Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wypowiedzenie

IP: *.globalconnect.pl 22.01.07, 19:42
    Mam zamiar zrezygnować z pracy. Niestety nie bardzo wiem jak. TZn. co
    powinnam napisać w wypowiedzeniu? i czy powinnam przed napisaniem
    wypowiedzenia porozmawiać z pracodawcą, czy też zjawić się u niego już z
    wypowiedzeniem? Czy muszę podawać przyczynę? czy też mogę po prostu
    wypowiedzieć umowę?
    Obserwuj wątek
      • Gość: t Re: Wypowiedzenie IP: *.c160.msk.pl 22.01.07, 19:45
        Zalezy jaka umowe masz, dlaczego chcesz odejsc oraz w jakich stosunkach z szefem
        i reszta zalogi jestes. Nie spodziewaj sie uniwersalnych porad w zyciu bo "co
        jest dla kazdego, to jest dla nikogo" ;).
        • Gość: KK Re: Wypowiedzenie IP: *.globalconnect.pl 22.01.07, 19:47
          no tak przydałoby się więcej inf. umowa na czas nieokreślony, a stosunki z
          szefem hmm można określić delikatnie na nieprzyjemne...
          • Gość: t Re: Wypowiedzenie IP: *.c160.msk.pl 22.01.07, 19:55
            No to mozesz zerwac umowe bez wiekszych problemow. Jesli nie pracujesz dlugo to
            2 tygodniowy okres wypowiedzenia lub miesieczny sa odpowiednie. Przykladowy wzor
            wypowiedzenia znajdziesz tutaj: www.hrc.pl/index.php?dzid=88&did=278
            Oczywiscie zmodyfiukuje go tak, zeby bylo wiadomo dlaczego rzeczywiscie sie
            zwalniasz.

A co do sposob wreczenia? Jesli z szefem niespecajlnie sie lubisz to idziesz do
            niego, mowisz co Ci lezy na sercu i dajesz wypowiedzenie. Jesli stosunki miedzy
            wami nie sa zbyt dobre to watpliwe, ze bedzie Cie chcial przekonac do pozostania
            (np. podwyzka czy zmiana warunkow pracy). Choc zawsze mozesz sprobowac. Zachowuj
            sie kulturalnie, choc nie udawaj, ze wszystko jest ok. Nie warto palic za soba
            mostow (chyba, ze wyjatkowo podla swinia z niego jest) bo plotki i zlosliwosci
            szybko sie rozchodza. Ale tez nie warto udawac smutku. Zawsze mozesz mu na zlosc
            sciemnic, ze idziesz pracowac gdzies, gdzie lepiej Ci beda placic i gdzie szef
            jest w porzadku.
            • Gość: KK Re: Wypowiedzenie IP: *.globalconnect.pl 22.01.07, 20:00
              dziękuję serdecznie. Właśnie o coś takiego mi chodziło nie mogłam nigdzie
              znaleźć. A jeszcze jedno pytanie. Okres wypowiedzenia wynosi 1 m-c w moim
              przypadku i czy data rozwiązania umowy to będzie dzień kiedy składam, czy też
              dzień kiedy wygasa umowa (czyli m-c później)?
              • Gość: t Re: Wypowiedzenie IP: *.c160.msk.pl 22.01.07, 20:05
                Miesiac po zlozeniu wypowiedzenia.
                Ale nie wiem czy w pewnych przypadkach trwajacy miesiac nie wydluza sie to do
                pelnego miesiaca. Nie mam w tej chwili czasu, zeby sprawdzic. Moze ktos inny
                bedzie to mial dobrze rozeznane.
                • snajper55 Re: Wypowiedzenie 22.01.07, 20:42
                  Gość portalu: t napisał(a):

> Miesiac po zlozeniu wypowiedzenia.
                  > Ale nie wiem czy w pewnych przypadkach trwajacy miesiac nie wydluza sie to do
                  > pelnego miesiaca. Nie mam w tej chwili czasu, zeby sprawdzic. Moze ktos inny
                  > bedzie to mial dobrze rozeznane.

Okres wypowiedzenia będący wielokrotnością miesiąca zawsze kończy się z końcem
                  miesiąca. Tak więc jeśli wypowiedzenie złoży się 03 lutego i ma się miesięczny
                  okres wypowiedzenia, to trzeba pracować do końca marca.

S.
                  • Gość: tosia czy mogę wysłać pocztą IP: 213.17.144.* 22.01.07, 22:37
                    czy wypowiedzenie może być wysłane pocztą?
                    przebywam na L4 i chcę zlożyć wypowiedzenie a nie mieszkam w miejscu
                    świadczenia pracy
                    • snajper55 Re: czy mogę wysłać pocztą 22.01.07, 23:12
                      Gość portalu: tosia napisał(a):

> czy wypowiedzenie może być wysłane pocztą?
                      > przebywam na L4 i chcę zlożyć wypowiedzenie a nie mieszkam w miejscu
                      > świadczenia pracy

Możesz, ale lepiej zrób to poleconym.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka