Gość: marcinkowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 19:06 mam pytanie do osób znających się na księgowości, czy jeśli dostaję bony sodexo na święta (300 zł), to czy firma potrąca mi za to Zus i podatek, a jeśli tak, to ile procent? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ela Re: bony od firmy na święta IP: *.ec.kalisz.pl 29.12.06, 07:22 To zależy z jakich środków zostały wypłacone, tzn. czy są kupione z ZFśS czy też ze środków obrotowych firmy. Jeżeli z ZFŚS to płacisz tylko podatek, jeżeli ze środków obrotowych to również wszystkie składki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: bony od firmy na święta IP: *.ec.kalisz.pl 29.12.06, 07:24 Podatek jeżeli nie przekroczyłeś I progu - 19% Ub społeczne 18,71% no i zdrowotne, którego część odejmujesz z podatku a część płacisz z własnej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinkowski Re: bony od firmy na święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 08:20 dzięki za informacje, a swoją drogą, ale mi prezent zrobili :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: bony od firmy na święta IP: *.ec.kalisz.pl 29.12.06, 08:45 Ale to nie jest zła wola firmy, takie są przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pys Re: bony od firmy na święta IP: 80.50.84.* 29.12.06, 08:28 to zależy. Czasami firmy dodają "premię" do wypłaty która pokrywa podatek i zus i wypłata jest nie zmieniona. Zależy to tylko od firmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: bony od firmy na święta IP: *.ec.kalisz.pl 29.12.06, 08:44 Premia może nie ale za to wypłata tak. Ten czy inny sposób, ale zawsze dostaniesz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś