pracy, więc gdy ty zaczynałaś swoją karierę
        zawodową, mnie uczono liczyć, pisać i czytać; ponieważ jestem tzw. szczylem,
        nie będę ośmieszał się, dawając tobie dobre rady, podzielę się moimi
        spostrzeżeniami;

zgadzam się - w pracy lepiej zachować dystans, dopóki nie będziesz pewna swojej
        pozycji, szczególnie przy dwucyfrowym bezrobociu, gdzie chętnych na etat jest
        dużo, pracę stracić łatwo ( cięcia kosztów, znajomi szefa) a zdobyć nową
        trudno;

ja staram się być asertywny;
      • Gość: monica Re: jak zachować dystans w pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 19:03
        Sama sobie odpowiedzialas :)
        bardzo ładnie to ujelas, powiedz wprost, ze "wolałabym
        zostac przy formach bardziej oficjalnych, przynajmniej na początku".
        Mam odobny problem, tez wygladam na o wiele mlodsza, niz jestem, a mam 32 lata,
        jestem "dzieciata i mezata" ;), nie rozumiem, z jakiej racji ktos mialby mnie
        tykac, a ja jego nie.
        Najprosciej byloby zaczac zwracac sie do takiej osoby rowniez per ty, ale z
        doswiadczenia wiem, ze nie kazdy jest na tyle bezczelny i nie kazdemu to przez
        gardlo nie przejdzie.
        Sytuacja trudna,
        Moja propozyja jest taka: jesli ktos do Ciebie od razu zacznie mowic na ty,
        spytaj sie jego/jej: O, jak milo, od razu przechodzicie tu na Ty, jestem Kasia,
        a Ty?

Co do zaprzyjaznienia sie z szefowa nie wiem, bylam w takiej sytuacji, mamy
        kontakt do chwli obecnej, choc od roku tam nie pracuje, ale ona jest ugodowa,
        niekonfliktowa, wiec bokiem mi to nie wyszlo.
        Moze napisz jakis konkretny przyklad, jak konkretnie nie wyszlo Ci to na dobre.
        Bo moze blad tkwil w charakterze tej osoby, a nie w zaleznosci sluzbowej..? I
        teraz moze byc inaczej.
      • alex_koz Re: jak zachować dystans w pracy 13.11.06, 19:41
        masz wieksze doswiadczenie niz ja, ale i tak pozwole sobie dac Ci kilka rad;))
        - nie wdawac sie w pogdauchy o sprawach rodzinnych, tematy poza praca etc. jak
        takie watki pojawia sie to je konczyc mowiac, ze musisz wracac do pracy etc.
        - zachowywac najbardziej mozliwa forme grzecznosciowa, dzien dobry,pan, pani,
        nie przechodzic na ty i zadne takie
        - jasno i precyzjnie klarowac swoj zakres obowiazkow typu "o ile dobrze sie
        rozumiemy to w sprawie klienta X ja zrobie to, to i to, a Pani tamto i tamto.
        przygotuje dla Pani notatke/raport jak skoncze"
        - nawet jak ktos uzywa do Ciebie formy 'ty' odpowiadaj przez Pani, po pewnym
        czasie rozmowca powinien sie przyzwyczaic ze forma to "pan, pani"
        - nie tykac mlodszych od siebie, slusznie piszesz ze nie chcesz tak robic,
        pokaz tym co Cie tykaja ze nie trzeba stosowac takich metod jak one aby miec
        autorytet wsrod innych pracownikow.
        • monica_b Re: jak zachować dystans w pracy 13.11.06, 20:06
          Niestety wiem z autopsji, ze do osob, ktore same przechodza na ty, nic nie
          dociera. I fakt, ze do nich bedzie sie mowic PAN/Pani nic nie zmieni.Oni dalej
          beda tykac, a osoba tykana bedzie sie wkurzac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka