Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Fundusz emerytalny?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 14:32
    Trąbią wszędzie, żeby wybierać fundusz emerytalny, bo jak nie, to mi wylosują.
    Więc już zwątpiłam :( Bo jeśli pierwszą w swoim życiu pracę zarobkową zacznę
    dopiero w poniedziałek (15.01) to mam jeszcze czas na wybór tego funduszu,
    prawda? A nie, że już mi wylosują... przecież oficjalnie jeszcze nie pracuję...
    Tak to działa?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Fundusz emerytalny? 10.01.07, 17:24
        Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Trąbią wszędzie, żeby wybierać fundusz emerytalny, bo jak nie, to mi wylosują.
        > Więc już zwątpiłam :( Bo jeśli pierwszą w swoim życiu pracę zarobkową zacznę
        > dopiero w poniedziałek (15.01) to mam jeszcze czas na wybór tego funduszu,
        > prawda? A nie, że już mi wylosują... przecież oficjalnie jeszcze nie pracu
        > ję... Tak to działa?

Fundusz powinno się wybrać w ciągu 7 dni od rozpoczęcia pracy. Jeśli się nie
        wybierze, będzie się wylosowanym. Losowania są w styczniu i lipcu.

Jeśli zaczynasz pracę 15 stycznia, "grozi" Ci losowanie lipcowe. Ale nie ma co
        czekać. Lepiej wybrać szybko, gdyż do czasu wybrania (lub wylosowania) funduszu
        Twoje składki leżą na nieoprocentowanym koncie w ZUS, w OFE przynoszą zaś zyski.

S.
        • Gość: Ewa Re: Fundusz emerytalny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 18:47
          Snajper, dziękuję Ci bardzo za odpowiedz! Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka