Gość: werka IP: *.aster.pl 09.12.06, 13:37 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3781874.html No i co z takimi zrobic??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: smierdzace lenie 09.12.06, 13:49 Odstawić od państowego koryta, oni ciągle myslą socjalistycznie, że "im się nalezy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na chwile Re: smierdzace lenie IP: *.acn.waw.pl 09.12.06, 14:23 w artykule padają też słowa , ze biznesmani zapominają o płacy minimalnej (a kto przeżyje za 640 zł netto ? ), gdyby płacono lepiej to by nie uciekali znam takie propozycje z drugiej strony, jako były bezrobotny, gdy proponowano mi zajęcia za śmiesznie małe pieniądze, bez ZUS (np. na umowę zlecenie), a de facto ponad 40 godzin tygodniowo, ja też miałem pracę z urzędu pod rygorem likwidacji ubezpieczenia, pracodawcą okazała się osoba znana sądom pracy i PIPowi soboty, niedziele za darmo, dziennie 1-2 godziny extra razem za 849, myśle, że gdyby płacono powyżej 1000 netto (na zadupiu ledwo starczy do przeżycia) z ZUSem oraz zgodnie z kodeksem 40 godzin tygodniowo to nikt by nie uciekał w warszawie lub innym dużym mieście ze względu na koszty życia, opłaty, podejmowanie pracy poniżej 1500 nie pozwala utrzymać się samodzielnie (czynsz+bilety+jedzenie) dużo z tych osób zapewne ma pracę na czarno z której żyją lepiej niż z tej dla pseudobiznesmanów, już kiedyś GW publikowała artykuł, w którym jakiś pseudobiznesman płakał, że nikt do niego nie chce przyjść, a potem okazalo się że 3 zł na godzine i zarejestruj własną działalność, po opłaceniu ZUS i podatku pracownik by wyszedl prawie na zero Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: smierdzace lenie 09.12.06, 15:18 Gość portalu: na chwile napisał(a): > znam takie propozycje z drugiej strony, jako były bezrobotny, gdy proponowano > mi zajęcia za śmiesznie małe pieniądze, bez ZUS (np. na umowę zlecenie), Od umowy zlecenia płaci się ZUS. > a de facto ponad 40 godzin tygodniowo,ja też miałem pracę z urzędu pod rygorem > likwidacji ubezpieczenia, pracodawcą okazała się osoba znana sądom pracy i > PIPowi soboty, niedziele za darmo, dziennie 1-2 godziny extra razem za 849, Trzeba było pracowac zgodnie z umową. > myśle, że gdyby płacono powyżej 1000 netto (na zadupiu ledwo starczy do > przeżycia) z ZUSem oraz zgodnie z kodeksem 40 godzin tygodniowo to nikt by nie > uciekał Niektórzy wolą na czarno, bez ZUS za to z zasiłkiem dla bezrobotnych. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vp Re: smierdzace lenie IP: *.rzeszow.mm.pl 09.12.06, 16:27 > Odstawić od państowego koryta, oni ciągle myslą socjalistycznie, że "im się nalezy". Nie rozumiem o co krzyk. Przeciez skoro się wyrejestrowują, to nic od państwa nie dostają, więc jakie koryto? A z drugiej strony skądś się bierze te 14% albo 28% rejestrowanego bezrobocia. Piszą że to starsi i matki z dziećmi, których nikt nie chce zatrudnić, a dlaczegóż to??? Niech się te byznesmeny pukną w czółka, bo chcieliby żeby młodzi zdolni mężczyźni zapieprzali po 10 godzin dziennie (skoro starszych i kobiet nie chcą) za 600zł i jeszcze ich po rękach mieliby całowac za tę wielką łaskę... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: smierdzace lenie 09.12.06, 14:14 Gość portalu: werka napisał(a): > No i co z takimi zrobic??? Zamiast zapisywać na listę bezrobotnych dawać ofertę pracy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasożyt Re: smierdzace lenie IP: *.ilabs.pl 09.12.06, 14:34 Jestem oasożytem, proszę o egzekucję. Jutro stawiam się na ryku dowolego miasta w Polsce i proszę o celny strzał. Bezrobotny od lat siedmiu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: smierdzace lenie 09.12.06, 15:14 Gość portalu: Pasożyt napisał(a): > Jestem oasożytem, proszę o egzekucję. Jutro stawiam się na ryku dowolego miasta > w Polsce i proszę o celny strzał. Bezrobotny od lat siedmiu. Wolisz to od podjęcia pracy ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasożyt Re: smierdzace lenie IP: *.ilabs.pl 09.12.06, 16:31 Chyba, że zaoferujesz mi pracę, oczywiście nie na budowie i w produkcji, bo chcąc nie chcąc ale nie dam rady. Bardziej wolę umysłową. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: smierdzace lenie 09.12.06, 16:45 Gość portalu: Pasożyt napisał(a): > Chyba, że zaoferujesz mi pracę, oczywiście nie na budowie i w produkcji, bo > chcąc nie chcąc ale nie dam rady. Jesli jesteś niezdolny do pracy fizycznej, to lekarz wyda Ci odpowednie zaświadczenie i do takich prac Urząd nie będzie Cię kierował. Na budowie czy w produkcji są też prace nie wymagające tężyzny fizycznej. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bettina Re: smierdzace lenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.06, 16:38 a skąd oni mają te zasiłki, skoro nigdy nie pracowali? no chyba że to z pomocy społecznej. skoro nie chce im się robić, powinno im sie poodcinać te zasiłki, inaczej by zaczeli śpiewać. a skoro dostają kasę za nicnierobienie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasożyt Re: smierdzace lenie IP: *.ilabs.pl 09.12.06, 16:51 Ja choć jestem bezrobotny nie dostaję od państwa ani grosza na życie. I niech nie wyzywa mi od zasiłkowców. żyję bo żyję w kupie w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti22 Re: smierdzace lenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 22:47 Tak szczerze kto z Was poszedłby pracować po 10 godzin dziennie na kasie w markecie za 600 złotych + odpowiedzialność finansowa za manka, mając alternatywę zasiłku 450 złotych ?? Nawet Ci co nie mają zasiłku czekają na ofertę z trochę wyższym wynagrodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: smierdzace lenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 09:09 Firmy nie wierzą w skuteczność urzędu. Próbują więc zdobyć pracownika metodami stosowanymi przy sprzedaży swoich produktów. Niedawno do skrzynek mieszkańców Słupska trafiła ulotka sieci sklepów Lidl z nagłówkiem "Oferta pracy". Firma poszukuje w ten sposób 20 sprzedawców. Oferuje "pracę w miłej atmosferze", " w pełnym lub niepełnym wymiarze", "pewne miejsce zatrudnienia". Gó..no prawda. Atmosfera beznadziejna, kierownicy głupi, pełny wymiar to 12 godzin, bardzo niepewne miejsce zatrudnienia, płaca do d..py. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: smierdzace lenie 10.12.06, 12:03 Gość portalu: olo napisał(a): > Atmosfera beznadziejna, kierownicy głupi, pełny wymiar to 12 > godzin, bardzo niepewne miejsce zatrudnienia, płaca do d..py. Dlatego mądry człowiek zostaje na bezrobociu, a głupi pracujący fundują mu zasiłek ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
albicelestes Re: smierdzace lenie 10.12.06, 20:26 kiedy w zawistnych umysłach polskich nastąpi oświecenie że praca to produkt i podlega obrotowi na rynku jak każdy inny? Jak mi się nie opłaca kupować roweru za 600 zł bo nijaki to nie ma problemu, jak mi się nie opłaca podejmować pracy za 600 zł też nie powinno być problemu a tu od razu krzyki i wogóle. Byłem zarejestrowany w urzędzie pracy przez 2 lata i dostałem jedną! ofertę jako sprzedawca za minimalną krajową 20 km od miasteczka, ale ale- było jedno miejsce a urząd zrobił casting i dał skierowanie na rozmowę 12 bezrobotnym. Ciężko coś pozytywnego o pracy nierobów z urzędów pracy powiedzieć. !!naprawdę nikt nie pobiera zasiłku kto nie jest do niego uprawniony a jak pobiera zasiłek (groszowy i przez pół roku tylko) to znaczy że wcześniej go sobie wypracował opłacając składki.!! żadna praca nie hańbi ale tak sobie teraz pomyślałem że niektóre płace upokarzają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk Re: smierdzace lenie IP: *.petrus.com.pl 10.12.06, 22:51 Ja pamiętam takie castingi urządzane przez PUP na staże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak Re: smierdzace lenie IP: *.torun.mm.pl 10.12.06, 22:24 Zasiłek dla bezrobotnych należy się tylko tym, którzy najpierw na niego zapracują. Aby otrzymać zasiłek na pół roku trzeba przepracować LEGALNIE co najmniej rok, zarabiając powyżej 899,10 zł brutto. Jeżeli ktoś nie pracował legalnie - zasiłku nie otrzyma. Jeżeli zarabiał poniżej tej kwoty - zasiłku nie otrzyma nawet gdyby pracował 20 lat. Po 6 miesiącach pobierania zasiłku otrzymuje się co miesiąc z urzędu pracy 0 (zero) zł. W tym kraju pomoc dla osób bezrobotnych praktycznie nie istnieje. Jedyną pomocą jest bezpłatna służba zdrowia, która jak wygląda wszyscy widzą. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: smierdzace lenie 10.12.06, 22:54 > W tym kraju pomoc dla osób bezrobotnych praktycznie nie istnieje. Jedyną pomocą > jest bezpłatna służba zdrowia, która jak wygląda wszyscy widzą. I w dodatku podano polprawde - bezrobotni stanu "niewolnego" po okresie zasilkowym sa wywalani z up z obowiazkiem zaraejestrowaniem ubezpieczenia zdrowotnego przy pracujacym wspolmalzonku. Czyli sa jedynie zarejestrowani i nie maja zasilku ani ubezpieczenia z up. Jedynnie wolni lub gdy oboje niepracuje, maja ubezp. zdrowotne z up. "Praktyki wyrejestrowywania się z PUP urzędnicy wykryli, kiedy niedawno wysłali oferty pracy do prawie wszystkich słupskich bezrobotnych. - Latem mieliśmy pięć razy więcej ofert pracy niż chętnych i żadnego zainteresowania - tłumaczy dyrektor Chałubiński." Slupsk - lato, morze, sezon - co oni, glupi? Dwa miesiace w roku faktycznie mozna niezle tam zarobic na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś